27 Φεβ 2010

Lgbt φοβική νομοθεσία στην Λιθουανία

Lgbt φοβική νομοθεσία στην Λιθουανία

Μια αμφιλεγόμενη νομοθεσία που απαγορεύει την προώθηση του ΛεΠΑΤQ γάμου στη Λιθουανία τίθεται σε ισχύ την 1 Μαάρτη 2010.

Η νομθεσία τροποποιήθηκε τον Δεκέμβριο μετά τη διεθνή κριτική. Πριν, θα απαγόρευε τη «δημόσια διάδοση-διασπορά» κάθε υλικού που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προώθηση του λεσβιασμού- ομοερωτισμού.

Αντ 'αυτού, το νομοθετικό σώμα ενέκρινε αλλαγές που θα απαγορεύουν την «ενθάρρυνση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανηλίκων και άλλες σεξουαλικές σχέσεις».

«Άλλες σεξουαλικές σχέσεις» σημαίνει ότι η εκστρατεία για τον Queer γάμο ή το Σύμφωνο Συμβίωσης θα είναι παράνομη, υποστήριξε η ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Ημέρα Υπερηφάνειας και παρελάσεις μπορεί επίσης να απαγορευθούν.

Η νομοθεσία κατατάσσει πλέον κάθε πληροφορία που "δυσφημεί τις οικογενειακές αξίες" ή που "ενθαρρύνει την αντίληψη του γάμου και της οικογένειας αλλοιώς πως από εκείνη που προβλέπει το Σύνταγμα" ως επιζήμια για τα παιδιά και απαγορεύει την είσοδος τες-τους σε τέτοια μέρη.

Η νομοθεσία της Λιθουανίας ορίζει το γάμο ως ένωση γυναίκας και άνδρα.

Ο John Dalhuisen, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας για τις διακρίσεις, δήλωσε: «Η νομοθεσία αυτή θα παραβιάσει την ελευθερία της έκφρασης και άμεσα θα εισάγει διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου.

"Θα στιγματίσει τις ΛεΠΑΤ και θα εκθέσει υποστηρίκτριες-ες των Queer δικαιωμάτων στον κίνδυνο της λογοκρισίας και οικονομικών κυρώσεων".

Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία είναι «αναχρονιστική» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε τις αρχές της Λιθουανίας να την ξεσκαρτάρουν-απορρίψουν.

Η νομοθεσία απαγορεύει επίσης την αναφορά στην αμφισεξουαλικότητα, την πολυγαμία, εικόνες του ετερό σεξ, του θανάτου και σοβαρού τραυματισμού, των παραφυσικών φαινομένων, της «βρώμικής» γλώσσας και των κακών διατροφικών συνηθειών.

Δεν διευκρινίζει ποινές για παραβίαση της νομοθεσίας.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 26.2.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/02/26/homophobic-lithuanian-law-comes-into-power-next-week-2/