7 Μαρ 2012

Δήλωση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στη 19η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


19η σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αμφίδρομος διάλογος με την Ύπατη Αρμόστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δήλωση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας Πρέσβη Γεώργιου Ι. Κακλίκη

Ευχαριστούμε Κα. Προεδρίνα,
Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τη δήλωση που διατυπώθηκε από τη Δανία εκ μέρους της Ευρ. Ένωσης.

Κα Ύπατη Αρμόστρια
Η Ελλάδα θα ήθελε να σας ευχαριστήσει για το έργο σας και την κατανοητή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης σας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκτιμούμε το γεγονός ότι έχετε ασκήσει την εντολή σας με ένα πολύ ανοικτό και διαφανή τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να επαναλάβουμε τη σημασία της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας της θητείας σας και του γραφείου σας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την άμεση και αποτελεσματική αντίδρασή σας στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής -ΜΕΝΑ και υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις σχετικές προσπάθειές σας. Επίσης, υποστηρίζουμε πλήρως το έργο σας για την ενίσχυση του συστήματος του σώματος των ανεξάρτητων ειδικών.
Εκτιμούμε το γεγονός ότι ασκείτε την εντολή σας με ένα πολύ ανοικτό και διαφανή τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να επαναλάβουμε τη σημασία της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας της θητείας σας και του γραφείου σας.

Κα. Ύπατη Αρμόστρια

Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειές σας που βοηθά στην εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της Υπηρεσίας σας, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστριών, ιδίως εκείνα των χωρίς χαρτιά μεταναστριών και για την εξάλλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και του τράνς φύλου.

" (...)Σε σχέση διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τράνς ταυτότητας, η Ελλάδα έχει μια ισχυρή νομοθεσία κατά των διακρίσεων που απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και της trans ταυτότητας. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση, σήμερα, εξετάζει το θέμα της αναγνώρισης των λεσβιακών και γκέι ζευγαριών. Θα ήθελα να τονίσω ότι στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειές σας στον τομέα αυτό και σας καλούμε να συνεχίσετε το έργο σας.

Κα. Ύπατη Επιτρόπισα,
Παρακαλώ να είστε σίγουρη για τη συνεχή στήριξη μας στην πολύτιμη συμβολή της Υπηρεσίας σας στην προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως μέλος, για το λόγο αυτό έχει υποβάλει την υποψηφιότητά της για τις χρονιές 2013-2015.

Σας ευχαριστώ κα. Προεδρίνα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.3.12 από τη 19η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα Lbtiq δικαιώματα το Μάρτιο 2012 στην http://www.unmultimedia.org/tv/webcast/2012/03/greece-item-2-13th-meeting-19th-session-human-rights-council.html