31 Μαΐ 2011

Χειροτονήθηκε η πρώτη λεσβία Ραβίνα

Το Εβραϊκό Θεολογικό Σεμινάριο (ΕΘΣ) στη Νέα Υόρκη χειροτόνησε τη πρώτη λεσβία ραβίνα

Το Συντηρητικό κίνημα χειροτόνησε την πρώτη ανοιχτά λεσβία ραβίνα του σε μια τελετή νωρίτερα αυτό το μήνα στο Εβραϊκό Θεολογικό Σεμινάριο στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post, η 28χρονη Rachel Isaacs, χειροτονήθηκε στο Σεμινάριο στις 19 Μαΐου, η πρώτη ανοιχτά λεσβία που αναλαμβάνει τη θέση.
Η κα. Isaacs είχε αρχίσει την εκπαίδευση της ως ραβίνα στο Μεταρυθμιστικό Κίνημα Εβραϊκής Ένωσης του Εβραϊκού κολλεγίου του Ινστιτούτου της Θρησκείας, αλλά το συντηρητικό ιεροδιδασκαλείο άλλαξε μετά την έναρξή εισδοχής ανοιχτά Lgbtiq φοιτητριών το 2007.

Στη νέα της θέση, η Isaacs θα χρησιμεύσει ως ραβίνα μερικής απασχόλησης στο εκκλησίασμα της Beth Israel στην Waterville, της Maine, όπου έχει ήδη υπηρετήσει ως εκπιδευόμενη ραβίνα. Αυτή θα έχει επίσης μια θέση μερικής απασχόλησης, ως εβραΐα εφημέρια του Colby College, όπου θα είναι επίσης μέλος του διδακτικού προσωπικού.

Το ΕΘΣ άρχισε να δέχεται ανοιχτά λεσβίες φοιτήτριες μόλις το 2006 και σύμφωνα με τη ραβίνα Isaacs, οι σπουδές μπορεί ακόμη να είναι μια πρόκληση για τις Lgbtiq συναδέλφισές της. Μιλώντας στην εβραϊκή εφημερίδα Daily Forward, είπε: "Όσο για τη μάχη για την Lgbtiq ισότητα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που παλεύουν με το σεξουαλικό τις προσανατολισμό ή τις οικογένειες που δεν τις στηρίζουν ή φοβούνται ότι δεν θα βρουν δουλειά. Αυτή είναι απλά η ζωή ως λεσβία".


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.5.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/05/30/jewish-theological-seminary-in-new-york-city-ordains-first-lesbian-rabbi/

Γυναίκες Καλλιτέχνιδες Επαναστατούν - Women Artists in Revolution - WAR

Womins Artists in Revolution (WAR) (Γυναίκες Καλλιτέχνιδες Επαναστατούν) της Lynn Hershman Leeson

Επίσημη συμμετοχή το 2011 στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ της Berlinale

Από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα - πάνω από 40 χρόνια η σκηνοθέτιδα Lynn Hershman Leeson ("Conceiving Ada," "Teknolust") καταγράφει στις συνεντεύξεις της γυναίκες καινοτόμες, καλλιτέχνιδες, ιστορικούς και κριτικούς που έχουν διαμορφώσει τις αξίες και τα πιστεύω του γυναικείου καλλιτεχνικού κινήματος.

Η Womins Artists in Revolution (WAR) ξεκινάει με περαστικές-ους έξω από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΜΑ) που ρωτώνται για να ονομάσουν 3 γυναίκες καλλιτέχνιδες. Οι περισσότερες-οι δεν ξέρουν κάποια άλλη εκτός από τη Frida Kahlo. Όμως ως το τέλος του ντοκιμαντέρ θα έχετε μάθει και για την Judy Chicago, την Sheila de Bretteville, την Faith Ringgold, την Miranda July και τις Guerrilla Girls μεταξύ άλλων. Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μια πηγή πληροφοριών για την τέχνη των γυναικών της Αμερικής τα τελευταία 40 χρόνια, και μέρος ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ για την διακίνηση αυτού του υλικού για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Συνδυάζοντας το ρεπορτάζ με προσωπικά αρχεία, το Womins Art Revolution είναι ένα σημαντικό και ριζοσπαστικό ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη του Γυναικείου Καλλιτεχνικού Κινήματος στην Αμερική.
H Laurie Anderson, Janis Joplin, Sleater-Kinney, The Gossip, Erase Errata και Tribe 8 είναι ανάμεσα στις γυναίκες μουσικούς που συμβάλλουν στη μουσική της ταινίας.

Η σκηνοθέτιδα Lynn Hershman Leeson ήταν ενεργό μέλος του κινήματος και μέσα από προσωπικές και ιδιαίτερες συνεντεύξεις, προκλητικά έργα τέχνης, και σπάνια ντοκουμέντα, ρίχνει φως σε αυτό που οι ιστορικοί τέχνης πιστεύουν ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ου αιώνα.

Στα ‘60s, γυναίκες καλλιτέχνιδες δημιούργησαν την ομάδα Womins Artists in Revolution (WAR) (Γυναίκες Καλλιτέχνιδες Επαναστατούν ), ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την απουσία τις από εκθέσεις μουσείων, καλλιτεχνικά περιοδικά και γενικότερα από τη μη καταγραφή και αποτύπωση των δράσεων τις. Το κόστος αυτής της απουσίας είναι εμφανές ακόμη και σήμερα. Το 2006, σε μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Μουσείο Whitney, οι περισσότερες άνθρωποι δεν μπορούσαν να ονομάσουν πάνω από 3 γυναίκες καλλιτέχνιδες, παρόλο που πολλές εξ αυτών είναι πλέον επιτυχημένες όπως η Barbara Kreuger, η Shirin Neshat, και η Cindy Sherman.

Στα ‘60s και στα '70s, το γυναικείο κίνημα ανάδειξε το πως και το γιατί οι γυναίκες ήταν στο περιθώριο στην επαγγελματική και πολιτική σκηνή της Αμερικής, και αυτό έγινε η αιτία για να αναγνωρίσει ο κόσμος το ρόλο της γυναίκας στον καλλιτεχνικό χώρο, όπως και το ότι οι γυναίκες έχουν την ίδια αξία με τους άντρες στο χώρο της τέχνης. Σ΄ αυτό το πλαίσιο πολλές γυναίκες καλλιτέχνιδες δημιούργησαν τέχνη που αναδείκνυε τις διακρίσεις που οι γυναίκες υφίσταντο και προκαλούσε. Προσπάθησαν ακόμη να γεφυρώσουν το χάσμα των φύλων όσον αφορά στην αντιμετώπιση τις από τις γκαλερί, τα καλλιτεχνικά έντυπα και τις πολιτιστικές επιχορηγήσεις.

Το κίνημα αυτό συνετέλεσε ώστε να δούμε με νέα ματιά και να σκεφτούμε ξανά και διαφορετικά απ’ ότι ως τώρα, τι σημαίνει φύλο, φυλή, τάξη και σεξουαλικότητα.
Η σκηνοθέτιδα Lynn Hershman-Leeson στο ντοκιμαντέρ της Women Art Revolution καταγράφει την πάλη των γυναικών για καταξίωση στον καλλιτεχνικό κόσμο και το ρόλο τις μέσα σε αυτό, από τις προκλητικές αντιδράσεις για το έργο της Judy Chicago "The Dinner Party" έως τις δράσεις των φεμινιστριών ακτιβιστριών Guerrilla Girls.

Σήμερα οι Guerrilla Girls μπορούν να κατηγορούν ινστιτούτα και μουσεία για ρατσισμό και διακρίσεις εξ’ αιτίας του φύλου και καμιά να μην εκπλήσσεται, γιατί πλέον είναι συνείδηση όλων ότι οι έμφυλες διακρίσεις υπάρχουν και ο μόνος τρόπος εξάλειψη τις είναι να τις καταδεικνύουμε και να τις πολεμούμε.


Η ταινία θα προβληθεί στις 1 Ιούνη 2011 στις 18.45μμ και στις 3 Ιούνη 2011 στις 17.00μμ στο Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα Αθήνα

----------- --------------------- ------------------

Η πρώτη μεγάλη επετειακή έκθεση ανάδειξης έργων των γυναικών έγινε στην πόλη Los Angeles, το πρόγραμμα ήταν να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Βερολίνο ή το Λονδίνο. Η πόλη τελικά που παρουσίασε μέρος των έργων από την Los Angeles αλλά και πολλών Ευρωπαίων γυναικών ήταν το Παρίσι στο Κέντρο Πομπιντού-Centre Pompidou, με περίπου 5.500 χιλιάδες έργα, με τον τίτλο elles@centrepompidou

Η φωτογραφία είναι το έργο The Dinner Party της Judy Chicago

30 Μαΐ 2011

Αποτελεσματική χρήση σειράς εργαλείων για τις Lbtiq

Απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματική χρήση σειράς εργαλείων για τις Lbtiq

Η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σώμα που εκπροσωπεί τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη γραπτή ερώτηση στην αποτελεσματική χρήση σειράς εργαλείων για τις Lbtiq. Θεσπίσθηκε τον Ιούνιο 2010, μια σειρά εργαλείων για την προώθηση και την προστασία απόλαυσης όλων των ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές, γκέι και τρανς Lgbtiq είναι ένα βασικό εργαλείο για την ενθάρρυνση της αποποινικοποίησης της λεσβιοσύνης, την καταπολέμηση των διακρίσεων, και να βοηθήσει τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq σε τρίτες χώρες.

Η απάντηση που δόθηκε από το Συμβούλιο:
Η εφαρμογή της σειράς εργαλείων παραμένει, και θα συνεχίσει να παραμένει, υπό τον έλεγχο των οργάνων του Συμβουλίου, αλλά δεν υπάρχουν επίσημες προϋποθέσεις υποβολής εκθέσεων.

Το βοήθημα αυτό έχει διανεμηθεί σε όλες τις αντιπροσωπείες της ΕΕ και έχει-ήδη μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, καθώς και πιο πρόσφατα στην αραβική, ρωσική και κινεζική. Μια εισαγωγή στα Lbtiq δικαιώματα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της Υπηρεσίας Εξωτερικών Δράσεων της Ευρώπης (ΥΕΔΕ-ΕEAS για κατάρτιση-εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσον αφορά τις αντιπροσωπείες της ΕΕ, η ΕΕ θα επιδιώξει-μέσω των στρατηγικών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες (επί του παρόντος, είναι υπό εξέλιξη) να διασφαλίσει ότι τα Lbtiq ζητήματα που εντοπίστηκαν είναι θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τις τρεις περιοχές προτεραιότητας (την αποποινικοποίηση, την ισότητα, τη μη διακριτική μεταχείριση, τη στήριξη και την προστασία των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) στις χώρες όπου είναι περισσότερο προβληματικές.



Την είδηση την βρήκαμε στις 20.5.11 και την μεταφράσαμε από την http://www.lgbt-ep.eu/parliamentary-work/response-to-the-parliamentary-question-on-the-effective-use-of-the-lgbt-toolkit/

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 1

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Από την: Ομάδα Εργασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Προς την: Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας

Θέμα: Σειρά εργαλείων προώθησης και προάσπισης στην απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς

1. Στις 8 Ιουνίου 2010 η Ομάδα Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ενέκριναν σειρά εργαλείων Προώθησης και Προστασίας της Απόλαυσης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς, το Σεπτέμβριο, όπως ορίζονται στο Παράρτημα.

2. Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας καλείται να λάβει γνώση της σειράς εργαλείων για τις Lbtiq. Το έγγραφο αυτό θα βοηθήσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις κυβερνήσεις των χωρών μελών, τις αποστολές της ΕΕ, τις αντιπροσωπείες και τις πρεσβείες στην προληπτική αντίδραση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lgbtiq, και την αντιμετώπιση των δομικών-διαρθρωτικών αιτιών πίσω από αυτές τις παραβιάσεις.

Σειρά εργαλείων για την προώθηση και προάσπιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς Lgbtiq

Ι. Εισαγωγή και Σκοπός
Το έγγραφο στοχεύει στην παροχή προσωπικού του διοικητικού κέντρου διαχείρησης στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ, στις αποστολές της ΕΕ, στις αντιπροσωπείες και στις πρεσβείες με τη λειτουργία της σειράς εργαλείων να χρησιμοποιούνται στις επαφές με τρίτες χώρες, καθώς και με Διεθνείς Οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτισών, προκειμένου για την προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq ώστε να τα απολαμβάνουν οι Lbtiq στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης. Επιδιώκει να μπορέσει η ΕΕ να αντιδράσει δυναμικά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq και στις δομικές-διαρθρωτικές αιτίες πίσω αυτές τις παραβιάσεις. Με τον τρόπο αυτό, η σειρά εργαλείων θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση και τη στήριξη της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 2

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804

Το κοινωνικό φύλο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς (LBTIQ) είναι καταστατικά ευάλωτη ομάδα και συνεχίζουν να γίνονται θύματα διώξεων, διακρίσεων και καταφανούς κακομεταχείρισης, που συχνά φτάνει σε ακραίες μορφές βίας. Σε αρκετές χώρες, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ συναινουσών ενηλίκων του ιδίου φύλου θεωρούνται ως έγκλημα και τιμωρείται με φυλάκιση ή με τη θανατική ποινή.

Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα όλων των προσώπων, χωρίς διακρίσεις, να απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι βασικά χαρακτηριστικά του στόχου της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από τα διάφορα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της, περιλαμβανομένων των χρηματοδοτικών μέσων μέσω των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των χωρών μελών, η ΕΕ θα επιδιώξει την ενεργό προώθηση και προστασία απόλαυσης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ("ΣΕΕ"), η "Ένωση βασίζεται στην αξία του σεβασμού της αξιοπρέπειας των Ανθρώπων [...], [...] στην ισότητα και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες αυτές είναι κοινές στις χώρες μέλη σε μια κοινωνία πλουραλισμού, μη διάκρισης, ανοχής, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ισότητας γυναικών και ανδρών" (άρθρο 2 ΣΕΕ). Το άρθρο 3 της ΣΕΕ δεσμεύει την Ένωση για την Προώθηση αυτών των αξιών, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών καθώς και να διατηρήσει, να προωθήσει και να υποστηρίξει τις αξίες σε κάθε ευρύτερη σχέση με όλο τον κόσμο.

Ομοίως, οι συνθήκες της ΕΕ – αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας - επέκτεινε σημαντικά τη δεσμευτική υποχρέωση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αφενός, διευκρινίζοντας, στο άρθρο 6 της ΣΕΕ, πως Ευρ. Ένωση αναγνωρίζει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις αρχές που περιέχονται στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 21 της Χάρτας), και προβλέπει την προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών και δραστηριοτήτων, η Ευρ. Ένωση επιδιώκει να καταπολεμήσει κάθε διάκριση, μεταξύ άλλων, στον σεξουαλικό προσανατολισμό (βλ. άρθρα 10 και 19 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Το παρόν έγγραφο λαμβάνει πλήρως υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Οι Κατευθυντήριες Γραμμές για τη θανατική ποινή, τα βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, για τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών καθώς και για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων εις βάρος τις είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

II. Η απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq, οι Lbtiq έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, όπως όλα τα πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνουν το δικαίωμα απαγορεύσεως των διακρίσεων στην απόλαυση αυτών των δικαιωμάτων. Πρόκειται για μία αρχή σε πολλά διεθνή μέσα, παρέχοντας ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής στην εφαρμογής της. Συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενσωματώνεται στο άρθρο 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) και του άρθρου 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR) (βλ. παράρτημα 1).


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 3

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804


Η ΕΕ υποστήριξε ομόφωνα το Δεκέμβριο 2008 στη Γενική Συνέλευση των Ην. Εθνών (ΓΣΗΕ) Δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου (1) υποστηρίζεται από 68 χώρες σε πέντε ηπείρους. Η δήλωση επαναβεβαιώνει την αρχή της μη διάκρισης και καταδικάζει τις εκτελέσεις, τις αυθαίρετες συλλήψεις ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του κοιονωνικού φύλου.

Οι λεσβίες είναι πρόσωπα των οποίων ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι κάποια του ιδίου φύλου. Οι αμφισεξουαλικές είναι πρόσωπα των οποίων ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι και προς τα δύο φύλα.

Transgender είναι η κατάσταση κάποιας-ου ως προς τη "ταυτότητα του κοινωνικού φύλου" ο (αυτο-προσδιορισμός ως γυναίκα, άνδρας ή με κανένα από αυτούς βασίζεται στο σωματικό φύλο) δεν ταιριάζει σε κάποιο "ορισμένο φύλο" (προσδιορίζεται από άλλες ως γυναίκα ή άνδρας με βάση το σωματικό φύλο). Ο όρος "Transgender" δεν υπονοεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη μορφή του σεξουαλικού προσανατολισμού (2) Ο σεξουαλικός προσανατολισμός (έλξη προς άλλες-ους ίσως να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει σεξουαλική δραστηριότητα) είναι διαφορετικός από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Το βιολογικό φύλο ενός προσώπου ορίζεται συνήθως με τη γέννση και να γίνεται κοινωνικό και νομικό γεγονός-από εκεί και πέρα. Ωστόσο, μερικες άνθρωποι δεν θεωρούν πως το σωστό βιολογικό φύλο τις έχει ορισθεί κατά τη γέννηση.

Αυτό μπορεί επίσης να είναι έτσι και για τις intersex των οποίων τα σώματα ενσωματώνουν ορισμένες πτυχές που αφορούν τόσο τη γυναικεία όσο και την ανδρική φυσιολογία, και κατά περιόδους τη γεννητική-σεξουαλική ανατομία τις. Για άλλες, τα προβλήματα προκύπτουν επειδή η έμφυτη αντίληψη για τις εαυτές τις δεν είναι σύμφωνη με το βιολογικό φύλο που ορίσθηκε κατά τη γέννηση. Αυτά τα πρόσωπα αναφέρονται ως «transgender» ή «transsexual». Επίσης περιλαμβάνουν πρόσωπα που ντύνονται με ρούχα του άλλου φύλου από αυτό που γεννήθηκαν, πρόσωπα που ντύνονται και φέρονται με το αντίθετο φύλο από το οποίο γεννήθκαν και άλλα πρόσωπα που δεν χωρούν στις στενές κατηγορίες γυναίκας ή άνδρα (3).
Οι τρανς είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα εντός των Lgbq.

III. Σφαίρες δράσης κατά προτεραιότητα
Για την αποτελεσματική προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq-μέσω της δράσης της ΕΕ στο εξωτερικό, η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στις εξής σφαίρες:

1. Αποποινικοποίηση σήμερα, περίπου 80 χώρες εξακολουθούν να ποινικοποιούν τις συνενετικές λεσβιακές σχέσεις, μεταξύ άλλων με θανατική ποινή σε επτά χώρες, καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι ασυμβίβαστο με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περαιτέρω, η ποινικοποίηση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόλαυση άλλων ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις Lbtiq, όπως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην υγεία, καθώς και του συνεταιρίζεσθαι, του συνέρχεσθαι και της έκφρασης. Επιπλέον, η ποινικοποίηση επιφέρει συχνά άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια, σκληρή ή απάνθρωπη μεταχείριση και παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή με την εφαρμογή της θανατικής ποινής ή της αυξημένης ανοχής των λεγόμενων "εγκλημάτων τιμής" κατά των Lbtiq και της συνοδευόμενης ατιμωρησίας.


(1) Το πλήρες κείμενο διατίθεται στην http://www.droitslgbt2008.fr/documents/?mode=download&id=2
(2) Οι όροι, που χρησιμοποιούνται στο παρόν έγγραφο, δεν είναι γενικά αποδεκτοί.
(3) Ορισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Επιτρόπισας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “Έκδοση Βίβλου Ισότητας της Ταυτότητας Κοινωνικού Φύλου". Μολονότι ο ορισμός της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου στην πράξη δεν είναι νομικά δεσμευτικός, προσφέρει μια πολύτιμη δέσμευση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 4

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804

Η Ευρ. Ένωση πρέπει ενεργά να καταδικάσει την ποινικοποίηση των Lbtiq συναινετικών σχέσεων και, ειδικότερα, τη χρήση της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων ή της κακομεταχείρισης σε αυτή την αντίληψη. Η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη αυτών των πρακτικών ενάντια σε όλες τις ανθρώπους, περιλαμβανομένων των Lbtiq.

Οι δράσεις της ΕΕ στη σφαίρα αυτή θα πρέπει να καθοδηγούνται από το ακόλουθο κείμενο:
• Προτεραιότητα εργασίας στις χώρες αυτές, στο μέτρο που οι λεσβιακές συναινετικές σχέσεις είναι ποινικό αδίκημα ή όπου υπάρχουν κινήσεις για να αλλάξει η νομοθεσία (σε οποιαδήποτε κατεύθυνση), θέτοντας το θέμα και την ενθάρρυνση των χωρών μελών να κάνουν νομοθετικές αλλαγές με ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

• Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις όπου η θανατική ποινή έχει τεθεί σε ισχύ, ή και τα βασανιστήρια και η κακομεταχείρηση λαμβάνουν χώρα, καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων Γραμμών της ΕΕ για τη θανατική ποινή, τα βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

2. Ισότητα και Μη Διάκριση
Η διάκριση είναι το πιο κοινό θέμα που αντιμετωπίζουν οι Lbtiq στη πλειοψηφία των χωρών και σε καθημερινή βάση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Πρακτικές διάκρισης μπορούν να βρεθούν στο χώρο εργασίας και στη δημόσια σφαίρα, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

Οι πρακτικές αυτές αντιβαίνουν το δικαίωμα της ισότητας και της μη διάκρισης στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ορίζονται στα άρθρα 2 και 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) και του άρθρου 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR). Η ΕΕ πρέπει να καταγγέλει κάθε μορφή διάκρισης χωρίς νόμιμο σκοπό και ευθύνη-λογοδοσία που είναι αντίθετη με αυτές τις θεμελιώδεις αρχές. Με σεβασμό προς τις Lbtiq, οι νόμοι και οι πολιτικές της ΕΕ περιλαμβάνουν την ισότητα και τη μη διακριτική μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, όπως ορίζουν τα άρθρα 10 και 19 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ TFEU), και το άρθρο 21 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ CFREU).

Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ TFEU) Άρθρο 10
Κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή πολιτικών και δραστηριοτήτων, η Ένωση επιδιώκει την καταπολέμηση διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ TFEU) Άρθρο 19
1. Χωρίς να θίγει άλλες διατάξεις των Συνθηκών και εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που παρέχονται στην Ένωση, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα, σύμφωνα με μια ειδική νομοθετική διαδικασία και μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να λάβει κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ CFREU) Άρθρο 21
1. Απαγορεύεται κάθε διάκριση που βασίζεται στο φύλο, στη φυλή, στο χρώμα, στην εθνική ή κοινωνική προέλευση, στα χαρακτηριστικά γέννησης, στη γλώσσα, στις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, στις πολιτικές ή άλλες απόψεις, στην ιδιότητα μέλους εθνικής μειονότητας, στην περιουσία, στη γέννηση, στην αναπηρία, στην ηλικία ή στο σεξουαλικό προσανατολισμό.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 5

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804


Οι δράσεις της ΕΕ σε αυτή τη σφαίρα θα πρέπει να καθοδηγούνται από τα ακόλουθα:

• Ενθάρρυνση των χωρών μελών να προωθήσουν την ισότητα και τη μη διάκριση στην απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Lbtiq, με την καθιέρωση εθνικών νομοθετικών μέτρων περιλαμβανομένων και νόμων προώθησης της ισότητας και μη διακριτικής μεταχείρισης στον χώρο εργασίας και της εκπαίδευσης και να επιδιώξει την κατάργηση των νόμων κατά διακρίσεων προς τις Lbtiq.

• Επισημαίνοντας συνθήκες υποστήριξης κυβερνητικών πολιτικών, οικονομικών και κυβερνητικών πρωτοβουλιών προώθησης της μη διακριτικής μεταχείρισης πρέπει να παρέχεται περισσότερη αξία στο έργο αυτό.

3. Υποστήριξη και προστασία των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Όλες οι χώρες η οφείλουν να σέβονται τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στη Διεθνή Διακήρυξη για το Δικαίωμα και την Ευθύνη των προσώπων, των Ομάδων και των Οργάνων της Κοινωνίας Προαγωγής και Προάσπιση των Διεθνώς Αναγνωρισμένων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (που εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών το 1998.) Παρά το γεγονός αυτό, οι υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων (δημοσιογράφισες, ακτιβίστριες, δικηγορίνες, συνδικαλίστριες κ.λπ.) εργαζόμενες για την προώθηση και τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq γίνονται συχνά στόχοι διώξεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό συμβαίνει ειδικά σε υποθέσεις χωρών όπου οι κυβερνήσεις απαγορεύουν τη δημόσια συζήτηση σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό και περιορίζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης στα θέματα αυτά.

Προκειμένου να είναι συνεπής με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ από τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις ενέργειες της ΕΕ στη σφαίρα αυτή θα πρέπει να καθοδηγείται ακολούθως:

• Ενθαρρύνει τρίτες χώρες να υιοθετήσουν μια κουλτούρα γενικού σεβασμού προς και αναγνώριση του έργου που εκτελείται από τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Lbtiq.

• Προτεραιότητα είναι η εργασία σε χώρες, όπου υπάρχουν χαμηλές επιδόσεις σεβασμού των υπερασπιστριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων εν γένει και ειδικότερα των υπερασπιστριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Lbtiq, ιδίως όταν οι νομοθετικές αλλαγές και η επιβολή ποινικών κυρώσεων είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο έργο που διενεργείται από τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα των Lbtiq.

• Αντιδρά στα φαινόμενα παραβιάσεων των δικαιωμάτων των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες, υπογραμμίζοντας τη θέση της ΕΕ σε σχέση με το θέμα αυτό και τη διεξαγωγή εργασιών στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων Γραμμών της ΕΕ για τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

IV. Γενικά μέτρα
Η Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΟΕΣΑΔ COHOM ΟΕΣΑΔ) θα επικαιροποιεί την παρούσα σειρά εργαλείων τουλάχιστον τρία έτη μετά την κάθε έγκριση. Επίσης, η ΟΕΣΑΔ COHOM θα προωθήσει περαιτέρω και θα επιβλέπει την ενσωμάτωση των Lbtiq ζητημάτων που εμπίπτουν στην δράση της ΕΕ στο εξωτερικό και να προωθήσει και να εποτεύσει ενεργά την εφαρμογή της σειράς εργαλείων από τις χώρες μέλη της ΕΕ, την Υπηρεσία Δράσης στο Εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ΟΕΣΑΔ COHOM θα συντάξει μια συλλογή των ορθών πρακτικών και εμπειριών σχετικά με τη δράση της ΕΕ στην προώθηση και στην προστασία της πλήρους απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Lbtiq, προκειμένου να προωθηθεί η μάθηση σε διάφορα πράγματα και η πολιτική συνοχής.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα θέματα του φύλου, δηλαδή στην εξέταση τόσο των δικαιωμάτων των γυναικών όσο και των ανδρών, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός-ότι οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της Lgbtiq ομάδας και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε σεξουαλική και σεξιστική βία. Επίσης, ομάδες γυναικών και οργανώσεις της κοινωνίας πολιτισών διαδραματίζουν συχνά σημαντικό ρόλο στην προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι Lbtiq, ιδιαίτερα σε χώρες όπου Lbtiq οργανώσεις, καφέ, κλαμπ, βιβλιοπωλεία δεν επιτρέπονται.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 6

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804



V. Εργαλεία Διαχείρισης
Το κέντρο επιχείρησης και οι αποστολές της ΕΕ σε διάφορες χώρες έχουν ποικιλία εργαλείων και δράσεων στη διάθεση τις, επίσης χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα μέσα και τις κατευθυντήριες γραμμές:

1. Όσον αφορά τις συνεργάτιδες χώρες
Παρακολουθήστε τα Δικαιώματα των Lbtiq:

• Χρησιμοποιήστε την ανάλυση, κατάλογο στο Παράρτημα 2 για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι Lbtiq στην αντίστοιχη χώρα για να προσδιορίσετε την πρόοδο, την αποτυχία.

• Κρατήστε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις περιφερειακές οργανώσεις καθώς και με τοπικές και διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτισών, προκειμένου να λάβετε πληροφορίες, περιλαμβανομένων των ατομικών υποθέσεων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq.

Επικεφαλής Αποστολών της ΕΕ (ΕΑΕΕ - HοMS) εκθέσεις:
• Συμπεριλάβετε στις περιοδικές εκθέσεις ανάλυση της κατάστασης των Lbtiq καθώς και την εμφάνιση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq και των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Προσδιορίστε τις ατομικές υποθέσεις εμφανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι Lbtiq.

• Δευτερεύοντα μέτρα (π.χ. διαβήματα, θέτοντας το θέμα στον πολιτικό διάλογο, χρηματοδότηση) που έχουν προγραμματιστεί ή ληφθεί για την καταπολέμηση εικαζόμενων ή των αποδεδειγμένων παραβιάσεων (οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με συγκεκριμένη υπόθεση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνον εάν η ενδιαφερόμενη δίνει τη συγκαταθεσή της) .

Ενημερωτικά δελτία γεγονότων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:
• Εξετάστε τα ενημερωτικά δελτία κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq, που σημειώνουν συγκεκριμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Lbtiq.

Διαβήματα και δημόσιες δηλώσεις:
• Προτείνετε και προβείτε σε διαβήματα και δημόσιες δηλώσεις σχετικά με Lbtiq θέματα με ιδιαίτερη έμφαση σε σημαντικές υποθέσεις και καταστάσεις κινδύνου.

• Θετικές εξελίξεις που γίνονται στην προώθηση και στην προστασία της πλήρους απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Lgbtiq σε τρίτες χώρες θα πρέπει επίσης να υπάρξει ανταπόκριση σε αυτές.

Ατομικές υποθέσεις:
• Προτείνετε συγκεκριμένες δράσεις, π.χ. διαβήματα, όταν ενημερώνετε για τις καλά τεκμηριωμέμες ατομικές υποθέσεις εικαζόμενων ή αποδεδειγμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι Lbtiq (οι ενέργειες στις ατομικές υποθέσεις πρέπει να καθορίζονται σε κάθε υπόθεση χωριστά και μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός γενικού διαβήματος ή δήλωσης).

Ακροάσεις Δικαστηρίων και επισκέψεις στις φυλακές:
• Παρασταθείτε σε ακροαματικές διαδικασίες και δείξτε εμφανή υποστήριξη σε νομικές υποθέσεις που σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι Lbtiq, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις υποθέσεις υψηλού κινδύνου.
• Επικοινωνήστε με την εισαγγελεία ή τις αστυνομικές αρχές για να ζητήσετε την άδεια να επισκεφθείτε Lbtiq υπό κράτηση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 7

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804


Διάλογοι Πολιτικής:
• Επαγρύπνηση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq στην σφαίρα του διαλόγου πολιτικής και του εξειδικευμένου διαλόγου (διαβουλεύσεις-διάλογος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμβούλια, συσκέψεις, υποεπιτροπές, και διάλογο για το Άρθρο 8 Κοτονού) με συνεργάτιδες χώρες και περιφερειακές οργανώσεις.

• Αφύπνιση ατομικών υποθέσεων, με τη συγκατάθεση των εμπλεκομένων, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbitq.

• Ενθάρρυνση των συνεργάτιδων χωρών

• Ενθάρρυνση των συνεργάτιδων χωρών εκίνησης νομοθετικών τροποποιήσεων για τη διασφάλιση της ισότητας ενώπιον του νόμου για τις Lbtiq.

• Ενθάρρυνση των συνεργάτιδων χωρών να υπογράψουν ή και να επικυρώσουν σχετικές διεθνείς οργανώσεις, και συγκεκριμένα την ICCPR και την ICESCR, και να άρουν οποιεσδήποτε σχετικές επιφυλάξεις για τις οργανώσεις αυτές.

• Ενθάρρυνση των συνεργάτιδων χωρών να προσκαλέσουν τις Ειδικές Διδικασίες των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να δράσουν ως μέσον καθοδήγησης στις χώρες και στις θεματικές αποστολές, να αποδεχθούν τις συστάσεις των Ην. Εθνών και να τις εφαρμόσουν.

• Υποστηρίξτε εκείνες τις συνεργάτιδες χώρες που είναι υπέρ της προώθησης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι Lbtiq, ενθαρρύνοντας μια στενότερη συνεργασία σε πολύπλευρα φόρα και τη προώθηση των προσπαθειών τις ως παραδείγματα σε περιφερειακό επίπεδο.

• Ενθαρρύνετε την ανταλλαγή πληροφοριών των ορθών πρακτικών με συνεργάτιδες χώρες οι οποίες είναι υπερ της προώθησης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq, προκειμένου να βελτιωθούν και να συμβάλουν στα μέτρα της ΕΕ (για να περιληφθούν στην συλλογή των ορθών πρακτικών και παθημάτων που έγιναν μάθημα).

Στήριξη των προσπαθειών της κοινωνίας των πολιτισών:
• Παροχή μηνυμάτων των πολιτικών υποστήριξης, όταν αυτό κρίνεται χρήσιμο.

• Διευκόλυνση διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τη χρηματοδότηση (π.χ. μέσω των μέσων EIDHR ή Σχετικών οργάνων των χωρών μελών της ΕΕ).

• Παροχή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση νόμων και πρακτικών που αφορούν τις Lbtiq στην ΕΕ.

• Όπως απαιτείται, προωθείστε την προβολή των τοπικών οργανώσεων προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι Lbtiq π.χ. Φιλοξενείτε συζητήσεις και σεμινάρια σχετικών θεμάτων, περιλαμβανομένων των Lbtiq απόψεων και ομηλητριών, υποστηρίζοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια, ή κοινωνικά προγράμματα.

