6 Ιουλ 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ Ατιμώρητος ο βιασμός εντός γάμου

Στις περισσότερες από τις μισές χώρες στον κόσμο δεν τιμωρείται ο βιασμός εντός του γάμου και σε περίπου το ένα τρίτο από αυτές οι γυναίκες στερούνται του δικαιώματος στην άμβλωση, καταγγέλλει το νέο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, "ΟΗΕ Γυναίκες" στην πρώτη έκθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες παγκοσμίως, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, 127 χώρες δεν τιμωρούν το βιασμό εντός του γάμου, 61 χώρες στερούν από τις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ παρατηρείται μια διαφορά από 10% ως 30% στους μισθούς των γυναικών σε σχέση με τους μισθούς των ανδρών.

Ο "ΟΗΕ Γυναίκες", είναι ένα νέο όργανο του ΟΗΕ που συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2011, το οποίο συγκεντρώνει τις δραστηριότητες μικρότερων οργάνων του διεθνούς οργανισμού για τα δικαιώματα των γυναικών στον κόσμο, που υπάρχουν ήδη. Προεδρίνα του νέου αυτού οργάνου είναι η πρώην προεδρίνα της Χιλής Μισέλ Μπασελέ. "Παρά τις μεγάλες προόδους σε ό,τι αφορά τους νόμους, εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν βία στη ζωή τις από την πλευρά των συντρόφων τις", υπογραμμίζει η πρώτη ετήσια έκθεση του "ΟΗΕ Γυναίκες".

Το νέο όργανο του ΟΗΕ διαβεβαιώνει εξάλλου ότι "περίπου 600 εκατομμύρια γυναίκες, δηλαδή περισσότερες από τις μισές εργαζόμενες γυναίκες σ΄ολόκληρο τον κόσμο, απασχολούνται σε λιγότερο ασφαλείς εργασίες, συχνά έξω από κάθε νόμο". Η μη δημοσιοποίηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου", αποκαλύπτει ακόμα ο "ΟΗΕ Γυναίκες".

Σε 57 χώρες, οι μελέτες για την εγκληματικότητα δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα 10% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά μόνο το 11% το δημοσιοποιεί. Η έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο "Οι πρόοδοι των γυναικών στον κόσμο", υπενθυμίζει ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως πολεμικό όπλο. Η σεξουαλική βία ασκείται σε πληθυσμούς για να μεταδοθεί σκόπιμα ο ιός του Hiv με στόχο την πρόκληση μόλυνσης, την εκτόπιση πληθυσμών και τον εκφοβισμό ολόκληρων κοινοτήτων", αναφέρει η έκθεση. "Στο νόμο για την ισότητα των δυο φύλων βασίζεται η πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη. Χωρίς μια σταθερή νομική βάση, θα καταρρεύουν οι απόπειρες να καταστούν τα δικαστήρια περισσότερο προσβάσιμα στις γυναίκες και η αστυνομία λιγότερο εχθρική απέναντι στις γυναίκες που καταγγέλλουν σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος τις", εκτιμά η έκθεση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.7.11 από την εφημερίδα Έθνος στην http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63201245