11 Μαρ 2012

Συζήτηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις Lgbtiq διακρίσεις 7

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητά τις διακρίσεις και τη βία βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τράνς ταυτότητας για να βρεθείτε στο όγδοο μέρος πατήστε εδώ


Η Hina Jilani, προεδρίνα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν και πρώην Ειδική Αντιπροσώπισα των υπερασπιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Γενικού Γραμματέα, εκτίμησε την πρωτοβουλία να βρίσκεται στο πάνελ, είναι ύψιστης σημασίας να συζητήσουν τα σοβαρά θέματα που θίγονται στην έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας. Χωρίς τέτοιου είδους συζητήσεις η σκληρή πραγματικότητα που απεικονίζεται στην έκθεση, θα συνεχίσει να υπάρχει ανεξέλεγκτη. Καμιά δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν προκλήσεις, οι χώρες όχι μόνο πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τις βάσει των διεθνών συνθηκών, αλλά και εκείνων που προέρχονται από τα δικά τις Συντάγματα, όπως το δικαίωμα στον πλήρη σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένας μεγάλος όγκος εγγράφων κακοποίησης και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την τρανς ταυτότητα φύλου είναι στραμμένα προς την παραβίαση των βασικών και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών, νόμοι σχετικά με την ταυτότητα εμποδίζουν το δικαίωμα της ιθαγένειας και των συγγενών δικαιωμάτων. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς όλες οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίζουν πως τα δικαιώματα και οι νόμοι εφαρμόζονται, και ότι οι δράστριες-ες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν τέλει, οδηγηγούνται στη δικαιοσύνη.

Συζήτηση
Η Αργεντινή, μιλώντας εξ ονόματος της Κοινής Αγοράς του Νότου (MERCOSUR), δήλωσε ότι μια υπο-ομάδα εργασίας της υποδομής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του MERCOSUR μπλοκ δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση πράξεων βίας και διακρίσεων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και στην τρανς ταυτότητα φύλου. Το Πακιστάν, μιλώντας εξ ονόματος του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας, δήλωσε ότι είναι σταθερά και κατηγορηματικά αντίθετες-οι στην αμφιλεγόμενη έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού, η οποία είναι ασαφής και παραπλανητική, δεν έχει συμφωνηθεί ο ορισμός και δεν έχει νομική βάση στο διεθνές δίκαιο. Η ακόλαστη συμπεριφορά που προωθείται στο πλαίσιο της έννοιας του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι ενάντια στις θεμελιώδεις διδασκαλίες διαφόρων θρησκειών περιλαμβανομένης και της Ισλαμικής. Η νομιμοποίηση της λεσβιακότητας και άλλων προσωπικών σεξουαλικών συμπεριφορών στο όνομα του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτη για τον Οργανισμό της Ισλαμικής Συνεργασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι το θέμα δεν είναι η δημιουργία νέων δικαιωμάτων για ορισμένες ανθρώπους, αλλά η διασφάλιση ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να τα απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τις προσανατολισμό ή την τρανς ταυτότητα φύλου, και ζήτησε από τα μέλη του πάνελ να επεξεργαστούν το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων και διακρίσεων.

Η Μαυριτανία, μιλώντας εξ ονόματος της Αραβικής Ομάδας, είπε ότι είναι ενάντια στο θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και ότι η συζήτηση για το θέμα θα οδηγήσει σε περαιτέρω διχόνοια μεταξύ των χωρών μελών και θα υπονομεύσει την αποτελεσματική ανταπόκριση του Συμβουλίου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προσπάθειες να επιβάλει το αμφιλεγόμενο θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού είχε ως στόχο τη δημιουργία νέων δικαιωμάτων για συγκεκριμένες πολιτιστικές αξίες οι οποίες θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνικές δομές. Η Σενεγάλη, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των χωρών μελών της Αφρικανικής Ομάδας, επιβεβαίωσε τη σημασία του σεβασμού των πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών, όταν ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και απέρριψε κάθε προσπάθεια για την επιβολή εννοιών, σχετικά με ορισμένες συμπεριφορές που δεν εμπίπτουν στο διεθνώς συμφωνημένο σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Νιγηρία δήλωσε ότι καμία πολίτισα δεν βρίσκεται σε κίνδυνο βίας λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού ή της τρανς ταυτότητας φύλου. Η Νιγηρία ψήφισε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τους γάμους των Lbtiq, και δεν θέλει άλλες χώρες να της επιβάλουν τις πολιτιστικές τις αξίες από το εξωτερικό.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.3.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα των Ην. Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11920&LangID=E