5 Μαΐ 2011

H Ladele και o McFarlane κατά Αγγλίας Β' 51671/10 και 36517/10


Αριθμός υποθέσεων 51671/10 και 36516/10
η Lillian Ladele και ο Gary McFarlane κατά της Αγγλίας
που κατέθηκε στις 27 Αυγούστου 2010 και 24 του Ιούνη 2010

... το θέμα δεν είναι, όπως το Εργατικό Δικαστήριο διαπίστωσε, κατά πόσο εξασφαλίζει ίση σχέση στα δικαιώματα των θρησκευτικών πεποιθήσεων της προσφεύγουσας και τα δικαιώματα της Lgbtiq κοινότητας. Είναι το κατά πόσον, δεδομένου του θεμιτού σκοπού, τα μέσα που ενέκρινε το Συμβούλιο για την επίτευξη του σκοπού αυτού ήταν ανάλογα".

Το Εργατικό Εφετείο διαπίστωσε, από την μια πλευρά, η Islington μπορεί νομίμως να έχει επιλέξει να μην ορίσει ως καταχωρήτριες Πολιτικής Ένωσης εκείνες τις καταχωρήτριες που είχαν ισχυρές αντιρρήσεις λόγω θρησκευτικών παποιθήσεων για τη διενέργεια αυτών των καθηκόντων. Θα μπορούσε στη συνέχεια να απαιτήσει από το σύνολο των γραμματέων καταχώρησης Πολιτικής Ένωσης την εκτέλεση των καθηκόντων της Πολιτικής Ένωσης, και να αποφεύγουν τη διακριτική μεταχείριση κατά την παροχή της δημόσιας υπηρεσίας Πολιτικής Ένωσης. Ωστόσο, η Islington είχε το δικαίωμα να επιλέξει να μην ενεργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης ασκήθκε έφεση ενώπιον του Εφετείου, το οποίο στις 15 Δεκεμβρίου 2009 επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα του Εφετείου Δημόσιας Διοίκησης. Διευκρίνισε, στη σκέψη 52:

"... το γεγονός ότι η άρνηση της κα. Ladele να εκτελεί Πολιτική Ένωση βασίστηκε στην θρησκευτική της άποψη για το γάμο δεν μπορούσε να δικαιολογήσει το συμπέρασμα ότι η Islington δεν πρέπει να επιτρέψει να εφαρμόσει το στόχο της στο ακέραιο, δηλαδή ότι όλες οι γραμματείς καταχώρησης πρέπει να ασκούν τις Πολιτικές Ενώσεις ως μέρος της πολιτικής "Αξιοπρέπεια για Όλες-ους". Η κα Ladele εργάστηκε σε μια δημόσια εργασία και εργαζόταν για λογαριασμό δημόσιας αρχής, ήταν υποχρεωμένη να εκτελέσει μια καθαρά κοσμική εργασία, η οποία είχε θεωρηθεί ως μέρος της δουλειά της, η άρνηση της κας. Ladele να εκπληρώσει το καθήκον που εμπλέκεται με διακρίσεις σε βάρος της Lgbtiq κοινότητας κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας, της ζητήθηκε να εκτελέσει το έργο, λόγω της πολιτικής της Islington "Αξιοπρέπεια για Όλες-ους", της οποίας ο αξιέπαινος στόχος ήταν να αποφευχθούν, ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιούνται, οι διακρίσεις, τόσο μεταξύ των εργαζομένων της Islington, και μεταξύ της Islington (και των υπαλλήλων της) και της κοινότητας την οποία υπηρετούν, η άρνηση της κας. Ladele ήταν προσβολή για τουλάχιστον δύο από τις Lgbtiq συναδέλφισές της, η ένσταση της κας Ladele βασίστηκε στην άποψη της για το γάμο, η οποία δεν ήταν ένα βασικό μέρος των θρησκευτικών πεποιθήσεων της και η απαίτηση της Islington σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει την λατρεία που η ίδια επιθυμούσε".

Κατέληξε στο συμπέρασμα (σκέψη στη παράγραφο 55) ότι το άρθρο 9 της Συμβάσεως και της σχετικής νομολογίας του Στρασβούργου υποστηρίζουν την άποψη πως η επιθυμία της πρώτης προσφεύγουσας να γίνονται οι θρησκευτικές απόψεις της σεβαστές, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται "... για να παρακάμψει την ανησυχία της Islington να διασφαλίσει ότι όλες οι γραμματείς καταχώρησης έχουν πρόδηλο ίσο σεβασμό προς την Lgbtiq κοινότητα όπως και την ετερό κοινότητα».

