24 Μαρ 2012
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρεί τις ανισότητες λόγω φύλου σοβαρό πρόβλημα
Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου Η πλειονότητα των Ευρωπαίων βλέπουν την ανισότητα των γυναικών ως σοβαρό πρόβλημα. Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σχετικά με την ισότητα των γυναικών γενικά αλλά και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αποκαλύπτουν ότι οι Ευρωπαίες αναμένουν δράση σε επίπεδο ΕΕ, ιδίως στο να φέρει περισσότερες γυναίκες σε διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
Οι ανισότητες των γυναικών στην Ευρώπη
Μια έρευνα για τις ανισότητες των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, αποκαλύπτει ότι αν και η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι οι ανισότητες των γυναικών τείνουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών (60%), πάνω από το ήμισυ των ερωτηθεισών-ντων πιστεύουν ότι αυτές οι ανισότητες είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στη χώρα τις (52%).
Οι ανισότητες που θεωρούνται ως πιο σημαντικές είναι η βία κατά των γυναικών (48%), η ψαλίδα των αμοιβών (43%) και η εμπορία γυναικών και η εξαναγκαστική εργασία των γυναικών στο σεξ, έρχεται στην τρίτη θέση με 36%.
Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητήθηκε από τις Ευρωπαίες-ους, ειδικότερα, σχετικά με την άποψή τις, στις διαφορές στην αμοιβή. Όσον αφορά το καλύτερο επίπεδο για την αντιμετώπιση της, το 47% των Ευρωπαίων είναι υπέρ της ανάληψης δράσης σε επίπεδο ΕΕ, το 38% της δράσης σε εθνικό επίπεδο και το 11% της δράσης σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Οι συμμετέχουσες-ντες ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με τα μέτρα που θα μεγιστοποιήσουν τη μείωση των διαφορών στις αμοιβές των γυναικών. Σε αυτό το σημείο, Ευρωπαίες-οι είναι διχασμένες σχετικά με το εάν τα κίνητρα ή κυρώσεις θα είναι πιο αποτελεσματικά, πολύ παρόμοια αποτελέσματα καταγράφονται για «τη διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών σε οποιοδήποτε είδος απασχόλησης» (27%), την «επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις επιχειρήσεις σχετικά με την ισότητα των γυναικών» (26%) και τις «διαφανείς μισθολογικές κλίμακες στις επιχειρήσεις» (24%).
Οι γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων
Μια έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στην γνώμη των Ευρωπαίων για την ίση εκπροσώπηση γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων.
Σχεδόν εννέα στις δέκα Ευρωπαίες-ους συμφωνούν στην ίση αρμοδιότητα, οι γυναίκες θα πρέπει να εκπροσωπούνται ισότιμα στην ηγεσία των εταιρειών. Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων είναι υπέρ της νομοθεσίας ισορροπίας του φύλου στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Υπάρχει μια μικρή προτίμηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο παρά σε εθνικό επίπεδο.
Μπορείτε να διαβάστε στα αγγλικά την μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ
Την είδηση την βρήκαμε στις 22.3.12 και την μεταφράσαμε από την womenlobby στην http://womenlobby.org/spip.php?article3293
Στην Ελλάδα το 43% δηλώνει πως είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα οι ανισότητες των γυναικών στη χώρα, το 56% πως δεν σοβαρό πρόβλημα.
Σε σχέση με την τελευταία δεκαετία θεωρείτε πως οι ανισότητες των γυναικών αυξήθηκαν στη χώρα σας;
Στην Ελλάδα το 23% θεωρεί πως υπάρχει ροπή αύξησης το 67% πως υπάρχει ροπή μείωσης, το 8% πως δεν άλλαξε και το 2% δεν ξέρει.
