11 Μαρ 2012

Συζήτηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις Lgbtiq διακρίσεις 5

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητά τις διακρίσεις και τη βία βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τράνς ταυτότητας για να βρεθείτε στο έκτο μέρος πατήστε εδώ


Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε πως μπορεί να παρακολουθεί τη συζήτηση μέσω σύνδεσης.

Η NAVI Pillay, Ύπατη Αρμόστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε έχει συνείδηση των τυχόν διαφορετικών απόψεων τόσο εντός όσο και εκτός του Συμβουλίου για τα δικαιώματα των προσώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου, αλλά είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι τρομερή βία και διακρίσεις διαπράτονται κατά των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς. Τον περασμένο Ιούνιο το Συμβούλιο αντιμετώπησε ακλόνητο τα δικαιώματα από όλες τις χώρες από όλες τις περιοχές όπου εκδόθηκε το από κοινού ψήφισμα 17/19 το οποίο εξέφρασε την "σοβαρή ανησυχία για τις πράξεις βίας και των διακρίσεων, σε όλες τις περιοχές του κόσμου, εις βάρος προσώπων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας κοινωνικού φύλου". Το ίδιο ψήφισμα ζήτησε από την Ύπατη Αρμοστεία να εκπονήσει μελέτη σχετικά με τις διακρίσεις και τις πράξεις βίας. Η Ύπατη Αρμόστρια δήλωσε πως στη μελέτη της περιγράφονται κάποιες μορφές βίας, καθώς και διατάξεις για το άσυλο για όσες διώκονται για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και τρανς ταυτότητας φύλου. Εξέτασε νόμους διακρίσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις τομείς: την ποινικοποίηση δια νόμου των Lbtiq σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ συναινουσών ενηλίκων, την εφαρμογή της θανατικής ποινής, την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση. Περιέγραψε επίσης μεροληπτικές πρακτικές σε τομείς όπως η απασχόληση, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση καθώς και περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις στην οικογένεια και την κοινότητα. Η μελέτη αναφέρεται επίσης σε μερικές από τις αναδυόμενες απαντήσεις οι οποίες καταγράφονται σε εθνικό επίπεδο, και πρόσφερε συμπεράσματα και συστάσεις.

Ένα σαφές μοτίβο-σχέδιο αναδείχθηκε για τη στοχευμένη βία και των διακρίσεων, σε όλες τις περιοχές του κόσμου, που απευθύνεται σε ανθρώπους, είτε επειδή είναι ή θεωρούνται ότι είναι, λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς. Πιο συχνά αναφέρθηκαν περιστατικά που περιλαμβάνουν στοχευμένες δολοφονίες, βίαιες επιθέσεις, και βασανιστήρια, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας. Πολλές χώρες δεν διέθεταν συστήματα για την καταγραφή και την αναφορά εγκλημάτων μίσους κατά των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς. Υπήρξαν αναφορές στις λεσβίες που υπέστησαν λιθοβολισμό, ομαδικούς βιασμούς και δολοφονίες, πολλές τις βρίσκουν σε χαντάκια, μερικές φορές χαρακτηρίζονται όπως αποκαλούνται ως “διορθωτικοί βιασμοί”, οι γκέι δέχονται επίθεση από δράστες που τους προσβάλουν φωνάζοντας και τους αφήνουν νεκρούς στο δρόμο. Οι transgender κακοποιούνται σεξουαλικά και λιθοβολούνται μέχρι θανάτου, το σώμα τις είναι τόσο παραμορφωμένο ώστε να καθίσταται σχεδόν αγνώριστο. Υπήρξαν αναφορές για κακομεταχείριση που πραγματοποιείται στα κελιά της αστυνομίας και της φυλακής - περιλαμβανομένων και των περιπτώσεων ενός ζευγαριού λεσβιών που ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, και μιας τρανς, που τοποθετήθκε σε ανδρική φυλακή και την βίασαν πάνω από 100 φορές, μερικές φορές με τη συνενοχή των υπαλλήλων των φυλακών. Η εργοδοσία απολύει ή αρνείται να προσλάβει ή να προωθήσει κάποια επειδή είναι Lgbtiq και στα σχολεία τα παιδιά από την ηλικία των οκτώ ή εννέα υποβάλλονται σε λεσβοφοβική παρενόχληση, εκφοβισμό και σωματικές επιθέσεις. Μερικές οικογένειες, πέταξαν τις έφηβες κόρες τις έξω από το σπίτι και τις αποκήρηξαν οι γονείς τις και υπάρχουν ακόμη και εκθέσεις των λεγόμενων «εγκλημάτων τιμής» των λεσβιών θυγατέρων ή των γκέι γιών.

Τουλάχιστον 76 χώρες έχουν νόμους που είτε ρητά ποινικοποιούν τις Lgbtiq σχέσεις μεταξύ συναινουσών ενηλίκων είτε περιέχουν αόριστες απαγορεύσεις και εφαρμόζονται κατά μεροληπτικό τρόπο για να διώξουν τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές, γκέι και τρανς. Αυτοί οι νόμοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται για θέματα των λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανς αντιμετωπίζουν επίσης διακρίσεις και περιορισμούς. Η ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και τον πολιτισμό από τη μία πλευρά και τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα από την άλλη θα πρέπει να πετύχουν τα δικαιώμτα.

Η μελέτη προτείνει τρεις δράσεις: οι χώρες να βελτιώσουν την ανταπόκρισή τις στην λεσβοφοβική και τρανσφοβική βία, η μεροληπτική νομοθεσία να αντικατασταθεί με νόμους που θα παρέχουν επαρκή νομική προστασία σε πρόσωπα που διατρέχουν κίνδυνο λεσβιακών ή τρανς διακρίσεων, και να αναγνωριστεί ότι προκαταλήψεις είναι το υπόστρωμα κάθε βίας και διακρίσεων και ότι η εξάλειψη των προκαταλήψεων δεν μπορεί να γίνει μόνο με την αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά και αλλάζοντας τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων. Σήμερα είναι μια ιστορική ευκαιρία για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, αφιερωμένο στον τερματισμό της βίας και των διακρίσεων κατά όλων των προσώπων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τις προσανατολισμό και την τρανς ταυτότητα φύλου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.3.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα των Ην. Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11920&LangID=E