30 Μαΐ 2011

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 8

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804

Διεθνείς Μηχανισμοί:
• Προτείνουμε να επισκεφθείτε τις Ειδικές Εισηγήτριες των Ην. Εθνών, τις Ειδικές Αντιπροσώπισες και τα αντίστοιχα στοιχεία-δεδομένα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΟΑΣΕ και άλλες περιφερειακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συναντηθείτε με τις τοπικές ΜΚΟ που εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq.

• Ενθαρρύνετε τις τοπικές ομάδες να περιλαμβάνουν πληροφορίες για την κατάσταση των Lbtiq στις εναλλακτικές εκθέσεις στους περιφερειακούς μηχανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν το υλικό που προορίζεται για το μηχανισμό της Οικουμενικής Περιοδικής Επανεξέτασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Επισκέψεις στην ΕΕ και αποστολές στις χώρες μέλη:
• Συμπεριλάβετε πληροφορίες για την κατάσταση των Lbtiq στo ενημερωτικό υλικό επίσκεψης των αποστολών της ΕΕ και των χωρών μελών και ενθαρρύνετε τις να θέσουν το ζήτημα σε τοπικούς ομολόγους και συναντήστε τις υπερασπίστριες που εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq.

Στις δράσεις αυτές ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε: υποθέσεις υψηλού κινδύνου περιλαμβανομένων των ποινικών καταδικών, της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων ή των υποθέσεων κακομεταχείρισης εικαζόμενων και αποδεδειγμένων παραβιάσεων κατά υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq, των ορθών πρακτικών για την επίτευξη πολιτικής και νομικής αλλαγής και των δομικών-διαθρωτικών περιορισμών των διακρίσεων στη νομοθεσία και των πρακτικών διάκρισης, καθώς και της ατιμωρησίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq.

2. Σε πολύπλευρα φόρα:
Ηνωμένα Έθνη
• Εκφράστε την ανάγκη όλες οι χώρες να προσχωρούν και να συμμορφώνονται με την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948), όπου «Η αρχή της καθολικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρώνεται στο Άρθρο 1 διακηρύσσοντας ότι "Όλες οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθερες και ίσες σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα".

• Ενσωμάτωση των Lbtiq ανησυχιών στις δηλώσεις και στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του διαλόγου αλληλαεπίδρασης στα Ην. Έθνη, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή στην ταυτότητα κοινωνικού φύλου και καταδικάζοντας ειδικότερα τη χρήση της θανατικής ποινής για τις αιτίες αυτές με εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις, τη πρακτική των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις κρατήσεις ή της στέρησης οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf