27 Μαρ 2012
Εγκαίνια του πρώτου συμβουλευτικού κέντρου γυναικών
Εγκαινιάσθηκε σήμερα το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών «Πολύκεντρο» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στο κτίριο του ΚΕΘΕΑ στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Βαλτεστίου. Είναι το πρώτο από τα 27 Συμβουλευτικά Κέντρα δήμων σε όλη τη χώρα που σε συνδυασμό με 19 ξενώνες θα αποτελέσουν έως τα τέλη του 2015 το μηχανισμό πολιτικής της ΓΓΙ και του υπ. Εσωτερικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών -και όχι μόνον.
Το Πολύκεντρο θα παρέχει υπηρεσίες σε τέσσερις τομείς: ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, νομική συμβουλευτική και συμβουλευτική υγείας. Γι αυτό συνεργάζεται με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας -με ειδικές σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, το νοσοκομείο «Ελ. Βενιζέλος» -με την παρουσία ειδικής από το νοσοκομείο μια φορά την εβδομάδα και τη διεξαγωγή σεμιναρίων σε θέματα αναπαραγωγής και σεξουαλικής υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- με ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την παροχή νομικής βοήθειας.
Αύριο Τετάρτη, 28 Μαρτίου, θα εγκαινιασθεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στην Πάτρα, στις 3 Απριλίου στη Λαμία και στις 6 Απριλίου στο Ηράκλειο. Θα ακολουθήσουν τα Κέντρα σε Λαμία, Λάρισα, Τρίπολη και Θεσσαλονική.
Η γενική γραμματέας Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη, τόνισε τις γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες που συνάντησε η ΓΓΙ στη δημιουργία των δομών. «Όταν τον Νοέμβριο 2009 ανακοινώναμε με τον τότε υπουργό τη λειτουργία των Κέντρων, καμία και κανένας μας δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι θα χρειάζονταν δυόμιση χρόνια για να τα εγκαινιάσουμε. Δυόμιση χρόνια παλεύουμε με τη γραφειοκρατία του ΕΣΠΑ και τον κακό του σχεδιασμό, με τις αγκυλώσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που είναι εμφανείς όχι μόνο στις διαδικασίες, αλλά και στις νοοτροπίες των ανθρώπων, πολλών στελεχών της δημόσιας διοίκησης και ορισμένων πολιτικών προσώπων».
Για τον ρόλο του Κέντρου σημείωσε ότι «η Πολιτεία παρέχει το πλαίσιο, οι σύμβουλοι του Πολύκεντρου την επιστημονική γνώση και η Γενική Γραμματεία εγγυάται την προσέγγιση της συμβουλευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη στήριξη των γυναικών που έχουν ανάγκη».
«Η βία που ασκείται στις γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι ως απλή παραβίαση των νόμων και των κανόνων, αλλά ως μια προσβολή της κοινωνίας για την οποία όλες-οι έχουμε ευθύνη» σημείωσε ο υπ. Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και πρόσθεσε: «Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας, οι περιπτώσεις γυναικών, που υφίστανται βία αυξάνονται.
Φαίνεται πως πλήττονται περισσότερο και υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις οι γυναίκες που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες». Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα η έναρξη λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων να παρακινήσει στο μέλλον τις γυναίκες να καταγγέλλουν την άσκηση βίας που υφίστανται.
Η βουλευτίνα Επικρατείας και πρώην γεν. γραμματέας Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα που ξεκίνησε την προσπάθεια το 2008 μίλησε για «πολύ σημαντικό έργο», αλλά διατύπωσε προβληματισμό για τη συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών μετά το 2015. Όπως είπε «εκτιμώ ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να συνεχισθεί, εάν υπάρχει μια υπηρεσία που συρρικνώνεται».
Η αντιδήμαρχος Αθηναίων, Α. Αντωνοπούλου, δεσμεύθηκε εκ μέρους του δημάρχου Αθηναίων ότι έως τον Ιούνιο θα έχει ανοίξει ο ξενώνας του δήμου Αθηναίων.
Ο ειδικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Στ. Γκρίτζαλης, σημείωσε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε το 2008, αναδιαμορφώθηκε το 2010 και πρόσθεσε: «Χρήματα υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχουν και υπεύθυνες-οι που θέλουν και έχουν επιχειρησιακή επάρκεια. Όπου υπάρχει πολιτική βούληση, μακρόπνοος σχεδιασμός και υπευθυνότητα, τα σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν».
Παρεμβάσεις επίσης έκαναν ο διοικητής του μαιευτηρίου «Ελ. Βενιζέλου», Ν. Φαλδαμής, παρουσία της υπεύθυνης νοσηλευτικού προσωπικού του μαιευτηρίου και την υπεύθυνη εκπαίδευσης. Η πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζ. Κρεμαστινού, σημείωσε ότι ο αριθμός των φορέων του Εϊτζ αυξάνεται, οι περισσότερες είναι γυναίκες και ανάμεσά τις αρκετές μετανάστριες.
Επίσης, παρεμβάσεις έκαναν η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Α. Παπαδημητρίου-Τσάτσου, και η καθηγήτρια του ΑΠΘ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ΓΓΙ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, Μ. Χαρίτου-Φατούρου. Η κ. Φατούρου σημείωσε ότι «ανοίγει μια καινούργια σελίδα στην προσπάθεια που κάνουμε τόσα χρόνια. Μια εργαζόμενη στο ΚΕΘΕΑ μου είπε ότι «όταν διάβασα το βιβλιαράκι της κακοποίησης, έκλαιγα διότι είδα τη ζωή μου σε περίληψη». Τώρα, το σαράκι έχει όνομα -κακοποίηση- και λύσεις».
Την είδηση την βρήκαμε στις 27.3.12 από την εφημερίδα Καθημερινή http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/03/2012_434904