30 Μαρ 2012
Γυναικοκτονία στα ΕΛΤΑ
Εγκλημα - σοκ στα ΕΛΤΑ
Επιστήθια φίλη της αδικοχαμένης γυναίκας κάνει λόγο για έναν εκρηκτικό δεσμό. Την απειλούσε πως θα τη σκοτώσει, της έκαψε το αυτοκίνητο, τη χτύπησε στέλνοντάς τη στο νοσοκομείο. Χθες ο άνδρας με τον οποίο η Μαρία συνδεόταν, την πυροβόλησε εν ψυχρώ.
«Εδώ και δύο χρόνια, η Μαρία δεχόταν συνεχώς απειλές. Εκείνος δεν ήθελε να δεχτεί τον χωρισμό τους και έβρισκε διαρκώς τρόπους για να της δώσει να καταλάβει πως δεν γεννήθηκε ο άνθρωπος που θα τον παρατήσει. Η ζωή της είχε γίνει κόλαση και φροντίζαμε να μην την αφήνουμε μόνη»...
Η Ειρήνη, επιστήθια φίλη της αδικοχαμένης ταχυδρομικής υπαλλήλου Μαρίας Κ. που έπεσε χθες νεκρή από τα πυρά του 35χρονου συναδέλφου της Κώστα Μ. μέσα στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στον Πειραιά, περιγράφει τη μοιραία σχέση της 42χρονης με τον συνάδελφό της.
«Εμειναν περίπου έναν χρόνο μαζί, αλλά μετά εκείνη ήθελε να τον χωρίσει επειδή διέκρινε τον βίαιο χαρακτήρα του. Εκείνος δεν το δεχόταν. Την είχε απειλήσει πολλές φορές ότι θα τη σκοτώσει, της έκαψε το αυτοκίνητο, την είχε χτυπήσει τόσο πολύ που την έστειλε στο νοσοκομείο. Είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του, αλλά δεν είχε εκδικαστεί ακόμη. Είχε αναφέρει στην αστυνομία τις απειλές, ενώ είχε υποβάλει και μήνυση, καθώς φοβόταν για τη σωματική της ακεραιότητα», λέει η Ειρήνη...
Πριν από έναν μήνα, οι γείτονες της γυναίκας στον Πειραιά ξύπνησαν από τον κρότο μιας έκρηξης. Κάποιος είχε τοποθετήσει γκαζάκια στην είσοδο του σπιτιού της... Τα σημάδια από την έκρηξη ήταν ορατά μέχρι και χθες.
Το θύμα κατάγεται από τη Σαντορίνη, αλλά μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Ηταν παντρεμένη και είχε δύο παιδιά, 20 και 24 ετών. Πριν από αρκετό καιρό, λένε οι γείτονες που γνώριζαν τη Μαρία, πήγε με τον άντρα της και τα παιδιά της στην Αμερική, με προοπτική εγκατάστασης, αλλά τελικά η γυναίκα γύρισε πίσω μαζί με τα παιδιά της.
Μετάθεση
Ο δράστης φέρεται να είναι παντρεμένος, έχει επίσης δύο παιδιά, αλλά βρίσκεται σε διάσταση. Και οι δύο εργάζονταν στο Κέντρο Διανομής των ΕΛΤΑ στο Κερατσίνι.
Τον τελευταίο καιρό, η μεταξύ τους ένταση ήταν έκδηλη και στο ταχυδρομείο. «Οι σχέσεις τους ήταν κάκιστες και το πάθος είχε γίνει μίσος», αναφέρουν υπάλληλοι, προσθέτοντας πως η γυναίκα μετατέθηκε από το Κερατσίνι στον Πειραιά -όπου εργαζόταν και παλαιότερα, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες- για να σταματήσουν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις.
«Ζήτησε τη μετάθεση για να απαλλαγεί από αυτόν», συμπληρώνει η φίλη του θύματος.
Χθες ήταν η πρώτη ημέρα της Μαρίας Κ. στο κατάστημα του Πειραιά, μετά από αναρρωτική άδεια. «Εδειχνε ανήσυχη, μίλαγε συνέχεια στο τηλέφωνο και κάπνιζε στο καπνιστήριο», αναφέρει υπάλληλος, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.
«Αυτός ήταν από την αρχή πολύ ψύχραιμος, έδειχνε πως ήξερε τι έκανε και το είχε μελετήσει. Της φώναζε: «Κατέστρεψες την οικογένειά μου, έβαλες να με σκοτώσουν δήθεν για ληστεία». Εκείνη δεν πρόλαβε να βγάλει κιχ. Της έριξε 2-3 φορές, μετά μας έδιωξε και της έριξε κι άλλες». Οπως αναφέρουν επιχειρηματίες της γειτονιάς, ο θύτης κυκλοφορούσε για ώρα έξω από το ταχυδρομείο.
Αστυνομία
«Τη γάζωσε με το πιστόλι»
Σε έγκλημα πάθους παραπέμπουν οι αστυνομικές αρχές για τη στυγερή, εν ψυχρώ δολοφονία χθες το πρωί στα ΕΛΤΑ του Πειραιά.
Ηταν λίγο μετά τις δέκα το πρωί όταν ο ταχυδρόμος Κ. Μ. μπήκε στο ταχυδρομείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φίλωνος και Τσαμαδού στον Πειραιά και μπροστά στα έντρομα μάτια υπαλλήλων και πελατών πυροβόλησε πάνω από δυο φορές τη 42χρονη συνάδελφό του Μ. Κ. «Τη γάζωσε», αναφέρουν πληροφορίες από την Αστυνομία, με ένα πιστόλι.
Ο δράστης φέρεται να είχε άδεια κατοχής όπλων σκοποβολής. Επίσης φαίνεται πως είχε περάσει πρόσφατα από πειθαρχική υπηρεσία των ΕΛΤΑ, επειδή είχε μαλώσει και είχε δείρει -σύμφωνα με πληροφορίες- συνάδελφό του.
«Εγινε αυτό που δεν έπρεπε να είχε γίνει», ψιθύριζαν χθες συγκλονισμένοι οι υπάλληλοι έξω από τα ΕΛΤΑ του Πειραιά. Ο δολοφόνος περιγράφεται ως «δυνατό και φουσκωμένο παιδί», ενώ κάποιοι λένε πως ασχολούνταν με το body building.
Την είδηση την βρήκαμε στις 30.3.12 από την εφημερίδα το Έθνος γραμμένη από το Γιάνη Φώσκολο στην http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63637491
29 Μαρ 2012
Ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη 2011
Παρουσίαση ετήσιας έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2011
Αποτίμηση του έργου του Συνηγόρου του Πολίτη, από την Συνήγορο του πολίτη Καλλιόπη Σπανού.
(....)
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Σπουδαστής ΙΕΚ προσέφυγε στον Συνήγορο διαμαρτυρόμενος για τη χλευαστική, υβριστική και ταπεινωτική συμπεριφορά που υφίστατο από σπουδαστές του ΙΕΚ στο οποίο φοιτούσε λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, αλλά και για την απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης των εκπαιδευτικών του ιδρύματος προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε βάρος του. Ο προσφεύγων προσκόμισε στον Συνήγορο σχετική αίτηση που είχε απευθύνει στη διοίκηση του ΙΕΚ ήδη από τα τέλη Μαΐου του 2011, ζητώντας να διερευνηθούν συγκεκριμένα περιστατικά∙ ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι τον χρόνο κατάθεσης της αναφοράς του, δεν είχε λάβει καμία σχετική απάντηση.
Ο Συνήγορος, με παρέμβασή του προς το αρμόδιο ΙΕΚ και τον ΟΑΕΔ, επισήμανε τα ισχύοντα στην κείμενη νομοθεσία σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού∙ ιδιαίτερα τόνισε ότι η συμπεριφορά που καταγγέλλεται συνιστά παρενόχληση και κατά συνέπεια μη επιτρεπτή μορφή διάκρισης, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2, παράγρ. 2 του Ν. 3304/2005.
Η διάταξη ειδικότερα προβλέπει ότι: «Ως διάκριση νοείται και η παρενόχληση ή κάθε άλλη προσβλητική ενέργεια η οποία εκδηλώνεται με ανεπιθύμητη συμπεριφορά που σχετίζεται με έναν από τους λόγους του άρθρου 1 και έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας του ατόμου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή εκφοβιστικού περιβάλλοντος».
Ο Συνήγορος στην παρέμβασή του υπογράμμισε επίσης την υποχρέωση κάθε δημόσιας αρχής, ιδίως μάλιστα εκείνων που μπορούν ευχερέστερα να έχουν και έναν διαπαιδαγωγικό ρόλο λόγω της αποστολής τους, να συμβάλλει ενεργά και με συνέπεια στην καταπολέμηση στερεοτύπων που τροφοδοτούν συμπεριφορές οι οποίες προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία επιλογών του ατόμου.
Ζήτησε τέλος την ενδελεχή διερεύνηση των καταγγελλόμενων περιστατικών και
τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της οικείας έρευνας (υπόθεση 142382/2011).
(...)
Το απόσπασμα της έκθεσης το βρήκαμε στις 29.3.12 από την ιστοσελίδα της Αρχής στην http://www.synigoros.gr/resources/docs/ish-metaxeirish.pdf
28 Μαρ 2012
Συγκλονίζει το δράμα των γυναικών στο Αφγανιστάν
Τις καίνε, τις βιάζουν και τις στέλνουν φυλακή για...τιμωρία
Στην φυλακή καταλήγουν οι γυναίκες θύματα και όχι οι θύτες στο Αφγανιστάν, μια χώρα κόλαση για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά την την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση, την εξώθηση στην πορνεία. Παρά τον εφιάλτη που ζουν, οι γυναίκες είναι αυτές που καταλήγουν πίσω από τα σίδερα ακόμη και όταν τις έχουν κακοποιήσει ή βιάσει, ενώ ο δράστης μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, όπως καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch.
"Η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών που κατηγορούνται για 'εγκλήματα ηθικής' είναι σαν το μαυρισμένο μάτι στο πρόσωπο της μετα-ταλιμπάν αφγανικής κυβέρνησης και των διεθνών υποστηρικτριών-ών της, το σύνολο των οποίων είχε δεσμευτεί ότι ο σεβασμός προς τα δικαιώματα των γυναικών θα είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που θα ξεχωρίζει την νέα κυβέρνηση από εκείνη των Ταλιμπάν", καταγγέλλει η οργάνωση.
"Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από την θέση του προέδρου (Χαμίντ) Καρζάι για τα δικαιώματα των γυναικών η οποία συχνά αλλάζει. Είτε επειδή δεν θέλει, είτε επειδή δεν μπορεί να τηρήσει μια σταθερή στάση κατά των συντηρητικών δυνάμεων εντός της χώρας, έχει συχνά προχωρήσει σε συμβιβασμούς που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα δικαιώματα των γυναικών".
H Human Rights Watch ζητά την άμεση απελευθέρωση περίπου 400 γυναικών και κοριτσιών που κρατούνται στο Αφγανιστάν για "εγκλήματα ηθικής" μετά από δίκες-εξπρές και δήθεν ομολογίες χωρίς την παρουσία δικηγόρων, με μια καταγγελία να είναι αρκετή για να καταλήξουν στην φυλακή με τις ευλογίες ενός δικαστικού συστήματος που αγνοεί επιδεικτικά τις αποδείξεις για την αθωότητα των γυναικών οι οποίες εκτίουν ως και 10ετείς ποινές κάθειρξης.
Παρότι θεωρητικά βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν την πτώση των Ταλιμπάν το 2001, οι Αφγανές σε όλη την χώρα υφίστανται, ξυλοδαρμούς, καψίματα, μαχαιρώματα, βιασμούς, υποχρεωτικούς γάμους ενόσω είναι ανήλικες, απαγωγές, ενώ αντιμετωπίζονται και ως αντικείμενα αγοραπωλησίας.
Είναι πολύ δύσκολο για εκείνες να ξεφύγουν από την ενδοοικογενειακή βία εξαιτίας της τεράστιας κοινωνικής πίεσης και των νομικών συνεπειών που επιβάλλουν την παραμονή τους σε ένα γάμο, ασχέτως των όσων υπομένουν.
Η φυγή από την «οικογενειακή εστία» θεωρείται "έγκλημα ηθικής" για τις Αφγανές, ενώ συχνές είναι οι περιπτώσεις φυλάκισης των θυμάτων βιασμού, καθώς οι σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου -ακόμα κι όταν η γυναίκα έχει βιαστεί- θεωρούνται μοιχεία, συγκαταλέγονται δηλαδή στα περιβόητα «εγκλήματα ηθικής».
«Θέλω ν' αυτοκτονήσω»
"Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στον κόσμο, η μοίρα μου καταστράφηκε", είπε στις ερευνήτριες της οργάνωσης οι οποίες περιλαμβάνουν τη μαρτυρία της σε έκθεσή τις που δημοσιεύεται σήμερα, η 17χρονη Αμινά, που πέρασε μήνες στην φυλακή αφού υποχρεώθηκε να εκπορνεύεται.
Μια 19χρονη που στο έσκασε από τον σύζυγο και την πεθερά της που την ξυλοκοπούσαν, λέει: «Θα προσπαθήσω να ανεξαρτητοποιηθώ και να τον χωρίσω. Μισώ την λέξη σύζυγος. Το συκώτι μου είναι κατάμαυρο από τον σύζυγό μου…Αν ήξερα για την φυλακή και για όσα θα μου συνέβαιναν, θα είχα απλώς πηδήξει στο ποτάμι για ν' αυτοκτονήσω».
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση μιας γυναίκας που δέχτηκε επανειλημμένως χτυπήματα με κατσαβίδι στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια από τον σύζυγό της ο οποίος την κατηγόρησε για μοιχεία επειδή κάλεσε έναν άνδρα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να συλληφθεί η γυναίκα και όχι ο σύζυγός της.
"Ο τρόπος που την κακοποίησε δεν ήταν αρκετά εμφανής για να τον στείλει στην φυλακή. Δεν ήταν ετοιμοθάνατη, επομένως δεν χρειάστηκε να φυλακιστεί εκείνος", είπε στην οργάνωση η εισαγγελεία που εξέτασε την υπόθεση.
Δυστυχώς η δοκιμασία για τις γυναίκες δεν σταματάει στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή τις, οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό στιγματισμό στην συντηρητική αυτή χώρα και μπορεί να πέσουν θύματα των αποκαλούμενων "εγκλημάτων τιμής".
Ένας νόμος, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2009, τάσσεται υπέρ της ισότητας των γυναικών, περιλαμβανομένων -μεταξύ άλλων- και της ποινικοποίησης των υποχρεωτικών γάμων και τεκνοποίησης, της αγοραπωλησίας γυναικών είτε για γάμο, είτε για την διευθέτηση φιλονικίας καθώς και του εξαναγκασμού σε αυτοκτονία.
Αλλά, ειδικά στις επαρχιακές περιοχές, δεν υπάρχουν καταφύγια για να φιλοξενήσουν τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ μόλις το 1% των αστυνομικών είναι γυναίκες, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης.
Την είδηση την βρήκαμε στις 28.3.12 από την εφημερίδα Έθνος στην http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63636514
27 Μαρ 2012
Εγκαίνια του πρώτου συμβουλευτικού κέντρου γυναικών
Εγκαινιάσθηκε σήμερα το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών «Πολύκεντρο» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στο κτίριο του ΚΕΘΕΑ στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Βαλτεστίου. Είναι το πρώτο από τα 27 Συμβουλευτικά Κέντρα δήμων σε όλη τη χώρα που σε συνδυασμό με 19 ξενώνες θα αποτελέσουν έως τα τέλη του 2015 το μηχανισμό πολιτικής της ΓΓΙ και του υπ. Εσωτερικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών -και όχι μόνον.
