22 Φεβ 2010

Βουνά ηλεκτρονικών αποβλήτων

«Βουνά» ηλεκτρονικών αποβλήτων απειλούν τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Άμεση δράση πρέπει να ληφθεί για την αντιμετώπιση των “βουνών” ηλεκτρονικών αποβλήτων που δημιουργούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Τεράστιες ποσότητες παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών ειδών συσσωρεύονται σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και ορισμένα Αφρικανικά κράτη.

Εάν δεν ακολουθηθεί κάποια πολιτική για την αποκομιδή και ανακύκλωση των συσκευών, πολλές χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με “βουνά” επικίνδυνων ηλεκτρονικών απορριμμάτων, που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, προβλέπει η έκθεση του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ (UNEP) ενόψει μίας διάσκεψης αυτή την εβδομάδα στο Μπαλί.

Η έρευνα συνέλεξε πληροφορίες για τα τρέχοντα επίπεδα ηλεκτρονικών αποβλήτων σε 11 έθνη και εξέτασε την ενδεχόμενη ανάπτυξη των ποσών αυτών στην επόμενη δεκαετία.

Παγκοσμίως, τα ηλεκτρονικά απόβλητα αναπτύσσονται κατά 40 εκατ. τόνους ανά έτος, καθώς οι καταναλώτριες-ες, τόσο των ανεπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων εθνών, αγοράζουν νέες συσκευές και πετούν τις παλιές. Πολλά από τα παλαιά αντικείμενα καταλήγουν όμως στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Η Ινδία ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με αύξηση 500% στον αριθμό των απορριμμάτων από παλαιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι το 2020, σύμφωνα με την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ίδιο διάστημα, η Κίνα και η Νότια Αφρική θα δουν αύξηση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων από Η/Υ να ενισχύεται κατά 400% σε σχέση με το 2007. Σε μία δεκαετία, εκτιμά η έρευνα πως τα απορρίμματα των κινητών τηλεφώνων θα είναι επτά φορές περισσότερα στην Κίνα και 18 φορές στην Ινδία.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην κατά μέσο όρο ετήσια παραγωγή κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών χρησιμοποιείται το 3% της εξόρυξης αργύρου και χρυσού, το 13% του παλλαδίου και το 15% του κοβαλτίου.

Ο Αχίμ Στάινερ, διευθυντής του UNEP, επισημαίνει την "αναγκαιότητα" να εφαρμοστούν μέθοδοι ανακύκλωσης που "θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα μειώσουν τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα και θα ανακυκλώσουν σημαντικές ποσότητες μετάλλων, όπως ο χρυσός, ο άργυρος, ο χαλκός ή το παλλάδιο".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.2.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=134760