12 Ιαν 2011

Η ανισότητα φύλου κι όχι η φυλή, ενθαρρύνει την κακοποίηση

Η ανισότητα φύλου κι όχι η φυλή, ενθαρρύνει την κακοποίηση

Η αντίληψη προς τις γυναίκες, και όχι το χρώμα του δέρματος, ευθύνονται για τη συμπεριφορά εκείνων που εκμεταλεύονται τα κορίτσια με ποτό και ναρκωτικά

Στις 7.1.11, οι πρωτεργάτες μιας ασιατικής συμμορίας από το Derby που κακοποίησαν και εκμεταλεύτηκαν σεξουαλικά, κορίτσια από την ηλικία των 12, εκδικάστηκε στο Nottingham Crown Court. Οι επ 'αόριστον ποινές που επιβλήθηκαν στον 27χρονο, Abid Saddique, και τον 28χρονο Mohammed Liaqat, ήταν η τελική πράξη σε μια υπόθεση που εκτέθηκαν φρικτά σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον 27 κοριτσιών, τα περισσότερα από αυτά ήταν μεταξύ 12 έως 16. Ο δικαστής περιέγραψε τον Saddique ως κακό αρπακτικό με ακόρεστη σεξουαλική όρεξη και του είπε ότι θα δαπανήσει τουλάχιστον 11 χρονιές στη φυλακή.

Η καταδίκη των δύο ανδρών ήρθε στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία η αποπλάνηση των πολύ νεαρών κοριτσιών από Ασιάτες άνδρες στις βόρειες πόλεις είχε γίνει ένα εκρηκτικό πολιτικό θέμα. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η εφημερίδα The Times ανέλυσε 17 διώξεις από το 1997, και ανέφερε ότι 53 από τους 56 καταδικασθέντες
άνδρες ήταν Ασιάτες, ενώ 50 ήταν μουσουλμάνοι, και οι περισσότεροι προέρχονταν από Αγγλοπακιστανικό υπόβαθρο. Η εγχώρια εμπορία εξαναγκαστικής εργασίας στο σεξ- συμμορίες που απευθύνονται σε εύαλωτα κορίτσια και τις περνούν σε άλλους άνδρες για σεξ – είχε τονιστεί πριν, συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης στην εφημερίδα The Independent τον Αύγουστο 2010 μιας λευκής έφηβης με τη μητέρα της που κακοποιήθηκε από μια ασιατική συμμορία.

Όμως, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έχουν δημιουργήσει μια πολιτική καταιγίδα. Μετά την υπόθεση Derby, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Jack Straw, δήλωσε πως οι Ασιάτες άνδρες στοχεύουν σε λευκά κορίτσια, επειδή τα αντιλαμβάνονται ως πιο εύκολα διαθέσιμα από τα κορίτσια από το δικό τους υπόβαθρο. Η Blackburn, εκλογική περιφέρεια του Straw, είναι μια από τις δώδεκα βόρειες πόλεις στις οποίες άνδρες έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος πολύ νεαρών κοριτσιών. Το 2007, δύο Ασιάτες άνδρες καταδικάστηκαν για μια υπόθεση που αφορά δύο 14χρονες, τις έδωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά, είχαν σεξουαλική επαφή μαζί τις και στη συνέχεια τις μεταβίβασαν-έδωσαν σε αδέλφια, θείους και ηλικιωμένους άνδρες. Το 2009, δύο ακόμη Ασιάτες άνδρες καταδικάστηκαν για αδικήματα κατά των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ενός 12χρονου κοριτσιού. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2008, άλλοι δύο άνδρες από τη Blackburn καταδικάστηκαν για σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος 14χρονων κοριτσιών, και οι δύο είναι λευκοί και μέλη του κόμματος BNP.

Οι κατηγορίες που έχουν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνουν εξαγριωμένους ισχυρισμούς ρατσισμού από τη μία πλευρά, και καταγγελίες μιας συνωμοσίας σιωπής, από την άλλη, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι χώρες της Ασίας και μουσουλμάνοι άνδρες στιγματίζονται άδικα, μαζί με θριαμβολογίες για ασιατική “διαστροφή” στις ιστοσελίδες ακραίων. Η αλήθεια είναι πιο πεζή, σε αυτά τα φρικτά εγκλήματα κατά των κοριτσιών τα ρατσιστικά κίνητρα δεν είναι προφανή, ορθά κοφτά πρόκειται για επιχειρηματική ευκαιρία. Συμμορίες εξοικονομούν χρήματα από την ζήτηση για τα πολύ νεαρά κορίτσια, και ο Straw έχει δίκιο να δείχνει ότι τα θύματα που είναι πιο εύκολα διαθέσιμα τείνουν να είναι τα λευκά κορίτσια. Τον Νοέμβριο, μια άλλη φοβερή υπόθεση που εκδικάστηκε στο Sheffield Crown Court, όπου πέντε Ασιάτες άνδρες από την Rotherham είχαν καταδικαστεί για βιασμό και πολλές κατηγορίες σχετικά με σεξουαλική δραστηριότητα με ένα κορίτσι. Ο Mohsin Khan, ένας 21χρονος σύμβουλος υποθηκών, αρχικά συμπεριφέρθηκε σε μια 13χρονη "σαν πριγκίπισσα", αλλά η συμπεριφορά του σύντομα άλλαξε. Ο 24χρονος, Umar Razaq, τράβηξε τα μαλλιά μιας από τα θύματα του και την κακοποίησε ως “λευκή σκύλα" όταν αντιστάθηκε στις προσπάθειες του να την απογυμνώσει. Και τα τρία θύματα ήταν υπό την εποπτεία κοινωνικών υπηρεσιών εκείνη τη χρονική στιγμή.

Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους σε αυτές τις περιπτώσεις προέρχονται από πακιστανικό υπόβαθρο. Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνδρες μιας εθνοτικής καταγωγής έχουν περισσότερες πιθανότητες να κακοποιήσουν τα κορίτσια από οποιαδήποτε άλλη. Η εξωτερική εμπορία εξαναγκαστικής εργασίας στο σεξ στην Αγγλία συνεπάγεται συχνά συμμορίες από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στη γενετική σύσταση των Ρώσσων ή Ουκρανών ανδρών που καθιστά πιο πιθανό να μετατρέπουν νεαρές γυναίκες σε σκλάβες του σεξ. Πρώην Σοβιετικές χώρες έχουν υψηλά επίπεδα ανεργίας, αλκοολισμού και ενδοοικογενειακής βίας, συνθήκες στις οποίες η σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική εμπορία ανθούν. Υπό αυτή την έννοια, τα μοτίβα των παρανομιών αποκαλύπτουν τη σπουδαιότητα όχι της φυλής, αλλά του πολιτισμού. Έχει γίνει πολύ πιο αποδεκτό στην Αγγλία να επισκέπτονται "ινστιτούτα μασάζ" ή να αγοράζουν σεξ στον δρόμο, ενθαρρύνοντας μια δυσάρεστη εμπορία που φευγαλέα εκτέθηκε σε δημόσια θέα κατά τη διάρκεια των δικών των κατά συρροή δολοφόνων Stephen Griffiths και Steve Wright. Ένα άλλο μοτίβο που αναδύεται από τις δίκες ασιατών ανδρών που καταδικάστηκαν για σεξουαλική εκμετάλευση έφηβων κοριτσιών - για την ακρίβεια, για κυκλώματα πορνείας, όπου τα θύματα είναι κορίτσια που δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει πριν να είναι πολύ αργά. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους έχουν ρίζες από αγροτικές περιοχές του Πακιστάν, όπου δομή της οικογένειας παραμένει φυλετική και πατριαρχική. Σε τέτοιες κουλτούρες, το εξωσυζυγικό σεξ απαγορεύεται, οι γυναίκες και τα κορίτσια γίνονται ένα ισχυρό επίκεντρο φόβου και επιθυμίας, μια συνθήκη που οι νταβατζήδες σε αυτή τη χώρα έχουν επιδέξια εκμεταλλευτεί.

Καμιά από τις εκθέσεις της περασμένης εβδομάδας για σεξουαλική κακοποίηση των ως επί το πλείστον λευκών νεαρών κοριτσιών δεν ανέφεραν ένα σχετικό φαινόμενο - αποκαλούμενο έγκλημα “τιμής” μέσα στις ασιατικές οικογένειες. Ωστόσο, η μία μετά την άλλη δίκη αναδικνύει βίαιες δολοφονίες γυναικών από την Ασία (και, ενίοτε, ασιάτες άνδρες) σε αυτή τη χώρα, πριν από δύο χρόνια, η IoS ανέφερε ότι κάθε χρονιά έως και 17.000 γυναίκες στη Βρετανία ήταν θύματα «τιμής» - που συνδέονται με τη βία . Ορισμένοι ηγέτες της κοινότητας καταδίκασαν τη σεξουαλική εκμετάλλευση των κοριτσιών από ασιάτες άνδρες, αλλά είναι προφανές ότι και αυτοί απέτυχαν να καταλάβουν την ουσία της εμπορικής φύσης των πράξεων. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί ιμάμηδες προέρχονται από αγροτικό υπόβαθρο όπου τέτοια εγκλήματα είναι σχεδόν άγνωστα, ενώ η δική τους άποψη για τις σχέσεις γυναίκας-άνδρα τείνει να είναι απελπιστικά ξεπερασμένη. Αυτό που οι εν λόγω δίκες έχουν δείξει αποτελεί ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη στην βιομηχανία εμπορίας του σεξ. Δεκάδες ξένοι σωματέμποροι εκτίουν ποινές στις βρετανικές φυλακές για εγκλήματα σε βάρος των γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στα εγκλήματά τους έχοντας εκτρέψει την προσοχή από τους εσωτερικούς διακινητές. Τώρα, που οι δραστηριότητές τους έχουν εκτεθεί στο φως, ο κοινός παρονομαστής είναι ο μισογυνισμός που δεν θεωρεί ανθρώπους τις γυναίκες και τα πολύ νεαρά κορίτσια.

Παρά τις διαμαρτυρίες, χθες, της Keith Vaz, προεδρίνα της επιτροπής περιορισμένης σύνθεσης, εσωτερικών υποθέσεων, οι πολιτιστικοί παράγοντες είναι εξαιρετικά σημαντικοί σε τέτοιες υποθέσεις. Η ανισότητα των γυναικών διευκολύνει την κακοποίηση και σε αυτή είναι που πρέπει να εστιάσουμε και όχι το άσχετο ζήτημα της φυλής.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.1.11 και την μεταφράσαμε από την εφημερίδα Independent γραμμένη από την Joan Smith στην http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/joan-smith/joan-smith-gender-inequality-not-race-fosters-abuse-2179629.html