26 Δεκ 2009

Πρωτεϊνες "σαν βεντούζα" κατά του καρκίνου

Ανιχνεύτριες λαθών που εμποδίζουν τον καρκίνο

Οι επιστημόνισες έδειξαν πως μια ομάδα «σαν–βεντούζα» πρωτεϊνών διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην αποκατάσταση της καταστροφής του DNA που μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο.

Ελπίζουν ότι τα ευρύματα θα μπορέσουν, να προετοιμάσουν το έδαφος για μια νέα μορφή του φαρμάκου, που θα μπορούσε να βοηθήσει, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα και να προωθήσει την παραγωγή αντικατάστασης υγιών κυττάρων.

Οι «σαν-βεντούζα» πρωτεΐνες φαίνεται να έχουν μια αξιοσημείωτη δυνατότητα να μηδενίζουν τις κατεστραμένες περιοχές.

Η σημαντική ανακάλυψη, που ανακαλύφθηκε από δύο ανεξάρτητες ομάδες, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Η ομάδα των «σαν βεντούζα» Μικρών Πανταχού Παρουσών Τροποποιητικών Πρωτεϊνών- Small Ubiquitin-like Modifier (SUMO) ανακαλύπτει τις περιοχές στο σώμα, όπου η ζημία του DNA είναι εμφανής.

Οι «σαν βεντούζα» πρωτεϊνες συνδέονται με τις συνήθεις πρωτεΐνες, και τις καθοδηγούν για να διορθώσουν τα γενετικά ελαττώματα.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την μέθοδο, οι «σαν βεντούζα» πρωτεΐνες είναι ακόμα ικανές και να επισκευάσουν τα σπασίματα των διπλών σκελών του DNA - ο πλέον δριμύς τύπος καταστροφής του DNA.

Όταν η εργασία των «σαν βεντούζα» τροποποιητικών πρωτεϊνών τελειώσει , τότε αποσυνδέονται και προχωρούν.

Το γονίδιο καρκίνου του στήθους

Μια από τις ομάδες έρευνας, μπόρεσε να παρακολουθήσει αυτήν την διαδικασία της επιδιόρθοσης που πραγματοποιήθηκε στο γονίδιο BRCA1, το οποίο εάν καταστραφεί, συνδέεται με πολύ υψηλό κίνδυνο του καρκίνου του στήθους.

Η «σαν βεντούζα» πρωτεϊνες, αποδείχθηκε ότι συνδέονται με το κατεστραμένο γονίδιο και το μετατρέπουν ξανά σε υγιές - βοηθώντας το, να αποτρέψει τη διαμόρφωση καρκίνου του στήθους.

Η ερευνήτρια ο Δρ Jo Morris, από το King's College London, είπε: «Αυτή η νέα γνώση είναι το πρώτο βήμα, προς την ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπορούν να προστατεύσουν τα συνήθη κύτταρα από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, ή να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του των υπαρχουσών θεραπειών του καρκίνου του στήθους».

Η Δρ Lesley Walker, της Cancer Research UK, που χρηματοδοτεί μέρος της έρευνας, είπε: «Η καταστροφή του DNA, ιδιαίτερα τα τσπασίματα των διπλών σκελών του DNA, είναι θεμελιώδης αιτία του καρκίνου και ξέρουμε ότι άνθρωποι που έχουν μεταβολές-μεταλλαγές στο γονίδιο BRCA1, έχουν υψηλότερο κίνδυνο σε μερικά είδη καρκίνου».

«Ανακαλύπτοντας, ότι αυτές οι «σαν βεντούζα» πρωτεϊνες διαδραματίζουν έναν τόσο σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθοση, μπορεί να παρέχουν νέες ευκαιρίες ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη του καρκίνου».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 26.12.09 και το μεταφράσαμε, από το bbc.co.uk στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8426412.stm