30 Αυγ 2011

Ακρόαση της υπόθεσης της λεσβίας δικαστίνας και μητέρας Karen Atala Riffo

Ακρόαση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση ορόσημο της λεσβίας δικαστίνας και μητέρας Karen Atala Riffo.

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άκουσε την υπόθεση της Karen Atala Riffo, μια λεσβία μητέρα και δικαστίνα που έχασε την επιμέλεια των δύο θυγατέρων της από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής.

Το Δικαστήριο, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση στην Bogotá, της Colombia, είναι εκείνο που κρίνει τελικά για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική, αποφασίζει στις υποθέσεις σύμφωνα με την Αμερικανική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κα. Atala, η οποία κέρδισε την υπόθεση σε χαμηλότερα δικαστήρια, έχασε την επιμέλεια των παιδιών της, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε το 2003 ότι ήταν ακατάλληλη μητέρα με βάση τη σεξουαλικότητά της.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι κόρες της βρίσκονταν σε "κίνδυνο" και θα μπορούσαν να γίνουν "αντικείμενα κοινωνικών διακρίσεων”.

Η κα. Atala αναζήτησε δικαιοσύνη μέσω του Παναμερικανικού Συστήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επανορθώνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις χώρες μέλη.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε την υπόθεση και στις αρχές του 2011 εξέδωσε μία απόφαση υπέρ της κα. Atala.

Η απόφαση για την υπόθεση της κα. Atala θα δημοσιευθεί, την οποία η κυβέρνηση της Χιλής έχει συμφωνήσει να τηρήσει.

Η υπόθεση αυτή είναι η πρώτη που ασχολήθηκε το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ειδικά όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μια ομάδα παρακολούθησης της ακρόασης, η οποία περιλαμβάνει οργανώσεις όπως η Διεθνής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λεσβιών και Γκέι (
ILGHRC), η Διεθνής Σύσκεψη Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Γυναικών του City University της Νέας Υόρκης (CUNY), η Madre, το δικηγορικό γραφείο Morrison & Foerster και άλλα, θα προσφέρουν στο δικαστήριο υπερασπιστικές, συμβουλευτικές πληροφορίες.

Στην amicus curae επιστολή τις, (*Α) θα αποδεικνύουν την αυξανόμενη τάση στο διεθνές δίκαιο να αφορά τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικότητας ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Jessica Stern, Διευθύντρια Προγραμμάτων της
ILGHRC, δήλωσε: "Αυτό που συνέβη στην κα. Karen Atala αντιπροσωπεύει διακρίσεις στην πιο βάναυση μορφή τις. Για κανέναν άλλο λόγο εκτός από τη σεξουαλικότητά της, ένα δικαστήριο δεν χωρίζει μια μητέρα από τα παιδιά της.

"Το Διαμερικανικό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τώρα την ευκαιρία να αποφασίσει πως οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι λάθος.
 
"Μια τέτοια απόφαση θα στείλει ένα μήνυμα σε κάθε χώρα μέλος της Αμερικανικής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - από το δικαστήριο του χωριού σε όλη τη διαδρομή προς τα εθνικά ανώτατα δικαστήρια - πως η σεξουαλικότητα δεν έχει καμία επίπτωση στην ικανότητα της γονέα να μεγαλώσει υγιή παιδιά".
Η Lisa Davis, Καθηγήτρια του Νομικού Πανεπιστημίου της CUNY, δήλωσε: "Αγνοώντας την αυξανόμενη διεθνή τάση κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικότητας, το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής έχει θεσμοθετήσει διάκριση σε αυτή την υπόθεση, με την άρνηση των γονικών δικαιωμάτων της στην κα. Atala.

"Παραδόξως, η κα. Atala αναγνωρίζεται κατάλληλη να διατηρήσει τις υψηλότατες αρχές της δικαιοσύνης ως δικαστίνα, και όμως το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν είναι ικανή να ασκήσει τα καθήκοντα της ως μητέρα. Πράγματι, η Χιλή δεν κάνει καμία προσπάθεια να αρνηθεί ότι η δράση της ήταν στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού της κα Atala".


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.8.11 και την μεταφράσαμε από την Pink news στην http://www.pinknews.co.uk/2011/08/25/inter-american-court-of-human-rights-hears-landmark-lesbian-custody-case/ 

* Α Η amicus curae επιστολή είναι μια σύντομη κατάθεση στο δικαστήριο από κάποια που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της υπόθεσης, μια νομικός ή οργανώσεις παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με νομικά επιχειρήματα, ή πώς μια υπόθεση μπορεί να επηρεάσει άλλες ανθρώπους, εκτός από τα μέρη της υπόθεσης.