Στην Ελλάδα το 55% θεωρεί πως η πιο σημαντική ανισότητα των γυναικών είναι η βία κατά των γυναικών, το 23% τη διαφορά αμοιβής των γυναικών, το 47% το εμπόριο των γυναικών και την εξαναγκαστική εργασία στο σεξ των γυναικών, το 20% την μη προώθηση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων στις επιχειρήσεις, το 19% τη μη προώθηση των γυναικών σε υπεύθυνες θέσεις στη πολιτική, το 30% στο ότι δεν μοιράζονται γυναίκες και άνδρες ισότιμα τις ευθύνες στην οικογένεια και στην ανατροφή των παιδιών και το 14% την εμμονή σε σεξιστικά στερεότυπα.
Στην Ελλάδα το 52% θεωρεί πολύ σοβαρή ανισότητα την διαφορά αμοιβής των γυναικών το 46% ως όχι πολύ σοβαρή και το 2% δεν ξέρει.
Όταν η φροντίδα των παιδιών, σε κόστος είναι περισσότερο ή λιγότερο ισοδύναμο με όσα η μητέρα κερδίζει, αυτή θα πρέπει να σταματήσει να εργάζεται για να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών;
Στην Ελλάδα το 48% συμφωνεί απολύτως, το 51% δεν συμφωνεί και το 1% δεν ξέρει.
Όταν η φροντίδα των παιδιών, σε κόστος είναι περισσότερο ή λιγότερο ισοδύναμο με όσα ο πατέρας κερδίζει, αυτός θα πρέπει να σταματήσει να εργάζεται για να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών;
Στην Ελλάδα το 22% συμφωνεί απολύτως το 77% δεν συμφωνεί και το 1% δεν ξέρει.
Κατά μέσω όρο οι γυναίκες στην Ευρώπη πληρώνονται κατά 17% λιγότερο για την ίδια εργασία. Γενικά μιλώντας θα λέγατε πως η λύση θα πρέπει να βρεθεί σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό ή πριφερειακό επίπεδο;
Στην Ελλάδα το 51% θεωρεί πως πρέπει να βρεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 33% σε εθνικό επίπεδο, το 13% σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και το 3% δεν ξέρει.
Κατά την γνώμη σας τι θα μειώσει την διαφορά αμοιβής των γυναικών;
Στην Ελλάδα το 26% θεωρεί τη διευκόλυνση πρόσβασης των γυναικών σε τεχνικά, σε τεχνολογικά επαγγέλματα, το 33% με την επιβολή οικονομικών προστίμων σε εταιρείες που δεν σέβονται την ισότητα των γυναικών (π.χ δεν προωθούν τις γυναίκες ή τις πληρώνουν λιγότερο), το 17% με τη διαφάνεια στις αμοιβές, το 17% με την ενθάρρυνση των γυναικών να καταγγέλουν την άνιση αμοιβή, το 3% με άλλη λύση και το 4% δεν ξέρει.
Υπάρχουν διαφορές αμοιβής μεταξύ κάποιων "γυναικείων" και "ανδρικών" εργασιών παρόλο που απαιτούν ίση εκπαίδευση και δεξιότητες. Κατά τη γνώμη σας η διαφορά αμοιβή είναι απολύτως δίκαιη, δίκαιη, άδικη, τελείως άδικη.
Στην Ελλάδα το 47% την θεωρεί τελείως άδικη, το 28% άδικη, το 22% απολύτως δίκαιη και το 3% δεν ξέρει.
Κατά τη γνώμη σας ποιο μέτρο θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να εργαστούν σε επαγγέλματα στα οποία υποεκπροσωπούνται;
Στην Ελλάδα το 55% οι καλύτεροι όροι του επαγγέλματος, το 27% οι υψηλότεροι μισθοί, το 26% τα φορολογικά κίνητρα θα αυξήσουν τις γυναίκες εργαζόμενες σε επαγγέλματα που υποεκπροσωπούνται, το 21% οι εταιρείες να προωθήσουν τα υποεκπροσωπούμενα επαγγέλματα, το 17% ειδικές προσφορές εργασίας σε επαγγέλματα που υποεκπροσωπούνται οι γυναίκες, το 1% άλλο και το 4% δεν ξέρει.
Στην Ελλάδα έγιναν 1.000 συνεντεύξεις την περίοδο 19-21.1.2012