14 Φεβ 2010

Συζητείται ο ΛεΠΑΤ γάμος στην Κύπρο

Οι ΛεΠΑΤ θέλουν να νυμφευθούν-παντρευτούν

Υπαρκτό φαινόμενο πλέον στην Κύπρο οι αιτήσεις γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
«Έχει αλλάξει ποια η έννοια του γάμου και υπάρχουν αρκετά νέα δεδομένα»...

Νέο παράπονο Κύπριου που θέλει να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τον επίσης Κύπριο σύντροφό του, εξετάζει η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου. Σύμφωνα με την ίδια, ήδη τον τελευταίο καιρό έχουν διερευνηθεί τρία με τέσσερα παράπονα από άτομα που το μόνο που διεκδικούν είναι το δικαίωμα τους να νυμφευθούν-παντρευτούν την αγαπημένη-ο τους και να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα ζώντας μαζί στην Κύπρο. «Έχει αλλάξει πια η έννοια του γάμου και υπάρχουν αρκετά νέα δεδομένα που θα πρέπει να επανεξετάσουμε και να δούμε ποια θα είναι η στάση μας πάνω σε αυτά τα θέματα. Όπως είναι τα πράγματα στην Κύπρο, δεν επιτρέπεται η τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, υπάρχει έλλειψη σχετικού νομοθετικού πλαισίου», ανέφερε η κ. Ηλιάνα Νικολάου, προσθέτοντας πως «το θέμα τέλεσης γάμου της Κύπριας-ου πολίτισας είναι στην τελική ευθεία και μέχρι τον άλλο μήνα θα υπάρχει έτοιμη έκθεση με συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες».


«Είναι κάτι που αφορά τον τόπο μας»
Ο νεαρός αποτάθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο Δήμο Πάφου απ' όπου και πήρε αρνητική απάντηση, αφού η νομοθεσία μας δεν προνοεί την τέλεση γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. «Αποφάσισα με τον Κύπριο σύντροφό μου να ενώσουμε τις ζωές μας με τα δεσμά του γάμου», είπε ο νεαρός Α.Μ., συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς η κλειστή κοινωνία μας και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ενέκριναν το αίτημά μου αναγκάζοντάς με να προσφύγω στην Επίτροπο Διοικήσεως για να υποβάλω το παράπονό μου».

Σύμφωνα με την ίδια την Επίτροπο Διοικήσεως, ο σεξουλικός προσανατολισμός αποτελεί πλέον μορφή διάκρισης στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών οδηγιών, δηλαδή δεν υπάρχει περιθώριο για οποιοδήποτε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση αυτών των προσώπων. «Έχουν διερευνηθεί τρία, τέσσερα παράπονα σχετικά με τα θέματα δικαιωμάτων αυτών των ατόμων, που πιθανόν να έχουν τελέσει ήδη γάμο με πρόσωπα του ίδιου φύλου και ενδεχομένως θέλουν να επιστρέψουν στην Κύπρο με τις συντρόφισές-ους τους. Με το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους είναι διασφαλισμένα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες», καθησύχασε η κ. Νικολάου, λέγοντας πως το θέμα τίθεται πλέον επιτακτικά και πρέπει να το δούμε όχι σαν κάτι που αφορά άλλες χώρες αλλά σαν κάτι που αφορά τον τόπο μας.


Τρεις ακόμα περιπτώσεις
1.Γάμος Κύπριου με πρόσωπο του ίδιου φύλου από το εξωτερικό και υπήρξε ζήτημα της άδειας παραμονής και εργασίας του συντρόφου του ίδιου φύλου Κύπριου πολίτη.
2. Κύπριος Πολίτης επικαλέστηκε τα δικαιώματα του γκέι συντρόφου του από το Ιράν για να τύχει προστασίας κάτω από το Προσφυγικό δίκαιο.
3. Ένας Ευρωπαίος πολίτης που είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στη Μεγάλη Βρετανία και επικαλέστηκε το σύμφωνο προκειμένου να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα που είχε ως Ευρωπαίος πολίτης, να μπορεί να έρθει στην Κύπρο με το σύντροφο του και να του παράσχει η Κυπριακή Δημοκρατία τις διευκολύνσεις.


«Δεν είναι νωρίς, ούτε έχουμε περιθώριο χρόνου»
Οι αιτήσεις γάμων μεταξύ ΛεΠΑΤ πλέον είναι υπαρκτό φαινόμενο και στο νησί μας. «Τώρα έχουμε την αίτηση από το νεαρό Κύπριο να τελέσει γάμο με πρόσωπο του ίδιου φύλου αλλά το νομοθετικό μας πλαίσιο δεν επαρκεί. Υποβάλλουν εκθέσεις με συγκεκριμένες εισηγήσεις στη βάση της γραμμής ότι η Κυπριακή Νοοτροπία ενόψει και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι υποχρεωμένη να δει και να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε η κ. Νικολάου, τονίζοντας πως τώρα είμαστε στο στάδιο που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, αφού δεν είναι ούτε νωρίς αλλά ούτε έχουμε και περιθώριο χρόνου, αφού το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως, πρέπει να προχωρήσουν τα νομικά μέτρα που απαιτούνται ώστε να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία μας με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, αφού αν συνεχίσουμε έτσι, σίγουρα θα βρεθούμε σε μια αντίθετη πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 19.1.10 γραμμένο από την Άρτεμη Ελένη Καζά, στην http://www.sigmalive.com/simerini/news/230430