29 Μαρ 2012

Ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη 2011


Παρουσίαση ετήσιας έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2011

Αποτίμηση του έργου του Συνηγόρου του Πολίτη, από την Συνήγορο του πολίτη Καλλιόπη Σπανού.

(....)

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Σπουδαστής ΙΕΚ προσέφυγε στον Συνήγορο διαμαρτυρόμενος για τη χλευαστική, υβριστική και ταπεινωτική συμπεριφορά που υφίστατο από σπουδαστές του ΙΕΚ στο οποίο φοιτούσε λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, αλλά και για την απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης των εκπαιδευτικών του ιδρύματος προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε βάρος του. Ο προσφεύγων προσκόμισε στον Συνήγορο σχετική αίτηση που είχε απευθύνει στη διοίκηση του ΙΕΚ ήδη από τα τέλη Μαΐου του 2011, ζητώντας να διερευνηθούν συγκεκριμένα περιστατικά∙ ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι τον χρόνο κατάθεσης της αναφοράς του, δεν είχε λάβει καμία σχετική απάντηση.

Ο Συνήγορος, με παρέμβασή του προς το αρμόδιο ΙΕΚ και τον ΟΑΕΔ, επισήμανε τα ισχύοντα στην κείμενη νομοθεσία σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού∙ ιδιαίτερα τόνισε ότι η συμπεριφορά που καταγγέλλεται συνιστά παρενόχληση και κατά συνέπεια μη επιτρεπτή μορφή διάκρισης, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2, παράγρ. 2 του Ν. 3304/2005.

Η διάταξη ειδικότερα προβλέπει ότι: «Ως διάκριση νοείται και η παρενόχληση ή κάθε άλλη προσβλητική ενέργεια η οποία εκδηλώνεται με ανεπιθύμητη συμπεριφορά που σχετίζεται με έναν από τους λόγους του άρθρου 1 και έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας του ατόμου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή εκφοβιστικού περιβάλλοντος».

Ο Συνήγορος στην παρέμβασή του υπογράμμισε επίσης την υποχρέωση κάθε δημόσιας αρχής, ιδίως μάλιστα εκείνων που μπορούν ευχερέστερα να έχουν και έναν διαπαιδαγωγικό ρόλο λόγω της αποστολής τους, να συμβάλλει ενεργά και με συνέπεια στην καταπολέμηση στερεοτύπων που τροφοδοτούν συμπεριφορές οι οποίες προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία επιλογών του ατόμου.

Ζήτησε τέλος την ενδελεχή διερεύνηση των καταγγελλόμενων περιστατικών και
τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της οικείας έρευνας (υπόθεση 142382/2011).


(...)


Το απόσπασμα της έκθεσης το βρήκαμε στις 29.3.12 από την ιστοσελίδα της Αρχής στην http://www.synigoros.gr/resources/docs/ish-metaxeirish.pdf