19 Φεβ 2010

Γυναίκες μαστιγώθηκαν στη Μαλαισία για μοιχεία

Γυναίκες μαστιγώθηκαν στη Μαλαισία για μοιχεία

Τρεις γυναίκες μαστιγώθηκαν για πρώτη φορά στη Μαλαισία, υπό τον Ισλαμικό νόμο, για διάπραξη μοιχείας ενώ ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι όλα κινήθηκαν ομαλά παρά τις αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Hishamuddin Tun Hussein, ανακοίνωσε ότι οι ποινές επιβλήθηκαν στις 9 Φεβρουαρίου αφού δικαστήριο της Σαρία τις βρήκε ένοχες για σύναψη εξωσυζυγικών σχέσεων.

"Πραγματοποιήθηκε τέλεια", δήλωσε ο Hishamuddin σε ανακοίνωση. "Παρόλο που τα μαστιγώματα δεν τις τραυμάτισαν, οι ίδιες υποστήριξαν ότι τις προκάλεσαν πόνο μέσα τες".

Οι δύο από τις γυναίκες υπέστησαν έξι μαστιγώματα ενώ η Τρίτη τέσσερα. Ο υπουργός υποστήριξε ότι η μία από τις γυναίκες θα απελευθερωθεί την Κυριακή, η άλλη τις επόμενες ημέρες και η τρίτη τον Ιούνιο.

Τα σχόλια του υπουργού ενδέχεται να προετοιμάζουν το έδαφος για μία άλλη υπόθεση. Η μουσουλμάνα, Kartika Sari Dewi Shukarno, που συνελήφθη πέρσι για κατανάλωση μπίρας, καταδικάστηκε με έξι μαστιγώματα.

Η περίπτωση της Kartika, που θα ήταν και η πρώτη υπόθεση μαστιγώματος υπό τον Ισλαμικό νόμο στη Μαλαισία, βρίσκεται υπό αναθεώρηση, μετά την αρνητική δημοσιότητα που υπέστη και τις διεθνείς επικρίσεις.

Η υπόθεση, όταν πρωτοεμφανίστηκε, προκάλεσε ανησυχίες ότι το κοσμικό καθεστώς της χώρας βρίσκεται υπό απειλή και θα διαβρώσει τα δικαιώματα για περίπου το 40-45% των εθνικών μειονοτήτων της χώρας.

Ο Hishammuddin δήλωσε ότι η περίπτωση της Kartika είχε σπείρει ανησυχίες για το πως θα γίνονται τα μαστιγώματα στις γυναίκες και ότι το πρόσφατο περιστατικό αποδεικνύει ότι η υπηρεσία φυλακές μπορεί να διεξάγει ποινές σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Σύμφωνα με τη Σαρία, οι γυναίκες πρέπει να μαστιγώνονται σε καθιστή θέση από γυναίκα δεσμοφύλακα και να είναι πλήρως ντυμένες.

Ωστόσο νέα ερωτήματα έχουν εγερθεί σχετικά με το κατά πόσο ένα θρησκευτικό δικαστήριο του κράτους μπορεί να επιβάλει μαστιγώματα σε γυναίκες, όταν ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει αυτήν την ποινή στις γυναίκες.

Πάντως τα γεγονότα προκάλεσαν τις αντιδράσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων και την οργή του κοινού.

Η Kartika Sari Dewi Shukarno (φωτό) αναμένεται να είναι η επόμενη γυναίκα που θα υποστεί μαστιγώματα, με την κατηγορία κατανάλωσης μπίρας.


Την φωτογραφία και άρθρο, τα βρήκαμε στις 18.2.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=133388