8 Μαρ 2012

Αντίο, αμφιφοβία


Μπορεί λεσβίες και αμφισεξουαλικές να ερωτευτούν μεταξύ τις;

Όταν ρώτησε η DIVA λεσβίες και αμφισεξουαλικές για τις εμπειρίες τις για τα ερωτικά ραντεβού μεταξύ άλλων, πυροδότησε μια ακανθώδη συζήτηση. Οι λεσβίες είχαν καταγγελθεί ως στενόμυαλες μισαλλόδοξες. Οι αμφισεξουαλικές είχαν απορριφθεί ως αναξιόπιστες απατεώνισες. Πόνος και σπαραγμός υπήρχε παντού. Αλλά μια άλλη εικόνα, επίσης, προέκυψε. Οι αμφισεξουαλικές μίλησαν για δεσμευτικές, μακροχρόνιες σχέσεις με τις γυναίκες. Οι λεσβίες μας είπαν ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα της κάθε αμφισεξουαλικής να αγαπά αυτή-ον που επιλέγει.

Και όμως, μερικές λεσβίες παραμένουν επιφυλακτικές να βγουν ερωτικό ραντεβού με αμφισεξουαλικές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η Δρ Μeg Barker είναι λεκτόρισα ψυχολογίας και θεραπεύτρια σχέσων στο Lbtiq Ίδρυμα στη πόλη Manchester. Είναι επίσης μία από τις συντάκτριες της έκθεσης Αμφισεξουαλικότητας (που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο), η οποία εξετάζει την αφάνεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όταν πρόκειται για το ερωτικό ραντεβού, η Δρ Barker επισημαίνει, πως ένα από τα θέματα είναι ότι το «αμφισεξουαλική» είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει όλες, από τις αμφί-περίεργες ετερό γυναίκες, των οποίων το ενδιαφέρον είναι σε πειραματικό στάδιο, ως τις γυναίκες που αναγνωρίζουν την έλξη για τους άνδρες, αλλά κυρίως την έλξη τις για τις γυναίκες. Και τα δύο αυτά είδη των γυναικών μπορεί να αποκαλούν τις εαυτές τις αμφισεξουαλικές, αλλά πιθανότατα σχετίζονται πολύ διαφορετικά με τις λεσβίες και την Lbtiq κοινότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λεσβίες αποφεύγουν να βγουν ραντεβού με τις αμφισεξουαλικές και λένε ότι είναι οι δικές τις κακές εμπειρίες που τις θέτουν εκτός, ενώ οι αμφισεξουαλικές περιγράφουν τον πόνο της απόρριψης από εκείνες που βλέπουν την ετικέτα της ταυτότητάς τις ως σήμα κινδύνου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η εμπειρία της καθεμιάς είναι πραγματική, λέει η Δρ Barker. "Πρέπει να καταλάβουμε πως είναι και για τις δύο πλευρές, αυτή είναι η απάντηση εδώ, για τις λεσβίες συντρόφισες ή δυνητικές συντρόφισες πως είναι το να συντονιστούν και να φανταστούν το πως μπορεί να αισθάνονται όταν νοιώθουν δυσπιστία ή πως είναι να σου λένε ότι δεν μπορείς να διεκδικήσεις πραγματικά την ταυτότητά σου.

"Την ίδια στιγμή, οι αμφισεξουαλικές πρέπει να προβληματιστούν σχετικά με το πως είναι να είναι με κάποια η οποία συνεχώς λέει ότι έχει αυτή την ταυτότητα που την κάνει να αισθάνεται πως μπορεί να μην είναι εκεί στο μέλλον. Γιατί μπορεί μια λεσβία συντρόφισα που είχε ορισμένες από αυτές τις εμπειρίες στο παρελθόν να είναι λίγο δύσπιστη και να αγωνίζεται; Τι θα κάνεις για να την καθησυχάσες; Πρόκειται πραγματικά για μια συναισθηματική κατανόηση".


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.2.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine γραμμένη από την Louise Carolin στην http://www.divamag.co.uk/category/lifestyle/can-lesbians-and-bisexuals-find-love-together.aspx