6 Μαΐ 2011

Γάμος λεσβιακών ζευγαριών στην Βραζιλία

Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας αναγνωρίζει το γάμο λεσβιακών ζευγαριών

Ο Άρειος Πάγος της Βραζιλίας την Πέμπτη αναγνώρησε νομικά το γάμο για λεσβιακά ζευγάρια σε υπόθεση-ορόσημο για τα δικαιώματα των Lbtiq σε μια χώρα που έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό Ρωμαιοκαθολικών στην υφήλιο.

Ο Άρειος Πάγος, ως κορυφαίο δικαστήριο της χώρας, ψήφισε με 10 υπέρ και μηδέν κάτά για την νομική αναγνώριση των λεσβιακών σχέσεων, θέτοντας ένα νομικό προηγούμενο στη μεγαλύτερη χώρα της Αμερικής. Ο δικαστής, Jose Antonio Dias Toffoli, απείχε από την ψηφοφορία, λέγοντας ότι είχε χειριστεί στο παρελθόν σχετικές υποθέσεις.

Η απόφαση χορηγεί στα λεσβιακά ζευγάρια τα περισσότερα από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ετερό ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών παροχών, κληρονομικών και, ορισμένες δικηγορίνες λένε, ενδεχομένως το δικαίωμα παιδοθεσίας. Κατώτερα δικαστήρια είχαν αποφανθεί τόσο υπέρ όσο και κατά της νομικής αναγνώρισης των λεσβιακών σχέσων, η οποία δεν διέπεται από ειδικό νόμο.

"Η ελευθερία να ακολουθήσει τη δική της σεξουαλικότητα κάποια είναι μέρος της ελευθερίας της έκφρασης του ατόμου", δήλωσε ο δικαστής Carlos Ayres Britto, συντάκτης της αποφάσεως αυτής.

Η απόφαση καθιστά τη Βραζιλία τη δεύτερη χώρα της Αμερικής, μετά την Αργεντινή που αναγνωρίζει το γάμο. Η πλειοψηφία των δικαστίνων υποστήριξε ότι το Σύνταγμα δεν αποκλείει ρητά την αναγνώριση της σχέσης λεσβιακών ζευγαριών και ότι αυτό είναι μια έκφραση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και την ισότητα ενώπιον του νόμου.

Η Lgbtiq κοινότητα γιόρτασε την απόφαση, λέγοντας ότι η απόφαση δείχνει πως το κράτος είναι πρόθυμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτισών, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητα και την φυλή τις.

"Ο βαθμός του πολιτισμού μιας χώρας μπορεί να μετρηθεί με τον τρόπο που οι άνθρωποι μιας χώρας φέρονται στην Lgbtiq κοινότητα τις", δήλωσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Globo ο ακτιβιστής Claudio Nascimento, "Είναι μια ιστορική ημέρα για τη Βραζιλία."

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Βραζιλίας είναι κατά της απόφασης, λέγοντας ότι η μόνη ένωση που αναφέρεται στο Σύνταγμα ήταν ότι μεταξύ μίας γυναίκας και ενός άνδρα.

"Η πολυμορφία έχει τα όριά της", είπε στο δικαστήριο, ο Hugo Jose de Oliveira, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Επισκοπική Εθνική Διάσκεψη της Βραζιλίας. Η Ηγεσία της Εκκλησίας, δήλωσε, δεν θα μετακινηθεί από τη θέση της ως αποτέλεσμα της αποφάσεως.

Περίπου 140 εκατομμύρια από τα 190 εκατομμύρια του πληθυσμού της Βραζιλίας το 2008 ήταν ρωμαιοκαθολικές.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο από την κυβέρνηση του Ρίο ντε Τζανέιρο και από τις ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές.

Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις στη Βραζιλία έχουν ενεργή και ανοιχτή Lgbtiq κοινότητα, και η πόλη Σάο Πάολο κάθε χρονιά φιλοξενεί τη Ημέρα Υπερηφάνειας με τη μεγαλύτερη παρέλαση στον κόσμο, με περίπου 3.000.000 να συμμετέχουν.

Παρ 'όλα αυτά, η χώρα έχει αγωνιστεί με τα πρόσφατα επεισόδια βίας κατά της Lgbtiq κοινότητας - συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης και των ξυλοδαρμών σε κεντρικά σημεία της πόλης Σάο Πάολο. Στις αγροτικές περιοχές, ακόμη και στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια, οι Lgbtiq συχνά διακωμωδούνται και παρενοχλούνται.


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.5.11 και την μεταφράσαμε από την Reuter στην http://uk.reuters.com/article/2011/05/06/us-brazil-gayrights-idUSTRE74503V20110506

Η εικόνα είναι το έργο Detail of Two Graces from the Loggia of Cupid and Psyche-Λεπτομέρεια των δύο Χαρίτων από την ανοιχτή στοά της Αγάπης και της Ψυχής του Raphael