24 Φεβ 2010

Η Γαλλία αποχαρακτήρισε την transgenderism

Η Γαλλία έχει γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποχαρακτήρισε την transgenderism από ψυχική ασθένεια.

Η υπουργίνα Υγείας Roselyne Bachelot ανακοίνωσε το Μάιο 2009, πριν από την Διεθνή Ημέρα Κατά της ΛεΠΑΤQφοβίας, ότι η χώρα θα κινηθεί για την απόσυρση της από κατάλογο των ψυχικών ασθενειών.

Με διάταγμα της η κυβέρνηση στις 10.2.10 επιβεβαίωσε την αλλαγή.

Παρόλο που η Γαλλία έχει κάνει την κίνηση, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία την διατηρεί ακόμη στον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών, και όχι ως μια ιατρική κατάσταση.

Ωστόσο, οι υποστηρίκτριες-ες των trans ελπίζουν πως αυτό θα τις ενθαρρύνει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τες.

"Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν θεωρεί την transexualism ψυχική ασθένεια," είπε η Joël Bedos, η Γαλλίδα εκπρόσωπος της Διεθ.Ημέρ.Κατά της ΛεΠΑΤQφοβίας, στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP την περασμένη εβδομάδα.

Τον Δεκέμβριο, η δεύτερη Διεθνής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη του hiv για ΓΣΓ και ΑΣΜ [γυναίκες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες και άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες] και Transgenders ζήτησε η transgenderism να χαρακτηριστεί ως μια ιατρική διαταραχή, για να βοηθήσει τα trans πρόσωπα να αποφεύγουν το στίγμα της ψυχικής ασθένειας.

Η Ιατρική άποψη στο παρελθόν θεώρησε τον λεσβιασμό και την ομοφυλοφιλία ως ψυχική ασθένεια. Αυτή η άποψη αφαιρεθεί από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 1990.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.2.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/02/15/france-de-lists-transgenderism-as-a-mental-illness/