4 Μαρ 2012

Δυνατά μοντέλα, τέλος στα πολύ αδύνατα μοντέλα


«Στοπ» στα πολύ αδύνατα μοντέλα
Έρευνα του LSE προτρέπει τις κυβερνήσεις να δράσουν κατά της νευρικής ανορεξίας

Η απαγόρευση των λιπόσαρκων μοντέλων από τις διαφημίσεις μόδας και τις πασαρέλες μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην «επιδημία» της νευρικής ανορεξίας, υποστηρίζει έρευνα του αγγλικού πανεπιστημίου LSE.

Οι διάσημοι οίκοι μόδας και τα περιοδικά ακόμη χρησιμοποιούν πολύ αδύνατα μοντέλα στην παρουσίαση των προϊόντων τους με αποτέλεσμα πολλές, νέες κυρίως, γυναίκες να προβαίνουν σε επικίνδυνες για την υγεία τις δίαιτες. Πρόκειται για την πρώτη οικονομική ανάλυση της ανορεξίας: οι επιστημόνισες του LSE μελέτησαν περίπου 3.000 γυναίκες από τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη και διαπίστωσαν ότι το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον επηρεάζει τις αποφάσεις των νέων γυναικών που καταδικάζουν τις εαυτές τις σε ασιτία προκειμένου να επιτύχουν το «ιδανικό» σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με τις ερευνήτριες η ανορεξία είναι μία κοινωνικά μεταδιδόμενη ασθένεια και το 90% των περιπτώσεων αφορά νέες γυναίκες, μεταξύ 15 και 34 χρόνων. Η Μιρέια Χόφρε Μπονέ από το City University και ο οικονομολόγος του LSE δρ. Τζόαν Κόστα Φοντ υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός της μαζικής κυκλοφορίας εικόνων αποστεωμένων μοντέλων και διασημοτήτων μπορεί να μειώσει την κοινωνική πίεση που νιώθουν οι γυναίκες για να είναι αδύνατες.

«Η διαστρεβλωμένη αντίληψη που έχουν για την εαυτή τις οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές και η σημασία της συμπεριφοράς των συνομηλίκων τις-τους μπορεί να ωθήσει τις κυβερνήσεις να λάβουν δράση προκειμένου να επηρεάσουν τα πρότυπα και να αναπληρώσουν για την κοινωνική πίεση που δέχονται οι γυναίκες στο "παζάρι" μεταξύ του ιδανικού βάρους και της υγείας» γράφουν στη μελέτη.

Ορισμένες κυβερνήσεις, αναφέρουν οι επιστημόνισες, ήδη χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να πείσουν τις γυναίκες ότι ένα πολύ αδύνατο σώμα δεν είναι θελκτικό. Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι οι πιο αδύνατες γυναίκες απαντώνται στην Αυστρία - με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 23,67 όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 25.

Μεταξύ των νέων γυναικών ο χαμηλότερος ΔΜΣ είναι στην Ιταλία, με 21,40. Τα υψηλότερα ποσοστά νευρικής ανορεξίας συναντώνται στην Αυστρία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. Το ποσοστό νευρικής ανορεξίας στην Αυστρία είναι 1,35%, ενώ μεταξύ των νέων γυναικών αγγίζει το 4,02%.


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.3.12 από την εφημερίδα το Βήμα στην http://www.tovima.gr/world/article/?aid=446610&wordsinarticle=%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B1