2 Φεβ 2010

Ο Πάπας Βενέδικτος επιτίθεται

Ο Πάπας Βενέδικτος επιτίθεται στην κυβέρνηση κατά της Νομοθεσίας της Ισότητας.

Ο Πάπας έχει ζητήσει από τις Ρωμαιοκαθολικές-ους Επισκόπους στην Αγγλία και την Ουαλία για την καταπολέμηση του νομοσχεδίου Ισότητας της Αγγλίας με «ιεραποστολικό ζήλο».

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ είπε ότι η νομοθεσία "παραβιάζει το φυσικό δίκαιο". Οι υποστηρίκτριες-ες της νομοθεσίας θεωρούν ότι αυτό είναι μια επιθυμία να διατηρήσει την απαγόρευση των ΛεΠΑΤ στις Θέσεις-αξιώματα της Εκκλησίας.

Οι υπερ των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων καταδίκασαν τα σχόλιά του, λέγοντας ότι η ισότητα πρέπει να ισχύει για όλες-ους, και ο ευρωβουλευτής Εργασίας Stephen Hughes δήλωσε τον αποτροπιασμό του.

Ο Πάπας θα κάνει φέτος την πρώτη παπική επίσκεψη στην Αγγλία από το 1982.

Αδικαιολόγητοι περιορισμοί

Είπε προς τις Ρωμαιοκαθολικές-ους Επισκόπους της Αγγλίας και της Ουαλίας που συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη: "Η χώρα σας είναι γνωστή για τη σταθερή δέσμευσή της για την ισότητα των ευκαιριών για όλα τα μέλη της κοινωνίας.

"Όμως, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, η επίδραση μερικών νομοθετημάτων με στόχο την επίτευξη αυτού του στόχου θα ήταν άδικο να επιβάλει άδικους περιορισμούς στην ελευθερία των θρησκευτικών κοινοτήτων να δρούν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τες.

«Πιστεύουμε ότι όλες-οι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή και να μην υφίστανται διακρίσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Ισότητας.

"Ορισμένες απόψεις, πραγματικά παραβιάζουν το φυσικό νόμο ο οποίος είναι πάνω από την η ισότητα, η οποία στηρίζεται σε όλες τις-τους ανθρώπους και μέσω αυτών είναι εγγυημένη".

Ο Jonathan Finney, από την ΛεΠΑΤ ομάδα Stonewall, δήλωσε στο BBC Radio 5 live: "Δεν πρέπει να απαγορευθεί η πρόσβαση των ανθρώπων στις υπηρεσίες και την απασχόληση απλώς και μόνο επειδή είναι ΛεΠΑΤ.

«Πρέπει να προφυλαχθούμε από σαρωτικές εξαιρέσεις που φαίνεται να προστατεύουν την ελευθερία ενός προσώπου, οι οποίες στην πραγματικότητα προσκρούουν στην ελευθερία άλλων ανθρώπων».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτό που δεν μπορείτε να λέτε είναι ότι οι θρησκεύμενες-οι άνθρωποι ξεκινούν σκληρούς αγώνες για την ελευθερία, τώρα θα περιοριστεί η ελευθερία, εμείς δεν θέλουμε να δωθεί στις ΛεΠΑΤ, εμείς δεν θέλουμε να δωθεί στις γυναίκες».


«Η κακή ενημέρωση, αξιώνει»

Ο κ. Hughes, μιλώντας στη Ρώμη, δήλωσε: «Ως καθολικός, αισθάνομαι αποτροπιασμό για την στάση του Πάπα. Θρησκευτικές ηγέτιδες-ες θα πρέπει να προσπαθούν για την εξάλειψη της ανισότητας και όχι να διαιωνίζουν».

Είπε ότι ο Ποντίφικας θα πρέπει να εγγυηθεί-εξασφαλίζει την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία που εφαρμόστηκε στο Βατικανό, αντί να επιτίθεται για την ισότητα στην Αγγλία.

Αλλά η κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας στην Αγγλία και την Ουαλία, ο Αρχιεπίσκοπος Vincent Nichols, είπε ότι τα λόγια του Πάπα συντονίζονται με πολλές-ους ανθρώπους που ένοιωσαν-θεώρησαν «δύσκολες» για τις συνέπειες της πρόσφατης νομοθεσίας.

Ο ίδιος είπε στο BBC Radio 4 στην εκπομπή «Today programme», οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές οδηγούν-αφορούν τη «σφαίρα της ιδιωτικής ζωής μόνο», και ο Πάπας θέλησε να εκφράσει τους «άδικους περιορισμούς της ελευθερίας των θρησκευτικών κοινοτήτων».

