11 Μαρ 2012

Συζήτηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις Lgbtiq διακρίσεις 9

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητά τις διακρίσεις και τη βία βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τράνς ταυτότητας για να βρεθείτε στο δέκατο μέρος πατήστε εδώ

Η Διεθνής ILGA, δήλωσε, εξ ονόματος των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στον τομέα του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τρανς ταυτότητας φύλου, πως ήρθε η ώρα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αναπτύξει ένα μηχανισμό παρακολούθησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς. Η Διεθνής Επιτροπή Νομικών, σε μια κοινή δήλωση, είπε ότι η καθεμία, συμπεριλαμβανομένων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς, έχει δικαίωμα σε όλα τα δικαιώματα, μόνο και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον, και ότι η Διακήρυξη της Βιέννης λέει στις χώρες πως έχουν καθήκον να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Η CUC Ολλανδίας δήλωσε ότι τρανς υπάρχουν παντού, και είναι μέρος όλων των πολιτισμών και των χωρών, αλλά τις-τους χτυπούν και είναι θύματα και άλλων μορφών βίας. Οι κυβερνήσεις συχνά αρνούνται να τις-τους παράσχουν τα έγγραφα που αντιπροσωπέυουν την τρανς ταυτότητά τις-τους, και το σύστημα υγείας και απονομής δικαιοσύνης απέτυχε με τις τράνς με πολλούς τρόπους. Διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καθήκον να προστατεύουν τα δικαιώματα των trans.

Απάντηση από το Πάνελ
Η LAURENCE HELFER Συν-διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Duke, των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέτασε τα κυριότερα εμπόδια για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς, που είναι η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την πλήρη έκταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η συνεπής χρήση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, η οποία οδήγησε επίσης σε έλλειψη ενημέρωσης. Οι αναφορές έγιναν με βάση το γεγονός ότι οι έννοιες σχετικά με την τρανς ταυτότητα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού ήταν ασαφείς. Είτε η έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού ορίστηκε είτε όχι, είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί ότι γυναίκες και άνδρες διώκονται και πρέπει να σταματήσει. Όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εξετάσουν τις λεπτομέρειες και προσεκτικά τις συστάσεις που παρέχονται από την Ύπατη Αρμόστρια, ενώ το Συμβούλιο πρέπει να συνέρχεται σε τακτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα. Όλες οι Ειδικές Αγορίτριες πρέπει να εξακολουθήσουν να διερευνούν το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τις.

Ο HANS YTTERBERG, πρόεδρος της Επιτροπής Ειδικών των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε πως ένα σοβαρό εμπόδιο είναι ότι οι κατάφωρες παραβιάσεις του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα περνούν απαρατήρητες και αδημοσίευτες, αλλά και ατιμώρητες. Είναι υψίστης σημασίας τα λεσβοφοβικά εγκλήματα να διερευνόνται και οι δράστριες-ες να διώκονται και να τιμωρούνται ανάλογα. Το Συμβούλιο θα πρέπει τακτικά ασχολείται με το θέμα, όχι σε ad hoc-για αυτή τη συγκεκριμένη βάση, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Τα θέματα είναι στο επίκεντρο της ατζέντας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και εκεί πρέπει να παραμείνουν. Ο κ. Ytterberg ανέφερε τον πρώην Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος είπε κάποτε ότι τον είχε πλήξει το γεγονός ότι οι μόνες άνθρωποι που ακούσε να μιλούν για τις πολιτιστικές διαφορές, τις παραδοσιακές αξίες και τις διαφορετικές απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν οι κυβερνήσεις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.3.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα των Ην. Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11920&LangID=E