Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητά τις διακρίσεις και τη βία βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τράνς ταυτότητας για να βρεθείτε στο τέτερτο μέρος πατήστε εδώ
Η Hina Jilani, προεδρίνα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν και πρώην Ειδική Αντιπροσώπισα του Γενικού Γραμματέα για τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλώντας ως μέλος του πάνελ, είπε ότι χωρίς αυτές τις συζητήσεις ως ομάδα σήμερα η σκληρή πραγματικότητα που απεικονίζεται στην έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχίσει να υπάρχει ανεξέλεγκτη. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίζουν πως εφαρμόζονται τα δικαιώματα και οι νόμοι, και ότι οι δράστριες-ες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν τέλει, οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
Στη συζήτηση ομιλήτριες-ές είπαν ότι το θέμα δεν είναι η δημιουργία νέων δικαιωμάτων για ορισμένες ανθρώπους, αλλά για τη διασφάλιση ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να τα απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα όντα. Θέματα όπως η νομοθετική μεταρρύθμιση, η εκπαίδευση και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης, καθώς και η αποποινικοποίηση των Lbtiq σεξουαλικών πράξεων συζητήθηκαν. Ορισμένες ομιλήτριες-ές είπαν ότι βρίσκουν την αμφιλεγόμενη έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού ασαφή και παραπλανητική, και ότι η συζήτηση για το θέμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διχόνοια μεταξύ των χωρών μελών, καθώς επίσης επιβεβαίωσαν τη σημασία του σεβασμού των πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών, όταν ασχολήθηκαν με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τις πως άλλες χώρες επιβάλλουν τις πολιτιστικές τις αξίες. Άλλες ομιλήτριες είπαν ότι είναι καιρός το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αναπτύξει ένα μηχανισμό παρακολούθησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς.
Ο Abdul Minty, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Νότιας Αφρικής, που ενεργεί ως μεσολαβητής της επιτροπής, κατέληξε σε ρητό παραπέμποντας τις ομιλήτριες-ες στο πνεύμα του Ubuntu της Νότιας Αφρικής, το οποίο ουσιαστικά είναι: Υπάρχω επειδή υπάρχετε. Μετέφερε το μήνυμα ότι όλες-οι συνδέονται με την κοινή ανθρώπινη φύση τις, και όλες-οι έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν η μία-ένας την άλλη-ο σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις τελικές παρατηρήσεις, η Maria Nazareth Farani Azevedo, Μόνιμη Αντιπροσώπισα της Βραζιλίας, ρώτησε όλες τις παρούσες-ντες αν είναι αποδεκτό να γίνονται διακρίσεις εναντίον κάποιας με βάση το χρώμα, η ίδια απαντά όχι και ελπίζει πως όλες-οι συμφωνούν μαζί της. Ως εκ τούτου, είναι αποδεκτό να δέχεται διακρίσεις ή να ταπεινώνεται κάποια με βάση τον σεξουαλικό της προσανατολισμό; Και πάλι, η κα Azevedo απαντά με όχι στις ερωτήσεις, και ελπίζει πως όλες-οι συμφωνούν μαζί της. Σήμερα δεν είναι ένα εξαιρετικό πάνελ ή ορόσημο. Είναι η συνηθισμένη δουλειά. Η κυβέρνηση και η κοινωνία των πολιτισών ενώθηκαν και εμπνέονται από την ίδια επιθυμία προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ενώ μπορεί να υπάρξουν διαφορές όσον αφορά την προσέγγιση, οι βασικές αρχές είναι ίδιες.
Στον αμφίδρομο διάλογο έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Αργεντινή εκ μέρους της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), η Αυστρία, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ελβετία, η Εσθονία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, ο Ισημερινός, η Κορέα, η Κροατία, η Κούβα, η Μαυριτανία για λογαριασμό της Αραβικής Ομάδας, το Μεξικό, η Νιγηρία, η Νικαράγουα, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ονδούρα, η Ουρουγουάη, το Πακιστάν εξ ονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Σενεγάλη, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των χωρών μελών της Αφρικανικής Ομάδας, η Σουηδία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ταϊλάνδη και η Φινλανδία.
Την είδηση την βρήκαμε στις 7.3.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα των Ην. Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11920&LangID=E