22 Φεβ 2010

Ο αριθμός των ωαρίων με ένα απλό τεστ αίματος

Ο αριθμός των ωαρίων με ένα απλό τεστ αίματος

Ένα απλό τεστ αίματος θα δείχνει πόσα ωάρια διαθέτουν οι γυναίκες στις ωοθήκες τες δημιουργώντας νέα δεδομένα για τη θεραπεία γονιμότητας και τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Μια γυναίκα 20 ετών έχει, κατά μέσο όρο, 200.000 ωάρια, αριθμός που μειώνεται στο μισό την επόμενη δεκαετία της ζωής της, ενώ μετά τα 40 της τα ωάρια μπορεί να μην υπερβαίνουν τα 2.000.

Σύμφωνα με τις αυστραλές επιστημόνισες-ες που το ανακάλυψαν, το τεστ μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον αριθμό των ωαρίων με βάση τη συγκέντρωση στο αίμα μιας ορμόνης γονιμότητας (ΑΜΗ). Έτσι θα εντοπίζονται οι νεαρές γυναίκες που πιθανώς κινδυνεύουν σοβαρά να μην μπορούν να αποκτήσουν εύκολα παιδί όταν μεγαλώσουν, εκείνες που κινδυνεύουν να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση και θα επιτρέπει σε αυτές να αποφασίζουν έγκαιρα πόσο δραστήρια θα πρέπει να επιδιώξουν μια θεραπεία γονιμότητας, εξηγεί ο ερευνητής Πίτερ Ίλινγκγουορθ της IVF Australia.

Το τεστ που θα κοστίζει περίπου 45 ευρώ θα αρχίσει να προσφέρεται στις κλινικές της Αυστραλίας από τον επόμενο μήνα. Αναμένεται να γλιτώσει πολλές από το κόστος δαπανηρών και τη βάσανο -τελικώς περιττών στην περίπτωσή τες- θεραπειών υποβοηθούμενης γονιμοποίησης.

Το τεστ μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον αριθμό των ωαρίων με βάση τη συγκέντρωση στο αίμα μιας ορμόνης γονιμότητας (ΑΜΗ), όπως δήλωσε ο Πίτερ Ίλινγκγουορθ της IVF Australia, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.2.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στηνhttp://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=134632