Το Πολύκεντρο θα παρέχει υπηρεσίες σε τέσσερις τομείς: ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, νομική συμβουλευτική και συμβουλευτική υγείας. Γι αυτό συνεργάζεται με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας -με ειδικές σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, το νοσοκομείο «Ελ. Βενιζέλος» -με την παρουσία ειδικής από το νοσοκομείο μια φορά την εβδομάδα και τη διεξαγωγή σεμιναρίων σε θέματα αναπαραγωγής και σεξουαλικής υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- με ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την παροχή νομικής βοήθειας.
Αύριο Τετάρτη, 28 Μαρτίου, θα εγκαινιασθεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στην Πάτρα, στις 3 Απριλίου στη Λαμία και στις 6 Απριλίου στο Ηράκλειο. Θα ακολουθήσουν τα Κέντρα σε Λαμία, Λάρισα, Τρίπολη και Θεσσαλονική.
Η γενική γραμματέας Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη, τόνισε τις γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες που συνάντησε η ΓΓΙ στη δημιουργία των δομών. «Όταν τον Νοέμβριο 2009 ανακοινώναμε με τον τότε υπουργό τη λειτουργία των Κέντρων, καμία και κανένας μας δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι θα χρειάζονταν δυόμιση χρόνια για να τα εγκαινιάσουμε. Δυόμιση χρόνια παλεύουμε με τη γραφειοκρατία του ΕΣΠΑ και τον κακό του σχεδιασμό, με τις αγκυλώσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που είναι εμφανείς όχι μόνο στις διαδικασίες, αλλά και στις νοοτροπίες των ανθρώπων, πολλών στελεχών της δημόσιας διοίκησης και ορισμένων πολιτικών προσώπων».
Για τον ρόλο του Κέντρου σημείωσε ότι «η Πολιτεία παρέχει το πλαίσιο, οι σύμβουλοι του Πολύκεντρου την επιστημονική γνώση και η Γενική Γραμματεία εγγυάται την προσέγγιση της συμβουλευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη στήριξη των γυναικών που έχουν ανάγκη».
«Η βία που ασκείται στις γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι ως απλή παραβίαση των νόμων και των κανόνων, αλλά ως μια προσβολή της κοινωνίας για την οποία όλες-οι έχουμε ευθύνη» σημείωσε ο υπ. Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και πρόσθεσε: «Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας, οι περιπτώσεις γυναικών, που υφίστανται βία αυξάνονται.
Φαίνεται πως πλήττονται περισσότερο και υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις οι γυναίκες που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες». Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα η έναρξη λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων να παρακινήσει στο μέλλον τις γυναίκες να καταγγέλλουν την άσκηση βίας που υφίστανται.
Η βουλευτίνα Επικρατείας και πρώην γεν. γραμματέας Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα που ξεκίνησε την προσπάθεια το 2008 μίλησε για «πολύ σημαντικό έργο», αλλά διατύπωσε προβληματισμό για τη συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών μετά το 2015. Όπως είπε «εκτιμώ ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να συνεχισθεί, εάν υπάρχει μια υπηρεσία που συρρικνώνεται».
Η αντιδήμαρχος Αθηναίων, Α. Αντωνοπούλου, δεσμεύθηκε εκ μέρους του δημάρχου Αθηναίων ότι έως τον Ιούνιο θα έχει ανοίξει ο ξενώνας του δήμου Αθηναίων.
Ο ειδικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Στ. Γκρίτζαλης, σημείωσε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε το 2008, αναδιαμορφώθηκε το 2010 και πρόσθεσε: «Χρήματα υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχουν και υπεύθυνες-οι που θέλουν και έχουν επιχειρησιακή επάρκεια. Όπου υπάρχει πολιτική βούληση, μακρόπνοος σχεδιασμός και υπευθυνότητα, τα σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν».
Παρεμβάσεις επίσης έκαναν ο διοικητής του μαιευτηρίου «Ελ. Βενιζέλου», Ν. Φαλδαμής, παρουσία της υπεύθυνης νοσηλευτικού προσωπικού του μαιευτηρίου και την υπεύθυνη εκπαίδευσης. Η πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζ. Κρεμαστινού, σημείωσε ότι ο αριθμός των φορέων του Εϊτζ αυξάνεται, οι περισσότερες είναι γυναίκες και ανάμεσά τις αρκετές μετανάστριες.
Επίσης, παρεμβάσεις έκαναν η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Α. Παπαδημητρίου-Τσάτσου, και η καθηγήτρια του ΑΠΘ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ΓΓΙ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, Μ. Χαρίτου-Φατούρου. Η κ. Φατούρου σημείωσε ότι «ανοίγει μια καινούργια σελίδα στην προσπάθεια που κάνουμε τόσα χρόνια. Μια εργαζόμενη στο ΚΕΘΕΑ μου είπε ότι «όταν διάβασα το βιβλιαράκι της κακοποίησης, έκλαιγα διότι είδα τη ζωή μου σε περίληψη». Τώρα, το σαράκι έχει όνομα -κακοποίηση- και λύσεις».
Την είδηση την βρήκαμε στις 27.3.12 από την εφημερίδα Καθημερινή http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/03/2012_434904
24 Μαρ 2012
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρεί τις ανισότητες λόγω φύλου σοβαρό πρόβλημα
Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου Η πλειονότητα των Ευρωπαίων βλέπουν την ανισότητα των γυναικών ως σοβαρό πρόβλημα. Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σχετικά με την ισότητα των γυναικών γενικά αλλά και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αποκαλύπτουν ότι οι Ευρωπαίες αναμένουν δράση σε επίπεδο ΕΕ, ιδίως στο να φέρει περισσότερες γυναίκες σε διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
Οι ανισότητες των γυναικών στην Ευρώπη
Μια έρευνα για τις ανισότητες των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, αποκαλύπτει ότι αν και η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι οι ανισότητες των γυναικών τείνουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών (60%), πάνω από το ήμισυ των ερωτηθεισών-ντων πιστεύουν ότι αυτές οι ανισότητες είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στη χώρα τις (52%).
Οι ανισότητες που θεωρούνται ως πιο σημαντικές είναι η βία κατά των γυναικών (48%), η ψαλίδα των αμοιβών (43%) και η εμπορία γυναικών και η εξαναγκαστική εργασία των γυναικών στο σεξ, έρχεται στην τρίτη θέση με 36%.
Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητήθηκε από τις Ευρωπαίες-ους, ειδικότερα, σχετικά με την άποψή τις, στις διαφορές στην αμοιβή. Όσον αφορά το καλύτερο επίπεδο για την αντιμετώπιση της, το 47% των Ευρωπαίων είναι υπέρ της ανάληψης δράσης σε επίπεδο ΕΕ, το 38% της δράσης σε εθνικό επίπεδο και το 11% της δράσης σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Οι συμμετέχουσες-ντες ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με τα μέτρα που θα μεγιστοποιήσουν τη μείωση των διαφορών στις αμοιβές των γυναικών. Σε αυτό το σημείο, Ευρωπαίες-οι είναι διχασμένες σχετικά με το εάν τα κίνητρα ή κυρώσεις θα είναι πιο αποτελεσματικά, πολύ παρόμοια αποτελέσματα καταγράφονται για «τη διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών σε οποιοδήποτε είδος απασχόλησης» (27%), την «επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις επιχειρήσεις σχετικά με την ισότητα των γυναικών» (26%) και τις «διαφανείς μισθολογικές κλίμακες στις επιχειρήσεις» (24%).
Οι γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων
Μια έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στην γνώμη των Ευρωπαίων για την ίση εκπροσώπηση γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων.
Σχεδόν εννέα στις δέκα Ευρωπαίες-ους συμφωνούν στην ίση αρμοδιότητα, οι γυναίκες θα πρέπει να εκπροσωπούνται ισότιμα στην ηγεσία των εταιρειών. Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων είναι υπέρ της νομοθεσίας ισορροπίας του φύλου στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Υπάρχει μια μικρή προτίμηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο παρά σε εθνικό επίπεδο.
Μπορείτε να διαβάστε στα αγγλικά την μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ
Την είδηση την βρήκαμε στις 22.3.12 και την μεταφράσαμε από την womenlobby στην http://womenlobby.org/spip.php?article3293
Στην Ελλάδα το 43% δηλώνει πως είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα οι ανισότητες των γυναικών στη χώρα, το 56% πως δεν σοβαρό πρόβλημα.
Σε σχέση με την τελευταία δεκαετία θεωρείτε πως οι ανισότητες των γυναικών αυξήθηκαν στη χώρα σας;
Στην Ελλάδα το 23% θεωρεί πως υπάρχει ροπή αύξησης το 67% πως υπάρχει ροπή μείωσης, το 8% πως δεν άλλαξε και το 2% δεν ξέρει.
Στην Ελλάδα το 55% θεωρεί πως η πιο σημαντική ανισότητα των γυναικών είναι η βία κατά των γυναικών, το 23% τη διαφορά αμοιβής των γυναικών, το 47% το εμπόριο των γυναικών και την εξαναγκαστική εργασία στο σεξ των γυναικών, το 20% την μη προώθηση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων στις επιχειρήσεις, το 19% τη μη προώθηση των γυναικών σε υπεύθυνες θέσεις στη πολιτική, το 30% στο ότι δεν μοιράζονται γυναίκες και άνδρες ισότιμα τις ευθύνες στην οικογένεια και στην ανατροφή των παιδιών και το 14% την εμμονή σε σεξιστικά στερεότυπα.
Στην Ελλάδα το 52% θεωρεί πολύ σοβαρή ανισότητα την διαφορά αμοιβής των γυναικών το 46% ως όχι πολύ σοβαρή και το 2% δεν ξέρει.
Όταν η φροντίδα των παιδιών, σε κόστος είναι περισσότερο ή λιγότερο ισοδύναμο με όσα η μητέρα κερδίζει, αυτή θα πρέπει να σταματήσει να εργάζεται για να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών;
Στην Ελλάδα το 48% συμφωνεί απολύτως, το 51% δεν συμφωνεί και το 1% δεν ξέρει.
Όταν η φροντίδα των παιδιών, σε κόστος είναι περισσότερο ή λιγότερο ισοδύναμο με όσα ο πατέρας κερδίζει, αυτός θα πρέπει να σταματήσει να εργάζεται για να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών;
Στην Ελλάδα το 22% συμφωνεί απολύτως το 77% δεν συμφωνεί και το 1% δεν ξέρει.
Κατά μέσω όρο οι γυναίκες στην Ευρώπη πληρώνονται κατά 17% λιγότερο για την ίδια εργασία. Γενικά μιλώντας θα λέγατε πως η λύση θα πρέπει να βρεθεί σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό ή πριφερειακό επίπεδο;
Στην Ελλάδα το 51% θεωρεί πως πρέπει να βρεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 33% σε εθνικό επίπεδο, το 13% σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και το 3% δεν ξέρει.
Κατά την γνώμη σας τι θα μειώσει την διαφορά αμοιβής των γυναικών;
Στην Ελλάδα το 26% θεωρεί τη διευκόλυνση πρόσβασης των γυναικών σε τεχνικά, σε τεχνολογικά επαγγέλματα, το 33% με την επιβολή οικονομικών προστίμων σε εταιρείες που δεν σέβονται την ισότητα των γυναικών (π.χ δεν προωθούν τις γυναίκες ή τις πληρώνουν λιγότερο), το 17% με τη διαφάνεια στις αμοιβές, το 17% με την ενθάρρυνση των γυναικών να καταγγέλουν την άνιση αμοιβή, το 3% με άλλη λύση και το 4% δεν ξέρει.
Υπάρχουν διαφορές αμοιβής μεταξύ κάποιων "γυναικείων" και "ανδρικών" εργασιών παρόλο που απαιτούν ίση εκπαίδευση και δεξιότητες. Κατά τη γνώμη σας η διαφορά αμοιβή είναι απολύτως δίκαιη, δίκαιη, άδικη, τελείως άδικη.
Στην Ελλάδα το 47% την θεωρεί τελείως άδικη, το 28% άδικη, το 22% απολύτως δίκαιη και το 3% δεν ξέρει.
Κατά τη γνώμη σας ποιο μέτρο θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να εργαστούν σε επαγγέλματα στα οποία υποεκπροσωπούνται;
Στην Ελλάδα το 55% οι καλύτεροι όροι του επαγγέλματος, το 27% οι υψηλότεροι μισθοί, το 26% τα φορολογικά κίνητρα θα αυξήσουν τις γυναίκες εργαζόμενες σε επαγγέλματα που υποεκπροσωπούνται, το 21% οι εταιρείες να προωθήσουν τα υποεκπροσωπούμενα επαγγέλματα, το 17% ειδικές προσφορές εργασίας σε επαγγέλματα που υποεκπροσωπούνται οι γυναίκες, το 1% άλλο και το 4% δεν ξέρει.
Στην Ελλάδα έγιναν 1.000 συνεντεύξεις την περίοδο 19-21.1.2012
Πιέσεις στον Vladimir Putin για κατάργηση της Lbtiq "προπαγάνδας"
Όταν ο Vladimir Putin επιστρέψει στην Ομάδα των Οκτώ Ηγέτιδων στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου, θα είναι ο μόνος στο τραπέζι, που εκπροσωπεί μια χώρα που περιορισμό και όχι επέκταση των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων.
Γενέτειρά του Putin στην Αγία Πετρούπολη, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης, απαγόρευσε αυτόν τον μήνα την Lbtiq "προπαγάνδα", που ορίζεται ως η διανομή των πληροφοριών που θα μπορούσαν να βλάψουν "την υγεία, την ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων". Όσες παραβιάσουν το νόμο αντιμετωπίζουν πρόστιμο 500.000 ρούβλια ($ 17.000).
Η καταστολή του Κυβερνήτη Georgy Poltavchenko, έρχεται σε αντίθεση με τις νομοθετικές εξελίξεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Στις Ην. Πολιτείες, η οποία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής G-8 στην Camp David, Μέριλαντ, η ελευθερία του λόγου είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα και ο Lbtiq γάμος έχει εγκριθεί από το νομοθετικό σώμα σε οκτώ Πολιτείες.
"Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση που πηγαίνει ενάντια στη φυσική προδιάθεη", είπε ο Hugh Williamson, δήλωσε ο διευθυντής της Human Rights Watch στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία. "Μεγάλα τμήματα του κόσμου τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ευρώπη, οι Ην. Πολιτείες, τμήμα της Ασίας, έχουν μετακινηθεί σε μια πολύ προοδευτική κατεύθυνση, έγιναν πιο ανοικτές, ανεκτικές και με μεγαλύτερη αποδοχή".
Putin, Αναπαραγωγή
Ο Putin, έχει συνδέσει τη θέση του σχετικά με τα δικαιώματα των Lbtiq και τη γεννητικότητα στη Ρωσία, όπου ο πληθυσμός συρρικνώθηκε σε 142,9 εκατομμύρια το 2010 από 145,2 εκατομμύρια το 2002, σύμφωνα με με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Μόσχας.
"Όσον αφορά τους Lbtiq γάμους, δεν παράγουν απογόνους, όπως γνωρίζετε”, είπε ο Putin στον Larry King του CNN τον Δεκέμβριο 2010. "Είμαστε αρκετά ανεκτική χώρα απέναντι στις σεξουαλικές μειονότητες, ωστόσο πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προωθήσει την αναπαραγωγή, την υποστήριξη των μητέρων και των παιδιών".
