23 Μαΐ 2011

8 εκατ. κορίτσια δεν γεννήθηκαν ποτέ

Ινδία: 8 εκατ. κορίτσια δεν γεννήθηκαν ποτέ

Σοκαριστικά τα στοιχεία για τις αμβλώσεις την τελευταία δεκαετία

Σημαντική μείωση του αριθμού των κοριτσιών κάτω των επτά ετών έχει σημειωθεί στην Ινδία, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 τη στιγμή που οι ακτιβίστριες εκτιμούν ότι 8 εκατομμύρια εκτρώσεις έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία.

Το 1961, για κάθε 1.000 αγόρια κάτω των επτά ετών, υπήρχαν 976 κορίτσια. Σήμερα ο αριθμός έχει υποχωρήσει σε 914 κορίτσια ενώ στο Δελχί η αναλογία είναι 866 κορίτσια ανά 1.000 αγόρια.

Η κοριτσοκτονία, η κακοποίηση και η παραμέληση των κοριτσιών αποτελούν πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Ινδία, όπου η αναλογία κοριτσιών – αγοριών είναι η χειρότερη μετά την Κίνα.

Η Kulwant, μητέρα τριών κοριτσιών και ενός αγοριού αναγκάστηκε από την οικογένειά της να κάνει τρεις εκτρώσεις, όταν το υπερηχογράφημα έδειξε ότι είναι κορίτσια. "Η πεθερά μου, με χλεύαζε που γεννούσα κορίτσια. Μου είπε ότι ο γιος της θα με χώριζε αν δεν έκανα αγόρι".

"Το μωρό ήταν σχεδόν πέντε μηνών. Ήταν πανέμορφη. Μου λείπει τόσο αυτή όσο και τα άλλα που με έβαλαν να κάνω έκτρωση", δήλωσε στο πρακτορείο BBC, σκουπίζοντας τα δάκρυά της.

Μέχρι να γεννηθεί το αγόρι, ο σύζυγός της και η οικογένειά του, την κακομεταχειριζόταν καθημερινώς.

Ο σύζυγός της πέθανε τρία χρόνια μετά τη γέννηση του γιου τους. "Ήταν η κατάρα των κοριτσιών που σκοτώσαμε", δήλωσε η ίδια.

Αν και σοκαριστική, η ιστορία αυτής της γυναίκας είναι συνηθισμένη στην Ινδία.

Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι έχει αποτύχει στην καταπολέμηση της έκτρωση θηλυκών εμβρύων, την οποία ο πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ έχει χαρακτηρίσει «εθνική ντροπή».

Η έκτρωση στη χώρα επιτρέπεται μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο το φύλο μπορεί να εντοπιστεί από τις 14 εβδομάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από τις 40.000 εγγεγραμμένες κλινικές υπερήχων, να υπάρχουν στη χώρα και πολλές ακόμη παράνομες κλινικές υπερήχων και αμβλώσεων.


Την είδηση και τη φωτογραφία την βρήκαμε στις 23.5.11 από την εφημρίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=277919

Πινακίδα κατά της αποκάλυψης του φύλου των εμβρύων έξω από μια κλινική κεντρική ινδική πολιτεία Madhya Pradesh. Παρόλο που η άμβλωση επιτρέπεται, η Ινδία απαγόρευσε την αποκάλυψη του φύλου, το 1994, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις επιλεκτικές αμβλώσεις. Ωστόσο το πρόβλημα της θανάτωσης των κοριτσιών πριν γεννηθούν εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη χώρα.

Για να μην υποκρινόμαστε αντίστοιχα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 40 χιλιάδες αμβλώσεις τη χρονιά, αυτός ο αριθμός αφορά έφηβες και μόνο σύμφωνα με την έρευνα του νοσοκομείου Ελπίς.