28 Μαΐ 2011

Κοινωνικός ανδρισµός

Κοινωνικός ανδρισµός

# Η πολλαπλά δραµατική υπόθεση Στρος-Καν, πέρα από τα πολλά δηµοσιεύµατα για τη διαπόµπευση ενός δηµόσιου προσώπου προτού αποδειχθεί η ενοχή του, αντιµετωπίστηκε σαν οποιοδήποτε αδίκηµα που είτε έγινε και απέβη πολιτική αυτοκτονία, είτε δεν έγινε και είναι πολιτική δολοφονία. Δεν ήταν όµως οποιοδήποτε αδίκηµα. Δεν κατηγορήθηκε π.χ. ο διευθυντής του ΔΝΤ για απόπειρα ληστείας ή φόνου κ.ο.κ., αλλά για απόπειρα βιασµού. Δηλαδή το γιγάντιο ζήτηµα που προβάλλει είναι πού βρίσκονται ακόµα σήµερα οι σχέσεις των φύλων στην Ευρώπη και τον κόσµο.

# Ακούστηκαν στις τηλεοπτικές οθόνες και γράφτηκαν στον Τύπο µε βάση την υπόθεση της ενοχής ερµηνείες όπως ότι η επιθετική σεξουαλικότητα είναι είδος εξάρτησης σαν τον αλκοολισµό ή τα ναρκωτικά και άλλα παραµύθια. Ακούστηκαν και γράφτηκαν επίσης µε βάση την αµφιβολία για την ενοχή ερωτήµατα για την εµφάνιση της καµαριέρας, διαφοροποιήσεις του βιασµού από την επίδειξη ερωτικών προθέσεων και άλλες σεξιστικές ακρότητες. Οµως πίσω από τη σκηνή του δράµατος υπάρχει ένα µοναδικό ζήτηµα γιγάντιο, το δικαίωµα όλων των ανδρών πάνω σε όλες τις γυναίκες.

# Από την «παρενόχληση» µέχρι το βιασµό, παντού στον κόσµο τα δεδοµένα δείχνουν ότι ο όποιος δράστης δεν έχει προφίλ κοινωνικό (είναι από πρόεδρος της δηµοκρατίας έως περιθωριακός άστεγος), ούτε µορφωτικό, ταξικό, ηλικιακό, τίποτα. Είναι άντρας. Αυτό το δικαίωµα του γένους των ανδρών που παρά τις αλλαγές καλλιεργεί η κοινωνία είναι το αίτιο τόσο αυτής της υπόθεσης όσο και όλων των τραγικών συµπτωµάτων βίας κατά των γυναικών.

# Ο,τι και να συνέβη, από αυτό το δικαίωµα προέκυψε. Είτε είναι ένοχος ο Ντοµινίκ Στρος-Καν είτε όχι, αυτό το δικαίωµα επέτρεψε είτε το αδίκηµα είτε την κατασκευή σκανδάλου. Αποκλείεται, αν είναι ένοχος, να είχε παρασυρθεί σε οποιοδήποτε άλλου είδους αδίκηµα. Θα ήταν αδύνατο, αν είναι αθώος, να τον παγιδεύσουν στη φαινοµενική διάπραξη οποιουδήποτε άλλου αδικήµατος. Αν δεν ήταν στην κοινωνία «φυσικό» και αποδεκτό αυτό το αδιανόητο δικαίωµα των ανδρών γενικώς, δεν θα υπήρχαν τέτοια σκάνδαλα ούτε τα τραγικά γύρω ποσοστά βιασµών και κακοποίησης γυναικών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.5.11 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμένη από την Άννα Φραγκουδάκη http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4633134&enthDate=28052011

Η φωτογραφία της Διεθνούς Αμνηστίας γράφει: Η βία κατά των γυανικών είναι παγκόσμιο σπορ.