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις κινήσεις προς την ισότητα για τις Lbtiq στην Ευρώπη, όπου τουλάχιστον 20 χώρες επιτρέπουν είτε τους Lbtiq γάμους ή δέχονται κάποια μορφή συμβίωσης. H Ινδία κατάργησε τον από την εποχή της αποικίας κώδικα που ποινικοποιούσε την λεσβιακή σεξουαλική επαφή μεταξύ συναινουσών ενηλίκων το 2009.
Η Νότια Αφρική έγινε η πρώτη χώρα της ηπείρου που επέτρεψε τους Lbtiq γάμους το 2006. Η Αργεντινή έκανε το ίδιο τον περασμένο Ιούλιο, με πρώτη τη Λατινική Αμερική, η οποία είναι κατά κύριο λόγο Καθολική. Το Ισραήλ είναι η πιο φιλελεύθερη χώρα της Μέσης Ανατολής για τα δικαιώματα των Lbtiq, η επέκταση συζυγικών οφελειών για τις συντρόφισες, επιτρέπει στα λεσβιακά ζευγάρια να παιδοθετούν και έχει ανοιχτά λεσβίες που υπηρετούν στο στρατό.
«Στόχοι βίας»
Στην Πολωνία, η οποία συνορεύει με το θύλακα της Ρωσίας Kaliningrad, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο συμφώνου συμβίωσης που θα δώσει νομική αναγνώριση σε ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένων των λεσβιακών ζευγαριών, όπου θα δίνει το δικαίωμα διαδοχής της κληρονομιάς, της επισκέψεις στο νοσοκομείο και της διατροφής.
Η St. Petersburg είναι η τέταρτη διοικητική περιφέρεια για την απαγόρευση της Lbtiq "προπαγάνδας", μια χώρα που έχει επικριθεί για τη δυσανεξία νόμων από τον Καναδά, επίσης στα πλαίσια της συνόδου G-8, εξέδωσε προειδοποίηση 19 Μαρτίου στις πολίτισες της οι οποίες προτίθενται να ταξιδεύσουν στην Αγία Πετρούπολη για να αποφύγουν την "εμφάνιση τρυφερότητας σε δημόσιο χώρο, καθώς οι λεσβίες μπορεί να γίνουν στόχοι βίας".
Η Αγία Πετρούπολη, απέχει λιγότερο από 160 χιλιόμετρα από τη Φινλανδία, όπου η Συμβίωση για τα λεσβιακά ζευγάρια νομιμοποιήθηκε πριν από μια δεκαετία.
Αρνητική Αντίδραση
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι νέοι νόμοι παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της ως μέλος των 47-εθνών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, η Γαλλία αντιπροσωπεύει 800 εκατομμύρια ανθρώπους που προάγουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι Ην. Πολιτείες σε συνεργασία με την ΕΕ θα πιέσουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη νομοθεσία, η οποία "περιορίζει σημαντικά την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι" για τις σεξουαλικές μειονότητες, ανακοίνωσε το State Department στην ιστοσελίδα του στις 9 Φεβρουαρίου. “Τα Lbtiq δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δικαιώματα των Lbtiq".
Ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στις 20 Μαρτίου είπε, πως δυτικές χώρες προσπαθούν να επιβάλουν τις πολιτιστικές τις αξίες στον υπόλοιπο κόσμο.
"Υπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί, μη ευρωπαϊκοί πολιτισμοί, οι οποίοι έχουν τις δικές τους αξίες, oι περισσότερες Ρωσίδες-οι ακολουθούν την χριστιανική παράδοση και η εισαγωγή ξένων ηθικών προτύπων θα προκαλέσει μόνο "αρνητική αντίδραση", είπε.
“Είναι προπαγάνδα;”
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, θεωρεί την λεσβιακότητα αμαρτία και υποστηρίζει την προώθηση του περιορισμού της.
"Υπάρχει πολλή κριτική από τα ΜΜΕ σχετικά με αυτό το νόμο, αλλά κατά κάποιον τρόπο τα περισσότερα από τα μέσα ενημέρωσης ξεχνούν αυτή τη κρίσιμη λέξη - ανήλικες", δήλωσε ο Vladimir Vigilyansky, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας. "Πρόκειται για την προπαγάνδα στις ανήλικες, και όχι για την απαγόρευση της ίδιας της λεσβιακότητας".
Τα αποσπάσματα της είδησης τα βρήκαμε στις 23.3.12 και τα μεταφράσαμε από την businessweek στην http://www.businessweek.com/news/2012-03-22/st-dot-petersburg-crackdown-on-homosexuals-makes-putin-g-8-s-pariah
Γενέτειρά του Putin στην Αγία Πετρούπολη, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης, απαγόρευσε αυτόν τον μήνα την Lbtiq "προπαγάνδα", που ορίζεται ως η διανομή των πληροφοριών που θα μπορούσαν να βλάψουν "την υγεία, την ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων". Όσες παραβιάσουν το νόμο αντιμετωπίζουν πρόστιμο 500.000 ρούβλια ($ 17.000).
Η καταστολή του Κυβερνήτη Georgy Poltavchenko, έρχεται σε αντίθεση με τις νομοθετικές εξελίξεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Στις Ην. Πολιτείες, η οποία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής G-8 στην Camp David, Μέριλαντ, η ελευθερία του λόγου είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα και ο Lbtiq γάμος έχει εγκριθεί από το νομοθετικό σώμα σε οκτώ Πολιτείες.
"Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση που πηγαίνει ενάντια στη φυσική προδιάθεη", είπε ο Hugh Williamson, δήλωσε ο διευθυντής της Human Rights Watch στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία. "Μεγάλα τμήματα του κόσμου τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ευρώπη, οι Ην. Πολιτείες, τμήμα της Ασίας, έχουν μετακινηθεί σε μια πολύ προοδευτική κατεύθυνση, έγιναν πιο ανοικτές, ανεκτικές και με μεγαλύτερη αποδοχή".
Putin, Αναπαραγωγή
Ο Putin, έχει συνδέσει τη θέση του σχετικά με τα δικαιώματα των Lbtiq και τη γεννητικότητα στη Ρωσία, όπου ο πληθυσμός συρρικνώθηκε σε 142,9 εκατομμύρια το 2010 από 145,2 εκατομμύρια το 2002, σύμφωνα με με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Μόσχας.
"Όσον αφορά τους Lbtiq γάμους, δεν παράγουν απογόνους, όπως γνωρίζετε”, είπε ο Putin στον Larry King του CNN τον Δεκέμβριο 2010. "Είμαστε αρκετά ανεκτική χώρα απέναντι στις σεξουαλικές μειονότητες, ωστόσο πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προωθήσει την αναπαραγωγή, την υποστήριξη των μητέρων και των παιδιών".
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις κινήσεις προς την ισότητα για τις Lbtiq στην Ευρώπη, όπου τουλάχιστον 20 χώρες επιτρέπουν είτε τους Lbtiq γάμους ή δέχονται κάποια μορφή συμβίωσης. H Ινδία κατάργησε τον από την εποχή της αποικίας κώδικα που ποινικοποιούσε την λεσβιακή σεξουαλική επαφή μεταξύ συναινουσών ενηλίκων το 2009.
Η Νότια Αφρική έγινε η πρώτη χώρα της ηπείρου που επέτρεψε τους Lbtiq γάμους το 2006. Η Αργεντινή έκανε το ίδιο τον περασμένο Ιούλιο, με πρώτη τη Λατινική Αμερική, η οποία είναι κατά κύριο λόγο Καθολική. Το Ισραήλ είναι η πιο φιλελεύθερη χώρα της Μέσης Ανατολής για τα δικαιώματα των Lbtiq, η επέκταση συζυγικών οφελειών για τις συντρόφισες, επιτρέπει στα λεσβιακά ζευγάρια να παιδοθετούν και έχει ανοιχτά λεσβίες που υπηρετούν στο στρατό.
«Στόχοι βίας»
Στην Πολωνία, η οποία συνορεύει με το θύλακα της Ρωσίας Kaliningrad, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο συμφώνου συμβίωσης που θα δώσει νομική αναγνώριση σε ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένων των λεσβιακών ζευγαριών, όπου θα δίνει το δικαίωμα διαδοχής της κληρονομιάς, της επισκέψεις στο νοσοκομείο και της διατροφής.
Η St. Petersburg είναι η τέταρτη διοικητική περιφέρεια για την απαγόρευση της Lbtiq "προπαγάνδας", μια χώρα που έχει επικριθεί για τη δυσανεξία νόμων από τον Καναδά, επίσης στα πλαίσια της συνόδου G-8, εξέδωσε προειδοποίηση 19 Μαρτίου στις πολίτισες της οι οποίες προτίθενται να ταξιδεύσουν στην Αγία Πετρούπολη για να αποφύγουν την "εμφάνιση τρυφερότητας σε δημόσιο χώρο, καθώς οι λεσβίες μπορεί να γίνουν στόχοι βίας".
Η Αγία Πετρούπολη, απέχει λιγότερο από 160 χιλιόμετρα από τη Φινλανδία, όπου η Συμβίωση για τα λεσβιακά ζευγάρια νομιμοποιήθηκε πριν από μια δεκαετία.
Αρνητική Αντίδραση
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι νέοι νόμοι παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της ως μέλος των 47-εθνών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, η Γαλλία αντιπροσωπεύει 800 εκατομμύρια ανθρώπους που προάγουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι Ην. Πολιτείες σε συνεργασία με την ΕΕ θα πιέσουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη νομοθεσία, η οποία "περιορίζει σημαντικά την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι" για τις σεξουαλικές μειονότητες, ανακοίνωσε το State Department στην ιστοσελίδα του στις 9 Φεβρουαρίου. “Τα Lbtiq δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δικαιώματα των Lbtiq".
Ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στις 20 Μαρτίου είπε, πως δυτικές χώρες προσπαθούν να επιβάλουν τις πολιτιστικές τις αξίες στον υπόλοιπο κόσμο.
"Υπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί, μη ευρωπαϊκοί πολιτισμοί, οι οποίοι έχουν τις δικές τους αξίες, oι περισσότερες Ρωσίδες-οι ακολουθούν την χριστιανική παράδοση και η εισαγωγή ξένων ηθικών προτύπων θα προκαλέσει μόνο "αρνητική αντίδραση", είπε.
“Είναι προπαγάνδα;”
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, θεωρεί την λεσβιακότητα αμαρτία και υποστηρίζει την προώθηση του περιορισμού της.
"Υπάρχει πολλή κριτική από τα ΜΜΕ σχετικά με αυτό το νόμο, αλλά κατά κάποιον τρόπο τα περισσότερα από τα μέσα ενημέρωσης ξεχνούν αυτή τη κρίσιμη λέξη - ανήλικες", δήλωσε ο Vladimir Vigilyansky, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας. "Πρόκειται για την προπαγάνδα στις ανήλικες, και όχι για την απαγόρευση της ίδιας της λεσβιακότητας".
Τα αποσπάσματα της είδησης τα βρήκαμε στις 23.3.12 και τα μεταφράσαμε από την businessweek στην http://www.businessweek.com/news/2012-03-22/st-dot-petersburg-crackdown-on-homosexuals-makes-putin-g-8-s-pariah
Θα μηνύσουν τον λεσβοφοβικό υπουργό Ekrem Spahiu της Αλβανίας
AFP – Lbtiq οργανώσεις της Αλβανίας ανακοίνωσαν τα σχέδιά τις να πραγματοποιήσουν τη πρώτη Lbtiq παρέλαση Υπερηφάνειας στα Τίρανα στις 17 Μαΐου, μια κίνηση που αμέσως απέκρουσε ένας υπουργός της κυβέρνησης.
"17 Μαΐου θα είναι μια ξεχωριστή μέρα ... η ΛεΓκΑΤ σημαία θα πρέπει να υψωθεί για πρώτη φορά στα Τίρανα," ανέφερε ο Altin Hazizaj της ΜΚΟ Pink σε δήλωσή που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης.
Αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Αλβανίας και ηγέτης του κόμματος των βασιλοφρόνων, Ekrem Spahiu, έσπευσε να ανακόψει τα σχέδια. "Το μόνο μου σχόλιο σε αυτό είναι ότι η παρέλαση Υπερηφάνειας πρέπει να κτυπηθεί με ρόπαλα", είπε.
Η πατριαρχική κοινωνία της Αλβανίας είναι βαθιά λεσβοφοβική και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι Lbtiq αντιμετωπίζουν βία και διακρίσεις.
Μετά το ξέσπασμα του Spahiu Lbtiq οργανώσεις, δήλωσαν ότι θα μηνύσουν τον υπουργό στο δικαστήριο.
"Αυτή η δήλωση είναι μια έκκληση σε βία, και θα ζητήσουμε μέσω των δικηγόρων μας ο Spahiu να καταδικαστεί, σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια", είπε η Kristi Pinderi εκπρόσωπος της οργάνωσης κατά των Lbtiq διακρίσεων.
Η Αλβανία ψήφισε ένα νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, το 2010.
Την είδηση την βρήκαμε στις 23.3.12 και τη μεταφράσαμε από την france24 στην http://www.france24.com/en/20120323-albanian-gays-stage-first-gay-pride-march
Βραβεία επιστήμης για πέντε ξεχωριστές γυναίκες
Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα οι φετινές τιμώμενες με το Βραβείο L'Οreal - UNESCO άνοιξαν νέους επιστημονικούς ορίζοντες
Είναι πέντε – μία από κάθε Ηπειρο –, είναι επιστημόνισες και λαμβάνουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι μια μεγάλη τιμητική διάκριση. Η Jill Farrant από τη Νότια Αφρική, η Suzana Lopez από το Μεξικό, η Bonnie Bassler από τις ΗΠΑ, η Ingrid Scheffer από την Αυστραλία και η Frances Ashcroft από τη Βρετανία τιμώνται με το εφετινό Διεθνές Βραβείο L'Οreal - UNESCO των Επιστημών Ζωής. Γιατί; Επειδή με το έργο τις άνοιξαν νέους επιστημονικούς ορίζοντες και συνέβαλαν στο να γίνει καλύτερη η ζωή χιλιάδων ή και εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.
Διεθνή Βραβεία L'Oreal - UNESCO
Τα τελευταία 14 χρόνια το Ιδρυμα της L'Oreal και η UNESCO συνεργάζονται για να προβάλουν και να υποστηρίξουν το έργο ξεχωριστών γυναικών επιστημονισών, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόοδο των επιστημονικών γνώσεων και αποτελούν πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές.
Τα Βραβεία L'Oreal - UNESCO που ξεκίνησαν το 1998 απονέμονται κάθε χρόνια σε πέντε γυναίκες, μία από κάθε γεωγραφική περιοχή της Γης (Αφρική και Αραβικές Χώρες, Ασία -Ειρηνικός, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική), ως αναγνώριση της συνεισφοράς τις στην πρόοδο της επιστήμης. Επιστημόνισες από όλο τον κόσμο καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα και μια διεθνής κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από διακεκριμένες επιστημόνισες-ες και της οποίας πρόεδρος είναι ένας επιστήμονας βραβευμένος με Νομπέλ, πραγματοποιεί την τελική επιλογή. Τα Βραβεία απονέμονται εκ περιτροπής στους κλάδους των Επιστημών Ζωής και των Φυσικών Επιστημών. «Για να επιβιώσει η ανθρωπότητα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε όλες τις καλές ιδέες όλων των μυαλών, ανεξαρτήτως φύλου. Και αυτό ισχύει για όλους τους τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης» σημείωσε ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για τα Βραβεία L'Oréal - UNESCO στις Επιστήμες Ζωής, βραβευμένος με το Νομπέλ Ιατρικής του 1999 καθηγητής Gunter Blobel μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των φετινών τιμωμένων επιστημονισών.
