14 Φεβ 2010

Γκρίζο χρήμα γύρω απ' τις ΜΚΟ

Γκρίζο χρήμα γύρω απ' τις ΜΚΟ

ΜΚΟ που έχει την ίδια διεύθυνση και τηλέφωνο με κομματικό γραφείο πολιτευτή της Ν.Δ., άλλη που έχει ιδρυτικό μέλος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον τομέα εθελοντισμού, πρόεδρο εισαγωγέα-εξαγωγέα και χρηματοδοτείται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ΜΚΟ που είναι και Α.Ε., χρηματοδοτούμενες ανθρωπιστικές δράσεις για την Αφρική και τα Βαλκάνια που υλοποιούνται στην Ελλάδα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την «επιστροφή προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο», που αν είχαν διατεθεί, μάλλον θα είχαν γυρίσει όλοι πίσω.

Αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό η πραγματική εικόνα που κρύβεται πίσω από την αδιαφανή διαχείριση των κονδυλίων για την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια που διαθέτει το ΥΠΕΞ προς τρίτες χώρες που υποφέρουν. Εικόνα που αδικεί τις λίγες ΜΚΟ που προσφέρουν γνήσιο ανθρωπιστικό έργο, χωρίς να συναλλάσσονται σε πολιτικά γραφεία ή να αποκομίζουν προσωπικά οφέλη.

«Ποιος μπορεί να συγκρίνει την προσφορά της Ελένης Σωτηρίου από τους "Γιατρούς Καρδιάς" με τους εκπροσώπους των ΜΚΟ φαντασμάτων;», σχολιάζει ο Ν. Ράπτης της Humanet. «Πρόκειται για μια γνήσια εθελόντρια που βρίσκεται πάντα όπου υπάρχει ανάγκη, για να προσφέρει».

«Εμείς αρνηθήκαμε να εγγραφούμε στην ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, αναιρεί τον τίτλο της» δηλώνει ο Ν. Δούσης-Ρασιάς από τους «Γιατρούς της Ειρήνης» που βρέθηκαν πρόσφατα στην Αϊτή.

Σχεδιάζουν αλλαγές

Περιπτώσεις σαν αυτές δεν παύουν, όμως, να αποτελούν εξαιρέσεις και όχι τον κανόνα.

«Τουλάχιστον ανορθολογικό» χαρακτήρισε τον τρόπο που διατέθηκαν εκατομμύρια ευρώ προς διάφορες ΜΚΟ τα προηγούμενα χρόνια ο νυν αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος δηλώνει ότι σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές.

Σε καταγγελία του (25/1/09) προς το υπουργείο Εξωτερικών και την αρμόδια διεύθυνση της ΥΔΑΣ, ο συγγραφέας Α. Αποστολόπουλος και διευθυντής της ΜΚΟ «Σύγχρονης Δελφικής Αμφικτυονίας» αναφέρει ότι «μόνο 7-10% των ΜΚΟ πραγματοποιεί έργο αξίας. Το 35-40% των ΜΚΟ "ψάχνει" να βρει τιμολόγια και πραγματοποιεί τα προγράμματα εντός Αθηνών και όχι στις επιλεχθείσες χώρες, ενώ το 50% τρώει την πρώτη δόση και εξαφανίζεται». Στην ίδια επιστολή ζητά να δημιουργηθούν υπηρεσίες ελέγχου, ώστε «να δυσκολευτούν τουλάχιστον εν μέρει οι ιδιοτελείς ομάδες και συμμορίες, που λυμαίνονται την ΥΔΑΣ».

Κομματική εύνοια

Σε επικοινωνία του με την «Κ.Ε.» ο Α. Αποστολόπουλος αναφέρει ότι μετά το 2004 οι περισσότερες ΜΚΟ που είχαν πάρει προγράμματα από την προηγούμενη κυβέρνηση, κυνηγήθηκαν. Στη δική του περίπτωση διέκοψαν ακόμα και την αποπληρωμή έργου που είχε εγκριθεί, αναγκάζοντας τον, όπως λέει, να καταφύγει σε καταναλωτικά δάνεια για να το καλύψει.

Στην «Κ.Ε.» έχουν φτάσει κι άλλες αντίστοιχες καταγγελίες για διακριτική μεταχείριση και κομματική εύνοια, αλλά και για έργα που πληρώθηκαν και δεν έγιναν ποτέ.

Το ΥΠΕΞ έχει ζητήσει από τις πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό να ελέγχουν την υλοποίηση των προγραμμάτων, αλλά εκείνοι δηλώνουν αδυναμία. Ο Σπ. Κουβέλης υποστηρίζει ότι θα αλλάξει τα κριτήρια και στο εξής θα χρηματοδοτεί μόνο έργα που πιάνουν τόπο και όχι «αρπαχτές», καθώς και ότι στο εξής όλες οι αναθέσεις και τα αντίστοιχα ποσά θα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο.

Μια άλλη παρατήρηση που γίνεται από πολλούς είναι ότι οι μέχρι τώρα πολιτικές της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν είχαν διπλωματικά οφέλη για την Ελλάδα. Οπως αναφέρει και ο καθηγητής Ξ. Κοντιάδης, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου: «Οι ισχυρές χώρες αξιοποιούν την αναπτυξιακή βοήθεια όχι μόνο για να συνδράμουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και για να ενισχύσουν τη διπλωματική τους θέση. Η ελληνική πολιτεία προσέφερε μέχρι σήμερα αναπτυξιακή βοήθεια με αναχρονιστικούς όρους, χωρίς επαρκή σχεδιασμό, στόχευση και αξιολόγηση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων».

[...]


Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.2.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, γραμμένο από την Βασιλική Σιούτη στην http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=132047