7 Μαρ 2012
Γενεύη, συζήτηση για τη βία και τις διακρίσεις κατά των Lbtiq
Μια συζήτηση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τερματισμό της βίας και των διακρίσεων κατά των Lbtiq έγινε για πρώτη φορά σήμερα στη Γενεύη.
Σε βίντεο ο Ban-Ki Moon, Γενικός γραμματέας των Ην. Εθνών σημειώνει στην έναρξη της συζήτησης που περιγράφει τη βία κατά των Lbtiq ως “μνημειώδη τραγωδία" και "κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση".
To Πακιστάν και τα Ισλαμικά έθνη της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας -ΟΙΣ έχουν, ωστόσο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συζήτηση.
Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε στο Blog Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών η οποία γράφτηκε από τον Πρέσβη του Πακιστάν στα Ηνωμένα Έθνη Zamir Akram για λογαριασμό της ΟΙΣ των 57 χωρών, πιστεύει ότι η ομάδα θα συζητήσει τη "προσωπική συμπεριφορά και τις προτιμήσεις" που "δεν έχουν καμία σχέση με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα".
Ο Akram γράφει ότι η ομάδα είναι "ανησυχεί βαθιά για την εισαγωγή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των αμφιλεγόμενων εννοιών όπως «σεξουαλικός προσανατολισμός και την τρανς ταυτότητα». Η χώρες της ΟΙΣ υπήρξαν συνεπείς στην αντίθεσή τις στην εξέταση αυτών των αμφιλεγόμενων εννοιών στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνή φόρα".
Περιγράφει τις ανησυχίες ότι τα Lbtiq δικαιώματα είναι "έννοιες που δεν έχουν νομική βάση στο πλαίσιο οποιουδήποτε διεθνούς μέσου για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και ότι η ομάδα "παρερμήνευσε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".
(...)
Η ομάδα ειδικών αναμένεται να επιβεβαιώσει την ιστορική έκθεση 2011 με λεπτομέρειες για τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq σε όλο τον κόσμο, μέσα από τη βία και τους νόμους διακρίσεων και μια σειρά συστάσεων που όλες οι χώρες πρέπει να εγκρίνουν για να προστατεύσουν τις πολίτισες τις.
Μια δήλωση στην ομάδα ειδικών από την ILGA: «Είμαστε εδώ, όχι για να ζητήσoυμε τα δικαιώματα μας, δεδομένου ότι αυτά είναι ήδη δικαιώματά μας από τη γέννηση μας ως ανθρώπινα όντα, αλλά να παροτρύνουμε τις χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τις να σταματήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την τρανς ταυτότητα.
"Χαιρετίζουμε αυτήν την συζήτηση, και συγχαίρουμε τη Νότια Αφρική που ηγεσία της έφερε αυτό το σημαντικό ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προσοχή του Συμβουλίου.
"Συγχαίρουμε θερμά την Ύπατη Αρμόστρια για την έκθεσή της, η οποία σηματοδοτεί τόσο ένα σημείο άφιξης όσο και ένα σημείο εκκίνησης, καθώς αντιμετωπίζει εύστοχα τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν επισημανθεί από ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ και τις ανεξάρτητες ειδικές για σχεδόν δύο δεκαετίες.
"Σε όλο τον κόσμο, 76 χώρες εξακολουθούν να μας ποινικοποιούν, λόγω του τρόπου που ζούμε ή που αγαπάμε. Σε ακραίες περιπτώσεις, βρισκόμαστε αντιμέτωπες με τη θανατική ποινή. Πολύ συχνά αυτοί οι νόμοι είναι τα λείψανα της εποχής της αποικιακής νομοθεσίας, παρά η έκφραση μιας προϋπάρχουσας λεσβοφοβικής, αμφιφοβικής, τρανσφοβικής κουλτούρας".
Προσθέτει: "Είναι καιρός το Συμβούλιο να εκπληρώσει την υποχρέωσή του για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσώπων, χωρίς διακρίσεις, και να αναπτύξει ένα μηχανισμό ώστε να εξασφαλίσει σταθερή και συνεχή προσοχή στις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους λόγους αυτούς".
Καταλήγει: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις χώρες και τις ενδιαφερόμενες αρχές-φορείς από όλες τις περιοχές για την ημέρα, που όλα τα πρόσωπα, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τρανς ταυτότητας, θα μπορούν να ζήσουν τη ζωή τις με ίση ελευθερία και την αξιοπρέπεια που δικαιούνται όλα τα ανθρώπινα όντα".
Την είδηση την βρήκαμε στις 7.3.12 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2012/03/07/video-un-human-rights-council-discusses-lgbt-discrimination-and-violence/