23 Μαρ 2012

Οι γάμοι του «ουράνιου τόξου»


Ακόμα και χώρες όπου ο καθολικισμός είναι πανίσχυρος έχουν αποδεχτεί τους γάμους των Lbtiq

Στην αρχή ήταν η Τάνια και η Μάρσια που κατάφεραν να νυμφευθούν τον Μάρτιο του 2004 στη Μασαχουσέτη. Σήμερα στην Αμερική οι γάμοι μεταξύ των Lbtiq  είναι ένα από τα θέματα στην προεκλογική συζήτηση. Οκτώ Πολιτείες τούς έχουν μάλιστα ήδη νομιμοποιήσει. Και δεν είναι μόνο οι συντηρητικές Ην. Πολιτείες, αλλά ακόμη και καθολικές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ή το Μεξικό και η Βραζιλία. Στην Ιταλία, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο γάμος μεταξύ Lbtiq αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Στη Βρετανία, ο Τόνι Μπλερ εισήγαγε το 2005 τις πολιτικές ενώσεις μεταξύ των Lbtiq (ώστε να είναι εγγυημένα τα ασφαλιστικά και διοικητικά δικαιώματά τους) και τώρα έχει ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ του γάμου, παρ' όλο που το 2007 ασπάστηκε τον καθολικισμό.

Και ο νυν Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει εκφράσει την πρόθεσή του να θεσπίσει ώς το 2015 τον γάμο των Lbtiq - η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται προσεχώς - παρά τις αντιδράσεις της Αγγλικανικής Εκκλησίας, που έχει εξεγερθεί κατά της πρότασης.

Η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα δεν μπορεί να ακυρώνονται επ' άπειρον από την υποκρισία, υπογραμμίζουν οι ενώσεις για τα δικαιώματα των Lbtiq. Οπως άλλωστε είχε δηλώσει η Μέρι Τσέινι, θυγατέρα του συντηρητικού πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, η οποία συζεί εδώ και πολλά χρόνια με τη συντρόφισά της, τη Χέδερ Πόου, και έχουν δύο παιδιά, «η ζωή μου και τα παιδιά μου δεν είναι πολιτικό μανιφέστο. Είναι ζωή, που έχει τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλη ανθρώπινη ζωή».


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.3.12 από την εφημερίδα τα Νέα γραμμένη από τον Γιώργο Αγγελόπουλο στην http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4705070

Η φωτογραφία είναι το έργο The Seranade του Leonadr Raven Hill