Κόντρα στις προκαταλήψεις
Αν ήθελε καμιά να αναζητήσει μια κοινή συνισταμένη μεταξύ των πέντε πολύ ξεχωριστών κυριών της επιστήμης, των οποίων η έρευνα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιστημών, το δίχως άλλο αυτή θα ήταν το πείσμα τις και η άρνησή τις να δεχθούν το «όχι» ως απάντηση. Ολες ανεξαιρέτως σε κάποια στιγμή της ζωής τις ήλθαν αντιμέτωπες με αυτό το «όχι», κάποιες φορές και λόγω του φύλου τις. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Μεξικανή Susana López «το να είναι καμιά γυναίκα με καταγωγή από το Μεξικό σημαίνει να είναι διπλή μειονότητα στην επιστημονική κοινότητα». Η «διπλή μειονότητα» πάντως δεν εμπόδισε την ίδια να ανακαλύψει ιατρικά όπλα που σώζουν εκατομμύρια παιδιά από τον θάνατο κάθε χρόνο.
Ομοίως η Αυστραλή Ingrid Scheffer δεν πτοήθηκε από τον καθηγητή που την απέτρεψε να μελετήσει τη γενετική της επιληψίας και σήμερα χιλιάδες ασθενείς τής οφείλουν ευγνωμοσύνη.
Η Νοτιοαφρικανή Jill Farrant δεν έγινε πιστευτή από τον πατέρα της όταν του έλεγε πως τα φυτά ανασταίνονται. Σήμερα είναι αυθεντία στα φυτά αυτά που αναμένεται ότι θα αποδειχθούν πολύ σημαντικά για τις καλλιέργειες σε συνθήκες πολύ έντονης ξηρασίας και να συμβάλουν στη σίτιση του ολοένα αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.
Για είκοσι χρόνια η Αμερικανίδα Bonnie Bassler έλεγε ότι τα βακτήρια επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να την πιστεύει καμιά. Σήμερα όλες-οι θέλουν να συνεργαστούν μαζί της.
Τέλος, η Βρετανή Frances Ashcroft δεν ακολούθησε την πεπατημένη στην έρευνα του διαβήτη και έδωσε ζωή σε ασθενείς που πάσχουν από τη νεογνική μορφή της νόσου.
Ingrid Scheffer
Ναι, υπάρχουν γονίδια επιληψίας
Καθηγήτρια Παιδιατρικής Νευρολογικής Ερευνας Florey Neuroscience Institutes, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης
«Αυτός ο δρόμος δεν θα σε βγάλει πουθενά!». Με αυτή τη ρήση προσπάθησε βρετανός καθηγητής της και γιατρός μεγάλου παιδιατρικού νοσοκομείου του Λονδίνου να αποτρέψει την Ingrid Scheffer από το να προσπαθήσει να μελετήσει τη γενετική των επιληψιών. Η νεαρή τότε ειδικευόμενη στην Παιδιατρική δεν τον άκουσε και επιστρέφοντας στην Αυστραλία απ' όπου κατάγεται καταπιάστηκε με το δύσκολο αυτό έργο.
Δέκα χρόνια αργότερα ο καθηγητής της τής τηλεφώνησε για να τη συγχαρεί: η Scheffer είχε εντοπίσει το πρώτο γονίδιο του οποίου οι μεταλλάξεις οδηγούσαν στην εμφάνιση επιληψίας. Για την ακρίβεια οδηγούσαν στην εμφάνιση μιας σοβαρής μορφής επιληψίας η οποία αρχίζει να εκδηλώνεται από την ηλικία των 6 μηνών. Η συνειδητοποίηση ότι το γονίδιο αυτό κωδικοποιεί για μία αντλία νατρίου, αφενός μεν βοήθησε τις ερευνήτριες να κατανοήσουν τη φύση των επιληπτικών κρίσεων, αλλά και να αναζητήσουν και άλλα γονίδια που συμβάλλουν στην εμφάνιση διαφορετικών τύπων επιληψιών.
Το σημαντικό για την αυστραλή γιατρίνα είναι ότι μπόρεσε να βοηθήσει τις ασθενείς της και τις οικογένειές τις. Πράγματι, η λεπτομερής γνώση του δυσλειτουργικού γονιδίου που προκαλεί τη νόσο συνέβαλε στην κατάλληλη επιλογή θεραπείας για κάποιες μορφές της και έδωσε τη δυνατότητα γενετικού ελέγχου σε οικογένειες που έχουν πληγεί. Η Scheffer ξέρει κάτι για το πλήγμα μιας ασθένειας στην οικογένεια: όταν ήταν 18 χρόνων έχασε τον 20χρονο αδελφό της και το γεγονός αυτό την έχει κάνει να νιώθει «τις οικογένειες των ασθενών και αυτά που περνούν».
Suzana Lopez
Ναι, ο ροταϊός μπορεί να νικηθεί
Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Γενετικής και Μοριακής Φυσιολογίας Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού
Δεν ήταν και το πιο αναμενόμενο πράγμα στον κόσμο να γίνει επιστημόνισα ένα κορίτσι από το γυμνάσιο θηλέων στο οποίο φοίτησε η τιμώμενη βιολόγος από το Μεξικό. Ομως εκείνη γοητευόταν πάντα από τη φύση και οι φωτισμένες δάσκαλές της της Χημείας και της Βιολογίας τη βοήθησαν να αντιληφθεί την κλίση της από νωρίς. Ευτυχώς, για εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο! Χάρη στις προσπάθειες της Suzana Lopez σήμερα υπάρχει ένα διαγνωστικό τεστ για τον ροταϊό που προκαλώντας έντονη διάρροια σκοτώνει 600.000 παιδιά κάθε χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ καθιστά σοβαρά άρρωστα περί τα 2 εκατ. παιδιά. Επιπροσθέτως, με την εργασία της στην απομόνωση πολλών νέων στελεχών του ιού συνέβαλε στην ανάπτυξη του εμβολίου που υπάρχει σήμερα (και το οποίο είναι προϊόν συνεργασίας περισσότερων επιστημονισών).
«Πρόκειται για έναν πολύ δημοκρατικό ιό. Προσβάλλει όλα τα παιδιά από τη Φιλανδία ως την Αφρική» λέει η κυρία Lopez και εξηγεί: «Το πρόβλημα με τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ότι είναι δύσκολο να μεταφερθούν τα άρρωστα παιδιά, τα οποία αφυδατώνονται σε επικίνδυνο βαθμό, στην γιατρίνα ή στο νοσοκομείο εγκαίρως. Χωρίς ενυδάτωση τα παιδιά διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο».
Tο μεγάλο όνειρο της μεξικανής καθηγήτριας είναι η ανάπτυξη εντός αντιικού φαρμάκου για τον ροταϊό, κάτι εξαιρετικά δύσκολο αφού καθώς λέει «οι ιοί αναπτύσσονται μέσα στα κύτταρά μας και ως εκ τούτου το ανοσοποιητικό σύστημά μας δεν μπορεί να τους επιτεθεί, όπως κάνει με τα βακτήρια, χωρίς ταυτόχρονα να πληγώσει και τα κύτταρα που τους φιλοξενούν». Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι παρά τις έντονες προσπάθειες, σήμερα διαθέτουμε αντιικά φάρμακα μόνο για τους ιούς της γρίπης, τον ερπητοϊό και τον ιό HIV. Κρίνοντας ωστόσο από την ως τώρα πορεία της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τα καταφέρει.
Jill Farrant
Nαι, τα φυτά ανασταίνονται!
Καθηγήτρια Μοριακής Φυσιολογίας Φυτών, Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
«Το νεκρό φυτό πάνω στους βράχους ήταν ζωντανό, αλλά ο μπαμπάς δεν με πιστεύει». Αυτό έγραψε στο ημερολόγιό της η Jill Farrant όταν ήταν μόλις εννέα ετών. Μεγαλώνοντας στην οικογενειακή φάρμα, η τιμώμενη βιολόγος των φυτών είχε όλο τον καιρό να παρατηρεί τα φυτά και να καταγράφει τις παρατηρήσεις της. Ναι, υπάρχουν πράγματι φυτά στην Αφρική που ανασταίνονται. Αν τα κοιτάξει κάποια την εποχή της ξηρασίας παίρνει όρκο ότι πρόκειται για κατάξερους πεθαμένους οργανισμούς. Με την πρώτη βροχή όμως, τα φυτά αυτά βλασταίνουν ξανά και μάλιστα πολύ γρήγορα. Πρόκειται για φυτά που η εξέλιξή τους στις ακραίες αφρικανικές συνθήκες τα προίκισε με την ικανότητα που κάνει τις βιολόγους να τα ονομάζουν «φυτά αναβίωσης» (resurrection plants).
Πώς τα καταφέρνουν όμως, σε μοριακό και φυσιολογικό επίπεδο, αυτά τα φυτά; Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε στην εαυτή της η νοτιοαφρικανή καθηγήτρια, η επάνοδος της οποίας στη γενέτειρά της έπειτα από διεθνείς σπουδές συνέπεσε με την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα. Το να πάρει μέρος στο χτίσιμο μιας νέας Νότιας Αφρικής ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα όταν δέχθηκε μία θέση στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. «Ηξερα ότι μπορούσα να συμβάλω. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύεις τις ανθρώπους για να μπορούν να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις. Γι' αυτό επέστρεψα».
Η συμβολή της κυρίας Farrant δεν περιορίζεται στα τεκταινόμενα στη Νότια Αφρική. Επειτα από σκληρή δουλειά, η δυναμική ερευνήτρια και οι συνεργάτιδές της ανακάλυψαν τα γονίδια που ενεργοποιούνται κατά τη «νεκρανάσταση» των φυτών και μελέτησαν την αξιοσημείωτη φυσιολογία τους. Σήμερα η Farrant θεωρείται παγκόσμια αυθεντία των φυτών που ανασταίνονται. Ωστόσο, δεν επαναπαύεται στις δάφνες της: επόμενος στόχος της, ή αν προτιμάτε όνειρο προς υλοποίηση, είναι η αξιοποίηση των όσων έφερε στο φως για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων φυτών που θα αντέχουν στις σκληρές αφρικανικές συνθήκες. Οχι πως δεν γνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος: «Αρχικά ήθελα να αντιληφθώ τι κάνουν αυτά τα φυτά, πώς το κάνουν, πώς μιλούν το ένα με το άλλο. Φυσικά και θα ήθελα να βρω μια λύση σε παγκόσμια προβλήματα όπως η εξασφάλιση τροφής για όλο τον κόσμο. Αλλά φτάνει καμιά εκεί σιγά-σιγά, βήμα-βήμα» δήλωσε με αφορμή το βραβείο της.
Πάντως η Jill Farrant εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο είδος καλαμποκιού που θα αντέχει στην ξηρασία και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις στην παραγωγή του. Οσο για την ίδια, έχοντας έλθει πολύ κοντά με τον θάνατο πριν από τρία χρόνια και έχοντας επιβιώσει, θεωρεί ότι έχει αναστηθεί όπως και τα «φυτά της» και χαίρεται τη ζωή όπως ποτέ άλλοτε.
Bonnie Bassler
Ναι, τα βακτήρια συνομιλούν μεταξύ τους
Ερευνήτρια στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστήμιο Princeton ΗΠΑ
Η επιστημονική σταδιοδρομία της Bonnie Bassler άρχισε κάπως τυχαία και ανορθόδοξα: όταν ανακάλυψε ότι η κτηνιατρική δεν την αντιπροσώπευε, σπούδασε βιολογία και όταν ως φοιτήτρια προσφέρθηκε να εργαστεί εθελοντικά σε ένα εργαστήριο δεν της δόθηκε το απαιτητικό ερευνητικό πρόγραμμα για τον καρκίνο αλλά ένα υποδεέστερο για βακτήρια. Τίποτε από αυτά δεν μπόρεσε όμως να κάμψει τον ενθουσιασμό της νεαρής φοιτήτριας που όπως λέει «ερωτεύτηκε αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα» και αφιερώθηκε σε αυτά.
Ωστόσο δεν συμμερίζονταν όλες τον ίδιο ενθουσιασμό. Για την ακρίβεια, δεν συμμερίζονταν όλες την άποψή της ότι τα βακτήρια επικοινωνούν μεταξύ τους και σχεδόν για 20 χρόνια τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ο μεγαλύτερος φορέας χρηματοδότησης της έρευνας στις ΗΠΑ) απέρριπτε τις προτάσεις της για χρηματοδότηση. «Αυτή η δουλειά με την επικοινωνία των βακτηρίων ήταν περιθωριακή επιστήμη» λέει η Βassler και προσθέτει: «Για 400 χρόνια οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι τα βακτήρια ήταν πρωτόγονοι ακοινώνητοι οργανισμοί που δρούσαν μόνο ατομικά και ξαφνικά μια νέα γυναίκα έρχεται και λέει ότι δρουν ως εξαιρετικά ενορχηστρωμένες και συγχρονισμένες ομάδες. Χρειάζεται χρόνος για να γίνει αυτό αποδεκτό».
Πράγματι, χρειάστηκε χρόνος και η Bassler είχε μόνο την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Princeton και τον δικό της ενθουσιασμό για να πορεύεται. Ως το 2002 όταν η επιστημονική κοινότητα φάνηκε να αντιλαμβάνεται το πόσο σημαντικά ήταν τα ευρήματά της και της απένειμε το Βραβείο του Ιδρύματος MacArthur.
Σήμερα, πλήθος άλλων ερευνητριών εργάζεται πάνω στην ιδέα της Bassler. Και πιθανότατα από αυτή θα προκύψουν τα νέα όπλα μας ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις.
Frances Ashcroft
Οχι πάντα ινσουλίνη στον διαβήτη
Καθηγήτρια Φυσιολογίας, Ανατομίας και Γενετικής, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Αγγλία
Φανταστείτε να πάσχετε από διαβήτη αλλά η νόσος να μην οφείλεται στην έλλειψη ινσουλίνης και εν τούτοις οι γιατρίνες σας να μη το γνωρίζουν αυτό και να σας χορηγούν επιπλέον ινσουλίνη. Αυτό πάθαιναν οι ασθενείς μιας σπάνιας μορφής κληρονομικού διαβήτη. Μέχρι που η Frances Ashcroft ανακάλυψε την πρωτεΐνη η οποία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η πρωτεΐνη αυτή είναι ένας δίαυλος ιόντων. Οταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνουν ο δίαυλος κλείνει και το κλείσιμο αυτό πυροδοτεί την έκκριση της ινσουλίνης. Υπάρχουν ωστόσο ασθενείς των οποίων ο δίαυλος ιόντων αδυνατεί να κλείσει και έτσι ενώ το πάγκρεάς τις λειτουργεί, δεν λαμβάνει το κατάλληλο σήμα για την έκκριση της ινσουλίνης. Η ανακάλυψη της Ashcroft είχε ως συνέπεια οι ασθενείς αυτές, οι οποίες αναπτύσσουν τη νόσο αμέσως μετά τη γέννησή τις, να λαμβάνουν πλέον ένα χάπι για να την αντιμετωπίσουν και να αποφεύγουν έτσι τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης.
«Το να ανακαλύψεις κάτι, το να ξέρεις ότι είσαι η άνθρωπος που βλέπει κάτι για πρώτη φορά, σου δίνει απίστευτη χαρά. Οταν σου συμβεί μία-δύο φορές εθίζεσαι σε αυτό για όλη τη ζωή σου» λέει η βρετανή επιστημόνισα η οποία τώρα έχει θέσει στόχο την ανακάλυψη των λόγων για τους οποίους το 25% των ασθενών με νεογνικό διαβήτη εμφανίζει και νευρολογικές διαταραχές.
