Η Elodie Lucas και η Karine Hallier κατά Γαλλίας Υπόθεση Αρ. 46386/10 Β'
Η δεύτερη προσφεύγουσα προσέβαλε την απόφαση αυτή ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών φιλικά, η οποία απέρριψε την αίτηση με απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 2004. Άσκησε έφεση στο δικαστήριο κοινωνικοασφαλιστικών υποθέσεων της Νάντης, που απέρριψε την απόφαση με ημερομηνία 20 Μάρ 2006. Το δικαστήριο στήριξε την απόφασή του σχετικά με το άρθρο L. 331-8 του Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτός λογίζεται ότι αποκλείει την προσφεύγουσα από τον “πατρικό” φόρο του παιδιού και όχι τη «συντρόφισα» της μητέρας, γεγονός που σημαίνει ότι ο δικαιούχος δεν μπορεί παρά να είναι άνδρας.
Σε απόφαση της 30ης Ιανουαρίου 2008, το Εφετείο επικύρωσε την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου της Rennes και αρνήθηκε να εξετάσει το κείμενο του άρθρου L. 331-8 ως διάκριση.
Η δεύτερη προσφεύγουσα άσκησε έφεση ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο την απέρριψε με απόφαση του στις 11 Μάρτη 2010, υποστηρίζοντας ότι τα κείμενα για την άδεια πατρότητας "αποκλείουν κάθε διάκριση λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, και δεν θίγει το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή".
Εν τω μεταξύ, την 1η Ιουνίου 2006, οι προσφεύγουσες άσκησαν έφεση στην Ανωτάτη Αρχή κατά των Διακρίσεων και Ισότητας (HALDE) σχετικά με την άρνηση χορήγησης άδειας πατρότητας. Μετά από αυτή την παραπομπή, η HALDE απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της 11 Σεπτεμβρίου του 2007 καλώντας τον να αντιμετωπίσει τις διαφορές στις καταστάσεις των δικαιούχων πατρότητας, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην προέλευση, και πως υποκατάστατη αυτή έννοια αφήνει τα μικρά παιδιά στο σπίτι ανοιχτή στη συντρόφισα της γονέα που συμβάλλει στην εκπαίδευση των παιδιών.
Τέλος, 13 Αυγούστου 2010, οι προσφεύγουσες κατέθεσαν προσφυγή για παράβαση του κοινοτικού δικαίου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία εκκρεμεί.
Β. Το δίκαιο και η πρακτική συντρόφων σχετικά
Για την άδεια πατρότητας
Το άρθρο L. 1225-35 του κώδικα εργασίας ορίζει την άδεια πατρότητας ως εξής:
"Μετά τη γέννηση του παιδιού της εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την νομική απόφαση-θέσπιση-διάταγμα, ο πατέρας απολαμβάνει άδεια πατρότητας από ένδεκα συνεχείς ημέρες ή δεκαοχτώ συνεχείς ημέρες σε περίπτωση πολλαπλών γεννήσεων.
Η πατρότητας συνεπάγεται την αναστολή της σύμβασης εργασίας.
Ο εργαζόμενος που επιθυμεί να επωφεληθεί από άδεια πατρότητας πρέπει να ειδοποιεί την εργοδοσία του, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την ημερομηνία κατά την οποία προτίθεται να λάβει άδεια, διευκρινίζοντας την ημερομηνία κατά την οποία προτίθεται να θέσει τέλος στην άδεια"
Το παραπάνω συμπληρώνεται όσον αφορά τις αποζημιώσεις-επιδόματα για την άδεια αυτή, με το άρθρο L. 331-8 του Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο ορίζει τα εξής:
"Μετά τη γέννηση του παιδιού του και της προθεσμία που τάσσεται από το διάταγμα, ο ασφαλισμένος πατέρας λαμβάνει ως μέγιστη περίοδο ένδεκα συνεχόμενες ημέρες και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις το δικαίωμα, εκκαθάρισης και υπηρεσιών, το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης που αναφέρεται στο άρθρο L. 331-3, με την επιφύλαξη να σταματήσει την απασχόληση ή να εξομοιώνονται.
Την είδηση την βρήκαμε στις 30.4.11 και την μεταφράσαμε από την ECHR στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=884651&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649