Σημειώνεται περαιτέρω ότι από τη στιγμή που οι Κανονισμοί του Νόμου Ισότητας 2007 (του σεξουαλικού προσανατολισμού), («Κανονισμοί του 2007": βλ. Κατωτέρω), τέθηκαν σε ισχύ, η πρώτη προσφεύγουσα ορίστηκε γραμματέας Πολιτικής Ένωσης, της Islington δεν ήταν απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση, να της ζητήσει να εκτελέσει Πολιτική Ένωση.

Αρνήθηκαν την προσφυγή της πρώτης προσφεύγουσας την άδεια να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 4 Μαρτίου 2010.

2. Ο δεύτερος προσφεύγων
α. Η άρνηση του προσφεύγοντος να δεσμευτεί πως θα παρέχει σαφώς συμβουλές σε λεσβιακά ζευγάρια

Ο δεύτερος προσφεύγων είναι ένας εν ενεργεία Χριστιανός, και ήταν στο παρελθόν πρεσβύτερος μιας μεγάλης πολυπολιτισμικής εκκλησίας στη πόλη Bristol. Έχει βαθιά και γνήσια πεποίθηση πως για την Αγία Γραφή η ομοερωτική δραστηριότητα είναι αμαρτία και ότι δεν πρέπει να κάνει οτιδήποτε που εγκρίνει άμεσα μια τέτοια δραστηριότητα.

Η Relate Avon Limited ("Relate") αποτελεί τμήμα της Relate Ομοσπονδίας, μια εθνική οργάνωση που παρέχει μια εμπιστευτική θεραπεία στο σεξ και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις σχέσεις. Η Relate και οι συμβούλοι της είναι μέλη της Αγγλικής Εταιρείας Θεραπείας για την Σεξουαλικότητα και τις Σχέσεις (BASRT). Η εν λόγω οργάνωση έχει έναν κώδικα δεοντολογίας και αρχών ορθής πρακτικής που η Relate και οι σύμβουλοί της υποχρεούνται να τηρούν. Οι παράγραφοι 18 και 19 του κώδικα έχουν ως εξής:
«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, παράδειγμα:

18. Σεβόμενη την αυτονομία και το απόλυτο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των πελατισών και εκείνων των οποίων οι πελάτισες μπορούν να συμμετέχουν. Δεν είναι σωστό η θεραπεύτρια να επιβάλει ένα συγκεκριμένο σύνολο αξιών προτύπων ή ιδανικών στις πελάτισες. Η θεραπεύτρια πρέπει να αναγνωρίσει και να εργάζεται με τρόπους που σέβονται την αξία και την αξιοπρέπεια των πελατισών (και των συναδελφισών της), λαμβάνοντας δεόντως υπόψη θέματα όπως οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η φυλή, το φύλο, η ηλικία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η αναπηρία.

Η συνειδητοποίηση των δικών της προκαταλήψεων, παράδειγμα:

19. Η θεραπεύτρια πρέπει να γνωρίζει τις προκαταλήψεις της και να αποφεύγει τις διακρίσεις, για παράδειγμα, για λόγους θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, φυλής, φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας. Η θεραπεύτρια έχει την ευθύνη να γνωρίζει τις δικές της προκαταλήψεις και στερεότυπα και ιδιαιτέρως να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους αυτές μπορεί να επηρεάζουν τη θεραπευτική σχέση".

Η Relate έχει επίσης την Πολιτική των Ίσων Ευκαιριών που τονίζει τη θετική υποχρέωση να επιτευχθεί η ισότητα. Μέρος της οποίας έχει ως εξής:

"Η Relate Avon έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ότι καμιά από τις διαχειρίστριες, το προσωπικό, τις εθελόντριες, τις συμβούλους και τις πελάτισες, θα απολαμβάνει λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση με βάση προσωπικά ή ομαδικά χαρακτηριστικά, όπως η φυλή, το χρώμα, η ηλικία, η κουλτούρα, η ιατρική κατάσταση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η οικογενειακή κατάσταση, η αναπηρία [ή] κοινωνικο-οικονομική ομάδα. Η Relate Avon δεν είναι μόνο δεσμευμένη στο γράμμα του νόμου, αλλά και στη θετική πολιτική να επιτύχει το στόχο της εξασφάλισης των ίσων ευκαιριών για όλες όσες-ους εργάζονται στο κέντρο (ανεξάρτητα από την ιδιότητά τις), καθώς και σε όλες τις πελάτισές-ες μας".

Ο δεύτερος προσφεύγων εργάστηκε στη Relate ως Σύμβουλος από το Μάιο 2003 έως τον Μάρτιο του 2008. Υπέγραψε τη Πολιτική Ίσων Ευκαιριών της οργάνωσης. Απέκτησε ένα Πιστοποιητικό στην Οικογενειακή Συμβουλευτική Ζευγαριών τον Αύγουστο 2005, και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Θεραπεία Ζευγαριών το Μάρτιο 2008 στην Relate. Το κύριο αντικείμενο της εν λόγω παροχής συμβουλών είναι να βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι της πελάτισας-η, που θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν για διάφορες αιτίες, σεξουαλική ή άλλες.

