5 Φεβ 2010

Νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην Αλβανία

Στις 4 Φεβρουαρίου 2010, το Κοινοβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε ομόφωνα όλη τη συμπεριλαμβανόμενη νομοθεσία κατά των διακρίσεων που απαγορεύει τη διάκριση λόγω διάφορων χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου.

Η ΙLGA-Ευρώπης χαιρετίζει αυτήν την ανάπτυξη και συγχαίρει τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αλβανίας και τις LGBT ακτιβίστριες-ες καθώς επίσης και τις Αλβανές πολιτικίνες-ους για την από κοινού προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις.

Η Αλβανία είναι μια χώρα πιθανώς υποψήφια να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποχρεούται να αποκτήσει μια νομοθεσία ευρέως περιεχομένου κατά των διακρίσεων. Η ΙLGA-Ευρώπη θεωρεί τη νέα αλβανική νομοθεσία κατά των διακρίσεων ως πολύ θετικό βήμα καθώς η Αλβανία είναι τώρα μία από τις πολύ λίγες χώρες στην Ευρώπη που απαγορεύει ρητά τη διάκριση λόγω της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Πηγαίνει επίσης περαιτέρω έναντι μερικών εκ των προσφάτων χωρών μελών της ΕΕ που απαγορεύουν τις διακρίσεις μόνο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην εργασία και όχι σε άλλους τομείς της ζωής.

Η Lilit Poghosyan, ανώτερη υπάλληλος στην iLGA-Ευρωπαϊκή Πολιτκή και Προγράμματα, που επιβλέπει τις οργανώσεις που εργάζονται στα δυτικά Βαλκάνια, είπε:

«Συγχαίρουμε την Αλβανία για αυτό το σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της ΕΕ και την αποβολή όλων των μορφών διακρίσεων. Ελπίζουμε ότι η νέα νομοθεσία της Αλβανίας κατά των διακρίσεων θα γίνει ένα καλό παράδειγμα για άλλες χώρες στην περιφέρεια που επιδιώκουν να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν εγκρίνει ακόμα παρόμοιες νομοθεσίες.

Επιπλέον, ελπίζουμε ότι το παράδειγμα της Αλβανίας θα επηρεάσει τις αρχές της Μακεδονίας για να ξανασκεφτούν την πρόσφατη απόφασή τες να διαγράψουν το σεξουαλικό προσανατολισμό από τον κατάλογο απαγορευμένων διακρίσεων στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων που συζητείται αυτήν την περίοδο. Η Μακεδονία είναι μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ε. Ε. και υποχρεούται να παρέχει προστασία ενάντια στη διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 5.2.10 και το μεταφράσαμε από την ILGA, στην http://www.ilga-europe.org/europe/news/for_media/media_releases/albania_protects_lgbt_people_from_discrimination