Την είδηση την βρήκαμε στις 24.3.12 στην εφημερίδα το Βήμα γραμμένη από την Ιωάννα Σουφλέρη στην http://www.tovima.gr/science/article/?aid=449848&h1=true
Στη φωτογραφία η κα. Jill Farrant
23 Μαρ 2012
Οι γάμοι του «ουράνιου τόξου»
Ακόμα και χώρες όπου ο καθολικισμός είναι πανίσχυρος έχουν αποδεχτεί τους γάμους των Lbtiq
Στην αρχή ήταν η Τάνια και η Μάρσια που κατάφεραν να νυμφευθούν τον Μάρτιο του 2004 στη Μασαχουσέτη. Σήμερα στην Αμερική οι γάμοι μεταξύ των Lbtiq είναι ένα από τα θέματα στην προεκλογική συζήτηση. Οκτώ Πολιτείες τούς έχουν μάλιστα ήδη νομιμοποιήσει. Και δεν είναι μόνο οι συντηρητικές Ην. Πολιτείες, αλλά ακόμη και καθολικές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ή το Μεξικό και η Βραζιλία. Στην Ιταλία, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο γάμος μεταξύ Lbtiq αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Στη Βρετανία, ο Τόνι Μπλερ εισήγαγε το 2005 τις πολιτικές ενώσεις μεταξύ των Lbtiq (ώστε να είναι εγγυημένα τα ασφαλιστικά και διοικητικά δικαιώματά τους) και τώρα έχει ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ του γάμου, παρ' όλο που το 2007 ασπάστηκε τον καθολικισμό.
Και ο νυν Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει εκφράσει την πρόθεσή του να θεσπίσει ώς το 2015 τον γάμο των Lbtiq - η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται προσεχώς - παρά τις αντιδράσεις της Αγγλικανικής Εκκλησίας, που έχει εξεγερθεί κατά της πρότασης.
Η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα δεν μπορεί να ακυρώνονται επ' άπειρον από την υποκρισία, υπογραμμίζουν οι ενώσεις για τα δικαιώματα των Lbtiq. Οπως άλλωστε είχε δηλώσει η Μέρι Τσέινι, θυγατέρα του συντηρητικού πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, η οποία συζεί εδώ και πολλά χρόνια με τη συντρόφισά της, τη Χέδερ Πόου, και έχουν δύο παιδιά, «η ζωή μου και τα παιδιά μου δεν είναι πολιτικό μανιφέστο. Είναι ζωή, που έχει τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλη ανθρώπινη ζωή».
Την είδηση την βρήκαμε στις 23.3.12 από την εφημερίδα τα Νέα γραμμένη από τον Γιώργο Αγγελόπουλο στην http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4705070
Η φωτογραφία είναι το έργο The Seranade του Leonadr Raven Hill
Δικαίωση της λεσβίας Karen Atala για την κηδεμονία των θυγατέρων της, από το Διαμερικανικό Δικαστήριο
Τα δικαιώματα των λεσβιών αναγνωρίζονται στην ιστορική απόφαση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου
"Με βάση τα πρότυπα της διεθνούς και της αμερικανικής περιφέρειας νομολογίας, το Δικαστήριο απεφάνθει ότι οι λεσβίες πρέπει να ζουν ελεύθερες από διακρίσεις, είτε ως γονείς είτε σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής τις."
- Διευθύντρια Προγραμμάτων της ILGHRC Jessica Stern
(Νέα Υόρκη, 22 Μαρτίου 2012) - Την Τρίτη, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την κυβέρνηση της Χιλής για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2003, το οποίο αφαίρεσε από την Karen Atala, μια λεσβία μητέρα και δικαστίνα, την επιμέλεια των τριών θυγατέρων της με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό της. Η απόφαση του 2003 καθόριζε ότι, εάν οι κόρες της παρέμεναν στη κηδεμονία της, θα είναι σε «κατάσταση κινδύνου» εξαιτίας της "μοναδικότητας της οικογένειας". Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ακρόαση μιας υπόθεσης που αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Στην απόφαση ορόσημο του Δικαστηρίου διαπιστώθηκε ότι η Χιλή, όχι μόνο παραβίασε το δικαίωμά της κα. Atala υπέρ της ισότητας και της μη διάκρισης, αλλά επιβεβαιώνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι προστατευμένη κατηγορία και αυτού του είδους οι διακρίσεις αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αποτελεί μια ιστορική νίκη για τις λεσβίες στη Χιλή και σε όλο τον κόσμο.
Η Διεθνής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των λεσβιών και γκέι (IGLHRC), η MADRE και το City University της Νέας Υόρκης (CUNY), συνέγραψαν μια επιστολή (Αγγλικά, Ισπανικά), στο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και το φύλο θα πρέπει να είναι μια προστατευόμενη κατηγορία σύμφωνα με την αμερικανική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως θεωρήθηκε από το διεθνές δίκαιο. Δικηγόροι από την Morrison και Foerster επικεντρώθηκαν στο θέμα της επιμέλειας, με το επιχείρημα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι ένας παράγοντας που προσδιορίζει την κηδεμονία. Η επιστολή ενώθηκε με 13 άλλες οργανώσεις. Απόφαση αυτής της εβδομάδας υποστηρίζει δύο επιχειρήματα.
"Αν και η Karen Atala και οι κόρες της δεν μπορούν ποτέ να ανακτήσουν το χρόνο που έχασαν μαζί εξαιτίας του καταστροφικού αντίκτυπου της λεσβοφοβίας, σήμερα το Διαμερικανικό Δικαστήριο δικαίωσε τη νομιμότητα της οικογένειάς τις", δήλωσε η Jessica Stern, Διευθύντρια Προγραμμάτων στην ILGHRC. "Το Δικαστήριο έχει θέσει ένα προηγούμενο μετασχηματισμό τον οποίο έχουν υπογράψει στη Διαμερικανική Σύμβαση – οι 24 χώρες σε όλη την Αμερική - είναι δεσμευτικός. Με βάση τα πρότυπα της διεθνούς και της αμερικανικής περιφέρειας νομολογίας, το Δικαστήριο απεφάνθει ότι οι λεσβίες πρέπει να ζουν ελεύθερες από διακρίσεις, είτε ως γονείς είτε σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής τις."
Η Lisa Davis, Διευθύντρια Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο MADRE και Κλινική Καθηγήτρια Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Διεθνή Κλινική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γυναικών στη Σχολή Δικαίου CUNY δήλωσε σήμερα, "Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι μια νίκη ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Θέτει ένα προηγούμενο στο διεθνές δίκαιο ότι οι διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό είναι μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτή ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Lbtiq, όπου κι αν βρίσκονται όταν τα δικαιώματά τις δέχονται επίθεση".
Την είδηση την βρήκαμε στις 22.3.12 και την μεταφράσαμε από την globalequality στην http://globalequality.wordpress.com/2012/03/22/lgbt-rights-upheld-in-historic-inter-american-court-ruling/
17 Μαρ 2012
Το δικαίωμα των Lbtiq στην οικογενειακή ζωή αναγνωρίζει η Ιταλία
"Τα Lbtiq ζευγάρια έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, όπως κάθε άλλο ζευγάρι το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από ετερό συντρόφισα-ο", αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν την απόφαση "ιδιαίτερης συμβολικής, όσο και ουσιαστικής σημασίας, στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα αναφέρονται στην Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου".
Το ανώτατο δικαστήριο, προσέθεσε ότι "στην Ιταλία δεν μπορεί να αναγνωρισθεί νομικά ένας γάμος, τον οποίο Lbtiq ζευγάρια έχουν συνάψει σε ξένη χώρα. Παράλληλα, όμως, το ζευγάρι έχει δικαίωμα να τυχαίνει της ίδιας νομικής μεταχείρισης που ο νόμος εξασφαλίζει στα παντρεμένα ζευγάρια". Ο Άρειος Πάγος της Ρώμης είχε κληθεί να ασχοληθεί με την υπόθεση δυο Ιταλών που ζουν στην πόλη Λατίνα, πενήντα χιλιόμετρα νότια της ιταλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι, πριν από δέκα χρόνια, παντρεύτηκαν στην Ολλανδία. Επιστρέφοντας στην Ιταλία, είχαν ζητήσει να καταχωρηθεί ο γάμος στα μητρώα του δήμου τους, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση. Από τότε ξεκίνησαν δικαστική μάχη.
Για "ιστορική απόφαση" κάνουν λόγο οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των Lbtiq, (...).
Πολλές σχολιάστριες υπενθυμίζουν ότι η Ιταλία, μαζί με την Ελλάδα, είναι από τις λίγες χώρες που, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προσφέρουν κανενός είδους νομικής αναγνώρισης στα Lbtiq ζευγάρια.
Απόσπασμα της είδησης το βρήκαμε στις 16.3.12 από την tvxs.gr στην http://tvxs.gr/news/kosmos/dikaioma-ton-omofylon-stin-oikogeneiaki-zoi-anagnorizei-i-italia
16 Μαρ 2012
Η Gillian Anderson είχε λεσβιακές σχέσεις
Η "κρυφή" ζωή της Gillian Anderson
Για σχεδόν μια δεκαετία, ως η Scully στη σειρά «X-Files», ήταν μια από τις πιο κορυφαίες ηθοποιούς στην τηλεόραση. Στη συνέχεια, η ίδια προσαρμόστηκε σε μια σειρά από απαιτητικούς σκηνικούς ρόλους και έξυπνες τηλεοπτικές σειρές, όπως είναι η επικείμενη διασκευή της ταινίας «Μεγάλες Προσδοκίες».
...
Η Anderson, έχει περάσει τη ζωή της νοιώθοντας, ως μπαλαντέρ σε ένα δωμάτιο. Ως ηθοποιός, συνήθιζε να προβάλλει την εαυτή της σε άλλες ζωές, αλλά και ζητήματα όπως το χρώμα της ταυτότητας της ζωής της, επίσης. Θυμάται τη μετακόμιση από την Αγγλία στο Μίτσιγκαν, όταν ήταν 11, και να ανακαλύπτει ότι δεν ήταν πλέον μέρος της συνομοταξίας. «Πηγαίνοντας από το Λονδίνο σε μια μικρή πόλη σαν την Grand Rapids ήταν αρκετό το σοκ», λέει. "Νόμιζα ότι θα ήταν ένας τόπος ηλιοφάνειας και ευτυχίας με καραμέλες". Στο γυμνάσιο, ψηφίστηκε ως η "πιο παράξενη" και ως η "πιο πιθανή να συλληφθεί". Και οι δύο περιγραφές, λέει η Anderson, περιείχαν μια δόση αλήθειας, "με βάση το πως ήταν η εμφάνιση μου, πως ντυνόμουν, πως συμπεριφερόμουν, ξέρετε, οι σχέσεις μου εκείνη την εποχή φρικάραν τις άλλες”. Ζητώντας της να διευκρινίσει, άρχισε να απαριθμεί: "ήμουν σε μια σχέση με μια γυναίκα για πολύ καιρό, όταν ήμουν στο γυμνάσιο, και μετά ήμουν σε μια σχέση με έναν χρήστη ενδοφλέβιων ναρκωτικών ροκ πανκ που ...".
Περιμένετε, μια λεσβιακή σχέση; "Ναι, ναι, ... Ξέρετε, είμαι αρκετά μεγάλη για να μπορώ να μιλήσω γι 'αυτή”, λέει, πριν από την επανέναρξη της απαρίθμησης: "Και μετά ήμουν σε μια σχέση με κάποιον που ήταν πολύ πολύ μεγαλύτερος από μένα. Όλα σε αυτού του είδους την αναρχική στάση φέρνουν -μια ανάρμοστη συμπεριφορά που οδηγεί στο- πως επέλεγα να είμαι στον κόσμο την εποχή εκείνη, η οποία ήταν, ξέρεις, όχι ότι έκαναν οι άνθρωποι".
Πολλά από αυτά έχουν γραφτεί πριν - πώς έβαφε τα μαλλιά της μωβ, πώς έκλεισε με κόλλα τις πύλες του σχολείου το βράδυ της αποφοίτησης της, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ - αλλά η λεσβιακή σχέση της είναι κάτι νέο. Δικαιολογημένα, είναι επιφυλακτική να μιλήσει, ακριβώς επειδή είναι μια μεγάλη υπόθεση για τόσες πολλές. "Αν θεωρούσα ότι ήμουν 100% λεσβία, θα ήταν μια διαφορετική εμπειρία για μένα;" αναρωτιέται. "Θα έπρεπε να κάνω μια μεγαλύτερη διαπραγμάτευση εάν ένοιωθα ντροπή για αυτό και όλα εκείνα τα πράγματα που επιφέρουν τεράστια αλλαγή στη ζωή για τις νέες σε αυτή την κατάσταση; Είναι πιθανό ότι η στάση μου γύρω από αυτό να προήλθε, σε κάποιο επίπεδο, από τη γνώση ότι μου άρεσαν τα αγόρια".
Η Anderson λέει ότι είχε ερωτικές σχέσεις και με άλλες γυναίκες, αλλά ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Βέβαια, γνωρίζει πως έχει λεσβίες θαυμάστριες- σε ένα επεισόδιο της εκπομπής The Graham Norton Show το 2007, μια δημοφιλή εκπομπή συζητήσεων στην Αγγλία, ο κατεργάρης οικοδεσπότης την προσκάλεσε να διαβάσει μεγαλοφώνως από ένα αλλόγλωσο λεσβιακό βιβλίο μια φράση, όπου η ίδια αποκρίθηκε παιχνιδιάρικα, «Γλείψε την κλειτορίδα μου», όταν απλώς συνειδητοποίησε πως ο Norton σκόπευε να της ζητήσει να εκφωνήσει τη φράση στα γερμανικά. Αλλά για πολλές από εκείνες τις θαυμάστριες, δεν ήταν η Anderson που αποκρίνονταν ήταν Dana Scully, η ειδική πράκτορας του FBI των X-Files.
...
Το 1997, η Anderson κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε Δραματική Σειρά.
Τα αποσπάσματα της είδησης τα βρήκαμε στις 13.3.12 και τα μεταφράσαμε από το Out στην http://www.out.com/entertainment/television/2012/03/13/gillian-anderson-lesbian-love-xfiles-Miss-Havisham
Απόφαση για την Gas και την Dubois κατά Γαλλίας αριθ. προσφυγής 25951/07 Α'
Δελτίο Τύπου ECHR 108 (2012)
15.03.2012 για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ.
Η άρνηση να επιτρέψει σε μια λεσβία να παιδοθετήσει το παιδί της συντρόφισάς της δεν εισάγει διακρίσεις έκρινε το ΕΔΑΔ
Με την απόφαση του Δικαστηρίου σήμερα στην υπόθεση Gas και Dubois κατά Γαλλίας (Αρ. Αιτήσεως Προσφυγής 25951/07), η οποία δεν είναι τελική 1, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, με έξι ψήφους έναντι μίας, ότι:
Δεν υπήρξε παραβίαση των άρθρων 14 (απαγόρευση διακρίσεων) και 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι προσφεύγουσες είναι δυο λεσβίες που συζούν. Η υπόθεση αφορούσε την άρνηση προς τη κα. Gas στην "αίτησή της για μια απλή εντολή παιδοθεσίας της κόρης της κας Dubois".
Το Δικαστήριο θεωρεί, πως δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο διαφορετικής μεταχειρίσεως που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσφευγουσών, καθώς και στα ετερό ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης επίσης απαγορεύεται να αποκτήσουν μια απλή εντολή παιδοθεσίας.
