22 Δεκ 2009

Η Dalia Grybauskaite θα θέσει βέτο σε λεσβοφοβικό νόμο

Βίλνιους, 9.12.09, BNS

Η Λιθουανή Πρόεδρος Dalia Grybauskaite είπε ότι θα θέσει βέτο στο νόμο, σχετικά με την Προστασία των Ανηλίκων ενάντια στα Καταστρεπτικά Αποτελέσματα της Δημόσιας Πληροφόρησης εάν το κόμμα Seimas επιλέξει, να συμπεριλάβει ακόμη μια φορά σε αυτόν λεσβοφοβικές διατάξεις, που συγκρούονται με την τήρηση-διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Αυτός ο νόμος παραβιάζει το χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα εμποδίσω έναν τέτοιο νόμο», είπε η Dalia Grybauskaite αρχηγός κράτους στις 9.12.09 στα ΜΜΕ.

Το κόμμα Seimas ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε ο νόμος να συμπεριλάβει πάλι διατάξεις που θα απαγορεύουν στις ανήλικες-ους την πρόσβαση σε πληροφορίες, που προάγουν τις λεσβιακές, αμφισεξουαλικές, τρανς ή πολύγαμες σχέσεις, οι ίδιες διατάξεις αφαιρεθηκαν από το νόμο από μια ομάδα πίεσης- εργασίας που οργανώθηκε από την Λιθουανή Πρόεδρο Dalia Grybauskaite.

Το κοινοβούλειο προσκάλεσαι, για εισαγωγή εκ νέου των διατάξεων λέγοντας, ότι θα επαναφέρει το τμήμα-μέρος των νομοθετικών οδηγιών στο πιό αρχικό στάδιό τες, και θα τις επιστρέψει στο γραφείο της Επιτροπής Εκπαίδευσης Επιστήμης και Πολιτισμού.

Η ομάδα εργασίας-πίεσης που οργανώθηκε από την κα. Grybauskaite για να βελτιώσει το πολύ συζητημένο τμήμα-μέρος της νομοθεσίας, πρότεινε να αφαιρεθεί η διάταξη που περιορίζει τις πληροφορίες που θα μπορούσε να φανεί ότι προωθεί τις ΛεΠΑΤ σχέσεις και να την αλλάξουν αντ' αυτής με το να απαγορεύσουν την προώθηση πληροφοριών οποιουδήποτε είδους σεξουαλικών σχέσεων στις ανήλικες-ους της χώρας.

Όμως η πρόταση του συντηριτικού του κόμματος της αντιπολιτεύσεως , Seimas, από τον συντηρητικό βουλευτή Gintaras Songaila ήταν, να προσυμφωνηθούν οι καταστρεπτικές πληροφορίες που προάγουν τη νεολαία της χώρας να συμμετέχει σε λεσβιακές , αμφίσεξουαλικές, τρανς ή πολυγαμικές σχέσεις.

Ο νόμος, που έπρεπε ήδη να έχει νομοθετηθεί, όμως κάτω από την ιδιαίτερη ένταση για λεσβοφοβικές διατάξεις, ο προηγούμενος Πρόεδρος Valdas Adamkus έθεσε βέτο, εντούτοις το κόμμα Seimas στην συνέχεια ψήφισε, να αγνοηθεί το βέτο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.12.09 και το μεταφράσαμε από την http://www.facebook.com/home.php?#/notes/ilga-europe/lithuanias-grybauskaite-plans-to-veto-censorship-law-if-homophobic-provisions-st/200514466892
Στην φωτογραφία η αξιέπαινη κα. Dalia Grybauskaite