9 Μαΐ 2011

Η λεσβία Maria von Känel απορρίφθηκε ως κοινωνική μητέρα

Απορρίφθηκε παιδοθεσία σε λεσβιακό ζευγάρι

Το δικαστήριο απέρριψε τη λεσβία Maria von Känel που έχει σύμφωνο συμβίωσης, η οποία θέλει να παιδοθετήσει την κόρη της συντρόφισάς της. Ο νόμος, είπε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, είναι πολύ σαφής στο θέμα αυτό και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε ερμηνεία

Ήρθαν κρατώντας η μια κρατώντας τα χέρια της άλλης, αλλά έφυγαν απογοητευμένες. Η Maria von Känel και η Rahel Martina Scheibling είναι ζευγάρι εδώ και 13 χρόνια και έχουν σύμφωνο συμβίωσης από το 2007. Η Martina είναι η βιολογική μητέρα της 2χρονης κόρης που η Maria ήθελε να παιδοθετήσει.

Δεν μπορεί να το πράξει. Η προσφυγή, που κατέθεσε ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου κατά της άρνησης των αρχών Ζυρίχης απορρίφθηκε στις 5.5.11 μετά από μια δημόσια συνεδρίαση, με την ομοφωνία του δικαστηρίου του Β Συνεδρίου του Αστικού Δικαίου. Απομένει στις δύο λεσβίες η ελπίδα μιας πιθανής νίκης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Η προσφεύγουσα, δήλωσε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, κατ 'ουσίαν, δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί για διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Διότι ακόμα κι αν ήταν παντρεμένη με έναν άντρα, δεν θα μπορούσε να παιδοθετήσει το παιδί του συζύγου της, ο νόμος επιβάλλει μια προκαταρκτική περίοδο πέντε ετών γάμου. Οι δύο λεσβίες έχουν σύμφωνο συμβίωσης εδώ και τέσσερεις χρονιές. Το δικαστήριο δεν έχει, ωστόσο, αντικρούσει πως ο νόμος συμφώνου συμβίωσης έχει τεθεί σε ισχύ το 2007, και το λεσβιακό ζευγάρι δεν μπορούσε να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης πριν.

Η προσφεύγουσα μπορεί να ελπίζει πως τα πέντε χρόνια θα περάσουν και το δικαστήριο θα αποφασίσει διαφορετικά; Τίποτα δεν είναι λιγότερο βέβαιο. Ο νόμος είναι πολύ σαφής: Το άρθρο 28 απαγορεύει οι συντρόφισες συμφώνου συμβίωσης να παιδοθετούν, δεδομένου ότι αμφισβητεί επίσης την τεχνιτή γονιμοποίηση.

-- -- -- -- ---
Εκτός από τις φίλες του ζευγαριού στη δίκη συμπαραστάθηκε και η Eveline Mugie, διευθύντρια της οργάνωσης λεσβιών LOS.

Η Maria von Känel είπε "Μπορώ να αποδεχθώ πως το δικαστήριο μας παρέχει ισότητα όπως στα παντρεμένα ζευγάρια, αυτό με κάνει χαρούμενη, είμαι πρόθυμη να ανταποκριθώ στην απαίτηση 5-ετών. Η Martina Scheibling είναι προφανώς απογοητευμένη: «Η αιτιολόγηση αυτή είναι παράλογη. Εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε σύμφωνο συμβίωσης μέχρι το 2007, όταν ο νόμος του συμφώνου συμβίωσης τέθηκε σε ισχύ".

Με σαφή λόγια μίλησε η δικηγορίνα του λεσβιακού ζευγαριού, Eylem Copur: "Είναι μια δειλή απόφαση. Οι παρατηρήσεις του δικαστηρίου θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά εστιασμένες στο πολιτικό ζήτημα τού κατά πόσον οι λεσβίες πρέπει να παιδοθετούν. Δεν έδωσε καμία προσοχή στο θέμα της ευημερίας της κόρης - το κύριο επιχείρημά τις για την έγκριση της προσφυγής. Η ετυμηγορία θα είναι σίγουρα "κίνηση στο Στρασβούργο."


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.5.11 και την μεταφράσαμε από την Letemps.ch γραμμένη από την Denis Masmejan στην http://www.letemps.ch/Page/Uuid/7fa078ca-7757-11e0-8324-d2cd0dbf27ce/Ladoption_par_des_couples_homosexuels_rejet%C3%A9e

Στη φωτγραφία η Maria von Kanel (αριστερά) και η Μαρτίνα Scheibling από την Keystone