13 Μαρ 2012

Ποσοστώσεις για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη πολιτική και στις επιχειρήσεις

Σύνοδος Ολομέλειας Δικαιώματα της γυναίκας-Ισότητα των ευκαιριών

Η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων για τη μείωση των μισθολογικών διαφορών και την εξασφάλιση ίσης αμοιβής μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και η χρήση ποσοστώσεων προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και στα πολιτικά όργανα περιλαμβάνονται στις προτάσεις που υιοθέτησε το Ευρ. Κοινοβούίο την Τρίτη, 13 Μαρτίου.

Το ΕΚ επαναλαμβάνει μέσω του ψηφίσματος της εισηγήτριας Sophia in't Veld (Φιλελεύθερο κόμμα, Ολλανδία) την έκκλησή της για εισαγωγή ποσοστώσεων προκειμένου να ενισχυθεί η εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών, στις περιπτώσεις όπου τα εθνικά μέτρα αποτυγχάνουν.

Στη συζήτηση της Δευτέρας, η Sophia in't Veld ζήτησε από το ΕΚ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. "Τίποτα δε θα συμβεί από μόνο του. Συναδέλφισες-οι, είναι πλέον καιρός να αναλάβουμε δράση", δήλωσε η ίδια.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Viviane Reading, ανακοίνωσε ότι πιθανόν να υποβληθούν νέες νομοθετικές προτάσεις για το σκοπό αυτό, εντός του τρέχοντος έτους. Το ΕΚ υποστήριξε την εφαρμογή τέτοιων δεσμευτικών μέτρων στο ψήφισμα που υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2011, με εισηγήτρια την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (ΕΛΚ).

Ποσοστώσεις στα εταιρικά συμβούλια

Το ψήφισμα της Sophia in't Veld καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τα εθνικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, και αν τα κρίνει ανεπαρκή, να υποβάλει νομοθετική πρόταση για την εισαγωγή ποσοστώσεων ωστε να φθάσει η γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών σε 30% μέχρι το 2015 και 40% μέχρι το 2020.

Ποσοστώσεις και στους εκλογικούς συνδυασμούς

Οι εκλογικές ποσοστώσεις έχουν εισαχθεί με επιτυχία στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Πολωνία, και θα πρέπει να εξεταστούν ως πιθανή επιλογή, σημειώνει το κείμενο του ψηφίσματος.

Το δεύτερο ψήφισμα, με εισηγήτρια την Sirpa Pietikäinen (ΕΛΚ, Φινλανδία), υποστηρίζει ότι για να εξασφαλισθεί η ισότητα των γυναικών στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών συνδυασμών και των ύπατων αξιωμάτων της ΕΕ, χρειάζονται δεσμευτικά μέτρα και κυρώσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ευρωβουλευτίνες καλούν τις χώρες μέλη "να στηρίξουν την ισότητα προτείνοντας μια γυναίκα και έναν άντρα ως υποψηφία-ο για το αξίωμα της-του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Παρότι το 35% των ευρωβουλευτίνων είναι πλέον γυναίκες, ο μέσος όρος εκπροσώπησης των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ παραμένει αμετάβλητος στο 24%. Μόνο το 23% των υπουργών είναι γυναίκες.

Στόχος η ίση αμοιβή

Οι μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει μειωθεί ελάχιστα κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην ΕΕ εξακολουθούν να κερδίζουν 17,5% λιγότερα από τους άνδρες, ενώ μόνο το 12% των στελεχών επιχειρήσεων και μόνο το 3% των προέδρων διοικητικών συμβουλίων είναι γυναίκες.

Το ψήφισμα της Sophia in't Veld ζητά την υιοθέτηση "ευρωπαϊκού στόχου ίσων αμοιβών για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος κατά 10% σε κάθε χώρα μέλος", ενώ το ψήφισμα της Sirpa Pietikäinen ζητά την τακτική παρακολούθηση των μέτρων που λαμβάνονται, καθώς και την ανάληψη διορθωτικών ενεργειών όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Άδεια μητρότητας με αποδοχές

Οι ευρωβουλευτίνες καλούν το Συμβούλιο να προχωρήσει στην υιοθέτηση της πρότασης οδηγίας σχετικά με την άδεια μητρότητας προκειμένου να εξασφαλισθεί η αμειβόμενη άδεια μητρότητας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το ψήφισμα της Sophia in't Veld εγκρίθηκε με 361 ψήφους υπέρ, 268 κατά και 70 αποχές.

Το ψήφισμα της Sirpa Pietikäinen εγκρίθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 49 αποχές.


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.3.12 από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/news/el/pressroom/content/20120313IPR40566/html/%CE%A0%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82