23 Φεβ 2010

Οι μαζικές εξετάσεις μπορούν να εξαλείψουν το hiv aids

Οι μαζικές εξετάσεις-τέστ "μπορούν να εξαλείψουν το hiv aids σε 40 χρόνια".

Επικεφαλής έρευνας υποστήριξε ότι οι εξετάσεις- τέστ σε δισεκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσαν να εξαλείψουν τον ιό hiv aids εντός 40 ετών.

Ο Δρ Brian Williams του Κέντρου Επιδημιολογικών Προτύπων και Ανάλυσης της Νοτίου Αφρικής είπε ότι απαιτείται το βάρος να μεταβιβαστεί στο σταμάτημα-διακοπή της μετάδοσης.

Είπε στην ετήσια συνεδρίαση της Ένωσης ΗΠΑ για την Πρόοδο της Επιστήμης: "Το πρόβλημα με τον ιό hiv είναι, ότι τώρα χρησιμοποιούμε, φάρμακα για να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων, δεν τα χρησιμοποιούμε για να σταματήσουμε η μετάδοση.

"Μπορούμε να χρησιμοποίησουμε αντιρετροϊκά φάρμακα όχι μόνο για να κρατήσουν τις ανθρώπους στη ζωή, αλλά και να σταματήσουν τη μετάδοση, πιστεύω ότι μπορούμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να σταματήσουμε αποτελεσματικώς τη μετάδοση εντός μίας πενταετίας".

Ο Δρ Williams εκτιμά ότι η μετάδοση της νόσου θα μπορούσε να εμποδιστεί από το 2015 και ότι η επιδημία θα μπορούσε πράγματι να τελειώσει από το 2050, καθώς οι περισσότερες-οι από αυτές-ους που αυτή τη στιγμή φέρουν τον ιό hiv θα έχουν πεθάνει.

Τα αντιρετροϊικά φάρμακα μειώνουν το ιικό φορτίο της νόσου στο αίμα ενός προσώπου, που καθιστά τα πρόσωπα λιγότερο μολυσματικά-(ικανά να μεταδόσουν τον ιό). Ο Δρ Williams είπε ότι συνήθως, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν θεραπεία, έχουν ήδη μολυνθεί, όλες-οι είχαν μολυνθεί μεταξύ της χρονικής περιόδου κατά τη διάρκεια της μετάδοσης και της πρόσβασης σε ιατρική βοήθεια.

Ο Δρ Williams είπε στην συνάντηση, ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν την εξέταση-τέστ μια φορά το χρόνο και στη συνέχεια θεραπεία, εφόσον διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του ιού. Είπε ότι κι άλλες-οι επιστημόνισες υποστήριξαν την ιδέα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι 33 εκατομμύρια πρόσωπα πιστεύεται ότι φέρουν τον ιό hiv. 25 εκατομμύρια πρόσωπα πιστεύεται πέθαναν από την επιδημία.

Τα ποσοστά διάγνωσης σε ετεροφυλόφιλες-ους αυξάνονται.

Ο Δρ Williams δήλωσε ότι ο ιός hiv aids ήταν «μια από τις χειρότερες μολύνσεις στην ανθρώπινη ιστορία».

Πρότεινε μάλιστα ότι αν και τα μαζικά προγράμματα εξετάσεων-ελέγχου θα είναι δαπανηρά, θα εξοικονομήσουν χρήματα "από την πρώτη ημέρα" και πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα είναι πρόθυμες-οι να συμμετάσχουν.

Πρότεινε μάλιστα ότι αν και τα μαζικά προγράμματα ελέγχου θα είναι δαπανηρά, θα εξοικονομήσουν χρήματα "από την πρώτη ημέρα" και πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα είναι πρόθυμες-οι να συμμετάσχουν.

Ο Δρ Williams δημιουργεί μιας στρατηγικής σημασίας προσπάθεια στη χώρα καταγωγής του, στη Hlabisa και παρόμοιες μελέτες που διεξάγονται στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την υποσαχάρια Αφρική για να κατορθωθεί ο έλεγχος του ιού.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.2.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/02/22/mass-screening-could-eradicate-aids-in-40-years/