24 Μαρ 2012

Θα μηνύσουν τον λεσβοφοβικό υπουργό Ekrem Spahiu της Αλβανίας


AFP – Lbtiq οργανώσεις της Αλβανίας ανακοίνωσαν τα σχέδιά τις να πραγματοποιήσουν τη πρώτη Lbtiq παρέλαση Υπερηφάνειας στα Τίρανα στις 17 Μαΐου, μια κίνηση που αμέσως απέκρουσε ένας υπουργός της κυβέρνησης.

"17 Μαΐου θα είναι μια ξεχωριστή μέρα ... η ΛεΓκΑΤ σημαία θα πρέπει να υψωθεί για πρώτη φορά στα Τίρανα," ανέφερε ο Altin Hazizaj της ΜΚΟ Pink σε δήλωσή που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης.

Αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Αλβανίας και ηγέτης του κόμματος των βασιλοφρόνων, Ekrem Spahiu, έσπευσε να ανακόψει τα σχέδια. "Το μόνο μου σχόλιο σε αυτό είναι ότι η παρέλαση Υπερηφάνειας πρέπει να κτυπηθεί με ρόπαλα", είπε.

Η πατριαρχική κοινωνία της Αλβανίας είναι βαθιά λεσβοφοβική και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι Lbtiq αντιμετωπίζουν βία και διακρίσεις.
Μετά το ξέσπασμα του Spahiu Lbtiq οργανώσεις, δήλωσαν ότι θα μηνύσουν τον υπουργό στο δικαστήριο.

"Αυτή η δήλωση είναι μια έκκληση σε βία, και θα ζητήσουμε μέσω των δικηγόρων μας ο Spahiu να καταδικαστεί, σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια", είπε η Kristi Pinderi εκπρόσωπος της οργάνωσης κατά των Lbtiq διακρίσεων.

Η Αλβανία ψήφισε ένα νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, το 2010.


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.3.12 και τη μεταφράσαμε από την france24 στην http://www.france24.com/en/20120323-albanian-gays-stage-first-gay-pride-march