21 Απρ 2011

Αθωώθηκαν οι βιαστές της Μουχτάρ Μάι

Αθωώθηκαν 13 κατηγορούμενοι για ομαδικό βιασμό στο Πακιστάν

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν αθώωσε 13 άντρες που κατηγορούταν ότι βίασαν τη Μουχτάρ Μάι. Οι άντρες φαίνεται ότι βίασαν την κοπέλα θέλοντας να την τιμωρήσουν έχοντας την έγκριση του συμβουλίου των προεστών του χωριού της.

Η Μουχτάρ Μάι, που έγινε σύμβολο των καταπιεσμένων γυναικών της χώρας της, δήλωσε ότι με αυτή την απόφαση του δικαστηρίου η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Μουχτάρ Μάι βιάσθηκε το 2002 κατόπιν διαταγής του συμβουλίου του χωριού της ως τιμωρία επειδή ο 12χρονος αδελφός της, προσέβαλε την τιμή μιας ισχυρής οικογένειας επειδή εφέρετο ότι είχε σχέση με μια από τις γυναίκες της. Η Μάι με μεγάλη δύναμη ψυχής, προσέφυγε στο δικαστήριο εναντίον των βιαστών της και έγινε διάσημη παγκοσμίως μιλώντας δημόσια για το βιασμό της. Η Μάι είχε κατηγορήσει 14 άνδρες ότι συμμετείχαν στο βιασμό της και το 2002 δικαστήριο είχε καταδικάσει έξι από αυτούς σε θάνατο, ενώ αθώωσε τους άλλους λόγω έλλειψης στοιχείων.

Κατά την εκδίκαση της έφεσης, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Λαχώρης όχι μόνο επικύρωσε τις οχτώ αθωωτικές αποφάσεις, αλλά ανέτρεψε και τις πέντε από τις έξι καταδίκες. Η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον έκτο κατηγορούμενο, τον Άμπντουλ Χαλίκ, μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η Μάι προσέφυγε το 2005 στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την Πέμπτη 21 Απριλίου 2011 την προσφυγή της. Η Μάι, δήλωσε τηλεφωνικώς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς τα εξής: "Είμαι απογοητευμένη. Γιατί με έκαναν να περιμένω πέντε χρόνια, αν ήταν να εκδώσουν την απόφαση αυτή; Οι κατηγορούμενοι μπορεί να σκοτώσουν εμένα και την οικογένειά μου όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους". Η Μουχτάρ Μάι διευθύνει ένα σχολείο θηλέων στο χωριό της με δωρεές από την κυβέρνηση και από υποστηρίκτριες στην πατρίδα της και στο εξωτερικό. Η Μάι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από το χωριό της ούτε από τη χώρα. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η επίθεση εναντίον της Μάι ήταν "ένα έγκλημα που διαπράχθηκε σε δημόσια θέα και οι δράστες εντοπίσθηκαν δημοσίως", ενώ πρόσθεσε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια της Μάι και κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την προστασία της.


Την είδηση και την φωτογραφία τις βρήκαμε στις 21.4.11 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=269694