4 Μαρ 2012

Τα στερεότυπα κατά των εργαζομένων γυναικών επιμένουν στη Κύπρο


Σύμφωνα με έρευνα της έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα και την Ενδυνάμωση των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάποια στερεότυπα σχετικά με τη θέση της γυναίκας συνεχίζουν να επιμένουν.

Αναλυτικά, η υπεροχή των ανδρών στον χώρο εργασίας, η αποδοχή εργασιακών ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών και η ενοχοποίηση της γυναίκας, η ανισότητα ευκαιριών και συνθηκών εργασίας υπέρ των αντρών και η διάκριση σε γυναικεία - αντρικά επαγγέλματα, η προτίμηση ευπαρουσίαστων προσώπων χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, ο ηλικιακός ρατσισμός τόσο σε βάρος ατόμων άνω των 40 ετών, όσο και σε βάρος ατόμων νεαρής ηλικίας είναι τάσεις και στερεότυπα, που συνεχίζουν να επικρατούν στους χώρους εργασίας στην Κύπρο.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012 σε δείγμα 1.500 προσώπων εκ των οποίων 860 γυναίκες και 650 άνδρες εργαζόμενες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά που παρουσίασε σήμερα η διευθύντρια της έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ Μαίρη Κουτσελίνη, οι γυναίκες δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση, υποστήριξη και συμπαράσταση και αισθάνονται ανασφαλείς στον χώρο εργασίας.

Εξάλλου, 12% των ερωτηθεισών-ντων δήλωσαν ότι κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η οποία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, είναι γυναικείο και ανδρικό φαινόμενο (3 γυναίκες 1 άνδρας). Ποσοστό 13% ιδιοκτητριών αλλά και διευθυντριών μιας επιχείρησης, ανέφεραν ότι έχουν υιοθετήσει Κώδικα Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην επιχείρησή τις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών ήταν 25,3%.

Η υπουργίνα Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι για την επιτυχή ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείρισή τις στην εργασία και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τις ως γυναίκες και εργαζόμενες.

Η προεδρίνα της Επιτροπής Ισότητας στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Αργεντούλα Ιωάννου, δήλωσε ότι παρά τη νομοθετική κατοχύρωση της έμφυλης ισότητας στην απασχόληση, οι γυναίκες σήμερα στην ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, η μισθολογική διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ είναι 17,5% και στην Κύπρο 21,3%, ενώ το ποσοστό απασχόλησης για τις μητέρες ανέρχεται μόλις σε 62,4% έναντι 91,4% για τους πατέρες.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι με την αυξανόμενη κρίση, το πρόβλημα των έμφυλων διακρίσεων στον χώρο της απασχόλησης γίνεται ακόμα πιο έντονο, ιδιαίτερα για τις εργασιακά ευπαθείς ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι ασθενείς, οι χαμηλά αμειβόμενες και οι ανειδίκευτες. Το Πανεπιστήμιο στοχεύει στον σεβασμό της έμφυλης ισότητας και στη συμφιλίωση οικογένειας και σπουδών, εργασίας και καριέρας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.3.12 στην newsit.gr στην http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=125427&catid=3