Συμβουλέψτε και συμβουλευτείτε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτισών σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης των Lbtiq.

• Ενθαρρύνετε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτισών για την προώθηση των Lbtiq δικαιωμάτων.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf


Οι αστερίσκοι είναι δικοί μας
*Α Το άρθρο οκτώ της Συμφωνίας Κοτονού περιγράφει το στόχο διεξαγωγής
πολιτικού διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και μιας χώρας ΑCP (χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού), π.χ, η Ζιμπάμπουε, καθώς και τη διαδικασία του.
Ένα άλλο βασικό άρθρο, το άρθρο εννέα, θέτει τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας Κοτονού, η οποία συμφωνήθηκε από όλα τα μέρη της, με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου, καθώς και το θεμελιώδες στοιχείο της χρηστής διακυβέρνησης.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 8

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804

Διεθνείς Μηχανισμοί:
• Προτείνουμε να επισκεφθείτε τις Ειδικές Εισηγήτριες των Ην. Εθνών, τις Ειδικές Αντιπροσώπισες και τα αντίστοιχα στοιχεία-δεδομένα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΟΑΣΕ και άλλες περιφερειακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συναντηθείτε με τις τοπικές ΜΚΟ που εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq.

• Ενθαρρύνετε τις τοπικές ομάδες να περιλαμβάνουν πληροφορίες για την κατάσταση των Lbtiq στις εναλλακτικές εκθέσεις στους περιφερειακούς μηχανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν το υλικό που προορίζεται για το μηχανισμό της Οικουμενικής Περιοδικής Επανεξέτασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Επισκέψεις στην ΕΕ και αποστολές στις χώρες μέλη:
• Συμπεριλάβετε πληροφορίες για την κατάσταση των Lbtiq στo ενημερωτικό υλικό επίσκεψης των αποστολών της ΕΕ και των χωρών μελών και ενθαρρύνετε τις να θέσουν το ζήτημα σε τοπικούς ομολόγους και συναντήστε τις υπερασπίστριες που εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq.

Στις δράσεις αυτές ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε: υποθέσεις υψηλού κινδύνου περιλαμβανομένων των ποινικών καταδικών, της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων ή των υποθέσεων κακομεταχείρισης εικαζόμενων και αποδεδειγμένων παραβιάσεων κατά υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq, των ορθών πρακτικών για την επίτευξη πολιτικής και νομικής αλλαγής και των δομικών-διαθρωτικών περιορισμών των διακρίσεων στη νομοθεσία και των πρακτικών διάκρισης, καθώς και της ατιμωρησίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq.

2. Σε πολύπλευρα φόρα:
Ηνωμένα Έθνη
• Εκφράστε την ανάγκη όλες οι χώρες να προσχωρούν και να συμμορφώνονται με την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948), όπου «Η αρχή της καθολικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρώνεται στο Άρθρο 1 διακηρύσσοντας ότι "Όλες οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθερες και ίσες σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα".

• Ενσωμάτωση των Lbtiq ανησυχιών στις δηλώσεις και στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του διαλόγου αλληλαεπίδρασης στα Ην. Έθνη, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή στην ταυτότητα κοινωνικού φύλου και καταδικάζοντας ειδικότερα τη χρήση της θανατικής ποινής για τις αιτίες αυτές με εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις, τη πρακτική των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις κρατήσεις ή της στέρησης οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 9

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804


• Ενθαρρύνετε τις χώρες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ιδίως «τα νομοθετικά ή διοικητικά, ώστε ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα κοινωνικού φύλου σε καμία περίπτωση να μην μπορεί να αποτελέσει βάση για ποινικές κυρώσεις, ιδίως εκτελέσεις, συλλήψεις ή κράτηση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διερευνόνται και οι δράστριες (χώρες, κακοποιητές) λογοδοτούν και οδηγούνται στην δικαιοσύνη, καθώς και να εξασφαλιστεί η επαρκής προστασία των υπερασπιστρών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να αρθούν τα εμπόδια που τις εμποδίζουν να δημοσιοποιήσουν την εργασία τις.

• Αυξείστε την υπερασπιστική στήριξη προς τη χώρα μέλος ώστε να διασφαλίσει η συνεχής παρ-ακολούθηση της Δήλωσης της Γενικής Συνέλευσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου 2008 του ΟΗΕ, και όπου είναι δυνατόν, συνεργασθείτε σε δια-περιφερειακή βάση.

• Ενθαρρύνετε τις χώρες μέλη να λαμβάνουν υπόψη τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Κοινωνικού Φύλου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Μάιο 2009.

• Κατά περίπτωση, συνιστάται η προσοχή που δίνεται στα θέματα αυτά με τις ειδικές διαδικασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους φορείς Συνθήκης και ενθαρρύνετε τις να συνεχίσουν την ενσωμάτωση της εξέτασης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου εντός της σχετικής εντολή τις.

• Όταν κρίνεται σκόπιμο, να περιλαμβάνει Lbtiq θέματα-ερωτήσεις και συστάσεις στις παρεμβάσεις κατά τη διαδικασία UPR στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ), στη Γενεύη.

ΟΑΣΕ OSCE
• Κατά περίπτωση, ενσωματώστε τις ανησυχίες των Lbtiq στις εθνικές δηλώσεις και στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του αμφίδρομου διαλόγου στο πλαίσιο της ΟΑΣΕ.

• Συνεχίστε να εργάζεστε ενεργά για την ένταξη του "σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας κοινωνικού φύλου", όπως αναγνωρίζεται ρητά στις αιτίες διακρίσεων στις δεσμεύσεις της ΟΑΣΕ ή τις υπουργικές αποφάσεις του Συμβουλίου.

• Σύμφωνα με τη δέσμευση των συμμετεχουσών χωρών της ΟΑΣΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών για την κατάργηση της θανατικής ποινής και κατάστησε την διαθέσιμη στο κοινό (Κείμενο-Έγγραφο Κοπεγχάγης), ενσωματώστε στις εθνικές δηλώσεις των χωρών μελών της ΕΕ », εντός του πλαισίου της Ανθρώπινης Διάστασης των πληροφοριών της ΟΑΣΕ για την κατάργηση της θανατικής ποινής που σχετίζονται με τις Lbtiq (μέτρο που περιέχεται στις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ για τη θανατική ποινή).

Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE)
• Κατά περίπτωση, ενσωματώστε τις ανησυχίες των Lbtiq στις εθνικές δηλώσεις και στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια αμφίδρομου διαλόγου με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

• Χαιρετίστε τη θετική έκβαση της επιτροπής ειδικών των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου (DH.LGBTΙQ), στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

• Συμπεριλάβετε τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Lbtiq, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης αναπτύσσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι το σχέδιο Σύμβασης για τη Βία κατά των Γυναικών.

• Λάβετε υπόψη το έργο της Επιτρόπισας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει θέσει ως προτεραιότητα τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου ως μία από τις θεματικές σφαίρες του Γραφείου της.

Άλλοι Μηχανισμοί
• Ενθαρρύνετε άλλες σχετικές διεθνείς οργανώσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να τονώσουν τις χώρες να κυρώσουν και να συμμορφωθούν με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και κριτήρια-κανόνες που αφορούν την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Lbtiq.

• Ενσωματώστε, κατά περίπτωση, τις Lbtiq ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δηλώσεις και σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια αμφίδρομου διαλόγου με τους διεθνείς μηχανισμούς.

• Ενθαρρύνετε τρίτες χώρες να επικαλεστούν τα ειδικά πρωτόκολλα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από διάφορες διεθνείς οργανώσεις ώστε να κάνουν τη χώρα και τις θεματικές αποστολές, να αποδεχθούν τις συστάσεις τις και να πραγματοποιήσουν την εφαρμογή τις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 10

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804


• Όπου είναι δυνατόν, καταβάλετε προσπάθειες για συνεργασία σε διαπεριφερειακή βάση στη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων προώθησης και προστασίας της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Lbtiq, κυρίως για να συζητηθούν οι ορθές πρακτικές σχετικά με Lbtiq ζητήματα, δώστε προσοχή στις συστάσεις που εγκρίθηκαν από όλες τις δαφορετικές διεθνείς οργανώσεις, ενθαρρύνετε τις χώρες να τις λάβουν υπόψη ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq τοπικά.

• Εντοπίστε πιθανές ομόφρονες-με το ίδιο σκεπτικό χώρες για την προώθηση της ισότητας των Lbtiq στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Τονώστε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UNOHCHR), άλλες οντότητες του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE) και τα τοπικά γραφεία της ΟΑΣΕ για την αντιμετώπιση των θεμάτων των Lbtiq ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εργασία τις.

• Συμπεριλάβετε τα μέλη της κοινωνίας των πολιτισών στις παράλληλες εκδηλώσεις-που λαμβάνουν χώρα σε πολύπλευρα φόρα για την προώθηση των Lbtiq θεμάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παραρτήματα:
Παράρτημα 1 Διεθνείς και Περιφερειακές Νομικές Πράξεις, Διακηρύξεις, Δηλώσεις και τα άλλα διαθέσιμα πρότυπα για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι Lbtiq

Παράρτημα 2 Στοιχεία για την ανάλυση - κατάλογος της κατάστασης των θεμάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq

Παράρτημα 1: Διεθνείς και Περιφερειακές Νομικές Πράξεις, Διακηρύξεις, Δηλώσεις και τα άλλα διαθέσιμα πρότυπα για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι Lbtiq

Διεθνείς νομικές πράξεις:
• Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC), 1989 (άρθρο 2)
• Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CAT), 1984 (άρθρο 1)

• Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW), 1979 (άρθρα 2, 10, 11, 12, 13)

• Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR), 1966 (Άρθρα 2, 3, 7, 12, 13, 14)

• Διεθνής Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων (ICERD), 1965

• Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), 1966
(Άρθρα 2, 3, 7, 9, 14, 17, 18, 19, 22, 24, 26)

• Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) Σύμβαση αριθ. 111, 1958

Περιφερειακές Νομικές Πράξεις:

(α) στην Ευρώπη
• Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ TFEU), 2010
(Άρθρα 10 και άρθ. 19)

• Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2000
(Άρθρο 21)

• Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), 1953
(Άρθρο 8, 12, 14)

• Δευτερεύουσα κοινοτική νομοθεσία: Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου για τη θέσπιση γενικού πλαισίου ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και την εργασία, 2000

(β) Αμερική
• Αμερικανική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1978

• Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1959

(γ) Ασία
• Χάρτα ASEAN, 2007

(δ) Αφρική
• Χάρτα της Αφρικής Ανθρωπίνων και Δικαιωμάτων των Λαών, 1981


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf

28 Μαΐ 2011

Κοινωνικός ανδρισµός

Κοινωνικός ανδρισµός

# Η πολλαπλά δραµατική υπόθεση Στρος-Καν, πέρα από τα πολλά δηµοσιεύµατα για τη διαπόµπευση ενός δηµόσιου προσώπου προτού αποδειχθεί η ενοχή του, αντιµετωπίστηκε σαν οποιοδήποτε αδίκηµα που είτε έγινε και απέβη πολιτική αυτοκτονία, είτε δεν έγινε και είναι πολιτική δολοφονία. Δεν ήταν όµως οποιοδήποτε αδίκηµα. Δεν κατηγορήθηκε π.χ. ο διευθυντής του ΔΝΤ για απόπειρα ληστείας ή φόνου κ.ο.κ., αλλά για απόπειρα βιασµού. Δηλαδή το γιγάντιο ζήτηµα που προβάλλει είναι πού βρίσκονται ακόµα σήµερα οι σχέσεις των φύλων στην Ευρώπη και τον κόσµο.

