13 Φεβ 2010

Το Ευρ. Κοινοβούλιο ζητά την προστασία των ΛεΠΑΤQ

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε στις υποψήφιες χώρες πως πρέπει να προστατέψουν τις ΛεΠΑΤQ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι η Κροατία, η Μακεδονία και η Τουρκία πρέπει να αποδειχθούν ότι μπορούν να προσφέρουν «αληθινή προστασία» στις ΛεΠΑΤQ προκειμένου να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τρεις χώρες έχουν επικριθεί για τις καταγραφές τες στα ΛεΠΑΤQ δικαιώματα και οι αναφορές-εκθέσεις που δόθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθύμισαν στις υποψήφιες χώρες ότι η προστασία όπως η νομοθεσία κατά των διακρίσεων είναι «μη διαπραγματεύσιμες».

Η Κροατία επικρίθηκε για τη de facto απαγόρευση της Ημέρας Υπερηφάνειας 2009 στη Ζάγκρεμπ και την αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

Στην Τουρκία, ο ποινικός κώδικας της προκάλεσε ανησυχίες για το ότι «επιτρέπει συστηματικές διώξεις» των ΛεΠΑΤQ, ενώ η Μακεδονία είχε την υποχρέωση για να καλύψει το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου στη νομοθεσία της κατά των διακρίσεων.

Η ευρωβουλευτίνα Ulrike Lunacek, συμπροεδρίνα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ΛεΠΑΤQ δικαιώματα, είπε: "Είμαι ευτυχισμένη που οι τροποποιήσεις μας υπέρ των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων στις αναφορές-εκθέσεις προόδου για τη Μακεδονία και την Κροατία έγιναν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

" Έχουμε επιβεβαιώσει ότι τα κατά των διακρίσεων στάνταρτ πρέπει να ισχύσουν στις υποψήφιες χώρες".

Ο ευρωβουλευτής Michael Cashman, η κα Lunacek, συμπρoεδρίνα, πρόσθεσε: "Τα κριτήρια προσθήκης είναι ξεκάθαρα: οι μειονότητες πρέπει να προστατευθούν από τις διακρίσεις όπως αποδίδεται στο άρθρο 19 της Συνθήκης - και αυτό περιλαμβάνει το σεξουαλικό προσανατολισμό".

«Αυτό δεν είναι επιλογή από το μενού: είναι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα είμαστε αυστηρές-οι στην εφαρμογή της (Συνθήκης)».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 12.2.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/02/12/european-parliament-says-candidate-countries-must-offer-gays-protection/