17 Μαρ 2010

Η «σεξιστική» σκέψη είναι ακόμα παρούσα

SEXUALITY: Η «σεξιστική» σκέψη είναι ακόμα παρούσα στα γραπτά

Σύμφωνα με τις-τους ψυχολόγους, επιστολές που ξεκινούν με το «Αγαπητέ/ή κύριε/κυρία» και αναφορές στον «Κύριο και την Κυρία» είναι απομεινάρια «σεξιστικής σκέψης».

Στον γραπτό λόγο, τουλάχιστον, οι άνδρες ακόμα προηγούνται, όπως και πριν από αιώνες, διατείνονται οι ερευνήτριες-ες.
Ο ισχυρισμός αυτός υποστηρίζεται από τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών.

«Τον 16ο αιώνα, η προσφώνηση των ανδρών πριν από τις γυναίκες ήταν η ορθή σειρά χρήσης των λέξεων, με το σκεπτικό πως οι άνδρες είναι το πιο άξιο φύλο».

«Κι αυτό συνεχίστηκε με το «Κος & Κα», «του και της» και ονόματα ρομαντικών ζευγαριών, όπως ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Σαίξπηρ».

«Ενώ, λοιπόν, ο πρωτότυπος λόγος πίσω από αυτή τη σύνταξη δεν είναι αποδεκτός, θέλαμε να ερευνήσουμε αν η σεξιστική συνήθεια των ανδρικών ονομάτων να προηγούνται των γυναικείων ισχύει ακόμα κι, αν ναι, για ποιους ψυχολογικούς λόγους».

Οι ψυχολόγοι αρχικά διεξήγαγαν μια έρευνα στο Ίντερνετ, χρησιμοποιώντας 20 δημοφιλή αγγλικά και αμερικανικά ονόματα αγοριών και κοριτσιών.

Οι ερευνήτριες-ες έψαξαν για ονόματα ζευγαριών διαφορετικού φύλου, όπου εναλλακτικά είχαν πρώτα το ανδρικό ή πρώτα το γυναικείο, για παράδειγμα «Ντέιβιντ και Σάρα» ή «Σάρα και Ντέιβιντ».

Για τα βρετανικά ζευγάρια ονομάτων, το 79% είχε πρώτο το ανδρικό και το 21% το γυναικείο. Στα αμερικανικά, 70% το ανδρικό και 30% το γυναικείο.

«Τα αποτελέσματα αυτά είχαν σημασία στατιστικώς και ενισχύουν την ιδέα πως τα στερεότυπα των φύλων επηρεάζουν ακόμα το γραπτό λόγο».

Εν συνεχεία, ζητήθηκε σε 121 άτομα να φανταστούν ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι, το οποίο θα ήταν είτε «αρκετά παραδοσιακό και φέρεται όπως έχουμε μάθει ότι φέρονται τα δύο φύλα» είτε «αντισυμβατικό και παρεκκλίνει ριζικά».

Έπειτα να γράψουν πέντε συνδυασμούς ονομάτων για το φανταστικό τους ζευγάρι.

Στα «παραδοσιακά ζευγάρια», οι συμμετέχουσες-ντες έγραψαν τα ονόματα των ανδρών πιο συχνά απ’ όσο κατά τύχη. Αυτό δεν συνέβη στα «μη συμβατικά ζευγάρια».

Σε τρίτη έρευνα, 86 άτομα έγραψαν ονόματα φανταστικών λεσβιακών και γκέι ζευγαριών. Έπειτα, έπρεπε να αποδώσουν χαρακτηριστικά, όπως εισόδημα, ενδυματολογικές και αθλητικές επιλογές, και σωματικά χαρακτηριστικά σε κάθε άτομο.

Οι εθελόντριες-ντες απέδωσαν σημαντικά περισσότερα ανδρικά και λιγότερα γυναικεία χαρακτηριστικά στο άτομο, του οποίου το όνομα είχαν γράψει πρώτο.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών μάς δείχνουν πως οι άνθρωποι τείνουν να βάζουν τους άνδρες ή τις ανδρικές ιδιότητες πριν από τις γυναίκες. Καθώς αυτό είναι απομεινάρι της σεξιστικής σύνταξης του 16ου αιώνα, μοιάζει πως ψυχολογικά είμαστε ακόμα σεξίστριες-ες στον γραπτό λόγο».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.3.10, στην http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=115169&cid=85