26 Φεβ 2010

Ακρόαση του ΕΔΑΔ για τον ΛεΠΑΤQ γάμο

Χθες, στις 25 Φεβρουαρίου 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε την πρώτη συνεδρίαση του σχετικά με μια υπόθεση για τον ΛεΠΑΤQ γάμο. Ακρόαση του Δικαστηρίου ήταν για το παραδεκτό και το βάσιμο στην υπόθεση του Schalk και του Kopf κατά της Αυστρίας (Αριθμός αιτήσεως 30141/04).

Στο καθηγητή Robert Wintemute χορηγήθηκε άδεια από το Δικαστήριο να προβεί σε προφορική υποβολή εκ μέρους των τεσσάρων, που ως τρίτο μέρος παρεμβαίνουνστην δίκη: η FIDH (Fédération Internationale des ligues des Droits de l'Homme, Παρίσι), η ICJ ( Διεθνής Επιτροπή Νομικών, Γενεύη), το Κέντρο AIRE (Συμβουλές για τα Ατομικά Δικαιώματα στην Ευρώπη, Λονδίνο), και η ILGA-Ευρώπης (η ευρωπαϊκή περιφέρεια του Διεθνούς Συνδέσμου λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, Trans και Intersex, Βρυξέλλες).

Η απόφαση για το παραδεκτό, ακολουθούμενη ενδεχομένως από απόφαση, θα παραδοθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Μπορείτε να δείτε μετάδοση της ακρόασης: www.echr.coe.

Λεπτομέρειες της υπόθεσης:

Οι προσφεύγοντες, Horst Michael Schalk και Johann Franz Kopf, έχουν αυστριακή υπηκοότητα, γεννήθηκαν το 1962 και 1960 αντίστοιχα και ζουν στη Βιέννη. Είναι ζευγάρι του ίδιου δύλου και ζουν μαζί.

Τον Σεπτέμβριο του 2002 οι προσφεύγοντες ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές να τις επιτρέψουν να τελέσουν γάμο.

Το αίτημά τους απορρίφθηκε από το Δημοτικό Γραφείο Βιέννης με το επιχείρημα ότι ο γάμος μπορεί να συναφθεί μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού φύλου. Οι προσφεύγοντες άσκησαν έφεση ενώπιον της περιφερειακής Διοίκησης της Βιέννης και του Συνταγματικού Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι η έννοια του γάμου έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι σήμερα γίνεται αντιληπτή ως μόνιμη ένωση που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της ζωής, και ότι η αναπαραγωγή και η εκπαίδευση των παιδιών δεν είναι πλέον ένας καθοριστικός παράγοντας σε αυτόν.
Εκκλήσεις τους δεν ήταν επιτυχείς.
Η Διοίκηση και το Συνταγματικό Δικαστήριο, παραπέμποντας στο άρθρο 12 (δικαίωμα γάμου) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα της Ανθρώπου, καθώς και των άρθρων 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και 14 (απαγόρευση των διακρίσεων), έκριναν ότι ο περιορίσμός της αντίληψης του γάμου στο παραδοσιακό περιεχόμενό του, που επιφυλάχθηκε σε πρόσωπα διαφορετικών φύλων δικαιολογείτε αντικειμενικώς.

Στηριζόμενοι στο άρθρο 12, διαμαρτύρονται για την άρνηση των αρχών να τους επιτρέψουν να τελέσουν γάμο.

Στηριζόμενοι περαιτέρω στο άρθρο 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8, παραπονιούνται ότι δέχτηκαν διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, δεδομένου ότι στερήθηκαν το δικαίωμα να τελέσουν γάμο και δεν έχουν άλλη δυνατότητα αναγνώρισης της σχέσης τους από το νόμο.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 (προστασία της ιδιοκτησίας), ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές ζημίες-μειονεκτήματα σε σχέση με τα ετερό ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο.

Η αίτηση υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 5 Αυγούστου 2004.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 26.2.10 και το μεταφράσαμε από την ILGA στην http://www.facebook.com/home.php?#!/notes/ilga-europe/first-hearing-by-the-european-court-of-human-rights-on-same-sex-marriage/331423541892