28 Μαΐ 2011

Η Μανάλ αλ-Σαρίφ φυλακίστηκε επειδή οδήγησε

Στο πλευρό της σοφερίνας που φυλάκισαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας

Στο πρόσωπο μιας 32χρονης θαρραλέας γυναίκας, που προσπάθησε να σπάσει το κατεστημένο και να ξεκινήσει την επανάσταση στη Σαουδική Αραβία από το βολάν, αποτυπώνεται η προσπάθεια μεγάλου μέρους του λαού του βασιλείου να αλλάξει τα πράγματα.

Η Μανάλ αλ-Σαρίφ, που πρωτοστάτησε σε εκστρατεία για να φέρει όλες τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας στο τιμόνι των αυτοκινήτων στις 17 Ιουνίου, συνελήφθη από τις αρχές κατηγορούμενη για διασάλευση της δημόσιας τάξης και υποδαύλιση ταραχών.

Χιλιάδες υποστηρίκτριες της Μανάλ στον αγώνα για την κατάκτηση του... φοβερού δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν, προώθησαν το μήνυμα μέσω Διαδικτύου με την ελπίδα να δρομολογήσουν αλλαγές από το βολάν. Το άγρυπνο μάτι των αρχών όμως καιροφυλακτούσε και το Σάββατο, όταν η Μανάλ πήρε το τιμόνι του αυτοκινήτου πλάι στον αδελφό της και οδήγησε δημοσίως για να κάνει γνωστό τον αγώνα της, τη συνέλαβαν.

Η Μανάλ αποκαλείται από πολλές «η Ρόζα Παρκς της Σαουδικής Αραβίας». Η Παρκς ήταν η Αφροαμερικανίδα που το 1955 αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λεωφορείο στο Μοντγκόμερι των ΗΠΑ σε λευκό, ανοίγοντας το δρόμο για μια σκληρή μάχη που οδήγησε στην κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού. Η 32χρονη ειδικός της πληροφορικής βρήκε πολλές υποστηρίκτριες αλλά και απέναντί της όχι μόνον τις συντηρητικές και θρησκόληπτες, αλλά και άλλες, οι οποίες τάσσονται υπέρ μιας μαξιμαλιστικής προσέγγισης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι με εκστρατείες υπέρ του δικαιώματος στην οδήγηση θα καεί το χαρτί της διεκδίκησης δικαιώματος ψήφου. Οι πολέμιες των δικαιωμάτων εν γένει προειδοποιούν ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και μετά το τιμόνι οι γυναίκες θα ζητούν ψήφο και -άκουσον άκουσον- να παντρεύονται όποιον θέλουν! Οι υπέρμαχες της κίνησης «γυναίκες στο τιμόνι», πάντως, έχουν ακόμα ένα ισχυρό επιχείρημα. Για τη μετακίνηση των κυριών χρησιμοποιούνται 850.000 οδηγοί, ξένοι κατά κανόνα, που πληρώνονται γύρω στα 350 δολάρια το μήνα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.5.11 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένη από Έρση Βάτου στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=278402