Κύρια γεγονότα
Οι προσφεύγουσες, Valérie Gas και Nathalie Dubois, είναι Γαλλίδες υπήκοοι που γεννήθηκαν το 1961 και 1965 αντίστοιχα και ζουν στην Clamart (Γαλλία). Έχουν σύμφωνο συμβίωσης από το 1989. Τον Σεπτέμβριο του 2000 Nathalie Dubois γέννησε στη Γαλλία μια κόρη, την Α., η οποία είχε συλληφθεί στο Βέλγιο μέσω της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ένα ανώνυμο δωρητή. Η κόρη δεν έχει τον γονικό καθιερωμένο δεσμό με τον πατέρα, σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο. Έχει ζήσει όλη της τη ζωή στο σπίτι που μοιράζονται οι προσφεύγουσες. Τον Απρίλιο του 2002 η κα. Gas και η κα. Dubois σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης.
Στις 3 Μαρτίου 2006 η κα. Gas αιτήθηκε στο δικαστήριο Nanterre de grande instance για μια απλή εφαρμογή παιδοθεσίας της κόρης της συντρόφισάς της, η συντρόφισά της είχε δώσει τη ρητή συγκατάθεσή της ενώπιον συμβολαιογράφου. Στις 4 Ιουλίου 2006, το δικαστήριο παρατήρησε ότι οι κανονιστικές απαιτήσεις για την παιδοθεσία είχαν τηρηθεί και ότι είχε αποδειχθεί ότι η κα. Gas και η κα. Dubois είναι ενεργές και από κοινού συμμετέχουν στην ανατροφή της κόρης, στη φροντίδα και στην αγάπη που δείχνουν σε αυτήν.
Ωστόσο, απέρριψε την αίτηση με την αιτιολογία ότι η παιδοθεσία θα έχει νομικές συνέπειες που βρίσκονται σε αντίθεση με τις προθέσεις των προσφευγουσών και το ύψιστο συμφέρον της κόρης. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε από το Εφετείο των Βερσαλλιών, το οποίο έκρινε ότι, δεδομένου ότι οι προσφεύγουσες θα είναι σε θέση να μοιραστούν τη γονική μέριμνα, όπως επιτρέπεται από τον Αστικό Κώδικα 3 στην περίπτωση της παιδοθεσίας από τη-το σύζυγο της βιολογικής της μητέρας ή του πατέρα του παιδιού, η παιδοθεσία θα στερήσει από την κα. Dubois όλα τα δικαιώματα σε σχέση με το παιδί της. Οι προσφεύγουσες άσκησαν έφεση που περιοριζόταν σε νομικά ζητήματα, αλλά δεν επιδίωξαν προσφυγή στη καταληκτική σκέψη.
Παράπονα, διαδικασία και σύνθεση του Δικαστηρίου
Οι προσφεύγουσες παραπονούνται ότι η απόρριψη της αίτησης προσφυγής της κας Gas να παιδοθετήσει τη κόρη της κας. Dubois. Υποστήριξαν ότι η απόφαση αυτή προσέβαλε το δικαίωμά τις στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή με μεροληπτικό τρόπο, κατά παράβαση του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής).
Η αίτηση προσφυγής υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 15 Ιουνίου 2007. Κοινοποιήθηκε στις γαλλικές αρχές στις 19 Μαΐου 2009 και κρίθηκε παραδεκτή στις 31 Αυγούστου 2010. Μια ακρόαση στο Κτίριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, στις 12 Απριλίου 2011.
Στη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), στη Διεθνή Επιτροπή Νομικών (ICJ), στην ILGA-Europe, στην Βρετανική Ένωση Παιδοθεσίας και Ανατροφής (BAAF ) και στο Δίκτυο Lbtiq Oικογενειών της Ευρώπης (NELFA) επετράπη να παρέμβουν ως τρίτοι στο πλαίσιο της δίκης (άρθρο 36 § 2 της Σύμβασης).
Η απόφαση εκδόθηκε από επταμελές σώμα που αποτελείται από:
τον Dean Spielmann (Λουξεμβούργο), Πρόεδρο,
την Isabelle Berro-Λεφέβρ (Μονακό),
την Ganna Yudkivska (Ουκρανία),
τον Jean-Paul Costa (Γαλλία),
τον Karel Jungwiert (Τσεχία),
τον Boštjan Μ. Zupancic (Σλοβενία),
τον Mark Villiger (Λιχτενστάιν), δικαστίνες-ες
και επίσης την Claudia Westerdiek, Γραμματέα του Τμήματος.
1 Σύμφωνα με τα άρθρα 43 και 44 της Σύμβασης, η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ δεν είναι οριστική. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου μετά την παράδοσή της, κάθε ενδιαφερόμενη μπορεί να ζητήσει να παραπεμφθεί η υπόθεση στο τμήμα μείζονος συνθέσεως του Δικαστηρίου. Αν ένα τέτοιο αίτημα, μια ομάδα πέντε δικαστίνων κρίνει κατά πόσον η υπόθεση χρήζει περαιτέρω εξέτασης. Στην περίπτωση αυτή, το τμήμα μείζονος συνθέσεως θα εκδικάσει την υπόθεση και θα παραδώσει μια τελική κρίση. Εάν η αίτηση παραπομπής απορριφθεί, η απόφαση του ΕΔΑΔ θα καταστεί οριστική εκείνη την ημέρα.
Όταν μια απόφαση καταστεί τελεσίδικη, αυτή διαβιβάζεται στην Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εποπτεία της εκτέλεσής της. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εκτέλεσης μπορείτε να βρείτε εδώ
2 Η απλή παιδοθεσία δίνει τη δυνατότητα μιας δεύτερης νομικής σχέσης γονέα-παιδιού που πρόκειται να συσταθεί παράλληλα με την αρχική σχέση γονέα-παιδιού βασίζεται σε δεσμούς αίματος (σε αντίθεση με την πλήρη παιδοθεσία, όπου η νέα νομική σχέση αντικαθιστά την αρχική).
3 Το άρθρο 365 του Αστικού Κώδικα διέπει τη μεταβίβαση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση απλής παιδοθεσίας.
Η γονική μέριμνα μεταφέρεται στην θετή γονέα, η βιολογική γονέας ή γονείς ως εκ τούτου παύει να ασκεί τη γονική μέριμνα, εκτός αν η παιδοθετιμένη είναι παιδί της ή του συζύγου, οπότε το ζευγάρι μοιράζεται τη γονική μέριμνα. Αυτή η εξαίρεση δεν ισχύει για τα ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης.
Την είδηση την βρήκαμε στις 15.3.12 και την μεταφράσαμε από το PDF αρχείο Chamber judgment Gas and Doubois v. France 15.3.2012.pdf
15.03.2012 για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ.
Η άρνηση να επιτρέψει σε μια λεσβία να παιδοθετήσει το παιδί της συντρόφισάς της δεν εισάγει διακρίσεις έκρινε το ΕΔΑΔ
Με την απόφαση του Δικαστηρίου σήμερα στην υπόθεση Gas και Dubois κατά Γαλλίας (Αρ. Αιτήσεως Προσφυγής 25951/07), η οποία δεν είναι τελική 1, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, με έξι ψήφους έναντι μίας, ότι:
Δεν υπήρξε παραβίαση των άρθρων 14 (απαγόρευση διακρίσεων) και 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι προσφεύγουσες είναι δυο λεσβίες που συζούν. Η υπόθεση αφορούσε την άρνηση προς τη κα. Gas στην "αίτησή της για μια απλή εντολή παιδοθεσίας της κόρης της κας Dubois".
Το Δικαστήριο θεωρεί, πως δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο διαφορετικής μεταχειρίσεως που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσφευγουσών, καθώς και στα ετερό ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης επίσης απαγορεύεται να αποκτήσουν μια απλή εντολή παιδοθεσίας.
Κύρια γεγονότα
Οι προσφεύγουσες, Valérie Gas και Nathalie Dubois, είναι Γαλλίδες υπήκοοι που γεννήθηκαν το 1961 και 1965 αντίστοιχα και ζουν στην Clamart (Γαλλία). Έχουν σύμφωνο συμβίωσης από το 1989. Τον Σεπτέμβριο του 2000 Nathalie Dubois γέννησε στη Γαλλία μια κόρη, την Α., η οποία είχε συλληφθεί στο Βέλγιο μέσω της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ένα ανώνυμο δωρητή. Η κόρη δεν έχει τον γονικό καθιερωμένο δεσμό με τον πατέρα, σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο. Έχει ζήσει όλη της τη ζωή στο σπίτι που μοιράζονται οι προσφεύγουσες. Τον Απρίλιο του 2002 η κα. Gas και η κα. Dubois σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης.
Στις 3 Μαρτίου 2006 η κα. Gas αιτήθηκε στο δικαστήριο Nanterre de grande instance για μια απλή εφαρμογή παιδοθεσίας της κόρης της συντρόφισάς της, η συντρόφισά της είχε δώσει τη ρητή συγκατάθεσή της ενώπιον συμβολαιογράφου. Στις 4 Ιουλίου 2006, το δικαστήριο παρατήρησε ότι οι κανονιστικές απαιτήσεις για την παιδοθεσία είχαν τηρηθεί και ότι είχε αποδειχθεί ότι η κα. Gas και η κα. Dubois είναι ενεργές και από κοινού συμμετέχουν στην ανατροφή της κόρης, στη φροντίδα και στην αγάπη που δείχνουν σε αυτήν.
Ωστόσο, απέρριψε την αίτηση με την αιτιολογία ότι η παιδοθεσία θα έχει νομικές συνέπειες που βρίσκονται σε αντίθεση με τις προθέσεις των προσφευγουσών και το ύψιστο συμφέρον της κόρης. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε από το Εφετείο των Βερσαλλιών, το οποίο έκρινε ότι, δεδομένου ότι οι προσφεύγουσες θα είναι σε θέση να μοιραστούν τη γονική μέριμνα, όπως επιτρέπεται από τον Αστικό Κώδικα 3 στην περίπτωση της παιδοθεσίας από τη-το σύζυγο της βιολογικής της μητέρας ή του πατέρα του παιδιού, η παιδοθεσία θα στερήσει από την κα. Dubois όλα τα δικαιώματα σε σχέση με το παιδί της. Οι προσφεύγουσες άσκησαν έφεση που περιοριζόταν σε νομικά ζητήματα, αλλά δεν επιδίωξαν προσφυγή στη καταληκτική σκέψη.
Παράπονα, διαδικασία και σύνθεση του Δικαστηρίου
Οι προσφεύγουσες παραπονούνται ότι η απόρριψη της αίτησης προσφυγής της κας Gas να παιδοθετήσει τη κόρη της κας. Dubois. Υποστήριξαν ότι η απόφαση αυτή προσέβαλε το δικαίωμά τις στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή με μεροληπτικό τρόπο, κατά παράβαση του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής).
Η αίτηση προσφυγής υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 15 Ιουνίου 2007. Κοινοποιήθηκε στις γαλλικές αρχές στις 19 Μαΐου 2009 και κρίθηκε παραδεκτή στις 31 Αυγούστου 2010. Μια ακρόαση στο Κτίριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, στις 12 Απριλίου 2011.
Στη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), στη Διεθνή Επιτροπή Νομικών (ICJ), στην ILGA-Europe, στην Βρετανική Ένωση Παιδοθεσίας και Ανατροφής (BAAF ) και στο Δίκτυο Lbtiq Oικογενειών της Ευρώπης (NELFA) επετράπη να παρέμβουν ως τρίτοι στο πλαίσιο της δίκης (άρθρο 36 § 2 της Σύμβασης).
Η απόφαση εκδόθηκε από επταμελές σώμα που αποτελείται από:
τον Dean Spielmann (Λουξεμβούργο), Πρόεδρο,
την Isabelle Berro-Λεφέβρ (Μονακό),
την Ganna Yudkivska (Ουκρανία),
τον Jean-Paul Costa (Γαλλία),
τον Karel Jungwiert (Τσεχία),
τον Boštjan Μ. Zupancic (Σλοβενία),
τον Mark Villiger (Λιχτενστάιν), δικαστίνες-ες
και επίσης την Claudia Westerdiek, Γραμματέα του Τμήματος.
1 Σύμφωνα με τα άρθρα 43 και 44 της Σύμβασης, η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ δεν είναι οριστική. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου μετά την παράδοσή της, κάθε ενδιαφερόμενη μπορεί να ζητήσει να παραπεμφθεί η υπόθεση στο τμήμα μείζονος συνθέσεως του Δικαστηρίου. Αν ένα τέτοιο αίτημα, μια ομάδα πέντε δικαστίνων κρίνει κατά πόσον η υπόθεση χρήζει περαιτέρω εξέτασης. Στην περίπτωση αυτή, το τμήμα μείζονος συνθέσεως θα εκδικάσει την υπόθεση και θα παραδώσει μια τελική κρίση. Εάν η αίτηση παραπομπής απορριφθεί, η απόφαση του ΕΔΑΔ θα καταστεί οριστική εκείνη την ημέρα.
Όταν μια απόφαση καταστεί τελεσίδικη, αυτή διαβιβάζεται στην Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εποπτεία της εκτέλεσής της. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εκτέλεσης μπορείτε να βρείτε εδώ
2 Η απλή παιδοθεσία δίνει τη δυνατότητα μιας δεύτερης νομικής σχέσης γονέα-παιδιού που πρόκειται να συσταθεί παράλληλα με την αρχική σχέση γονέα-παιδιού βασίζεται σε δεσμούς αίματος (σε αντίθεση με την πλήρη παιδοθεσία, όπου η νέα νομική σχέση αντικαθιστά την αρχική).
3 Το άρθρο 365 του Αστικού Κώδικα διέπει τη μεταβίβαση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση απλής παιδοθεσίας.
Η γονική μέριμνα μεταφέρεται στην θετή γονέα, η βιολογική γονέας ή γονείς ως εκ τούτου παύει να ασκεί τη γονική μέριμνα, εκτός αν η παιδοθετιμένη είναι παιδί της ή του συζύγου, οπότε το ζευγάρι μοιράζεται τη γονική μέριμνα. Αυτή η εξαίρεση δεν ισχύει για τα ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης.
Την είδηση την βρήκαμε στις 15.3.12 και την μεταφράσαμε από το PDF αρχείο Chamber judgment Gas and Doubois v. France 15.3.2012.pdf
Απόφαση για την Gas και την Dubois κατά Γαλλίας αριθ. προσφυγής 25951/07 Β'
Δελτίο Τύπου ECHR 108 (2012)
15.03.2012 για να βρεθείτε στο πρώτο μέρος πατήστε εδώ
Απόφαση του Δικαστηρίου
Το άρθρο 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8
Το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με την πάγια νομολογία, η διαφορετική μεταχείριση μεταξύ προσώπων σε παρόμοιες καταστάσεις σχετίζεται με δυσμενή διάκριση αν δεν επιδιώκει νόμιμο-θεμιτό σκοπό ή εάν δεν υπάρχει εύλογη σχέση αναλογικότητας ανάμεσα στα χρησιμοποιούμενα μέσα και τον στόχο που επιδιώκεται να επιτευχθεί. Περαιτέρω, το Δικαστήριο επανέλαβε ότι για τις διαφορές που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό απαιτούνται ιδιαίτερα σοβαρές αιτίες ως δικαιολογία. Στην περίπτωση της E.B. Κατά Γαλλίας, 4 το Δικαστήριο έκρινε ότι καμία τέτοια αιτία δεν είχε προωθηθεί-προαχθεί από την κυβέρνηση. Είχε την άποψη ότι η άρνηση της αίτησης παιδοθεσίας της E.B. είχε βασιστεί σε διακρίσεις δεδομένου ότι στο γαλλικό δίκαιο επιτρέπεται σε μεμονωμένα πρόσωπα να παιδοθετήσουν, διανοίγοντας έτσι τη δυνατότητα παιδοθεσίας από μια μεμονωμένη λεσβία όπως η προσφεύγουσα.
