11 Μαρ 2012

Συζήτηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις Lgbtiq διακρίσεις 8

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητά τις διακρίσεις και τη βία βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τράνς ταυτότητας για να βρεθείτε στο ένατο μέρος πατήστε εδώ


Η Ρωσία δήλωσε ότι οι διακρίσεις απαγορεύονται στη Ρωσία, περιλαμβανομένων του σεξουαλικού προσανατολισμού και τρανς ταυτότητας φύλου, αν και πιστεύει ότι δεν είναι σκόπιμο να αναδυθεί ένα νέο νομικό καθεστώς, το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύγχυση των διεθνών προτύπων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κούβα, δήλωσε ότι οι διακρίσεις και η βία εναντίον οποιουδήποτε προσπώπου είναι αδικαιολόγητες, όπου περιλαμβάνονται οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τρανς ταυτότητας φύλου, αλλά η αντιπαράθεση σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να αποφευχθεί, και αντ' αυτού ο διάλογος πρέπει να προωθηθεί. Η Νορβηγία και η Ουρουγουάη, επαίνεσαν την αφοσίωση της Νότιας Αφρικής στα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς, και επανέλαβαν την έκκληση για τον τερματισμό της βίας και των διακρίσεων. Η Ουρουγουάη, δήλωσε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η τρανς ταυτότητα του φύλου είναι αμφιλεγόμενα θέματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Ωστόσο, όλες οι χώρες μέλη έχουν την υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία όλων των προσώπων από τη βία και τις διακρίσεις, περιλαμβανομένων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς.

Η Ονδούρα είπε ότι έχει σημαντική νομοθετική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής εφαρμογής της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Το Εκουαδόρ, δήλωσε ότι το τρέχον Σύνταγμα του έχει πολύ προηγμένη προστασία για τις-τους τρανς κατά της βίας ή των διακρίσεων, και ότι η λεσβοφοβική, ρατσιστική ή σεξιστική βία έχουν ποινικοποιηθεί στην εθνική νομοθεσία. Η Σουηδία ανέφερε ότι όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές τις δεν οδηγούν σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τράνς ταυτότητας φύλου, και ότι θα συνεργαζόνται ενεργά σε διεθνές επίπεδο για την απαγόρευση των διακρίσεων και βίας κατά των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των τρανς. Η Ελλάδα δήλωσε ότι είχε υιοθετήσει μια ρητή εθνική νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην αντιμετώπιση του θέματος, και ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου κατά της ξενοφοβίας. Η Ελλάδα και η Αυστρία δεν πιστεύουν ότι υπάρχει καμία δικαιολογία για τις διακρίσεις ή τη βία στο έδαφος του σεξουαλικού προσανατολισμού και τρανς ταυτότητας φύλου, και ότι υπάρχει μια σαφής υποχρέωση των χωρών για την αποτροπή των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και τράνς ταυτότητας φύλου.

Η Αυστραλία ανησυχεί για τα σημαντικά ποσοστά της βίας και των διακρίσεων που συμβαίνουν κατά των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς σε όλο τον κόσμο. Η Γερμανία δήλωσε ότι η καταστολή κατά των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς είναι μέρος της ναζιστικής ιδεολογίας, και ότι η Γερμανία έχει πλέον αναλάβει τη δέσμευση να θέσει τέρμα στη βία και τις διακρίσεις τους λόγους αυτούς. Η Ιρλανδία δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν μια ευκαιρία για το Συμβούλιο να εφαρμόσει πλήρως την εντολή του για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες. Ο τερματισμός της βίας και των διακρίσεων κατά των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς απαιτούν μακροπρόθεσμο διάλογο για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση και κάλεσε όλες τις χώρες όπου ποινικοποιείται η Lgbtiq σχέση να καταργήσουν τους νόμους τις. Η Ταϊλάνδη θεώρησε λυπηρό το γεγονός ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό δημιούργησε μια διαίρεση μεταξύ των χωρών μελών του Συμβουλίου, και είπε ότι οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό απαγορεύονται ρητά από το Σύνταγμα της Ταϊλάνδης, αν και περισσότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών ευαισθητοποίησης, είναι απαραίτητα. Η Ελβετία δήλωσε ότι η βία και οι διακρίσεις κατά των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, περιλαμβανομένης της Ευρώπης. Η μη διακριτική μεταχείριση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα.

ΜΚΟ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Αγγλία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, τον Ισημερινό, την Νέα Ζηλανδία, τη Μογγολία και την Σκωτία προέβησαν σε κοινή δήλωση με την οποία αναγνώρισαν την ευαισθησία του θέματος και υποστήριξαν την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία ανέφερε πως τα πραγματικά γεγονότα της βίας και των διακρίσεων εις βάρος των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, γκέι και τρανς είναι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως έχει ήδη σημειωθεί από όλες τις χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.3.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα των Ην. Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11920&LangID=E