# Ακούστηκαν στις τηλεοπτικές οθόνες και γράφτηκαν στον Τύπο µε βάση την υπόθεση της ενοχής ερµηνείες όπως ότι η επιθετική σεξουαλικότητα είναι είδος εξάρτησης σαν τον αλκοολισµό ή τα ναρκωτικά και άλλα παραµύθια. Ακούστηκαν και γράφτηκαν επίσης µε βάση την αµφιβολία για την ενοχή ερωτήµατα για την εµφάνιση της καµαριέρας, διαφοροποιήσεις του βιασµού από την επίδειξη ερωτικών προθέσεων και άλλες σεξιστικές ακρότητες. Οµως πίσω από τη σκηνή του δράµατος υπάρχει ένα µοναδικό ζήτηµα γιγάντιο, το δικαίωµα όλων των ανδρών πάνω σε όλες τις γυναίκες.

# Από την «παρενόχληση» µέχρι το βιασµό, παντού στον κόσµο τα δεδοµένα δείχνουν ότι ο όποιος δράστης δεν έχει προφίλ κοινωνικό (είναι από πρόεδρος της δηµοκρατίας έως περιθωριακός άστεγος), ούτε µορφωτικό, ταξικό, ηλικιακό, τίποτα. Είναι άντρας. Αυτό το δικαίωµα του γένους των ανδρών που παρά τις αλλαγές καλλιεργεί η κοινωνία είναι το αίτιο τόσο αυτής της υπόθεσης όσο και όλων των τραγικών συµπτωµάτων βίας κατά των γυναικών.

# Ο,τι και να συνέβη, από αυτό το δικαίωµα προέκυψε. Είτε είναι ένοχος ο Ντοµινίκ Στρος-Καν είτε όχι, αυτό το δικαίωµα επέτρεψε είτε το αδίκηµα είτε την κατασκευή σκανδάλου. Αποκλείεται, αν είναι ένοχος, να είχε παρασυρθεί σε οποιοδήποτε άλλου είδους αδίκηµα. Θα ήταν αδύνατο, αν είναι αθώος, να τον παγιδεύσουν στη φαινοµενική διάπραξη οποιουδήποτε άλλου αδικήµατος. Αν δεν ήταν στην κοινωνία «φυσικό» και αποδεκτό αυτό το αδιανόητο δικαίωµα των ανδρών γενικώς, δεν θα υπήρχαν τέτοια σκάνδαλα ούτε τα τραγικά γύρω ποσοστά βιασµών και κακοποίησης γυναικών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.5.11 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμένη από την Άννα Φραγκουδάκη http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4633134&enthDate=28052011

Η φωτογραφία της Διεθνούς Αμνηστίας γράφει: Η βία κατά των γυανικών είναι παγκόσμιο σπορ.

Η Μανάλ αλ-Σαρίφ φυλακίστηκε επειδή οδήγησε

Στο πλευρό της σοφερίνας που φυλάκισαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας

Στο πρόσωπο μιας 32χρονης θαρραλέας γυναίκας, που προσπάθησε να σπάσει το κατεστημένο και να ξεκινήσει την επανάσταση στη Σαουδική Αραβία από το βολάν, αποτυπώνεται η προσπάθεια μεγάλου μέρους του λαού του βασιλείου να αλλάξει τα πράγματα.

Η Μανάλ αλ-Σαρίφ, που πρωτοστάτησε σε εκστρατεία για να φέρει όλες τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας στο τιμόνι των αυτοκινήτων στις 17 Ιουνίου, συνελήφθη από τις αρχές κατηγορούμενη για διασάλευση της δημόσιας τάξης και υποδαύλιση ταραχών.

Χιλιάδες υποστηρίκτριες της Μανάλ στον αγώνα για την κατάκτηση του... φοβερού δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν, προώθησαν το μήνυμα μέσω Διαδικτύου με την ελπίδα να δρομολογήσουν αλλαγές από το βολάν. Το άγρυπνο μάτι των αρχών όμως καιροφυλακτούσε και το Σάββατο, όταν η Μανάλ πήρε το τιμόνι του αυτοκινήτου πλάι στον αδελφό της και οδήγησε δημοσίως για να κάνει γνωστό τον αγώνα της, τη συνέλαβαν.

Η Μανάλ αποκαλείται από πολλές «η Ρόζα Παρκς της Σαουδικής Αραβίας». Η Παρκς ήταν η Αφροαμερικανίδα που το 1955 αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λεωφορείο στο Μοντγκόμερι των ΗΠΑ σε λευκό, ανοίγοντας το δρόμο για μια σκληρή μάχη που οδήγησε στην κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού. Η 32χρονη ειδικός της πληροφορικής βρήκε πολλές υποστηρίκτριες αλλά και απέναντί της όχι μόνον τις συντηρητικές και θρησκόληπτες, αλλά και άλλες, οι οποίες τάσσονται υπέρ μιας μαξιμαλιστικής προσέγγισης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι με εκστρατείες υπέρ του δικαιώματος στην οδήγηση θα καεί το χαρτί της διεκδίκησης δικαιώματος ψήφου. Οι πολέμιες των δικαιωμάτων εν γένει προειδοποιούν ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και μετά το τιμόνι οι γυναίκες θα ζητούν ψήφο και -άκουσον άκουσον- να παντρεύονται όποιον θέλουν! Οι υπέρμαχες της κίνησης «γυναίκες στο τιμόνι», πάντως, έχουν ακόμα ένα ισχυρό επιχείρημα. Για τη μετακίνηση των κυριών χρησιμοποιούνται 850.000 οδηγοί, ξένοι κατά κανόνα, που πληρώνονται γύρω στα 350 δολάρια το μήνα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.5.11 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένη από Έρση Βάτου στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=278402

27 Μαΐ 2011

Το ΕΔΑΔ λέει ναι στον προγεννετικό έλεγχο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 26.5.11, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι η Πολωνία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, όταν εκείνη αρνήθηκε επανειλημμένα τον προγεννητικό γενετικό έλεγχο αφότου μια γιατρίνα ανακάλυψε αταξίες στο έμβρυο κατά τη διάρκεια ενός ηχογράμματος. Η εξέταση θα είχε ενημερώσει την γυναίκα να αποφασίσει για το αν θα τερματίσει ή όχι την εγκυμοσύνη της. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Δικαστήριο ειδικώς έκρινε ότι μια άμβλωση σχετίζεται με παραβίαση που ισοδυναμεί με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Το Δικαστήριο ανέφερε, επίσης, παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της γυναίκας και διέταξε την κυβέρνηση της Πολωνίας να την αποζημιώσει.

"Η σημερινή απόφαση είναι μια ρηξικέλευθη νίκη για τις γυναίκες σε όλη την Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αφήσουν τις γιατρίνες να επιβάλουν την κατά των αμβλώσεων ιδεολογία τις για έγκυες γυναίκες που αναζητούν γενετικές εξετάσεις”, δήλωσε η Nancy Northup, προεδρίνα του Κέντρου Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής. “Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η παρακράτηση πληροφοριών ή νόμιμων υπηρεσιών υγείας από μια γυναίκα της στερεί τη δυνατότητα να πάρει μια από τις εξαιρετικά σημαντικές και ιδιωτικές αποφάσεις για τη ζωή της".


Η Πολωνία έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους άμβλωσης στην Ευρώπη, αλλά ο νόμος επιτρέπει την άμβλωση σε περιπτώσεις εμβρυϊκών ανωμαλιών. Στην απόφαση, το Δικαστήριο επισήμανε επίσης ότι η Πολωνία θα πρέπει να εφαρμόσει αποτελεσματικά το δίκαιο εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των γυναικών στις διαγνωστικές διαδικασίες.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.5.11 στην http://reproductiverights.org/en/press-room/european-court-issues-landmark-decision-against-poland-says-women-entitled-to-prenatal-ge

Σε Lgbtiq συναυλία ταραχοποιά στοιχεία έριξαν δακρυγόνα

Σε Lgbtiq συναυλία ταραχοποιά στοιχεία έριξαν δακρυγόνα

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, Χούλιγκαν έριξαν δακρυγόνα στη συναυλία για την Διεθνή Ημέρα Κατά των Σεξουαλικών Προκαταλήψεων, (λεσβοφοβίας, γκέιφοβίας, αμφιφοβίας και τρανσφοβίας) στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, την Podgorica, στις 17 Μαΐου.

Η έκθεση της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Lgbtiq δικαιώματα είπε πως περίπου το μισό ακροατήριο δέχτηκε επίθεση και μερικές άνθρωποι αναζήτησαν ιατρική φροντίδα. Σε απάντηση, η επιτροπή διοργάνωσης της Ημέρας Υπερηφάνειας-Pride ακυρώσε την Ημέρα Υπερηφάνειας, η οποία επρόκειτο να είναι η πρώτη στη χώρα.

"Σήμερα είδαμε από πρώτο χέρι την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης από τις εθνικές αρχές για την προστασία των Lgbtiq και τvn υποστηρικτριών τις», δήλωσε η ευρωβουλευτίνα Ulrike Lunacek, συν-πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας. "Όπως το Μαυροβούνιο προχωρά περαιτέρω ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι πολίτισες της πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστές από τις αρχές". Ο αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, Jelko Kacin, πρόσθεσε: «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η πρώτη Ημέρα Υπερηφάνειας στη χώρα θα πρέπει να ακυρωθεί λόγω της αποτυχίας αρχών να υποστηρίξουν ανεπιφύλακτα την εκδήλωση .... Σήμερα, το Μαυροβούνιο απέτυχε να αποδείξει ότι θέλει να προχωρήσει προς την ένταξη στην ΕΕ εξίσου γρήγορα σε όλους τους τομείς σεβασμού, προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι ένας κατεξοχήν κοινός τόπος των ευρωπαϊκών αξιών μας".


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.5.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News

26 Μαΐ 2011

Οι λεσβίες κα. Star και κα. Marita θα έχουν κοινή κηδεμονία με τον κ. Richard;

Μια Αυστραλή λεσβία της οποίας η πρώην συντρόφισα απέκτησε μια κόρη από δωρεά σπέρματος δίνει μια νομική μάχη για να αποσυρθεί το όνομα του δωρητή από το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού.

Η Sofia Marita της οποίας η πρώην συντρόφισά της είναι η βιολογική μητέρα της δεκάχρονης κόρης, θέλει το όνομα του Neil Richard "να σβηστεί από τα αρχεία της κόρης της", ανέφερε η εφημερίδα Sydney Morning Herald.

Ο κ. Richards, που έχει δει το κορίτσι μια φορά για ένα δεκαπενθήμερο στα εννέα χρόνια, ισχυρίζεται πως έχει δαπανήσει 50.000 δολλάρια σε νομικά έξοδα καταπολέμηση της υπόθεσης.

Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση του είδους της, από τότε που τέθηκαν σε ισχύ αναδρομικά οι νόμοι το 2008 που έδωσαν στα λεσβιακά ζευγάρια ίσα γονικά δικαιώματα.

