21 Μαΐ 2011

Οι γυναίκες με αναπηρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε διακρίσεις και βία Α'

Οι ανάπηρες είναι πιο επιρρεπείς και ιδιαίτερα ευάλωτες σε διακρίσεις και βία από τους ανάπηρους

Μέρος
Α'

Βρυξέλλες, η USAID Συγκέντρωσε μια σειρά στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη διάσταση του φύλου στην αναπηρία. Ο αριθμός των γυναικών με αναπηρία είναι υψηλότερος από εκείνον των ανδρών με αναπηρία, συνθέτουν τα 3/4 των προσώπων με αναπηρία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σύμφωνα με τη ILO, αυτό οφείλεται σε αμέλεια στην υγειονομική περίθαλψη, κακές συνθήκες του εργατικού δυναμικού, ή και τη βία λόγω φύλου. Αυτές οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, τόσο οικονομικά όσο και σωματικά. Στην ΕΕ, το 44% των γυναικών με αναπηρία είναι άνεργες, σε σύγκριση με το 25% των ανδρών με αναπηρία.

Όταν μισθώνονται, αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ψαλίδισμα των αμοιβών: σύμφωνα με τα στοιχεία των Ην. Πολιτειών γυναίκες με αναπηρία κερδίζουν 55% λιγότερο από τους άνδρες με αναπηρία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία αντιμετωπίζουν επίσης συγκλονιστικά υψηλό κίνδυνο ανδρικής βίας, 39-68% στις χώρες του ΟΟΣΑ κακοποιούνται σεξουαλικά πριν τα 18α γενέθλιά τις.

Γενικά στατιστικά
* Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), το 10% γυναικών, ανδρών και παιδιών σε όλο τον κόσμο ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας.

* Περίπου 300 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν μια πνευματική, ψυχική, αισθητική, ή και σωματική αναπηρία.

* Παγκοσμίως, οι γυναίκες αποτελούν τα τρία τέταρτα των αναπήρων προσώπων στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μεταξύ 65% και 70% των γυναικών αυτών ζουν σε αγροτικές περιοχές.

* Στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι στατιστικές σταθερά έχουν εντοπίσει μεταξύ 12-20% του πληθυσμού, είναι πρόσωπα σε συνθήκη αναπηρίας. Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ δείχνουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης αναπηρίας μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των ανδρών.

* Η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) αναφέρει ότι οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μείνουν ανάπηρες κατά τη διάρκεια της ζωής τις γεγονός που οφείλεται στην αμέλεια στην υγειονομική περίθαλψη, στις κακές συνθήκες του εργατικού δυναμικού, ή και λόγω της βίας με βάση το φύλο.

* Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως το 20% των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου έχουν κάποιο είδος αναπηρίας, και ότι τείνουν να θεωρηθούν στις κοινότητές τους ως οι πλέον μειονεκτούσες άνθρωποι. Οι γυναίκες με αναπηρία είναι διπλά σε μειονεκτική θέση, αφού βιώνουν τον αποκλεισμό λόγω τόσο του φύλου τις όσο και της αναπηρία τις.

* Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι 1 στις 5 ανθρώπους που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα έχουν κάποια αναπηρία.

* Η ILO δήλωσε ότι οι γυναίκες με αναπηρία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αρρώστειας, ένδειας και μεγαλύτερης κοινωνικής απομόνωσης από τους άνδρες με αναπηρία ή από της μη ανάπηρες γυναίκες.

* Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν πως ο συνδυασμός, της προτίμησης σε άνδρες πολλών πολιτισμών και της καθολικής απαξίωσης της αναπηρίας μπορεί να είναι θανατηφόρα για τις γυναίκες.

Άλλες Στατιστικές
Απασχόληση

* Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μόνο το 25% των γυναικών με αναπηρία ανήκουν στο εργατικό δυναμικό σε όλο τον κόσμο.

* Σύμφωνα με το Διεθνές Φόρουμ Ανθρώπων με Αναπηρία στη Γενεύη, το 75% των γυναικών με αναπηρία σε όλο τον κόσμο και μέχρι 100% σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιρούνται από το εργατικό δυναμικό - αν και στην πλειονότητα τις συμβάλλουν σημαντικά στις οικογένειές τις μέσω του μαγειρέματος, της καθαριότητας, και τη φροντίδα παιδιών και των συγγενών.

* Επίσης σύμφωνα με το Διεθνές Φόρουμ Ανθρώπωων με Αναπηρία στη Γενεύη, οι γυναίκες με αναπηρία είναι δύο φορές πιο απιθανό να βρουν εργασία από ότι οι άνδρες με αναπηρία.

* Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Ην. Πολιτειών, οι γυναίκες με αναπηρία κερδίζουν κατά 55% λιγότερα από ότι οι άνδρες με αναπηρία.

* Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, διακρίσεις που βασίζονται στην αναπηρία στο πλαίσιο της απασχόλησης αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες και ύπουλες μορφές διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία σε πολλές κοινωνίες.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.5.11 και την μεταφράσαμε από την Women Loby στην http://www.womenlobby.org/spip.php?article1664