Η παρούσα υπόθεση είναι διαφορετική, ωστόσο. Δεδομένου ότι οι προσφεύγουσες επειδή δεν είναι νυμφευμένες, δεν μπορούν να ασκήσουν τη γονική μέριμνα από κοινού, όπως προβλέπεται από τον Αστικό Κώδικα, στην περίπτωση της απλής παιδοθεσίας από την-τον σύζυγο της μητέρας ή του πατέρα του παιδιού. Στο πλαίσιο της απλής παιδοθεσίας, η μόνη εξαίρεση μεταβίβασης της γονικής μέριμνας στη θετή γονέα – που συνεπάγεται την απώλεια της γονικής μέριμνας εκ μέρους της βιολογικής γονέα - είναι σε περιπτώσεις όπου η θετή γονέας είναι η-ο σύζυγος της βιολογικής-ού γονέα. Τα γαλλικά δικαστήρια είχαν την άποψη ότι οι συνέπειες της μεταφοράς της γονικής μέριμνας στη κα. Gas - στερώντας έτσι από την κα. Dubois, τη γονική μέριμνα - θα ήταν αντίθετη προς το συμφέρον της κόρης.
Όσον αφορά την κριτική των προσφευγουσών των νομικών συνεπειών της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ένα ανώνυμο δότη, το Δικαστήριο επισήμανε ότι, στη Γαλλία, η δυνατότητα αυτή περιορίζεται κυρίως στα υπογόνιμα ετερό ζευγάρια, μια κατάσταση που δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή των προσφευγουσών.
Η κα. Gas και η κα. Dubois, υποστήριξαν ότι το δικαίωμά τις στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή είχε παραβιαστεί με τρόπο που οδηγεί σε διακρίσεις εις βάρος τις σε σύγκριση με τα ετερό ζευγάρια, άγαμα ή όχι. Όσον αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια, το Δικαστήριο έκρινε ότι, λαμβανομένων υπόψη των κοινωνικών, προσωπικών και νομικών συνεπειών του γάμου, η νομική κατάσταση των προσφευγουσών δεν μπορεί να θεωρηθεί συγκρίσιμη με αυτή των παντρεμένων ζευγαριών, όταν πρόκειται για παιδοθεσία από τη δεύτερη γονέα.
Το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν απαιτεί οι κυβερνήσεις των χωρών μελών να χορηγούν στα Lbtiq ζευγάρια την πρόσβαση στο γάμο. 5 Εάν μια χώρα επιλέξει να παρέχει στα Lbtiq ζευγάρια εναλλακτικά μέσα αναγνώρισης, απολαμβάνουν ένα ορισμένο περιθώριο εκτιμήσεως σχετικά με την ακριβή κατάσταση-status που παρέχεται.
Όσον αφορά τα άγαμα ζευγάρια, το Δικαστήριο τόνισε ότι στα ετερό ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης επίσης απαγορεύεται να αποκτήσουν μια απλή παιδοθεσία. Δεν είδε ως εκ τούτου κανένα στοιχείο της διαφορετικής μεταχειρίσεως που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσφευγουσών. Σε απάντηση στο επιχείρημα των προσφευγουσών ότι ετερό ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούσαν να παρακάμψουν την προαναφερθείσα- ανωτέρω απαγόρευση του γάμου, το Δικαστήριο επανέλαβε τα συμπεράσματά του όσον αφορά την πρόσβαση στο γάμο για τα Lbtiq ζευγάρια.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8.
Ξεχωριστές γνώμες
Δικαστής Costa εξέφρασε σύμφωνη γνώμη, από κοινού με το δικαστή Spielmann. Ο τελευταίος εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη, από κοινού με το δικαστή Berro-Lefèvre. Ο δικαστής Villiger εξέφρασε διαφορετική γνώμη. Αυτές οι απόψεις επισυνάπτονται στην απόφαση.
Η απόφαση είναι διαθέσιμη μόνο στα γαλλικά.
4 Απόφαση του τμήματος μείζονος συνθέσεως της 22ας Ιανουαρίου 2008.
5 Βλέπε την απόφαση στην υπόθεση Schalk και Kopf κατά Αυστρίας της 24ης Ιουνίου 2010.
Την είδηση την βρήκαμε στις 15.3.12 και την μεταφράσαμε από το PDF αρχείο Chamber judgment Gas and Doubois v. France 15.3.2012.pdf
Το σύνθημα της Athens Pride 2012: "Αγάπαμε με, είναι Δωρεάν" της Ευσταθίας Ιωαννίδου
To νέο σύνθημα της Athens Pride: "Αγάπαμε με, είναι δωρεάν"
Μπροστά στην αναγκαιότητα της άμεσης επικοινωνίας της οργανωτικής επιτροπής της Athens Pride με την λεσβιακή, γκέι, αμφισεξουαλική και τρανς (LGBT) κοινότητα, εκδόθηκε φέτος ανοιχτό κάλεσμα για το κεντρικό σύνθημα. Η ανταπόκριση υπήρξε καταιγιστική όσο κι υπέροχη, με δεκάδες συμμετοχές!
Κάποια συνθήματα θύμιζαν ότι η Athens Pride είναι γιορτή μνήμης μιας επανάστασης της ερωτικής έκφρασης. Έκδηλη σε πολλά ήταν το πάγιο αίτημα για ισότητα. Άλλα συνδέανε το Φεστιβάλ μας με την υπόλοιπη Ελλάδα της κρίσης. Μια κρίση πρωτόγνωρη, την οποία οι LGBT την βιώνουν πιο οδυνηρά και πιο σιωπηλά.
Κοινή ήταν η απαίτηση, η Athens Pride να μείνει μια πολύχρωμη γιορτή αισιοδοξίας κι ορατότητας και να υπογραμμίσει, ότι οι έννοιες που τελικά θωρακίζουν τις κοινωνίες, όπως η ισότητα, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία, αν και ανεκτίμητες, δεν στοιχίζουν τίποτε. Το ίδιο και ό,τι όμορφο συνδέει τις ανθρώπους: το γέλιο, ο έρωτας, η φιλία, η αγάπη, η αποδοχή. Η αγάπη μέσα από την αποδοχή και το σεβασμό…
Η Οργανωτική Επιτροπή με περηφάνια σας παρουσιάζει την πρόταση της Ευσταθίας Ιωαννίδου, ως το κεντρικό σύνθημα του Athens Pride 2012:
ΑΓΑΠΑ ΜΕ, ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ - LOVE ME, IT’S FREE
15 Μαρ 2012
Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας τροποποιεί τον Ποιν. Κώδικα για τις διακρίσεις
Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας υιοθετεί την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για την καταπολέμηση των διακρίσεων
Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου της Γεωργίας λαμβάνει υπόψη την από κοινού σύσταση της «Lbtiq της Γεωργίας» και του «Συλλόγου Νέων Δικηγόρων της Γεωργίας» για τη νομοθετική τροποποίηση του ποινικού κώδικα της Γεωργίας.
Στις 14 Μαρτίου 2012, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου της Γεωργίας που πραγματοποίησε τη δεύτερη ακρόαση σχετικά με την νομοθετική πρωτοβουλία για τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα της Γεωργίας. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη συμμόρφωση της νομοθεσίας της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα πρότυπα που θεσπίστηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου οι διακρίσεις με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή την εθνοτική καταγωγή και το μισαλλόδοξο λόγο δηλώθηκαν ως επιβαρυντικοί παράγοντες για όλα τα εγκλήματα. Η "Lbtiq της Γεωργίας", σε συνεργασία με την «Ένωση Νέων Δικηγόρων της Γεωργίας» ετοίμασε μία κοινή σύσταση, κάνοντας έκκληση για μια ευρύτερη λίστα των λόγων διακριτικής μεταχείρισης. Οι οργανώσεις πρότειναν τη δική τις έκδοση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που έγινε ευνοϊκά δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής.
Η αναθεωρημένη έκδοση πέρασε στη δεύτερη ακρόαση της Επιτροπής και η τροπολογία αναφέρει σήμερα:
“Η διάπραξη ενός εγκλήματος για λόγους μισαλλοδοξίας ως προς τη φυλή, το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την τρανς ταυτότητα φύλου, την ηλικία, τις θρησκευτικές, πολιτικές και άλλες απόψεις, την αναπηρία, την εθνική, εθνοτική ή κοινωνική την καταγωγή, την οικονομική κατάσταση ή θέση, τον τόπο κατοικίας ή άλλες αιτίες διακρίσεων είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για όλα τα σχετικά εγκλήματα που απευθύνονται σε αυτόν τον κώδικα".
Η Lbtiq της Γεωργίας χαιρετίζει την απόφαση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και εκφράζει την ελπίδα ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα εγκριθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012.
Την είδηση την βρήκαμε στις 15.3.12 και την μεταφράσαμε από την ILGA στην http://www.ilga-europe.org/home/guide/country_by_country/georgia/parliament_of_georgia_to_adopt_anti_discrimination_amendment_in_the_criminal_code
ΟΗΕ: Κάλεσμα στις χώρες για σεβασμό των δικαιωμάτων των αναπήρων
Κάλεσμα απηύθυνε η Επιτρόπισα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφορικά με την προστασία δικαιωμάτων που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο υπέρ των ατόμων με αναπηρία.
Κάλεσμα απηύθυνε η Επιτρόπισα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Navi Pillay, προς τις χώρες-μέλη του Οργανισμού αναφορικά με την προστασία δικαιωμάτων που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο υπέρ των ατόμων με αναπηρία. Η Επιτρόπισα τόνισε ότι οι χώρες οφείλουν να επαγρυπνούν ως προς τη διασφάλιση της ισότιμης απόλαυσης οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων από τα άτομα με αναπηρία.
Οι δηλώσεις της Pillay έγιναν στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία. Από το 2006 με μέριμνα της Επιτροπής έχει συναφθεί η «Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία», την οποία έχουν επικυρώσει 109 χώρες, ενώ άλλες 69 έχουν υπογράψει και το συνοδευτικό, προαιρετικό Πρωτόκολλο. Σύμφωνα, όμως, με την Pillay η υπογραφή από μόνη της δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού στις περισσότερες χώρες τα άτομα με αναπηρία συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις και να αποθαρρύνονται από νομικά και άλλα εμπόδια. «Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πρέπει να εντοπίσει τα βασικά προβλήματα και να προτείνει νομοθετικές λύσεις στις διάφορες χώρες», σχολίασε η κα. Pillay.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη της Επιτροπής έθιξαν διάφορες περιπτώσεις, όπου η νομική προστασία των δικαιωμάτων των αναπήρων αποδεικνύεται ανεπαρκής. Χαρακτηριστικά, μέλος της Επιτροπής ανέφερε ότι κάποιες χώρες αρνούνταν στις ανάπηρες την άσκηση του ενεργητικού και παθητικού εκλογικού δικαιώματος, παρότι δεν συνέτρεχε κάποιος άλλος λόγος και κατά παράβαση αντίθετης διάταξης στη συναφή διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ.
Ενδιαφέρουσα ήταν στο σημείο αυτό η πρόταση της Επιτρόπισας Theresia Degener, η οποία επιχειρηματολόγησε ότι απαιτείται η λήψη θετικών μέτρων από τις χώρες –στα θετικά μέτρα εντάσσεται και η ποσόστωση- για την διασφάλιση της επαρκούς αντιπροσώπευσης των ατόμων με αναπηρία στις δημόσιες υπηρεσίες και το νομοθετικό σώμα.
Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.12 από την lawnet.gr στην http://www.lawnet.gr/news/ohe-kalesma-sta-krati-gia-sebasmo-ton-dikaiomaton-ton-anapiron-25790.html
14 Μαρ 2012
Συνήθεια για πολλούς άνδρες η σεξουαλική παρενόχληση
Περισσότεροι από ένας στους 10 νέους άνδρες στη χώρα μας, παραδέχονται ότι έχουν επιχειρήσει κάποιου τύπου βίαιη σεξουαλική δραστηριότητα με γυναίκα, παρά τη θέληση της.
Όπως προκύπτει από έρευνα, το 25% των ανδρών, ηλικίας 18-25 ετών, δηλώνουν ότι έχουν ενοχλήσει σεξουαλικά κάποια γυναίκα και σε ποσοστό 8% ότι είχαν σεξουαλική επαφή με κοπέλα που δεν συμφωνούσε. Ποσοστό 5% των νέων ανδρών αποκαλύπτουν ότι χρησιμοποίησαν βία προκειμένου να συνευρεθούν σεξουαλικά με κοπέλα που δεν επιθυμούσε.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1000 νέων ανδρών, αποκαλύπτουν και κάτι άλλο εντυπωσιακό: ένας στους 10 άνδρες έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από άνδρα και σε ποσοστό 3% ότι είχε εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία.
Την είδηση την βρήκαμε στις 14.3.12 από την ygeia news στην http://www.ygeianews.gr/section/andres/content/sunitheia-gia-pollous-andres-i-sexoualiki-parenoxlisi#.T2D99hyS7vE.facebook
Νομοθεσία για την ισότητα του γάμου ψηφίστηκε στη Δανία
Η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για τον γάμο των λεσβιών στην εκκλησία – αλλά οι ιερείς έχουν τον τελευταίο λόγο για το αν τα ζευγάρια μπορούν να προσβλέπουν σε ένα θρησκευτικό γάμο αυτό το καλοκαίρι.
Στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, στις 13 Μάρτη, η πρωθυπουργίνα Helle Thorning-Schmidt δήλωσε ότι η κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές σε ένα νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2012, επιτρέποντας στις Lbtiq να περπατούν στο διάδρομο της εκκλησίας της επιλογής τις - αν βρουν μία-έναν ιερέα, η οποία είναι πρόθυμη για τη διεξαγωγή της τελετής.
"Θα εξαρτάται πάντα ατομικά από την ιερέα ως προς το αν αυτή-ός είναι διατεθειμένη να ευλογήσει τα Lbtiq ζευγάρια, αλλά η νομοθεσία προβλέπει τα ίδια δικαιώματα με τα ετερό ζευγάρια", είπε η πρωθυπουργίνα.
Ένας αριθμός ιερέων έχει ήδη εκφράσει δυσαρέσκειά στην προοπτική της εκκλησίας να φιλοξενεί Lbtiq γάμους, αλλά η κα. Thorning Schmidt είπε ότι είναι μια "σκληρή, αλλά καλή συζήτηση" και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να καταλήξει σε μια λύση που να σέβεται και τις δύο απόψεις.
"Είναι σημαντικό να στέλενει ένα τέτοιο μήνυμα μια χώρα όπως η Δανία - Σεβόμαστε την επιλογή της κάθε πολίτισας, αλλά και την επιλογή των ιερέων", είπε η ίδια.
Την είδηση την βρήκαμε στις 13.3.12 και την μεταφράσαμε από την b.dk στην http://www.b.dk/english/gay-marriage-legislation-passed-by-summer-says-pm
13 Μαρ 2012
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει την πλήρη ισότητα των Lbtiq
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ετήσια έκθεσή του για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κείμενο πραγματεύεται τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την ισότητα γυναικών και ανδρών, και περιλαμβάνει διάφορες συστάσεις για τα δικαιώματα των Lbtiq.