Η κόρη γεννήθηκε αφότου ο Richards απάντησε σε μια αγγελία που δημοσίευσαν η κα Marita και η πρώην συντρόφισά της Jesse Star για έναν δότη σπέρματος.
Ισχυρίζεται ότι παρόλο που ο ίδιος κατέβαλε τα έξοδα για την ιατρική αγωγή της κα Star, τα δίδακτρα της κόρης και οικονομική υποστήριξη σε άλλα θέματα, ποτέ οι τρεις δεν πιστοποίησαν πόση επαφή θα πρέπει να έχω με την κόρη μου.

Ο κ. Richard είπε στη Sydney Morning Herald: "Όλα ήταν μια χαρά μέχρι που η μικρή γεννήθηκε ... με χρησιμοποίησαν, μου πήραν τα χρήματα και τώρα έχουν αυτό που θέλουν, πραγματικά δεν ήθελαν να με ξέρουν".

Ουτε η κα Star ούτε η κα. Marita σχολίασαν.

Πέρυσι, στην Αγγλία, ένας άνδρας κέρδισε την από κοινού επιμέλεια των επτά και δέκα ετών παιδιών που είχε με ένα ζευγάρι λεσβιών.
Το ζευγάρι βρήκε το δωρητή σπέρματος μέσω διαφήμισης σε ένα λεσβιακό περιοδικό, στο οποίο ο ίδιος είπε ότι θα επιθυμούσε να έχει "μια μικρή συμμετοχή” ως πατέρας.
Το Εφετείο επικύρωσε εντολή που του παρέχει την επιμέλεια των παιδιών για 152 ημέρες τη χρονιά.


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.5.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News γραμμένη από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2011/05/25/australian-lesbian-attempts-to-remove-sperm-donor-from-childs-birth-certificate/

Υλικό σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης διακόπηκε στην Βραζιλία

Βραζιλία υλικό σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης διακόπηκε από την Προεδρίνα

Η Προεδρίνα Dilma Rousseff ανέστειλε τη διανομή και την παραγωγή ταινιών σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία στη Βραζιλία.

Η Προεδρίνα Rousseff πιστεύει ότι το βίντεο δεν είναι κατάλληλο για τη νεολαία.
Οι εκπαιδευτικές συσκευασίες που περιέχουν Lgbtiq σκηνές βίντεο είναι υποτίθεται για την καταπολέμηση της σεξουαλικής προκατάληψης, λεσβοφοβίας.
Ωστόσο, ομάδες της ευαγγελικής εκκλησίας και των συμμάχων τις στο Κογκρέσο απείλησαν να μπλοκάρουν κάθε επικείμενη νομοθεσία εκτός αν η Προεδρίνα Rousseff σταματήσει τις ταινίες.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η Προεδρίνα Rousseff είδε η ίδια προσωπικά το υλικό και αποφάσισε να αναστείλει τη διανομή του.
«Δεν της άρεσε αυτό που είδε," Gilberto Carvalho, δήλωσε.
Είπε ότι η Προεδρίναι Rousseff ήταν δυσαρεστημένη με τις σκηνές και πίστευε ότι δεν πρόσφερε μια αντικειμενική εικόνα της λεσβιοσύνης, ομοερωτισμού.

Η εκπαιδευτική συσκευασία “Κατά της Σεξουαλικής Προκατάληψης" -Λεσβοφοβίας, όπως είναι γνωστή στη Βραζιλία, επρόκειτο να εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας της Βραζιλίας.

Αρκετά μέλη του κοινβουλίου της Βραζιλίας με ισχυρές ευαγγελικές πεποιθήσεις, δήλωσαν πως οι συσκευασίες σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ενθάρρυναν την λεσβιακή συμπεριφορά.

Lgbtiq ακτιβίστριες έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες.

Ο Jean Wyllys ακτιβιστής και μέλος του Κογκρέσσου, δήλωσε ότι η απόφαση τίθεται υπό αμφισβήτηση με βάση τη δέσμευση της Προεδρίνας Rousseff στα ανθρώπινα δικαιώματα.
"Ψήφισα υπέρ της στις τελευταίες εκλογές γιατί πίστευα ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς πολιτισών".
“Αν εκείνη δεν αλλάξει γνώμη, θα ζητήσω από όλη την Lgbtiq κοινότητα να μην την ψηφίσουν ξανά".


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.5.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα BBC στην http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-13554077

23 Μαΐ 2011

8 εκατ. κορίτσια δεν γεννήθηκαν ποτέ

Ινδία: 8 εκατ. κορίτσια δεν γεννήθηκαν ποτέ

Σοκαριστικά τα στοιχεία για τις αμβλώσεις την τελευταία δεκαετία

Σημαντική μείωση του αριθμού των κοριτσιών κάτω των επτά ετών έχει σημειωθεί στην Ινδία, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 τη στιγμή που οι ακτιβίστριες εκτιμούν ότι 8 εκατομμύρια εκτρώσεις έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία.

Το 1961, για κάθε 1.000 αγόρια κάτω των επτά ετών, υπήρχαν 976 κορίτσια. Σήμερα ο αριθμός έχει υποχωρήσει σε 914 κορίτσια ενώ στο Δελχί η αναλογία είναι 866 κορίτσια ανά 1.000 αγόρια.

Η κοριτσοκτονία, η κακοποίηση και η παραμέληση των κοριτσιών αποτελούν πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Ινδία, όπου η αναλογία κοριτσιών – αγοριών είναι η χειρότερη μετά την Κίνα.

Η Kulwant, μητέρα τριών κοριτσιών και ενός αγοριού αναγκάστηκε από την οικογένειά της να κάνει τρεις εκτρώσεις, όταν το υπερηχογράφημα έδειξε ότι είναι κορίτσια. "Η πεθερά μου, με χλεύαζε που γεννούσα κορίτσια. Μου είπε ότι ο γιος της θα με χώριζε αν δεν έκανα αγόρι".

"Το μωρό ήταν σχεδόν πέντε μηνών. Ήταν πανέμορφη. Μου λείπει τόσο αυτή όσο και τα άλλα που με έβαλαν να κάνω έκτρωση", δήλωσε στο πρακτορείο BBC, σκουπίζοντας τα δάκρυά της.

Μέχρι να γεννηθεί το αγόρι, ο σύζυγός της και η οικογένειά του, την κακομεταχειριζόταν καθημερινώς.

Ο σύζυγός της πέθανε τρία χρόνια μετά τη γέννηση του γιου τους. "Ήταν η κατάρα των κοριτσιών που σκοτώσαμε", δήλωσε η ίδια.

Αν και σοκαριστική, η ιστορία αυτής της γυναίκας είναι συνηθισμένη στην Ινδία.

Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι έχει αποτύχει στην καταπολέμηση της έκτρωση θηλυκών εμβρύων, την οποία ο πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ έχει χαρακτηρίσει «εθνική ντροπή».

Η έκτρωση στη χώρα επιτρέπεται μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο το φύλο μπορεί να εντοπιστεί από τις 14 εβδομάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από τις 40.000 εγγεγραμμένες κλινικές υπερήχων, να υπάρχουν στη χώρα και πολλές ακόμη παράνομες κλινικές υπερήχων και αμβλώσεων.


Την είδηση και τη φωτογραφία την βρήκαμε στις 23.5.11 από την εφημρίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=277919

Πινακίδα κατά της αποκάλυψης του φύλου των εμβρύων έξω από μια κλινική κεντρική ινδική πολιτεία Madhya Pradesh. Παρόλο που η άμβλωση επιτρέπεται, η Ινδία απαγόρευσε την αποκάλυψη του φύλου, το 1994, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις επιλεκτικές αμβλώσεις. Ωστόσο το πρόβλημα της θανάτωσης των κοριτσιών πριν γεννηθούν εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη χώρα.

Για να μην υποκρινόμαστε αντίστοιχα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 40 χιλιάδες αμβλώσεις τη χρονιά, αυτός ο αριθμός αφορά έφηβες και μόνο σύμφωνα με την έρευνα του νοσοκομείου Ελπίς.

Poland Pride, η αστυνομία συνέλαβε 14 εθνικιστές

Η αστυνομία συνέλαβε έναν από τους 14 που αρχικά προσήγαγε για επίδειξη επιθετικότητας κατά της Lgbtiq πορείας στην Κρακοβία της Πολωνίας στις 21 Μαΐου 2011.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, όταν μια ομάδα 150 αντιπάλων προσπάθησαν να διαταράξουν την πορεία των 400 περίπου Lgbtiq.

Βαρσοβία, Πολωνία - Η αστυνομία στη νότια Πολωνία συνέλαβε 14 άτομα, προσπαθώντας να αποτρέψουν την ετήσια Lgbtiq παρέλαση.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια ομάδα περίπου 150 δεξιούς νεαρούς που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την ετήσια Lgbtiq παρέλαση στην Κρακοβία.

Διαδηλώτρια είπε πως η κατάσταση στην Κρακοβία έχει βελτιωθεί από το 2004, όταν οι αντίπαλοι της Ημέρας Υπερηφάνειας πετούσαν πέτρες και μπουκάλια.

------------------- ----------------- --------------------------
Πολωνοί Εθνικιστές συγκρούστηκαν με την Lgbtiq πορεία

Στην ετήσια Lgtiq παρέλαση στη πόλη της Κρακοβίας στη νότια Πολωνία επιτέθηκαν στην κεντρική πλατεία της αγοράς σε μια ανταγωνιστή επίδειξη νεαρών εθνικιστών.

Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια ομάδα περίπου 150 δεξιούς νεαρούς που προσπάθησαν να εμποδίσουν την Lgbtiq πορεία ανοχής και έθεσε υπό κράτηση 14 εξ αυτών.

Περισσότερες από 400 Lgbtiq συμμετείχαν στην πορεία από την πλατεία Wolnica prow στην κεντρική αγορά για την προώθηση της ανοχής στις Lgbtiq. Ορισμένες κρατούσαν πανό με τη φράση, "Είμαι η γειτόνισά σου", "Ανθρώπινα δικαιώματα είναι και τα δικαιώματά μας".


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.5.11 και την μεταφράσαμε από την
http://www.winnipegfreepress.com/world/breakingnews/police-arrest-14-opponents-of-gay-march-in-poland.html και την http://www.warsawvoice.pl/WVpage/pages/article.php/16761/news

Σύντομη Lgbtiq πορεία διαμαρτυρίας στην Μόσχα

Ρωσίδες Lgbtiq ακτιβίστριες έκαναν μια μικρή πορεία, η οποία είχε απαγορευθεί στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ - Περίπου 25 Lgbtiq Ρωσίδες ακτιβίστριες διοργάνωσαν μια σύντομη παράνομη πορεία σε κεντρική λεωφόρο της Μόσχας.

Οι διαδηλώτριες διασκορπίστηκαν όταν είδαν τις ενισχύσεις της αστυνομίας να πλησιάζουν. Η αστυνομία συχνά λαμβάνει γρήγορα και σκληρά μέτρα για να διαλύσει μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις, αλλά δεν υπήρξαν συλλήψεις σε αυτή την εκδήλωση.

Οι αρχές τις Μόσχας εδώ και χρόνια έχουν αρνηθεί αιτήσεις από Lgbtiq οργανώσεις να διοργανώσουν Ημέρα Υπερηφάνειας, λέγοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν βία.

