5 Μαρ 2012

Πέθανε ο δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης


Ο δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, πέθανε σήμερα σε ηλικία 61 χρονών σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Ηταν ένα από τα πιο δραστήρια και δυναμικά στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά του Αιγαίου και είχε γίνει ευρύτατα γνωστός στο πανελλήνιο από την τέλεση γάμου ενός λεσβιακού και ενός γκέι ζευγαριού στο νησί το καλοκαίρι του 2008.

Ο Τάσος Αλιφέρης βρέθηκε ως αγροτικός γιατρός στο νησί της Τήλου αλλά αγάπησε τον τόπο και τους κατοίκους του και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί.

Εξελέγη πέντε φορές δήμαρχος και στην διάρκεια της παρουσίας του οδήγησε το νησί στον δρόμο της ανάπτυξης δίνοντας καθημερινά μάχες για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων του νησιωτικού χώρου.

Η απόφασή του να προχωρήσει στην τέλεση του γάμου τους λεσβιακού και γκέι ζευγαριού προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Διεκδικούμε να ανήκουμε στους πολίτες που σκοπός και πράξη της ζωής τους είναι η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διεκδικούμε να ανήκουμε στην ομάδα των ανθρώπων που χαίρεται όταν συμβάλλει στην ευτυχία των άλλων και θεωρεί αδιανόητο να αρνηθεί σε δυο ανθρώπους την άσκηση ενός δημοκρατικού τους δικαιώματος. Γι αυτούς κυρίως τους λόγους πραγματοποιήσαμε την τελετή του πολιτικού σας γάμου εδώ σήμερα. Και δεν μας αρκεί να σας ευχηθούμε αλλά απαιτούμε να είστε ευτυχισμένες-οι»...

Με τα λόγια αυτά, ο δήμαρχος της Τήλου,Τάσος Αλιφέρης, τέλεσε τους πρώτους πολιτικούς γάμους μεταξύ λεσβιακού και γκέι ζευγαριού στην χώρα μας.

Ένωσε με τα δεσμά του γάμου, αιφνιδιαστικά στις επτά το πρωί, στο δημαρχείο του ακριτικού νησιού της Δωδεκανήσου, δυο λεσβίες και δυο γκέι.

Τι είχε δηλώσει τότε στο «ΕΘΝΟΣ»
«Αυτός που αρνείται να τελέσει τέτοιους γάμους πρέπει κανονικά να διώκεται για παράβαση καθήκοντος», είχε δηλώσει στο «ΕΘΝΟΣ», ο δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης.

Ο ίδιος άλλωστε στην επιστολή – απάντηση, που έστειλε στον εισαγγεέα του Αρείου Πάγου, αμέσως μετά τους γάμους, αναφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ πως η εισαγγελική παρέμβαση τον έφερε σε «τρομερό αδιέξοδο» και δεν του άφησε περιθώριο επιλογών, αφού «η μη πραγματοποίηση των γάμων θα επιβεβαιώνει την άποψη ότι στην Ελλάδα είναι δυνατό να μην γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και ότι «η χώρα έχει τουλάχιστον προβληματική δημοκρατική λειτουργία»... Όπως λέει «σαν Έλληνας έχω το καθήκον να μην αφήσω πιθανότητες για δυνατότητα διασυρμού της πατρίδας».


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.3.12 στην εφημερίδα το Έθνος στην http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63625849

Τα όσα έκανε ο κ. Τάσος Αλιφέρης για την Τήλο είναι πολύ περισσότερα από τους γάμους και είναι σίγουρο πως στη μνήμη των περισοτέρων θα μείνει ως ένας άνθρωπος που έκανε και άφησε μεγάλο έργο στην και για την Τήλο.