2 Δεκ 2010

Λεσβιακό ζευγάρι και ο πατέρας σε κοινή κηδεμονία

Λεσβιακό ζευγάρι έχασε τη νομική μάχη για να αποκλείσει τον πατέρα από τη ζωή των παιδιών

Ένα ζευγάρι λεσβιών που ξεκίνησε μια οικογένεια με έναν δότη έχασαν στο να τον κρατήσουν απόσταση από τη ζωή των παιδιών τις.

Το ανώνυμο λεσβιακό ζευγάρι συναντήθηκε με τον διευθυντή μιας εταιρείας το 1999, αφ' ότου ο ίδιος διαφημιζόταν σε μηνιαίο περιοδικό ως εξής: «Γκέι θέλει να γίνει πατέρας. Λευκός, όμορφος, φερέγγυος 30ρης, επαγγελματίας, σε ευτυχή σχέση, εκτός σκηνής, έχει τα πάντα αλλά όχι παιδιά.
«Ψάχνει για λεσβιακό ζευγάρι παρόμοιας ηλικίας που θέλουν να έχουν παιδιά. Συμμετέχω ελάχιστα αλλά έχω πολλά να προσφέρω».

Στη συνέχεια, τα παιδιά συλλήφθηκαν το 2000 και το 2003, μέσω τεχνητής γονιμοποίησης. Αν και ζούσε μαζί με το λεσβιακό ζευγάρι, ο πατέρας - που είναι επίσης σε μια σχέση με έναν 25χρονο - είχε ενεργή ανάμειξη και μάλιστα κατέβαλλε τα χρήματα για δίδακτρα των παιδιών.

Η σχέση χάλασε τελικά όταν η μητέρα προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή του. Αμέσως μετά, ξεκίνησαν οι δικαστικές διαδικασίες.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, το Ειρηνοδικείο, αποφάσισε κοινή κηδεμονία η οποία θα επιτρέπει στα παιδιά να μένουν με τον πατέρα για συνολικά 152 μέρες ετησίως.

Στη συντρόφισα της μητέρας δόθηκε επίσης η γονική κηδεμονία των παιδιών. Αλλά η μητέρα προσπάθησε να αναιρέσει την κοινή κατοικία και να μειώσει το χρόνο που τα παιδιά θα δαπανούν με τον πατέρα.

Χθες, η Δικαστίνα Black και δύο άλλες δικαστίνες στο Εφετείο επικύρωσαν την απόφαση. Προέτρεψε επίσης τις γονείς, οι οποίες-ος δεν μπορούν να ονομαστούν, να «βάλουν στην άκρη τις διαφορές τις, τους" για χάρη των παιδιών.

"Αν οι ενήλικες δεν καταφέρουν να επιλύσουν τις δυσκολίες από τη μεταξύ τις-τους επικοινωνία, τα παιδιά αναπόφευκτα υποφέρουν και οι ενήλικες μπορεί να καταβάλουν επίσης το τίμημα, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν αρκετά για να γνωρίζουν τι συνέβη», είπε.

«Είναι πολύ κρίμα που οι σωστές προτροπές δεν φαίνεται να εισακούστηκαν. Είναι ένα μεγάλο προνόμιο η συμμετοχή στην ανατροφή παιδιών. Η παιδική ηλικία τελειώνει πολύ γρήγορα και, ενώ εκτιμώ ότι και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως κινούνται μόνο από ενδιαφέρον για τα παιδιά, εξακολουθεί να είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε να χάνεται, ενώ ξοδεύεται ενέργεια στις έριδες ενηλίκων και στην άσκηση δικαστικής προσφυγής.
"Αυτό που είναι ιδιαίτερα άδικο είναι πως η κληρονομιά της παιδικής ηλικίας, αλλοιωμένη με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να παραμείνει στα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους".

Το Εφετείο συμφώνησε να αλλάξει την απόφαση με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα να καταστεί δυνατή στη συντρόφισα της μητέρας να προστεθεί στην κοινή παραμονή για την περίπτωση που κάτι συμβεί στη μητέρα, αναφέρει η εφημερίδα Telegraph.


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.12.10 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine.uk στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#7720