Παρά το γεγονός ότι η λεσβιοσύνη, ομοερωτικότητα έχει αποποινικοποιηθεί στην μετασοβιετική Ρωσία, η εχθρότητα προς τις Lgbtiq παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ορισμένες παλαιότερες απόπειρες εκδηλώσεων δέχθηκαν επίθεση από τις αντίπαλες των Lgbtiq δικαιωμάτων.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.5.11 και την μεταφράσαμε από την Associated Press στην http://www.winnipegfreepress.com/world/breakingnews/russian-activists-hold-small-unauthorized-gay-rights-rally-in-moscow.html

22 Μαΐ 2011

Η μαμά αγάπησε την άλλη μαμά και μένουμε όλοι μαζί

«Η μαμά αγάπησε την άλλη μαμά και μένουμε όλοι μαζί...»

Δύο γυναίκες που ζουν ουσιαστικά σαν νυμφευμένες και μεγαλώνουν τους γιους τις άνοιξαν το σπίτι τις και μίλησαν στο «Βήμα» για το πώς είναι να έχεις μια «διαφορετική» οικογένεια

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ επιστρέφει στην πόρτα του σπιτιού στις 3 μ.μ. Ο Στέφανος και ο Δημήτρης εφορμούν με τα σακίδια στην πλάτη. Φωνές, γέλια, «έι,εγώ δεν έχω φιλί;», «πλύντε χέρια, τα φαγητό είναι έτοιμο». Τα δίδυμα αγόρια δίνουν μια μεγάλη αγκαλιά στη μαμά και ένα φιλί στην Ελένη. «Ηθελαν να μας φωνάζουν και τις δύο “μαμά”. Τους είπα όμως, "για να μην μπερδευόμαστε, εμένα να με φωνάζετε με το όνομά μου" λέει η 48χρονη Ελένη, στέλεχος σε φαρμακευτική εταιρεία. Μαζί με την 50χρονη συντρόφισά της Κάτια, ψυχολόγο, μεγαλώνουν τα δύο τις παιδιά, εξίμισι ετών, λίγο έξω από την Αθήνα· ένα λεσβιακό ζευγάρι που διεκδίκησε και δημιούργησε τη δική του οικογένεια, κόντρα σε στερεότυπα, κοινωνικά, βιολογικά, ρόλου, φύλου. Εν όψει του νέου νομοθετικού πλαισίου που εξετάζει το ενδεχόμενο παιδοθεσίας από λεσβιακά ζευγάρια, οι δύο γυναίκες δέχτηκαν να μας ανοίξουν το σπίτι τις και την πραγματικότητά τις.

Είναι μαζί εδώ και 13 χρόνια. Τονίζουν ότι δεν έχουν να κρύψουν απολύτως τίποτε. Ο μόνος λόγος που αποφάσισαν να μη μιλήσουν με τα αληθινά τις ονόματα και να μη δείξουν τα πρόσωπά τις είναι τα παιδιά: «Ο Στέφανος και ο Δημήτρης είναι ακόμα πολύ μικροί για να μπορέσουν να το υποστηρίξουν. Αν ήταν 12 χρόνων, δεν θα είχαμε απολύτως κανένα πρόβλημα». Η πολωνή κοπέλα του σπιτιού εναποθέτει στο τραπέζι μια εντυπωσιακή παντζαροσαλάτα. «Φυσικά και γνωρίζει. Δεν της έχουμε κάνει βέβαια ανακοίνωση. Εσείς χρειάστηκε ποτέ να ανακοινώσετε στη γυναίκα που σας καθαρίζει “Είμαι παντρεμένη με αυτόν τον άνδρα που ζει στο σπίτι;”.

Οι δύο γυναίκες χαμογελούν καθώς παρακολουθούν τους γιους τις να «καταστρέφουν» με συνοπτικές διαδικασίες το σαλόνι, δείχνουν να απολαμβάνουν τη μοιρασμένη αυτή μητρότητα, τα τελετουργικά, τις ευθύνες, τις εκπλήξεις, τις χαρές της. Στη γιορτή της μητέρας πήραν και οι δύο κάρτα και γλαστράκι. «Είναι στιγμές που κλαίω από ευτυχία» λέει η Κάτια. «Βιώνω μια τέτοια πληρότητα! Πολλές φορές αγκαλιάζω τα παιδιά μου και τους λέω: “Ξέρετε ότι με έχετε κάνει την πιο ευτυχισμένη άνθρωπο του κόσμου;”».

Εκτεθειμένη νομικά

Η Ελένη εκμυστηρεύεται ότι απολαμβάνει πλήρη ισοτιμία στον γονεϊκό της ρόλο. Συναισθηματικά τουλάχιστον. Γιατί νομικά είναι εντελώς εκτεθειμένη. «Και αυτό είναι πολύ αγωνιώδες για την οικογένειά μας. Γιατί αν, ό μη γένοιτο, συμβεί κάτι στην Κάτια, εγώ δεν έχω κανέναν λόγο και τα παιδιά είναι στον αέρα». «Θα μπορούσαν ακόμα και κάποιες-οι συγγενείς να τα διεκδικήσουν, γιατί υπάρχει και μια ακίνητη περιουσία» συμπληρώνει η Κάτια, η οποία λίγο προτού γεννήσει έσπευσε σε μια συμβολαιογράφο. «Αν συμβεί κάτι σ΄ εμένα, η Ελένη θα διαχειρίζεται τα πάντα η ίδια και υπέρ των παιδιών. Καμιά όμως δεν σου διασφαλίζει ότι αυτό δεν θα διαρραγεί». Η Ελένη υποδέχεται με ενθουσιασμό την αναθεώρηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και το ενδεχόμενο να δοθεί το δικαίωμα παιδοθεσίας σε λεσβιακά ζευγάρια: «Το θεωρώ πολύ σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ένα ανοιχτό κράτος που θέλει να με προστατεύσει». Στο ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα είναι κατηγορηματική: «Γιατί να μην είναι δηλαδή; Είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι όλες οι Ελληνίδες πολίτισες έχουν τα ίδια δικαιώματα. Εδώ έχει γίνει αποδεκτό σε πολύ συντηρητικές χώρες, δεν θα γίνει στη χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας;

«Εργοστάσιο παιδοθεσιών...»

«Η σκέψη για παιδί υπήρχε σχεδόν από την αρχή της σχέσης» εξηγεί η Ελένη. «Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα την Κάτια- γνωριστήκαμε σε ένα φιλικό σπίτι- ένιωσα ότι υπάρχει μια τρομερή χημεία. Και νομίζω ότι ήταν στον δεύτερο χρόνο της γνωριμίας μας που είπα ότι θα ήταν πολύ ωραίο να κάνουμε παιδιά μαζί». Η ανάγκη της μητρότητας είναι η ίδια σε μια λεσβία; «Είναι ακριβώς η ίδια. Κάποιες θέλουν παιδί, κάποιες όχι. Ακριβώς όπως συμβαίνει και στις ετεροφυλόφιλες».

Δεν άργησαν να μπουν στη διαδικασία της παιδοθεσίας. Γρήγορα όμως εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Οχι μόνο λόγω της επώδυνης (και για τα ετερόφυλα ζευγάρια) γραφειοκρατίας, ούτε μόνο επειδή τις απωθούσε το «εργοστάσιο» παιδοθεσιών που έχει στηθεί. «Η αλήθεια είναι ότι πριν από οκτώ χρόνια είχα τη δυνατότητα να παιδοθετήσω μόνη μου, διότι τότε ακόμη επιτρεπόταν σε μονογονεϊκές οικογένειες» εξηγεί η Κάτια. «Ενιωθα όμως τρομερή ανασφάλεια, γιατί ερχόταν η κοινωνική λειτουργός στο σπίτι και εγώ έπρεπε να κρύβω τη ζωή μου, έπρεπε να κρύβω την Ελένη. Δεν άντεχα όμως να ζω αυτό το ψέμα».

Ετσι αποφάσισαν να αποκτήσουν δικό τις παιδί. Οπως υπογραμμίζουν, δεν τέθηκε ποτέ θέμα ποια θα είναι εκείνη που θα κυοφορούσε. «Η Κάτια ήθελε πολύ να γεννήσει...Εγώ δεν είχα αντίρρηση, όμως αν δεν μπορούσε για κάποιον λόγο εκείνη, θα το έκανα εγώ» λέει η Ελένη. «Για μένα ήταν πολύ έντονη η ανάγκη να γεννήσω, γιατί είμαι και παιδοθετημένη» εξηγεί η Κάτια.

Οι προσπάθειες ξεκίνησαν όταν η ίδια ήταν 39 ετών. Εκείνη ήταν που πήρε την πρωτοβουλία για ένα βήμα παραπέρα. «Πήραμε και από τις δύο μας ωάρια. Η Ελένη ήθελε από την αρχή να βάλω μόνο δικά μου, όμως εγώ επέμενα, το είχα ανάγκη, πίστευα ότι έτσι θα ήταν καλύτερη η μοιρασιά. Στην γιατρό έκανε εντύπωση, αλλά μας δήλωσε ότι ήταν καθαρά δική μας απόφαση. Θυμάμαι τότε ήταν η μοναδική φορά που είχα δει τη μητέρα μου, που ήταν μια πολύ ανοιχτή γενικά άνθρωπος, κάπως σκεπτική. Μου είπε: “Γιατί να πάρεις και ωάρια της Ελένης;”. “Γιατί όχι;”. Γύρισε λοιπόν και μου είπε: “Βρε Κάτια μου, θα κάνεις χοντρά παιδιά!”».

Εξωσωματική και εγκυμοσύνη για δύο

Ετσι βίωσαν μαζί τα οργανικά και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα της εξωσωματικής, τις καθημερινές ενέσεις, την αγωνία, την αναμονή, τις ετυμηγορίες της εμβρυολόγου. «Δεν ξέρουμε ποιας είναι τα ωάρια και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Αλλωστε τι να το κάνουμε το τεστ DΝΑ; Ο Στέφανος είναι ίδιος η Κάτια και ο Δημήτρης είναι ίδιος εγώ!». Και η εγκυμοσύνη ήταν, σύμφωνα με την Κάτια, μια μοιρασμένη εμπειρία: «Δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω παιδί μόνη μου. Η Ελένη το ζούσε κοντά μου. Εβαζε ακουστικά πάνω στην κοιλιά μου, με προστάτευε τρομερά...».

Μέσα στο μαιευτήριο ήταν που αντιμετώπισαν τα πρώτα «γραφειοκρατικής» φύσεως προβλήματα. «Επειδή είχα διαβήτη κύησης, τα παιδιά χρειάστηκε να μείνουν δύο ημέρες στην Εντατική. Πήγα, όπως πάντα, συνοδευόμενη από την Ελένη, αλλά δεν την άφηναν να μπει. Επρεπε να επέμβει μια δική μας γιατρίνα, που βρέθηκε τυχαία εκεί, για να επιτραπεί η είσοδος και σε εκείνη. Οταν εγώ γύρισα τελικά στο σπίτι με τον Στέφανο, η Ελένη πηγαινοερχόταν στο μαιευτήριο μεταφέροντας δικό μου γάλα στον Δημήτρη που είχε μείνει δύο ημέρες ακόμη για παρακολούθηση».

Πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν τα παιδιά είχαν κλείσει τα τέσσερα, έμαθαν «με θεατρικό τρόπο» όλη την αλήθεια. «Τοκ, τοκ, τοκ, χτύπησα εγώ μια μέρα την πόρτα στο σπίτι μιας φίλης μου» άρχισε την εξιστόρηση η Κάτια. «Βλέπω μέσα την Ελένη. Α, Ελένη, τι κάνεις. Γνωριστήκαμε, αγαπηθήκαμε πάρα πολύ και ξεκινήσαμε να μένουμε στο ίδιο σπίτι. Θέλαμε λοιπόν να κάνουμε δύο αγόρια, έναν Στέφανο και έναν Δημήτρη. Δεν μπορούσαμε όμως να κάνουμε εμείς παιδιά, γιατί έχουμε δύο αβγουλάκια. Για να γίνει όμως ένα παιδάκι, πρέπει να ενωθεί ένα αβγουλάκι με ένα σποράκι, σαν αυτά που έχετε εσείς που είστε αγόρια. Ετσι πήγαμε σε ένα μεγάλο εργαστήρι, σαν αυτό του Αϊ-Βασίλη, χτυπήσαμε την πόρτα, τοκ, τοκ, μας άνοιξε αυτός ο φοβερός επιστήμονας, άνοιξε ένα μικρό κουτάκι και έβγαλε από μέσα δύο σποράκια. Τα έβαλα εγώ στην κοιλίτσα μου και να τα τα παιδάκια».

Είπαν «ναι» σε παιδοθεσία από λεσβιακά ζευγάρια

Στην Ευρώπη η παιδοθεσία ανήλικης-ου από λεσβιακά ζευγάρια επιτρέπεται στην Ανδόρα, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Δανία, στην Ισπανία, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία και στην Αγγλία.

Επίσης, επιτρέπεται στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στη Νότια Αφρική, στις Ην. Πολιτείες και σε τρεις Πολιτείες της Αυστραλίας.

Η παιδοθεσία του βιολογικού της παιδιού ή της συντρόφισας επιτρέπεται σε όλες τις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στη Φινλανδία, στη Γερμανία και στη Γροιλανδία.

Σήμερα στις Ην. Πολιτείες 65.000

παιδιά είναι παιδοθετημένα από λεσβίες ή γκέι. Τα ηνία κρατάει φυσικά η Καλιφόρνια: πάνω από 16.000 παιδιά με λεσβίες ή γκέι γονείς.

Ενα 4% των παιδοθετημένων παιδιών στις ΗΠΑ μεγαλώνουν με λεσβίες ή γκέι γονείς.

Πρόσβαση σε τεχνικές μεθόδους γονιμοποίησης και αναπαραγωγής έχουν τα λεσβιακά ζευγάρια στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Φινλανδία, στην Ισλανδία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στη Σουηδία και στην Αγγλία.

«Η αλήθεια ασπίδα των παιδιών απέναντι στις κακόβουλες-ους»

Τι απαντούν η Ελένη και η Κάτια σε κάποιες έρευνες που θέλουν τα παιδιά των λεσβιακών ζευγαριών να έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν τα ίδια Lgbtiq; «Είμαστε υπέρ των ερευνών. Τόσα χρόνια όμως γιατί δεν έχουμε δει μια έρευνα για το πόσες Lgbtiq γεννιούνται από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια; Ή τι ψυχολογικά προβλήματα έχουν τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων;» . Το ενδεχόμενο να γίνουν οι γιοι τους Gbtiq δεν τις απασχολεί ποσώς: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να γίνουν ευτυχισμένοι» .

Αμφότερες υποστηρίζουν ότι η δική τις οικογένεια δεν διαφέρει σε τίποτε από μια οποιαδήποτε οικογένεια με δύο ζωηρά νήπια. «Μια μαμά που είχε φέρει το παιδάκι της στο σπίτι να παίξει με τα δικά μας μάς είχε πει: “Εσείς που είσαστε δύο γυναίκες θα τα πηγαίνετε πιο καλά! Τη διαβεβαιώσαμε ότι...δυστυχώς δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά. Και γκρινιάζουμε και τσακωνόμαστε και αγαπιόμαστε...» .

Δεν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, μητρικός, πατρικός, γυναικείος, ανδρικός: «Αλλωστε όλες έχουμε πολλούς ρόλους μέσα μας. Εμείς λειτουργούμε μέσα από αυτή την ελευθερία». Το περιβάλλον τις (συγγενείς, συνεργάτιδες-ες, δασκάλες-οι των παιδιών) έχει αγκαλιάσει την επιλογή τις. «Τα παιδιά είναι πολύ καλοί μαθητές, έχουν άπειρες φίλες-ους, όλες-οι τούς λατρεύουν. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει τίποτε που να μας έκανε να νιώσουμε άβολα. Ούτε στη γειτονιά, ούτε στο σχολείο των παιδιών- μέχρι πέρυσι πήγαιναν σε δημόσιο. Τώρα το τι μπορεί να λέει καμιά από πίσω, δεν μας αφορά». Τα παιδιά με τι έχουν θωρακιστεί σε ενδεχόμενα περίεργα ή κακόβουλα σχόλια; «Με ό,τι θα έπρεπε να θωρακίζονται όλα τα παιδιά και όλες οι ενήλικες: με την αλήθεια. Ποιος ο λόγος να ζούμε αν δεν είμαστε κοντά στην αλήθεια μας;».

«Δεν τους λείπει ο μπαμπάς, υπάρχει τόση αγάπη»

Ισως η μόνη διαφορά είναι ότι ο Στέφανος και ο Δημήτρης μυήθηκαν εξ απαλών ονύχων στη διαφορετικότητα. «Δεν θα κάνουμε ποτέ κριτική αν κάποια έχει μαμά, αν έχει μπαμπά, αν οι γονείς της είναι χωρισμένοι κτλ., γιατί όλες οι οικογένειες είναι διαφορετικές» λέει η Κάτια. «Ηταν δύο ετών όταν τους κατέβασα στον κήπο και τους έδειξα τις λεμονιές. Κόβαμε ένα λεμονάκι από τη μία λεμονιά, ένα από την άλλη, το κοιτάζαμε το μυρίζαμε... Τους ρωτούσα: “Είναι η μία λεμονιά ίδια με την άλλη;”. “Οχι”. “Είναι το ένα λεμονάκι ίδιο με το άλλο;”. “Οχι”. Δεν τους το είπα επειδή είμαι σε μια λεσβιακή σχέση. Και με άντρα να ήμουν, το ίδιο θα τους έλεγα. Αυτή είναι η αλήθεια της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι μια μέρα ο Στέφανος ρώτησε για το παιδοθετημένο παιδί μιας φίλης: “Δεν έχει μπαμπά;”. Του απάντησα “όχι” και ύστερα τον ρώτησα: “Εσύ έχεις μπαμπά;”. Μου είπε: “Μαμά, δεν με νοιάζει αν έχω μπαμπά, εγώ έχω τον αδελφό μου, εσένα και την Ελένη”».

Στην ερώτηση αν η απουσία του ανδρικού προτύπου επηρεάζει την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, η Κάτια απαντά: «Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε μια οικογένεια με δύο γυναίκες, δύο μαμάδες. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει πια ο μπαμπάς, δεν υπήρξε ποτέ, δεν βίωσαν κάποια απώλεια. Μεγαλώνουν χαρούμενα, γιατί να τους λείπει κάτι; Στο περιβάλλον τους υπάρχουν ανδρικά πρότυπα, π.χ. έχουν τον νονό τους, δικούς μας φίλους. Δηλαδή, όταν θα φτάσουν στην εφηβεία και θα χρειαστεί ενδεχομένως να κάνουν κάποιες “ανδρικές” κουβέντες, έχουν ανθρώπους να μιλήσουν».

Ο Στέφανος και ο Δημήτρης τρώνε βανίλια «υποβρύχιο» και ετοιμάζονται για σκανδαλιές στον κήπο. «Βάλτε ένα φούτερ, δεν έχει ακόμα τόση ζέστη!». «Μια οικογένεια για να είναι υγιής δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από αγάπη» λένε η Ελένη και η Κάτια. Στην ερώτηση ποια φιλοσοφία ζωής θέλουν να περάσουν στα δύο τις αγόρια, δεν χρειάζεται να το σκεφτούν: «Τον σεβασμό στον εαυτό τους. Αρα και στη διπλανή τους. Όποια-ος και να είναι».

«Διαφέρουμε χωρίς να είμαστε κάτι διαφορετικό»

ΕΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ φίλες λεσβίες, γκέι, όπως παραδέχονται οι ίδιες. «Μόνο μια-δυο φίλες» λέει η Ελένη. «Πολλοί γκέι έχουν πρόβλημα με τον εαυτό τους, δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις επιλογές τους. Θα έλεγα μάλιστα πως όταν είπαμε ότι η Κάτια είναι έγκυος και ότι σε λίγο θα έρχονταν στον κόσμο τα παιδιά μας, περισσότερο σοκαρίστηκαν οι γκέι. Ηταν σχεδόν σαν να σου έλεγαν: “Πώς γίνεται εγώ ακόμη να κρύβω ποιος είμαι και εσύ να προχωράς στο επόμενο βήμα.” Εμείς θέλουμε πάνω απ΄ όλα δίπλα μας ανθρώπους συμφιλιωμένες με την εαυτή τις, είτε είναι Lgbtiq είτε όχι».

«Προ ετών κάπως είχε γίνει και είχαμε έρθει σε επαφή με ένα άλλο ζευγάρι λεσβιών μαμάδων» καταθέτει τη δική της εμπειρία η Κάτια. «Μίλησα τηλεφωνικά με τη μία και την άκουσα να λέει στην κόρη της: “Είδες; Να μην έχεις πρόβλημα, υπάρχουν και άλλες οικογένειες...”. Μόλις το άκουσα αυτό, έκοψα την επαφή. Δεν θα αφήσω καμία να μεταφέρει το δικό της πρόβλημα στη δική μου οικογένεια. Με ενοχλεί επίσης αυτή η γκετοποίηση, να γίνει π.χ. μια ιστοσελίδα με λεσβίες μητέρες. Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό» .

Η ματιά του Χόλιγουντ

Τα λεσβιακά ζευγάρια και τα απρόοπτα που προκύπτουν προσέγγισε και ο κινηματογράφος. «Τα παιδιά είναι εντάξει» (2010) της Λίζα Τσολοντένκο είναι μια τέτοια ταινία που κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα και τέσσερις υποψηφιότητες Οσκαρ. Μια ήσυχη και ευτυχισμένη τετραμελής αμερικανική οικογένεια, με τη Νικ (την υποδύεται η Ανέτ Μπένινγκ, αριστερά) και την Τζουλς (τον ρόλο κρατά η κοκκινομάλλα Τζουλιάν Μουρ ) να βρίσκονται επικεφαλής. Είναι νυμφευένες και μένουν στα προάστια της Νότιας Καλιφόρνιας μαζί με τα έφηβα παιδιά τις, την Τζόνι (σε πρώτο πλάνο) και τον Λέιζερ (μόλις που διακρίνεται πίσω). Οι μαμάδες τα ανάθρεψαν σωστά και με κανόνες οι οποίοι κλονίζονται όταν τα βλαστάρια τους σκαλίζουν τις... ρίζες τους αναζητώντας τον βιολογικό τους πατέρα. Από εκεί και μετά αναλαμβάνει το Χόλιγουντ με ανατροπές, χιούμορ και απρόοπτες καταστάσεις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.5.11 στην εφημερίδα το Βήμα γραμμένη από την Λένα Παπαδημητρίου στην http://www.tovima.gr/society/article/?aid=402003&sms_ss=facebook&at_xt=4dd8f0a61e9fc775%2C0