Η έκθεση, που συνέταξε η Sophie in 't Veld, ευρωβουλευτίνα, αναγνωρίζει ότι «οι οικογένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαφορετικές» και περιλαμβάνουν «Lbtiq ή ετερό γονείς [...] οι οποίες αξίζουν την ίδια προστασία σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο».
Το Κοινοβούλιο "εκφράζει τη λύπη του για την εφαρμογή από ορισμένες χώρες μέλη περιοριστικών ορισμών της «οικογένειας», για να αμφισβητήσουν τη νομική προστασία των Lbtiq ζευγαριών και των παιδιά τους".
Μεταξύ άλλων χωρών, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία ενέκρινε πρόσφατα νόμους που προσπαθούν να καθορίσουν την «οικογένεια» με μεροληπτικό τρόπο.
H Sophie in 't Veld, συντάκτρια της έκθεσης και Αντιπροεδρίνα της Διακομματικής Ομάδας των Lbtiq, εξήγησε: «Δεν ξέρω πώς την Ευρώπη μάς επιτρέπει να αναγνωρίσουμε το ψωμί ως το ψωμί και το τυρί ως το τυρί, όταν μεταφέρονται από την Ολλανδία στη Γερμανία, αλλά όχι την αγάπη ως αγάπη. Συντηρητικές-οί συναδέλφισες-οι συνεχίζουν να προσπαθούν να κρτατήσουν σε κλουβί τις Lbtiq οικογένειες στην πατρίδα τις. Όμως, η ελεύθερη κυκλοφορία είναι για όλες στην ΕΕ, και η ισότητα θα υπερισχύει".
Στον τομέα των εγκλημάτων μίσους, το Κοινοβούλιο ζήτησε επίσης από την Επιτροπή "να συμπεριλάβει και τη λεσβοφοβική, αμφιφοβική, τρανσφοβική βία και την παρενόχληση σε προγράμματα δράσης κατά της βίας βασισμένης στο φύλο".
Τέλος, το Κοινοβούλιο ζήτησε από τη προεδρία της Δανίας της ΕΕ να ξεμπλοκάρει την προτεινόμενη οριζόντια οδηγία κατά των διακρίσεων, προτείνει ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών που έχουν Lbtiq γάμο ή Σύμφωνο Συμβίωσης να διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ζευγαριών στο έδαφός τις και επανέλαβε την έκκλησή του για ένα Χάρτη Πορείας της ΕΕ για την Ισότητα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τρανς ταυτότητας φύλου.
Ο Michael Cashman ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέληξε στο συμπέρασμα: "Οι σαρωτικές προτάσεις επαναλαμβάνουν αυτό που γνωρίζουμε από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές το 2009: Το Κοινοβούλιο είναι υπέρμαχος της πλήρους ισότητας για τις Lbtiq. Συγκεκριμένα, η Οδηγία κατά των Διακρίσεων και o μελλοντικός Lbtiq Χάρτης Πορείας - όπως οι σημερινοί Χάρτες Πορείας για την ισότητα των γυναικών ή για τις Ρομά-θα φέρει πλήρη και μακροχρόνια μέτρα για την ισότητα".
Την είδηση την βρήκαμε στις 13.3.12 και την μεταφράσαμε από την Διακοματική Ομάδα για τις Lbtiq στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/the-european-parliament-wants-all-around-equality-for-lgbt-people/
Στη φωτογραφία η κα. Sophie in 't Veld
Η έκθεση, που συνέταξε η Sophie in 't Veld, ευρωβουλευτίνα, αναγνωρίζει ότι «οι οικογένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαφορετικές» και περιλαμβάνουν «Lbtiq ή ετερό γονείς [...] οι οποίες αξίζουν την ίδια προστασία σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο».
Το Κοινοβούλιο "εκφράζει τη λύπη του για την εφαρμογή από ορισμένες χώρες μέλη περιοριστικών ορισμών της «οικογένειας», για να αμφισβητήσουν τη νομική προστασία των Lbtiq ζευγαριών και των παιδιά τους".
Μεταξύ άλλων χωρών, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία ενέκρινε πρόσφατα νόμους που προσπαθούν να καθορίσουν την «οικογένεια» με μεροληπτικό τρόπο.
H Sophie in 't Veld, συντάκτρια της έκθεσης και Αντιπροεδρίνα της Διακομματικής Ομάδας των Lbtiq, εξήγησε: «Δεν ξέρω πώς την Ευρώπη μάς επιτρέπει να αναγνωρίσουμε το ψωμί ως το ψωμί και το τυρί ως το τυρί, όταν μεταφέρονται από την Ολλανδία στη Γερμανία, αλλά όχι την αγάπη ως αγάπη. Συντηρητικές-οί συναδέλφισες-οι συνεχίζουν να προσπαθούν να κρτατήσουν σε κλουβί τις Lbtiq οικογένειες στην πατρίδα τις. Όμως, η ελεύθερη κυκλοφορία είναι για όλες στην ΕΕ, και η ισότητα θα υπερισχύει".
Στον τομέα των εγκλημάτων μίσους, το Κοινοβούλιο ζήτησε επίσης από την Επιτροπή "να συμπεριλάβει και τη λεσβοφοβική, αμφιφοβική, τρανσφοβική βία και την παρενόχληση σε προγράμματα δράσης κατά της βίας βασισμένης στο φύλο".
Τέλος, το Κοινοβούλιο ζήτησε από τη προεδρία της Δανίας της ΕΕ να ξεμπλοκάρει την προτεινόμενη οριζόντια οδηγία κατά των διακρίσεων, προτείνει ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών που έχουν Lbtiq γάμο ή Σύμφωνο Συμβίωσης να διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ζευγαριών στο έδαφός τις και επανέλαβε την έκκλησή του για ένα Χάρτη Πορείας της ΕΕ για την Ισότητα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τρανς ταυτότητας φύλου.
Ο Michael Cashman ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέληξε στο συμπέρασμα: "Οι σαρωτικές προτάσεις επαναλαμβάνουν αυτό που γνωρίζουμε από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές το 2009: Το Κοινοβούλιο είναι υπέρμαχος της πλήρους ισότητας για τις Lbtiq. Συγκεκριμένα, η Οδηγία κατά των Διακρίσεων και o μελλοντικός Lbtiq Χάρτης Πορείας - όπως οι σημερινοί Χάρτες Πορείας για την ισότητα των γυναικών ή για τις Ρομά-θα φέρει πλήρη και μακροχρόνια μέτρα για την ισότητα".
Την είδηση την βρήκαμε στις 13.3.12 και την μεταφράσαμε από την Διακοματική Ομάδα για τις Lbtiq στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/the-european-parliament-wants-all-around-equality-for-lgbt-people/
Στη φωτογραφία η κα. Sophie in 't Veld
Ποσοστώσεις για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη πολιτική και στις επιχειρήσεις
Σύνοδος Ολομέλειας Δικαιώματα της γυναίκας-Ισότητα των ευκαιριών
Η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων για τη μείωση των μισθολογικών διαφορών και την εξασφάλιση ίσης αμοιβής μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και η χρήση ποσοστώσεων προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και στα πολιτικά όργανα περιλαμβάνονται στις προτάσεις που υιοθέτησε το Ευρ. Κοινοβούίο την Τρίτη, 13 Μαρτίου.
Το ΕΚ επαναλαμβάνει μέσω του ψηφίσματος της εισηγήτριας Sophia in't Veld (Φιλελεύθερο κόμμα, Ολλανδία) την έκκλησή της για εισαγωγή ποσοστώσεων προκειμένου να ενισχυθεί η εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών, στις περιπτώσεις όπου τα εθνικά μέτρα αποτυγχάνουν.
Στη συζήτηση της Δευτέρας, η Sophia in't Veld ζήτησε από το ΕΚ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. "Τίποτα δε θα συμβεί από μόνο του. Συναδέλφισες-οι, είναι πλέον καιρός να αναλάβουμε δράση", δήλωσε η ίδια.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Viviane Reading, ανακοίνωσε ότι πιθανόν να υποβληθούν νέες νομοθετικές προτάσεις για το σκοπό αυτό, εντός του τρέχοντος έτους. Το ΕΚ υποστήριξε την εφαρμογή τέτοιων δεσμευτικών μέτρων στο ψήφισμα που υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2011, με εισηγήτρια την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (ΕΛΚ).
Ποσοστώσεις στα εταιρικά συμβούλια
Το ψήφισμα της Sophia in't Veld καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τα εθνικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, και αν τα κρίνει ανεπαρκή, να υποβάλει νομοθετική πρόταση για την εισαγωγή ποσοστώσεων ωστε να φθάσει η γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών σε 30% μέχρι το 2015 και 40% μέχρι το 2020.
Ποσοστώσεις και στους εκλογικούς συνδυασμούς
Οι εκλογικές ποσοστώσεις έχουν εισαχθεί με επιτυχία στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Πολωνία, και θα πρέπει να εξεταστούν ως πιθανή επιλογή, σημειώνει το κείμενο του ψηφίσματος.
Το δεύτερο ψήφισμα, με εισηγήτρια την Sirpa Pietikäinen (ΕΛΚ, Φινλανδία), υποστηρίζει ότι για να εξασφαλισθεί η ισότητα των γυναικών στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών συνδυασμών και των ύπατων αξιωμάτων της ΕΕ, χρειάζονται δεσμευτικά μέτρα και κυρώσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι ευρωβουλευτίνες καλούν τις χώρες μέλη "να στηρίξουν την ισότητα προτείνοντας μια γυναίκα και έναν άντρα ως υποψηφία-ο για το αξίωμα της-του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Παρότι το 35% των ευρωβουλευτίνων είναι πλέον γυναίκες, ο μέσος όρος εκπροσώπησης των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ παραμένει αμετάβλητος στο 24%. Μόνο το 23% των υπουργών είναι γυναίκες.
Στόχος η ίση αμοιβή
Οι μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει μειωθεί ελάχιστα κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην ΕΕ εξακολουθούν να κερδίζουν 17,5% λιγότερα από τους άνδρες, ενώ μόνο το 12% των στελεχών επιχειρήσεων και μόνο το 3% των προέδρων διοικητικών συμβουλίων είναι γυναίκες.
Το ψήφισμα της Sophia in't Veld ζητά την υιοθέτηση "ευρωπαϊκού στόχου ίσων αμοιβών για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος κατά 10% σε κάθε χώρα μέλος", ενώ το ψήφισμα της Sirpa Pietikäinen ζητά την τακτική παρακολούθηση των μέτρων που λαμβάνονται, καθώς και την ανάληψη διορθωτικών ενεργειών όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.
Άδεια μητρότητας με αποδοχές
Οι ευρωβουλευτίνες καλούν το Συμβούλιο να προχωρήσει στην υιοθέτηση της πρότασης οδηγίας σχετικά με την άδεια μητρότητας προκειμένου να εξασφαλισθεί η αμειβόμενη άδεια μητρότητας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το ψήφισμα της Sophia in't Veld εγκρίθηκε με 361 ψήφους υπέρ, 268 κατά και 70 αποχές.
Το ψήφισμα της Sirpa Pietikäinen εγκρίθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 49 αποχές.
Την είδηση την βρήκαμε στις 13.3.12 από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/news/el/pressroom/content/20120313IPR40566/html/%CE%A0%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82
Η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων για τη μείωση των μισθολογικών διαφορών και την εξασφάλιση ίσης αμοιβής μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και η χρήση ποσοστώσεων προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και στα πολιτικά όργανα περιλαμβάνονται στις προτάσεις που υιοθέτησε το Ευρ. Κοινοβούίο την Τρίτη, 13 Μαρτίου.
Το ΕΚ επαναλαμβάνει μέσω του ψηφίσματος της εισηγήτριας Sophia in't Veld (Φιλελεύθερο κόμμα, Ολλανδία) την έκκλησή της για εισαγωγή ποσοστώσεων προκειμένου να ενισχυθεί η εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών, στις περιπτώσεις όπου τα εθνικά μέτρα αποτυγχάνουν.
Στη συζήτηση της Δευτέρας, η Sophia in't Veld ζήτησε από το ΕΚ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. "Τίποτα δε θα συμβεί από μόνο του. Συναδέλφισες-οι, είναι πλέον καιρός να αναλάβουμε δράση", δήλωσε η ίδια.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Viviane Reading, ανακοίνωσε ότι πιθανόν να υποβληθούν νέες νομοθετικές προτάσεις για το σκοπό αυτό, εντός του τρέχοντος έτους. Το ΕΚ υποστήριξε την εφαρμογή τέτοιων δεσμευτικών μέτρων στο ψήφισμα που υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2011, με εισηγήτρια την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (ΕΛΚ).
Ποσοστώσεις στα εταιρικά συμβούλια
Το ψήφισμα της Sophia in't Veld καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τα εθνικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, και αν τα κρίνει ανεπαρκή, να υποβάλει νομοθετική πρόταση για την εισαγωγή ποσοστώσεων ωστε να φθάσει η γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών σε 30% μέχρι το 2015 και 40% μέχρι το 2020.
Ποσοστώσεις και στους εκλογικούς συνδυασμούς
Οι εκλογικές ποσοστώσεις έχουν εισαχθεί με επιτυχία στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Πολωνία, και θα πρέπει να εξεταστούν ως πιθανή επιλογή, σημειώνει το κείμενο του ψηφίσματος.
Το δεύτερο ψήφισμα, με εισηγήτρια την Sirpa Pietikäinen (ΕΛΚ, Φινλανδία), υποστηρίζει ότι για να εξασφαλισθεί η ισότητα των γυναικών στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών συνδυασμών και των ύπατων αξιωμάτων της ΕΕ, χρειάζονται δεσμευτικά μέτρα και κυρώσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι ευρωβουλευτίνες καλούν τις χώρες μέλη "να στηρίξουν την ισότητα προτείνοντας μια γυναίκα και έναν άντρα ως υποψηφία-ο για το αξίωμα της-του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Παρότι το 35% των ευρωβουλευτίνων είναι πλέον γυναίκες, ο μέσος όρος εκπροσώπησης των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ παραμένει αμετάβλητος στο 24%. Μόνο το 23% των υπουργών είναι γυναίκες.
Στόχος η ίση αμοιβή
Οι μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει μειωθεί ελάχιστα κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην ΕΕ εξακολουθούν να κερδίζουν 17,5% λιγότερα από τους άνδρες, ενώ μόνο το 12% των στελεχών επιχειρήσεων και μόνο το 3% των προέδρων διοικητικών συμβουλίων είναι γυναίκες.
Το ψήφισμα της Sophia in't Veld ζητά την υιοθέτηση "ευρωπαϊκού στόχου ίσων αμοιβών για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος κατά 10% σε κάθε χώρα μέλος", ενώ το ψήφισμα της Sirpa Pietikäinen ζητά την τακτική παρακολούθηση των μέτρων που λαμβάνονται, καθώς και την ανάληψη διορθωτικών ενεργειών όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.
Άδεια μητρότητας με αποδοχές
Οι ευρωβουλευτίνες καλούν το Συμβούλιο να προχωρήσει στην υιοθέτηση της πρότασης οδηγίας σχετικά με την άδεια μητρότητας προκειμένου να εξασφαλισθεί η αμειβόμενη άδεια μητρότητας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το ψήφισμα της Sophia in't Veld εγκρίθηκε με 361 ψήφους υπέρ, 268 κατά και 70 αποχές.
Το ψήφισμα της Sirpa Pietikäinen εγκρίθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 49 αποχές.
Την είδηση την βρήκαμε στις 13.3.12 από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/news/el/pressroom/content/20120313IPR40566/html/%CE%A0%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)