Ο Αρχιεπίσκοπος Nichols δήλωσε: «Δεν ασχολείται [ο Πάπας ] με την πολιτική των κομμάτων ... αλλά θέλει δικαιολογημένη-αιτιολογημένη φωνή του - που προέρχεται από τους θησαυρούς της χριστιανικής κληρονομιάς και η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό μας - να ακουστεί».

Οι Θρησκευτικές ηγέτιδες-ες έχουν εκφράσει την ανησυχία, πως η νομοθεσία Ισότητας θα μπορούσε να υποχρεώσει –ισχύει τις εκκλησίες να προσλάβουν ΛεΠΑΤ ως προσωπικό, εκτός από ιερείς και βοηθούς ιερέων.

Η Εθνική Κοσμική Κοινωνία είπε ότι θα οργανώσει μια εκστρατεία διαμαρτυρίας που θα αποτελείται από ομάδες ΛεΠΑΤ, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, γυναίκες του γυναικείου κινήματος, οργανώσεις οικογενειακού προγραμματισμού και ομάδες που υποστηρίζουν την άμβλωση, μεταξύ άλλων.

Ο Πρόεδρος Terry Sanderson δήλωσε: «Οι φορολογούμενες-ος σε αυτή τη χώρα θα πληρώσουν ένα λογαριασμό 20 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, για την επίσκεψη του Πάπα - επίσκεψη κατά την οποία έχει ήδη δηλώσει ότι θα επιτεθεί στα ίσα δικαιώματα και θα προωθήσει τις διακρίσεις».

Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Peter Tatchell είπε ότι τα σχόλια του Πάπα ήταν μια «κωδικοποιημένη επίθεση κατά των νόμιμων δικαιωμάτων που χορηγούνται στις γυναίκες και τις ΛεΠΑΤ».

«Εξ’ αιτίας της κακής του πληροφόρησης ισχυρίζεται ότι η νομοθεσία μας για την Ισότητα υπονομεύει τη θρησκευτική ελευθερία υπονοώντας ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των εκκλησιών σε διακρίσεις, που είναι σύμφωνες με τα θρησκευτικά έθιμά τους», είπε.

«Φαίνεται ότι (ο Πάπας) υπερασπίζεται διακρίσεις στηριζόμενος σε θρησκευτικούς θεσμούς και απαιτεί, πως θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου».

Αλλά η Καθολική βουλευτίνα Ann Widdecombe είπε: «Αυτή δεν είναι μια δημόσια συζήτηση για τον λεσβιασμό, αυτή είναι μια δημόσια συζήτηση για τη θρησκευτική ελευθερία».

«Προκαταλήψεις εργοδοσίας»

Η Ann Widdecombe είπε BBC Radio 5 live: "Εάν μια πίστη διδάσκει, όπως οι μεγάλες θρησκείες κάνουν, πως κάτι είναι λάθος, τότε προφανώς δεν μπορείς να έχεις κάποιον που πιστεύει ότι είναι σωστό, να κατέχει υψηλότατη θέση».

«Αυτό έχουμε αποδεκτεί ως φυσική δικαιοσύνη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Robert Mickens, ανταποκριτής της Καθολικής εφημερίδας «The Tablet» στη Ρώμη, είπε πως η στάση-θέση του Πάπα δεν ήταν «τίποτα πραγματικά νέο - αυτό είναι μέρος της κλασικής Καθολικής διδασκαλίας για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα».

"Αυτό που ο Πάπας κάνει είναι ότι προσπαθεί να ενθαρρύνει τις-τους επισκόπους να διατηρήσουν τη απόφασή τους στα πολύ κυμαινόμενα ήθη στους σημερινούς πολιτισμούς και κοινωνίες".


Ο Evan Harris βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος, ο οποίος κατέχει θέση στη μεικτή επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε πως όλες οι Βρετανίδες-οι - συμπεριλαμβανομένων των Καθολικών και των ΛεΠΑΤ - προστατεύονται από την νομοθεσία της Αγγλίας για την Ισότητα.

«Οι θρησκευόμενες-οι μπορούν να είναι ήσυχες-οι ότι δεν υπάρχει τίποτα στην νομοθεσία της Ισότητας που να επιβάλλει ΛεΠΑΤ ιέρισες-εις στις θρησκείες, αλλά αυτό που κάνει είναι η προστασία του γενικού εργατικού δυναμικού από προκαταλήψεις της εργοδοσίας», είπε.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Υπουργείου Ισότητας δήλωσε: «Ο Πάπας αναγνωρίζει τη σταθερή δέσμευση-υποχρέωση της χώρας μας για την ισότητα όλων των μελών της κοινωνίας.

«Πιστεύουμε ότι όλες-οι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή και να μην υφίστανται διακρίσεις. Η νομοθεσία Ισότητας θα καταστήσει τη Αγγλία μια πιο δίκαιη και ισότιμη χώρα-τοποθεσία».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 2.2.10 και το μεταφράσαμε, από την BBC.UK στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8492597.stm