16 Φεβ 2010

Θεραπεία ανάλογα με το φύλο στον καρκίνο

Θεραπεία ανάλογα με το φύλο στον καρκίνο του πνεύμονα

Αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα αναμένεται να φέρει η ανακάλυψη αμερικανίδων επιστημονισών-ων, οι οποίες-οι βρήκαν πως ο καρκίνος των πνευμόνων στις γυναίκες είναι δραματικά διαφορετικός και λιγότερο πολύπλοκος σε σχέση με τους άνδρες.

Η μελέτη, η οποία έγινε από ερευνήτριες-ες του Πανεπιστημίου Ντιούκ της Βόρειας Καρολίνας με υπεύθυνο τον δρα Ανίλ Πότι σε περιπτώσεις 787 ασθενών με μη μικροκυτταρικό τύπο καρκίνου του πνεύμονα, κατέδειξε πως ο καρκίνος είναι πολύ πιο πολύπλοκος γενετικά από όσο εκτιμούσαν οι ειδικές-οι πριν μερικά χρόνια.

Οι ερευνήτιες-ες ελπίζουν ότι η έρευνά τες θα συμβάλει ώστε να υπάρξουν καλύτερα γενετικά τεστ για τον καρκίνο, προκειμένου να καθορίζεται η γενετική υπογραφή του καρκινικού όγκου σε κάθε ξεχωριστή-ο ασθενή και να δίνονται ειδικά φάρμακα, που θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ήδη ορισμένες φαρμακευτικές εταιρίες προσφέρουν τέτοια φάρμακα, τα οποία στοχεύουν σε επιμέρους γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο.

Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς, σκοτώνοντας 1,3 εκατ. άτομα ετησίως.

Επειδή συνήθως δεν έχει συμπτώματα οι ασθενείς τον αντιλαμβάνονται όταν πια ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, ένας λόγος που το ποσοστό επιβίωσης είναι μόλις 15%.

Οι ογκολόγες-οι προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο φάρμακο για κάθε ασθενή και η νέα έρευνα θα βοηθήσει στην κατάταξη των ασθενών ανάλογα με το μοριακό προφίλ τες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρση Journal of the American Medical Association.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 10.2.10 στην εφημερίδα τα Νέα στην http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=8884&la=1