Ο δεύτερος προσφεύγων είχε αρχικά κάποιες ανησυχίες σχετικά με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε λεσβιακά, γκέι, αμφιεσξουαλικά, τρανς ζευγάρια, αλλά μετά από συζητήσεις με την επόπτριά του, δέχθηκε ότι απλώς οι συμβουλές προς ένα λεσβιακό ζευγάρι δεν συνεπάγονται έγκριση μιας τέτοιας σχέσης και ήταν επομένως διατεθειμένος να συνεχίσει. Στη συνέχεια, παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δύο λεσβιακά ζευγάρια χωρίς κανένα πρόβλημα, αν και σε καμία υπόθεση δεν άφησε οποιαδήποτε αμιγώς σεξουαλικά ζητήματα να προκύψουν.

Το 2007, ο δεύτερος προσφεύγων άρχισε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα της Relate στη Ψυχική Σεξουαλική Θεραπεία ("PST"). Η PST ασχολείται ιδιαίτερα με τα προβλήματα, όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία και έχει στόχο να βελτιώσει τη σεξουαλική δραστηριότητα των ζευγαριών σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί συνολικά η σχέση. Μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου 2007 υπήρξε η αντίληψη εντός της Relate ότι ο δεύτερος προσφεύγων ήταν πρόθυμος να εργαστεί για σεξουαλικά θέματα με λεσβιακά, αμφισεξουαλικά, τρανς ζευγάρια.

Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την προϊστασία του δεύτερου προσφεύγωντος, ο Γενικός Διευθυντής της Relate, ο κ. Bennett, συναντήθηκε με το δεύτερο προσφεύγωντα στις 22 Οκτωβρίου 2007. Ο δεύτερος προσφεύγων επιβεβαίωσε ότι είχε δυσκολία στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών πρακτικών των λεσβιακών, αμφισεξουαλικών ζευγαριών και την εκπλήρωση των καθηκόντων του, ακολουθώντας τη διδασκαλία της Βίβλου. Ο κ. Bennett εξέφρασε την ανησυχία ότι δεν θα ήταν δυνατόν να φιλτράρονται οι δυνητικές πελάτισες-ες Ψυχολογικής Σεξουαλικής Θεραπείας ώστε ο δεύτερος προσφεύγων να μην ασχοληθεί με λεσβιακά, γκέι ή αμφισεξουαλικά ζευγάρια.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2007, ο κ. Bennett έλαβε μια επιστολή από άλλες θεραπεύτριες που εξέφραζαν ανησυχίες ότι ένας σύμβουλος, του οποίου το όνομα δεν αναφερόταν, ήταν απρόθυμος, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, να συνεργαστεί με Lgbtiq πελάτισσες-ες. Στην επιστολή εξέφρασαν την ανησυχία ότι μια τέτοια άποψη θα εισάγει διακρίσεις εις βάρος ορισμένων μελών της κοινότητας, σε αντίθεση με τις αξίες που εκφράζονται στη Relate, και πρότειναν ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της κατάρτισης και της εποπτείας.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2007, ο κ. Bennett έγραψε στον δεύτερο προσγεύγοντα που βεβαίωνε πως κατάλαβε πως ο δεύτερος προσφεύγων είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με λεσβιακά ζευγάρια σε ορισμένα ζητήματα, και πως φοβόταν ότι επρόκειτο για διακρίσεις και πως αντιβαίνει τις πολιτικές "Ίσων Ευκαιριών". Ζήτησε γραπτή επιβεβαίωση έως τις 19 Δεκεμβρίου 2007, πως ο δεύτερος προσφεύγων θα εξακολουθήσει ως συνήγορος λεσβιακών, γκέι και αμφισεξουαλικών ζευγαριών στη συμβουλευτική σχέσεων και στη PST, ειδάλλως απείλησε με πειθαρχική ποινή και την απομάκρυνση από τον τομέα της PST. Στις 2 Ιανουαρίου 2008, ο δεύτερος προσφεύγων απάντησε επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε επιφυλάξεις για την συμβουλευτική λεσβιακών, γκέι και αμφισεξουαλικών ζευγαριών και πως δεν ζήτησε να μην εργαστεί μαζί τις-τους. Όσον αφορά την εργασία PST, είπε ότι οι απόψεις του ήταν ακόμη σε εξέλιξη και δεν έίχαν ακόμη διευκρινιστεί δεδομένου πως μια τέτοια κατάσταση δεν είχε προκύψει.


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.4.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=884740&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

Η φωτογραφία είναι το έργο: Bad der Nymphen - Το λουτρό των νυμφών Francesco Hayez το 1831