15 Μαρ 2012

Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας τροποποιεί τον Ποιν. Κώδικα για τις διακρίσεις


Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας υιοθετεί την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για την καταπολέμηση των διακρίσεων

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου της Γεωργίας λαμβάνει υπόψη την από κοινού σύσταση της «Lbtiq της Γεωργίας» και του «Συλλόγου Νέων Δικηγόρων της Γεωργίας» για τη νομοθετική τροποποίηση του ποινικού κώδικα της Γεωργίας.

Στις 14 Μαρτίου 2012, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου της Γεωργίας που πραγματοποίησε τη δεύτερη ακρόαση σχετικά με την νομοθετική πρωτοβουλία για τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα της Γεωργίας. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη συμμόρφωση της νομοθεσίας της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα πρότυπα που θεσπίστηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου οι διακρίσεις με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή την εθνοτική καταγωγή και το μισαλλόδοξο λόγο δηλώθηκαν ως επιβαρυντικοί παράγοντες για όλα τα εγκλήματα. Η "Lbtiq της Γεωργίας", σε συνεργασία με την «Ένωση Νέων Δικηγόρων της Γεωργίας» ετοίμασε μία κοινή σύσταση, κάνοντας έκκληση για μια ευρύτερη λίστα των λόγων διακριτικής μεταχείρισης. Οι οργανώσεις πρότειναν τη δική τις έκδοση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που έγινε ευνοϊκά δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής.

Η αναθεωρημένη έκδοση πέρασε στη δεύτερη ακρόαση της Επιτροπής και η τροπολογία αναφέρει σήμερα:
“Η διάπραξη ενός εγκλήματος για λόγους μισαλλοδοξίας ως προς τη φυλή, το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την τρανς ταυτότητα φύλου, την ηλικία, τις θρησκευτικές, πολιτικές και άλλες απόψεις, την αναπηρία, την εθνική, εθνοτική ή κοινωνική την καταγωγή, την οικονομική κατάσταση ή θέση, τον τόπο κατοικίας ή άλλες αιτίες διακρίσεων είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για όλα τα σχετικά εγκλήματα που απευθύνονται σε αυτόν τον κώδικα".

Η Lbtiq της Γεωργίας χαιρετίζει την απόφαση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και εκφράζει την ελπίδα ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα εγκριθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012.


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.3.12 και την μεταφράσαμε από την ILGA στην http://www.ilga-europe.org/home/guide/country_by_country/georgia/parliament_of_georgia_to_adopt_anti_discrimination_amendment_in_the_criminal_code